Linux pro lamy

beer

• 729
    • Zobrazit profil
Re:linux pro lamy
« Odpověď #15 kdy: 17. 01. 2013, 09:59:31 »
Já BFU instaluji úspěšně linux již několik let, není jich tedy nějak závratně mnoho, ale funguje to.
A když něco potřebují, je potřeba mít zadní vrátka:
n2n+ssh server+vést si databázi, kdo je kdo (ideální google spreadsheets).

e3k

« Odpověď #16 kdy: 17. 01. 2013, 10:02:11 »
najlepsie zvladaju linux uplne neskuseny uzivatelia ktorych by ani nenapadlo nieco instalovat.
pouzivam pre nich xubuntu alebo lubuntu (podla toho ako stary je ten pocitact)
nainstalujem vsetky mozne softy co by mohli potrebovat (skype, gimp, prehliadac, vlc, ....)
ukazem na ktorej liste vybehne notifikacia updatu.
odovzdam heslo.

jank

Re:Linux pro lamy
« Odpověď #17 kdy: 17. 01. 2013, 11:35:30 »
Taky jsem už několika "lamám" linux instaloval, většinou nebyl problém, hlavní je mít na začátku informaci, k čemu se bude počítač používat, pak vše nainstalovat, zakázat aktualizace kromě bezpečnostních a pro lamy-destruktory založit účet s omezenými právy, kam se distribuce po spuštění automaticky přihlásí.
U novějších strojů mi vyhovuje ubuntu, u starších pak xubuntu nebo lubuntu. Ale v zásadě je to jedno, kdybych roky používal třeba openSUSE, budu instalovat ten, jde o to upravit prostředí tak, aby se v tom lama vyznala, věděla, kde pustí prohlížeč, Writer, přehrávač médií, jak najde soubor a kam se mu uložil při stahování z webovek...
Jako zadní vrátka používám Teamviewer, nenechávám ho běžet v pozadí, ale v případě potíží vysvětlím lamě, na jakou ikonu má kliknout aby se Teamviewer pustil a pak to dáme dohromady. Taková věc nastává nejčastěji, když hledají něco na disku.
Ubuntu volím také pro nejlepší podporu na netu v češtině, když lama začne vystrkovat růžky a chce se sama trochu něco dozvědět, na wiki.ubuntu.cz nebo forum.ubuntu.cz bývá spokojená. Uniti mi to s lamami trochu komplikuje, ale s GNOME 3 to není lepší, řeším to CairoDocks (principiálně podobný dok jako má MacOS) a hlavní ikony programů na plochu.

qk

« Odpověď #18 kdy: 17. 01. 2013, 11:59:17 »
Pro par BFU uz jsem linux nainstaloval a bez problemu - delam to tak, ze nainstaluju, ukazu zaklady, vysvetlim, ze neni disk c:, a reknu at si zapisujou poznamky co chteji vysvetlit - po tydnu se sejdem a projdeme poznamky.

Pro konzervativni lidi prechazejici z XP bych instaloval asi lubuntu, mozna mint

Vickrat uz vetsinou nemusim chodit, v pripade problemu resim vse pres teamviewer (drive pres NX)

Kdyz to porovnam s podporou jaku musim delat neustale tatovi, kterej nechce na linux prejit kvuli nejakymu softu na zpracovani videa, tak zlatej linux

« Odpověď #19 kdy: 17. 01. 2013, 12:36:56 »
jeste dodavam: nechci taky u nich sedet a resit jim kazdou blbost.
Konkretne bych si to predstavoval, nejaky par strankovy dokument, napr. k Ubuntu a Gnome, aby to lidi zacali vice mene chapat, nic do hloubky. Nechci kazdemu vsechno vysvetlovat po lopate a jeste "blbe" .

Otázka co je to "lama" .
Pokud ti to přiblížím na manželce a dceři tak obě měli Linux-Mandrivu. Manželka stále (už asi 5 let) dcera díky tomu že NB odešel tak po třech letech dostala novej NB s W7( kvůli office do školy).
Byl jsem zprávce a prakticky jsem nic neřešil.
Obě využívali programy : FF, openoffice, skype, kaffeine, kcalc,na hudbu(ten plátek mandarinky :-) nevím název), doplhin a s tím si vystačili na vše a byli spokojené. A po celou dobu Žádný problém. Do nastavení se nehrnuli jen se naučili jak se mění tapeta a spořič a toť vše.
Pro takové uživatele je několi možností co jim instalovata  a budou spokojení.

