Tlačítkový telefon v dnešní době?

Zopper

• 770
    • Zobrazit profil
Re:Tlačítkový telefon v dnešní době?
« Odpověď #30 kdy: 04. 11. 2024, 07:14:39 »
Tlacitkovy telefon je vyborny na 2 faktorovou autentizaci skrz SMS.
Do toho se zadny malware nedostane.
To zní pěkně, teď už jen, kdyby SMS byly bezpečný kanál a unesení telefonního čísla na pár minut někým z druhé strany světa nestálo jen pár set dolarů na trhu, případně i výrazně míň, když to dělá ve velkém někdo organizovaný, kdo má třeba u nějakého středoamerického operátora vlastního člověka. Keyword: SS7

Reálně je smartphone s generátorem vyhrazený na tenhle účel bezpečnější. NIST ty SMS nedoporučuje kvůli bezpečnosti už osm let. Pro LTE a pozdější standardy se SS7 už sice nepoužívá, ale ten protokol tady bude ještě dlouhé roky, AFAIK se používá i v komunikaci mezi operátory. A jeho zaříznutí by udělalo ze všech těch starých Nokií těžítka na papír.

« Odpověď #31 kdy: 04. 11. 2024, 08:17:06 »
Jaká je reálná šance, že někdo na opačném konci světa bude znát uživatelovo telefonní číslo, bude znát přihlašovací údaje do banky a bude ochoten dopředu investovat pár set dolarů pro unesení potvrzovací SMS z banky?
Obávám se, že míra rizika se blíží nule.

To už je větší šance, že uživatel si do telefonu natahá malware, který ovládne jeho mobil.

Většina podvodů neprobíhá ani takto a u většiny podvedených šlo o to, že jim uživatelé sami dali přístup do IB a nebo poslali peníze. To potom dělat nějaké větší akce s unášením SMS pro podvodníky je asi zbytečné.
« Poslední změna: 04. 11. 2024, 08:20:28 od Ivo2003 »

Zopper

• 770
    • Zobrazit profil
« Odpověď #32 kdy: 04. 11. 2024, 08:50:39 »
Ta šance je dost velká na to, aby se to opravdu dělo, třeba u O2 v Německu.

Telefonní číslo je v podstatě veřejný údaj, spoléhat na utajení spojení konkrétního s mojí osobou je naivní. Získat přístupové údaje k bankovnictví je složitější, ale pokud si člověk řekne, že není potřeba řešit bezpečnost, vždyť má 2FA přes SMSky na hloupém telefonu, a tak může mít všude stejná hesla (true story, dělá to spousta i chytrých a o bezpečnosti jinak informovaných lidí), tak se to riziko výrazně zvedá. Ta cena za unesení SMSky se při vybrakovaném účtu s úsporama/investicema snadno zaplatí.

Karmelos

• 1 058
    • Zobrazit profil
« Odpověď #33 kdy: 04. 11. 2024, 10:42:26 »
Používám tlačítkáč, starou nokii 6230i a chtěl bych ji vyměnit za něco 4G. Ale není co. Všechny tlač. telefony jsou větší, o dost. Většinou o cca 2cm+ na výšku. Není alternativa. Nejblíže je Nokia 225 4G 2024. Ale má údajně dost napikaču systém.  Pomalu začínám rezignovat.
Jinak to 4G je nutnost, protože 2G se bude vypínat, relativně brzy.

Gréta je nejlepší.

« Odpověď #34 kdy: 04. 11. 2024, 11:15:52 »
Nejsi vubec okrajovy segment trhu.

Obávám se, že bohužel i tak je, ale to nic nemění na tom, že takových lidí je pořád spousta.

Jinak to 4G je nutnost, protože 2G se bude vypínat, relativně brzy.

Už se alespoň ví, co to 2G nahradí vzhledem k tomu, že 2G se dostane tam, kam se 4G nedostane? Jak ví každý druhý majitel staré nemovitosti někde na Vysočině co má ze stejné BTS na obdobných frekvencích 2G v obýváku a 4G tak leda na půdě? Tedy co se stane, až tahle idea vymyšlená někým někde na panelákovém gauči ve městě odpojí polovinu Vysočiny od mobilních komunikací v interiérech? Funguje v tomhle ohledu 5G lépe? Ne, že by to přímo souviselo, jen se ptám...
« Poslední změna: 04. 11. 2024, 11:17:55 od Martin Poljak »

