MacBook vs. klasický notebook s Ubuntu

jurdo

Re:MacBook vs klasicky notebook + ubuntu
« Odpověď #30 kdy: 23. 10. 2016, 13:59:22 »
na tvojom mieste by som volil takuto moznost:
https://www.alza.sk/dell-latitude-e5570-d4201917.htm?catid=18842920

a este aj usetris

kupec

« Odpověď #31 kdy: 23. 10. 2016, 14:56:21 »
chalani nie je niekde mozne zohnat Mac OS ktory by som si mohol nainstalovat do virtualu a vyskusat si tak system na vlastnej kozi? Klude trial verzia ... na zaklade toho by som sa rozhodol ci mac alebo linux. D.

« Odpověď #32 kdy: 23. 10. 2016, 15:01:28 »
chalani nie je niekde mozne zohnat Mac OS ktory by som si mohol nainstalovat do virtualu a vyskusat si tak system na vlastnej kozi? Klude trial verzia ... na zaklade toho by som sa rozhodol ci mac alebo linux. D.

Na interwebech najdes nejaky odkaz na torrent s virtualkou. Ale neni to v souladu s licenci.
A neda se cekat, ze ti to pobezi tak dobre jako primo na urcenem zeleze, pochopitelne.

noname

« Odpověď #33 kdy: 23. 10. 2016, 15:27:04 »
Ja osobne si myslim, ze Mac ZDALEKA nie je pre kazdeho. Niekomu proste sedi, niekomu nie. Nastastie mame moznost volby a kazdy si vyberie to, co mu vyhovuje. Ja Mac pouzivam full time a vyhovuje mi. Treba si to skusit, dat tomu tyzden-dva a ked ti to nebude vyhovovat, tak vratit a kupit nieco ine :)

kupec

« Odpověď #34 kdy: 23. 10. 2016, 15:43:56 »
Ja osobne si myslim, ze Mac ZDALEKA nie je pre kazdeho. Niekomu proste sedi, niekomu nie. Nastastie mame moznost volby a kazdy si vyberie to, co mu vyhovuje. Ja Mac pouzivam full time a vyhovuje mi. Treba si to skusit, dat tomu tyzden-dva a ked ti to nebude vyhovovat, tak vratit a kupit nieco ine :)

JJ prave preto si skusim vo virtualke a uvidim :) som myslel ze mi tu niekto poradi v dileme, ale ako vidim kazdy si bude chvalit to svoje takze objektivny nazor tu asi nepadne pretoze neexistuje :)

jurdo

« Odpověď #35 kdy: 23. 10. 2016, 15:52:40 »
napr. ja som si ti radil dell, ale sam dell nevlastnim :). vyberal som skor racionalne. ak kupis notebook v hodnote 1600e tak este ti ostane aj na kvalitny externy monitor. macbook su vyhodene prachy podla mna.

kmarty

• 194
    • Zobrazit profil
« Odpověď #36 kdy: 23. 10. 2016, 16:12:26 »
Já jsem insert ve vimu nikdy nepoužil. K čemu to je

Co treba ve zvyku? Prechazet mezi ruznymi klavesnicemi, kde se veci delaji jinak, je opruz.
Aha, takze klavesu Insert pouzivas ve Vimu namisto standardniho "i"?
Mne to totiz zarazilo taky, protoze Insert jsem naposled pouzil snad v DOSu. Zkratka tahle klavesa mi rozhodne nechybi.

To je ale tvoje vlastni rozhodnuti delat veci jinak, z toho nevin klavesnici. To je jako bych se rozciloval ze na vetsine klavesnic nejsou klavesy Copy a Paste a musim misto toho na nich pouzivat nejaky divny zkratky jako Ctrl/Cmd-C a Ctrl/Cmd-P.

Vic bych se rozciloval ze ted nove vydany MBP asi nebudou mit normalni klavesu Escape (nejspis se stane soucasti toho matlatka, spolu s F klavesami). To je, oproti Insertu, minus.

« Odpověď #37 kdy: 23. 10. 2016, 16:13:20 »
JJ prave preto si skusim vo virtualke a uvidim :)

Praveze neuvidis. Klavesku takhle nevyzkousis, touchpad nevyzkousis, vykon nebo vydrz na baterku taky ne, o displeji ani nemluvit.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

noname

« Odpověď #38 kdy: 23. 10. 2016, 16:16:28 »
JJ prave preto si skusim vo virtualke a uvidim :) som myslel ze mi tu niekto poradi v dileme, ale ako vidim kazdy si bude chvalit to svoje takze objektivny nazor tu asi nepadne pretoze neexistuje :)
Myslel som to skor, tak ze si ho fyzicky kupis, vyskusas a do 14dni od zakupenia vratis, ak ti nebude vyhovovat (zo zakona mas na to plne pravo)

« Odpověď #39 kdy: 23. 10. 2016, 16:29:04 »
Prest RJ-45 nastavuji routery
njn, kazdy holt nedela tyhle rukodelne prace. (a jinak v kanclu RJ-45 pouzivam, ale ne z notebooku naprimo protoze je na dockine takze zalohuju normalne ~100MB/s do NASu)

mam mys.
tu ja mam taky - pichnutou v dockine. kdyz litam nekde "venku" tak by to akorat prekazelo prekazelo. navic mam strej thinkpad takze mi ta mys nejak vlastne ani nechybi.

A jeste abych se sral s baterkama pro mys....
jednou za rok vymenit AAA neni takova traga. lepsi ne prekazejici kabel(y) na stole.