« Odpověď #20 kdy: 17. 01. 2013, 13:49:15 »
ten plátek mandarinky :-) nevím název

Clementine.

« Odpověď #21 kdy: 17. 01. 2013, 13:57:39 »
osobne pouzivam linux nekolik let , server je vice mene bez problemu, u desktopu dost casto neobejdu bez googlu  , presto se za guru ani FBU nepovazuju , neco mezi .
Jinak jedna se mi skutecne o how to pro desktop , na kterym by jim bezelo to co na widlich , 
prehravani videa, browser ,  jak atualizovat system, jak do nej instalovat to co potrebuji + dalsich par drobnosti .

Nainstaloval jsem mint + xfce + awn + compiz na booka , po chvili "zaskolovani" zvladne zakladni veci .
Zacina to zvladat i 3leta dcerka , az na to ze neumi cist , tak se orientuje jen podle vzhledu ikon .
Chystam se hodit podobnou distrubuci i otci (a matce), jsem na to hoodne zvedavej , na prvniho sprdana  .

Doma si to poresim sam, ale provozuju wifi sit s momentalne 500 ucastniky a delame jim i servis "zdarma".
Kdyz si lidi koupi widle , tak jim je nainstaluju, ale pro hodne lidi je dat 2.5kczk (a vice) za system proste moc, (se jim ani nedivim, za takovej shit). Pak jim doporucuju ubuntu / mint , ale napr. pro 60ti leteho pana je proste neco vysvetlovat , jako mluveni do dubu , vsechno odkyve a kdyz prijde prvni problem , "breci" . Nerikam , ze vsichni jsou stejni , ale je to proste tak .
Prvni moje argumentace je, je pod linuxerm se nemusi obavat klasickych viru  a nepotrebuji tim padem antivir . 

« Odpověď #22 kdy: 17. 01. 2013, 13:58:15 »
jinak dekuji za vase nazory a zkusenosti

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #23 kdy: 17. 01. 2013, 18:16:19 »
Základem pro mojí teorii (částečnou praxi) je základní znalost relativně moderního OS (Win 98 a novější, Linux desktop od něčeho, co bylo podobné Win 98 a novější). Tedy správce souborů, klikání, používání pravého myšítka, přehled OS (lišta, hodiny, menu, ...). To zvládá dnes téměř každý, tedy i náš BFU.

Viděl bych to zjednodušeně takto:
1. Domeček (home) je Tvoje složka, v tý si dělej co chceš, klidně si tam udělej složku hudba/filmy/fotky a jak je libo...
2. Tady (plocha) máš svoje oblíbený věci (prohlížeč, přehrávač, ...)
3. (obecné) Tady ten program prostě vypadá takhle, zvykni si
4. Nastavit repozitáře, dát mu k dispozici root heslo (nebo udělat sudo) a vysvětlit, jak si stáhne nový program. Zdůraznit, že tohle heslo se NEPOUŽÍVÁ nikde jinde, než při instalaci programu (nebo zmíněné sudo).
5. Najít web, který obsahuje seznam programů pro Linux roztříděný dle použití (aby si našel jméno toho, co bude kdy potřebovat) a dát ho do záložek
6. Pokud mu všechno pojede, zakázat v systému aktualizace
7. Vysvětlit základy (jak stáhnout hudbu z CD, fotky z foťáku, jak odpojit USB flash apod.)

Od této doby by měl BFU zvládat všechno sám. Skvělým příkladem je můj táta, který už takhle funguje pěkně dlouho s OpenSUSE 11.x. Prskal, ale zvyknul si a je spokojenej - koneckonců, umí to všechno, co potřebuje :-)

Samozřejmě důvodem instalace Linuxu na jeho PC byl přechod na nový HW (64bit) a absence licence k Windows...

PanKapitánRUM

« Odpověď #24 kdy: 17. 01. 2013, 23:11:13 »
Samotná otázka je totiž už ze své podstaty položená idiotsky.
Je to jako se zeptat: Mám někoho, kdo chce auto, bude mu Ford vyhovovat?
Co když chce něco malilinkého do města nebo tím chce stěhovat skříně?

