Náhrada Skype pro Linux

Náhrada Skype pro Linux
« kdy: 05. 04. 2025, 23:19:01 »
Vzhledem k tomu, že 5. května končí aplikace Skype, hledám náhradu.
Už jsem se smířil s tím, že mých 9 € si MS nechá, protože to nestihnu provolat, ale hledám aplikaci, která by Skype nahradila, alespoň v základních funkcích.
Microsoft mi nabízí přechod na Teams, ale nějak nemůžu najít a nainstalovat klientskou aplikaci - a webové rozhraní není alternativou. (Komunikační apikace je stále běžící, čeká na hovor/chat, indikuje můj stav, atd, webový prohlížeč používám v režimu: "spustit - najít - přečíst - vypnout", přičemž se mažou cookies a podobně - rozhodně nemám prohlížeč stále zpnutý, aby čekal na nějakou interakci.)
Ještě mám zkušenost s aplikací Signal, která je fajn, ale musí mít základ na mobilu/tabletu (Android, iOS), ke které se musí člověk co pár týdnů hlásit, jinak se na desktopu deaktivuje. (A, popravdě, kupovat si kvůli tomu nějaké zařízení nechci - a na služební mobil to nesmí.)
Prosím, má někdo zkušenost, jak:
a) jednoduše zprovoznit na Linuxu aplikaci Teams (bez webového prohlížeče),
b) udržet Signal aktivní bez dodatečného zařízení,
c) nebo jiný dobrý, široce rozšířený, multiplatformní (Linux/Windows/Mac/Android/iOS) komunikační program?

k3dAR

• 3 164
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
Re:Náhrada Skype pro Linux
« Odpověď #1 kdy: 06. 04. 2025, 00:01:50 »
Teams by mel fungovat pres Ferdium (ale zatim sem nezkousel, provozuju v nem Skype)
S dedikovanou aplikace to koukam vypada tak ze v 2019 pro Linux vysla, ale pak ji zrusili na ukor Teams PWA (konkretne tuto PWA sem nezkousel, ale obecne by mohla bezet i po vypnuti prohlizece, pokud ten bude nastaven ze "vypnuti" ma pro nej znamenat pouze zavreni okna a dale bezet na pozadi)

Ohledne Signal a (po registraci/zprarovani) uz nepouzivani na telefonu netusim, protoze ho pouzivam i na telefonu :-)
Ale tady nekdo pise, ze se Desktop odhlasi pokud ho na Desktopu nepouzijes <30dni, s tim ze na telefonu ho ale uz mit nemusis

« Odpověď #2 kdy: 06. 04. 2025, 08:27:09 »
Telegram má nativní a kvalitní aplikaci pro Linux. A ta oficiální aplikce je opensource, takže mívá i oficiální balíčky distribucí i když mírně zastaralé.
Já to používám hlavně na chatování, posílání souborů a sdílení fotek, videokonfoerence spíše vyjímečně  a z mobilu.  Telegram také používáme na to, když se něco špatného děje ze servery, tak to zasílá notifikace do zvlášť sdíleného kanálu. Stačí zavolat jediné URL.
Je přehlednej, minimalistický a umí toho nejspíše více než Skype nebo kdokoli jiný.

« Odpověď #3 kdy: 06. 04. 2025, 10:52:18 »
Taky jsem hledal a zkoušel spoustu aplikací. Protože požadavek zněl na aplikaci, ne webovou aplikaci, byl jsem rád, když jsem našel https://jami.net/. A je s tím spokojenost, protože se to Skype podobá.

« Odpověď #4 kdy: 06. 04. 2025, 11:57:01 »
Pro mě je to hlavně o tom, co používají ti, s kterými potřebuju komunikovat.
Chápu, že když se člověk shodne s pár dalšími lidmi na nějaké platformě, dá se vybrat i ledacos poměrně obskurního.