Jinak nepresvedcuju nikoho, ze nepotrebuje konektory - jen poukazuju na to, ze skutecne existuje spousta lidi kterym proste staci jeden (nejaka forma docku) v kanclu a na cestach staci nabijecka. A taky je dost pravdepodobne, ze prave v cilove skupine Apple bude takova skupina zastoupena fakt hojne(treba managora jsem s dvema monitory snad jeste nevidel, to jim mozek nezvlada...)
Děkuji za možnost editace příspěvku.

jurdo

« Odpověď #40 kdy: 23. 10. 2016, 16:43:31 »
Myslel som to skor, tak ze si ho fyzicky kupis, vyskusas a do 14dni od zakupenia vratis, ak ti nebude vyhovovat (zo zakona mas na to plne pravo)
to sa vztahuje aj ked tovar rozbalis a budes ho pouzivat tych 14 dni? Tato lehota ale plati, len ak to kupi cez internet, mam taky pocit. A neplati, ak by to kupoval na firmu.

noname

« Odpověď #41 kdy: 23. 10. 2016, 17:01:47 »
to sa vztahuje aj ked tovar rozbalis a budes ho pouzivat tych 14 dni? Tato lehota ale plati, len ak to kupi cez internet, mam taky pocit. A neplati, ak by to kupoval na firmu.

Nie som si isty, ako to je v pripade kupi cez internet vs. v kamennom obchode, kazdopadne uz som vracal niekolko veci zakupenych cez net takymto sposobom a nikdy nebol ziadny problem, aj ked boli rozbalene a pouzivane niekolko dni.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #42 kdy: 23. 10. 2016, 17:04:10 »
jednou za rok vymenit AAA neni takova traga. lepsi ne prekazejici kabel(y) na stole.

Jsem, byl u jednoho manika resit problemy s modemem. Nesla mys, baterky v hajzlu. Sel pro nahradni, no byly v hajzlu. Nakonec jsme to rozchodili pomoci vhodne zkombinovanych baterek z ruznych dalkovych ovladacu. Prakticke jak hrabe do postele a to jen kvuli tomu, ze nekomu prekazi kus kabelu, ktery u notebookove mysi ani neni moc dlouhy. Nehlede na ekologicke hledisko, kdyz jsou zcela zbytecne pouzivany baterky.

« Odpověď #43 kdy: 23. 10. 2016, 17:07:57 »

Jsem, byl u jednoho manika resit problemy s modemem. Nesla mys, baterky v hajzlu. Sel pro nahradni, no byly v hajzlu. Nakonec jsme to rozchodili pomoci vhodne zkombinovanych baterek z ruznych dalkovych ovladacu. Prakticke jak hrabe do postele a to jen kvuli tomu, ze nekomu prekazi kus kabelu, ktery u notebookove mysi ani neni moc dlouhy. Nehlede na ekologicke hledisko, kdyz jsou zcela zbytecne pouzivany baterky.

No a protoze ji nekdo pouziva blbe, tak zahodime celou technologii.

mh

« Odpověď #44 kdy: 23. 10. 2016, 17:27:12 »
d) na klavesnici chyby "pulka" normalnich klaves. pouzivate treba radi VIM, tak si to uzijte, bez primeho pristupu ke klavese insert. Klavesnice je celkove proste tragicka. Nejak se na to asi da zvyknout, ale proc bych to delal, nevim. Zapomente na to, ze k tomu pripojite normalni USB klavesnici a insert pojede. Pripojite, ono ji to vetsinou i najde, ale klavesy, ktere nejsou na notebooku, jsou ignorovany i na plnohodnotne klavesnici. Tusim sem se dival po externi mac klavesnici a zjistil sem, ty jsou stejni zebraci, jako klavesnice na notebooku. Insert proste nebude a nebude a nebude.
Jsou hned dve moznosti, co se toho "insert" tyce.
1) inoremap <C-l> <Insert>
2) <Esc>R

f) Nejspis stejne jako vsichni uzivatele macu, ktere ja jsem potkal, dopadnete tak, ze si nainstalujete widle do virtualu. Tim dosahnete totalni schizofrenie, kdyz pres klavesnici macu, se snazite ovladat widle a jeste prepinate mezi totalne odlisnymi gui. Pracovni vykon jde do kopru, nastava rozstep osobnosti.

g) Chuda sw vybava. Najit rozumne alternativy pro aplikace, ktere v linuxu/widlich mate snadno po ruce a jeste ve vice variantach, muze byt docela problem. A to i kdyz za to hodlate zaplatit. Myslim si, ze kolega hledal GUI SVN klienta asi mesic, pak snad "cosi" nasel a nakonec commitoval z widnows virtualu pres Tortoise SVN, protoze mu to proste prislo nejlepsi (a to si toho maca furt obhajoval, protoze si ho sam a dobrovolne koupil ;-) ).

h) I kdyz tohle vsechno treba pominete s tim, ze prece budete delat Javu a na to nic widloveho nepotrebujete a nic linuxoveho taky ne atd., tak vam jen reknu, ze to vsechno je hezke predstevzeti, ktere padne v okamziku, kdy prijde klient a rekne, ze sice to ma byt Java, ale ma bezet proti MS SQL. A teraz co? Existuje MS SQL server pro mac + vhodne management nastroje pro mac? Na widlich mysql nebo PostgreSQL rozjedete nativne, nebo muzete nahodit linux ve virtualu (zdarma). Na macu musite pro MS SQL rozjet virtual s licenci widli. Tot jen takovy jeden prikladicek.
Parallels