Ahoj, od včera řeším kuriózní případ.
Pracuju si doma a najednou za mnou do bytu vlítli 2 zaměstnanci z bývalé práce (rok a pul tam nejsem) A naprosto jednoznačně mne začli knfrontovat, že jim dva dny z mé ip adresy hackuju weby, které spadly, čímž jsem způsobil nějakou hroznou ztrátu na objednávkách a že mě dávají žalovat. Celou dobu jsem přemýšlel jak a co se potenciálně mohlo stát.
Tvrdili, že jim ISP poskytl informaci o ip - místo, jméno, objekt.. Já mám ip veřejnou, vedou na ni domény, takže si to kdokoliv mohl zjistit. Tohle asi ze zákona možné stejně není, ne?
Postupem času se v konverzaci začly věci trochu měnit - prý to nebylo hackování, ale jednomu zaměstnanci údajně uniklo heslo (v tu chvíli mi sami řekli, že zaměstnanec to heslo má napsané na papírku na monitoru) a útočník navštěvoval nějaké části systému - konkrétně docházku a ceníkový list produktů. Nevím, k čemu by mi byla docházka, ale i ten ceník, kdy si můžu svobodně ceny zjistit na webu (pravda, asi to není na jendom místě v jedné tabulce).
Byl jsem hned za tou kolegyní a ano, prý se to s ní řešilo, ale heslo jsem nikdy vidět nemohl, protože ho na papírku sice má, ale schované v nějakých deskách.
První věc, co mě napadla je, že se jedná o zastrašování, poté mě napadlo, že se mi někdo napojil na wifi, ale útoky prý šly ode mě a z dalších míst. A i kdyby to bylo hacknutou wifinou, je to skutečně zvláštní, protože jsem bývalý programátor toho hacknutého systému a nebudu lhát, věci, které mi tvrdili, zněli přesvědčivě, jenže s mnoha ALE.
Nakonce byli s problémem na kriminálce (navšívil jsem ji také a bylo mi to potvrzeno), takže asi můžu čekat nějaké budoucí předvolání.
Celkově tu s tím nikoho nechci zatěžovat, ale reálně by mne zajímalo, jestli je nějak možné zneužít veřejnou ip adresu, kterou si platím? A spíš celkově, jaký na tohle máte názor
Taky doma hackujete weby z vaší veřejné domácí ip v domění, že se to nikde neloguje?