Takže, ať už se mi to líbí, nebo ne. Stejně budu muset tím Skype->Teams přechodem projít. Akorát je tam teď trochu zmatek, že tam jsou dva účty - jeden zmigrovaný včetně předchozích konverzací ze Skype a pak další MS účet, co jsem předtím používal na Teamsy. Zatím je to trochu opruz, ale moc jsem nezkoumal další alternativy.

Co se týká samotné aplikace, tak je mi to pro můj způsob používání na desktopu vcelku jedno. Už předtím byla Skype na Linux víceméně zabalená PWA aplikace s Electronem. V Chrome/Chromium není problém se přihlásit na danou webovou aplikaci (Teams, Google Chat, YT Music atp.) a nechat z toho nainstalovat samostatně spustitelnou aplikaci v systému, co běží nezávisle na hlavním browseru, přidá se do systémových nabídek, posílá to notifikace v GNOME atp.
Není to samozřejmě úplně optimální, ale co už, když člověk chce nebo potřebuje dané služby.

« Odpověď #5 kdy: 06. 04. 2025, 19:54:30 »
Webová aplikace není (pro mne) reálně použitelná. Od komunikační aplikace očekávám, že bude trvale aktivní a připravená na interakce - zatímco prohlížeč je neustále vypínán. To by znamenalo, že ve chvíli, kdy je prohlížeč vypnutý, nejsem dostupný (což je u mne většina času), a po každém zapnutí bych se musel znova a znova přihlašovat.
Což reálně diskvalifikuje ty Teamsy.

Je pravda, že potřebuji aplikaci, kterou používají i ostatní, což právě byl Skype. Čili ostatní skončí na Teamsech... ;o(

« Odpověď #6 kdy: 06. 04. 2025, 21:03:38 »
Webová aplikace není (pro mne) reálně použitelná. Od komunikační aplikace očekávám, že bude trvale aktivní a připravená na interakce - zatímco prohlížeč je neustále vypínán. To by znamenalo, že ve chvíli, kdy je prohlížeč vypnutý, nejsem dostupný (což je u mne většina času), a po každém zapnutí bych se musel znova a znova přihlašovat.
Což reálně diskvalifikuje ty Teamsy.

Pardon, ale nerozumíme si.

Z webové aplikace můžete v Chrome nebo Chromiu udělat pseudo desktopovou.
https://support.google.com/chrome/answer/9658361
Tzn. chová se jako samostatná, má svůj .desktop spouštěcí soubor v ~/.local/share/applications, otevíráte a zavíráte jí úplně nezávisle na prohlížeči. Můžete si jí normálně přidat do ~/.config/autostart, pokud chcete atp.

Ten spouštěč může vypadat třeba takhle..

msmucr@msmucr-desktop:~> cat ~/.local/share/applications/chrome-mdpkiolbdkhdjpekfbkbmhigcaggjagi-Default.desktop
#!/usr/bin/env xdg-open
[Desktop Entry]
Version=1.0
Terminal=false
Type=Application
Name=Google Chat
Exec=/opt/google/chrome/google-chrome --profile-directory=Default --app-id=mdpkiolbdkhdjpekfbkbmhigcaggjagi
Icon=chrome-mdpkiolbdkhdjpekfbkbmhigcaggjagi-Default
StartupWMClass=crx_mdpkiolbdkhdjpekfbkbmhigcaggjagi

Já mám takhle asi čtyři věci, co různě používám. Samozřejmě hledejte alternativy ke Skype atp.
Já to zmínil čistě kvůli tomu, že je to jedna s cest, jak na počítači trochu příjemněji koexistovat s aplikacemi, co jsou čistě webové. Až na výjimky to bývá funkčně velice podobné tomu, jako když ji vydavatel zabalí třeba do Flatpaku s ElectronJS.