No, jsem možná už známý svou skepsí vůči desktopu na Linux, ale dá se to říct jednoduše:
- Hraje uživatel Hry? Hrozí to, že si bude chtít tu hru zahrát? ANO? Linux dříve nebo později odejde.
- Chce uživatel Flash? Potřebuje nějaké speciální aplikace třeba pro bankovnictví? ANO? Jestli na to přijde po týdnu, budete nasraní oba.
- Je uživatel student, podnikatel nebo živnostník, který potřebuje MS Office? Ano? Pak linux nebude chtít. Office jsem zkoušel mnohokrát nahrati OOčkama a bezúspěchu.

Pro koho se tedy Linux hodí?
Pro toho, kdo na linuxu především brouzdá po netu, nehraje hry, nepotřebuje MS Office a čas tráví procházením novinky.cz/Aurko a spol.

Pro koho se nehodí?
Pro pařany a ty, kteří potřebují dělat v Officech nebo využívat speciální software, který neběží na Linuxu.

A jinak, Widle se dají pořídit za 2300,- k novému počítáku, jestli chce pařit hry a blbnout v Office, tak ať si připlatí!
Když chci hrát hry, taky si musím koupit solidní grafiku!

Mimo to se dá různý "pololegální" software koupit přes Aukro za zlomky původní ceny.
Podle verdiktu nějakého soudu se dá i OEM licence prodat, tak to není pololegální, ale plně legální software.
(Vynechme sloupnuté COA z firemních počítačů.)

Rovano

« Odpověď #25 kdy: 17. 01. 2013, 23:38:55 »
Slučuji dva tři rozumné postupy, co tu napsali lidi nademnou se záchranou "kotvou".
Uvědomte si, že záleží nejvíce na prvním dojmu a Vás, co na ten nový systém řeknou.
PankapitánRum:
Jak se vylučuje Linux s Office? Office lze snadno integrovat do desktopu Linuxu tak, že nepoznáš rozdíl oproti Windows.

PanKapitánRUM

« Odpověď #26 kdy: 17. 01. 2013, 23:46:35 »
PankapitánRum:
Jak se vylučuje Linux s Office? Office lze snadno integrovat do desktopu Linuxu tak, že nepoznáš rozdíl oproti Windows.

Jsem moc nalitej, přijde mi to jako vtip, ale asi to tak není myšleno ;D

No zrovna nedávno jsem zkoušel OO a hnali mě s tím, protože jim nešlo ani jedno blbý makro, pisálek čubčil formát, takže na jiným pecku to vypadalo jinak a řadu dokumentů to otevřelo tak, že když je uložili a otevřel je někdo po nich (chtěli spolupráci), tak to šlo do kopru.
Ale máš pravdu, jsi génius a já jsem letadlo  :P

Rovano

« Odpověď #27 kdy: 18. 01. 2013, 00:15:00 »
PankapitánRum:

Jsem moc nalitej, přijde mi to jako vtip, ale asi to tak není myšleno ;D

No zrovna nedávno jsem zkoušel OO a hnali mě s tím, protože jim nešlo ani jedno blbý makro, pisálek čubčil formát, takže na jiným pecku to vypadalo jinak a řadu dokumentů to otevřelo tak, že když je uložili a otevřel je někdo po nich (chtěli spolupráci), tak to šlo do kopru.
Ale máš pravdu, jsi génius a já jsem letadlo  :P
Dobře. Oddělávám slůvko snadno. To slůvko už záleží na lidech. Pro někoho je problém přečíst plynule větu, pro jiného je problém až napsat jednu knihu do tří měsíců.

Jde jen o to, že když člověk něco neví, neznamená to automaticky, že to nejde udělat.
První způsob je Wine. Pokud tam jede Office dobře, už stačí pár řádku pro plnou integraci do desktopového prostředí.
Druhej způsob je těžkotonážnější virtualizace.

Nalitej moc nebudeš, když píšeš dobře. Pokud jsi to po sobě nezapravoval 5 minut ;-)

Rovano

« Odpověď #28 kdy: 18. 01. 2013, 00:17:07 »
Jo. Samozřejmě jsem měl na mysli Microsoft Office. :D

PanKapitánRUM

« Odpověď #29 kdy: 18. 01. 2013, 00:27:40 »
Office stojí od 5-ti do 12-ti tisíc.
Pro virtualizovaný stroj je potřeba licence taky (widle i Linux).
Jestliže si koupím Office za 5 tisíc, tak to už si můžu koupit i ty widle.
No a jestliže office ukradnu, tak to už můžu i ty widle.
Nevidím úsporu.