« Odpověď #7 kdy: 06. 04. 2025, 21:18:06 »
Pardon, ale nerozumíme si.
Z webové aplikace můžete v Chrome nebo Chromiu udělat pseudo desktopovou.
https://support.google.com/chrome/answer/9658361
Tzn. chová se jako samostatná, má svůj .desktop spouštěcí soubor v ~/.local/share/applications, otevíráte a zavíráte jí úplně nezávisle na prohlížeči.
Díky za radu, ale obávám se, že to neporozumění začíná tím, že já ten prohlížeč ukončuji opravdu důkladně - killem zbylých procesů. (Že používám Firefox je v tom asi nepodstatné.)
To znamená, že bych si efektivně sestřelil i ten komunikátor.
Uznávám, že to je čuňárna, ale protože se mi už dostkrát stalo, že mi někde zůstal běžet proces, a pletl se mi pod ruce, tak jsem se naučiil používat vypínač jménem Viktor.sh... ;oD

« Odpověď #8 kdy: 06. 04. 2025, 21:29:44 »
Tak ukončujte Firefox, jak jste zvyklý s viktorem, ale Chrome/Chromium si vyhraďte jen na tyhle aplikace mimo normální prohlížení a milosrdně ho nechte žít.
Až zavřete poslední takovouhle pseudo aplikaci křížkem v rohu, tak skončí i Chrome pod tím. 8)

Nic, už mlčím :-X :)

k3dAR

• 3 164
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 07. 04. 2025, 04:11:47 »
Díky za radu, ale obávám se, že to neporozumění začíná tím, že já ten prohlížeč ukončuji opravdu důkladně [...]
A to Ferdium jak sem psal, si zkousel? To nepouziva firefox/chrome...

« Odpověď #10 kdy: 07. 04. 2025, 08:10:38 »

« Odpověď #11 kdy: 07. 04. 2025, 08:11:44 »

Svatopluk Vít

• *
  • 35
  • Nekuřák, nepiják a nemrava
    • Zobrazit profil
    • Různé info
« Odpověď #12 kdy: 07. 04. 2025, 08:21:55 »
Ferdium je řešení. Psal jsem o něm i zde na root.cz.

k3dAR

• 3 164
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 07. 04. 2025, 14:44:06 »
Ferdium je řešení. Psal jsem o něm i zde na root.cz.
odkaz na Tvuj clanek sem prave nahore psal, ale tazatel na to nereagoval, tak sem "urgoval" :-) uvidime zda to uz zkusi, nebo napise zas ze sve prohlizece killuje :-)

« Odpověď #14 kdy: 07. 04. 2025, 20:09:46 »
[uvidime zda to uz zkusi, nebo napise zas ze sve prohlizece killuje :-)
Lidi, dejte mi čas na zkoušení a na reakci - já nemám možnost sedět furt u netu, někdy taky musím vytvářet hodnoty! ;-D

Zkusil jsem Ferdium, ale zatím mi to připadalo takové moc komplikované, protože to je primárně "multikomunikátor", zatímco já hledám jednoduchou aplikaci, která bude mít seznam kontaktů + chat + hovory, a málo věcí okolo. (Půjde to na linuxové stroje v širším příbuzenstvu, a zdaleka ne všichni uživatelé jsou úplně IT zdatní.) Ale ještě tomu dám šanci.
Ty upravené Teamsy ještě vyzkouším, to vypadá použitelně (když si odmyslím, jak bojuji s Teams v práci, na profi instalovaných profi zařízeních).
Výhodou je, že zteamsovatí (skoro) všichni skypisti, takže by mohly zůstat zachované kontakty. Ale ne vím, jak oddělit existující "pracovní" Teams od "soukromého" ex-Skype, když to jsou dvě téměř disjunktní množiny kontaktů, ale obě mají stejnou adresu (MS účet) - a rozhodně netoužím po tom, aby se mi tyhle kontakty pomíchaly.
Asi se budu muset zeptat u Microsoftu. (Nebo ten soukromý zcela promazat a vymazat, a kontakty si dát na jiný účet.)
Každopádně: díky za tip, jak provozovat dva různém Teamsy na jednom desktopu!