Karmelos

• 1 058
    • Zobrazit profil
« Odpověď #35 kdy: 04. 11. 2024, 11:37:12 »
Podle tady tohodle webu https://onomondo.com/blog/2g-3g-sunset/ budou u nás Tmobile a vodafone vypínat 2G na konci příštího roku. Nejpozdějš se bude 2G  vypínat v roce 2033.  Jak dlouho pojede O2 je otázka.
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #36 kdy: 04. 11. 2024, 11:42:45 »
GSM by se v čr mělo vypínat nejdříve v roce 2028

Karmelos

• 1 058
    • Zobrazit profil
« Odpověď #37 kdy: 04. 11. 2024, 11:55:58 »
Ehm.
povinnost udržet provoz sítě 2G minimálně do roku 2028, pokud podíl všech uživatelů využívajících tuto starší technologii neklesne dříve pod 5 %.”
Takže pokud počet uživatelů klesne pod 5%, vypnou to dřív.

Nicméně  i ten termín 2028 je dost blízko, koupě nového telefonu bez 4G se proto moc nevyplatí.
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #38 kdy: 04. 11. 2024, 12:51:51 »

Co je to vlastně ten "počet uživatelů"? To je v simhodinách přihlášení k BTS nebo jak je to definované? Mám takhle třeba řadu trackerů, které se připojují přes 2G ale do sítě se přihlašují na pár minut denně.
« Poslední změna: 04. 11. 2024, 12:54:01 od Martin Poljak »

Karmelos

• 1 058
    • Zobrazit profil
« Odpověď #39 kdy: 04. 11. 2024, 14:00:30 »

Co je to vlastně ten "počet uživatelů"? To je v simhodinách přihlášení k BTS nebo jak je to definované? Mám takhle třeba řadu trackerů, které se připojují přes 2G ale do sítě se přihlašují na pár minut denně.

Může to imho znamenat cokoliv, od jednotlivých zařízení, přez síťohodiny, až po jednotlivé plátce.
Kolem a kolem je to podle mého názoru velice vágní formulace, protože to umožní operátorům vypnout, jakmile se jim to přestane vyplácet.
Gréta je nejlepší.

cziss

« Odpověď #40 kdy: 04. 11. 2024, 14:33:55 »
Na Alze mají několik Panasoniců, véčka i normální. Tak od této značky by to nemusel být šunt, ne?

« Odpověď #41 kdy: 04. 11. 2024, 15:21:16 »
Mám Nokii 215 4G koupenou v O2 za necelých 9 stovek (dostal jsem slevu 500 Kč, protože jsem donesl jeden nefunkční křáp v rámci této akce: https://blog.o2.cz/2024/09/26/od-vyroby-az-po-recyklaci-zakoncete-zivotni-cyklus-telefonu-a-ziskejte-eco-bonus-500-kc-od-o2/) a celkem to ujde. Konektor USB-C, přehledný 2,8" displej, vyměnitelná baterie, zadní svítilna. Chybí ovšem foťák, byť u telefonů této kategorie bývala kvalita vždy hodně tristní.

r443

« Odpověď #42 kdy: 04. 11. 2024, 16:20:19 »
Nokii 215 4G jsem si taky pořídil, nalákán hlavně USB-C. Nicméně žádné velké nadšení.

Nějaká pozitiva by se i našla.
Třeba, že má hlasitý a dobře srozumitelný zvuk z reproduktoru.
Firmware už také není tak pomalý a zabugovaný, jako u prvních Nokii od Microsoftu po akvizici. Logika ovládání je jiná, než u steré series40, občas se tam najde nějaká nelogičnost, ale v zásadě se na to dá zvyknout a fungovat s tím.

Je hlavně zbytečně obrovská, především na výšku. Sice má na tlačítkový telefon velkou baterii (1450mAh), stejně mi ale při provozu s dvěma SIMkami vydrží při nanejvýš pár desítkách minut hovoru maximálně tři 3-4 dny. A to raději ani nezapínám BT a nepáruji s HF v autě.

Má velký, dobře čitelný displej, ale i při nastavení nejmenšího písma je písmo nesmyslně obří, nevejde se tam naráz ani celá SMSka  :-\ Nutnost scrollovat v textu smsky s autorizačními klíči nebo oznámeními od DPD/PPL/Zásilkovny je velký krok zpět. Případně že v náhledu SMS v jejich výpisu se zobrazí jen prvních 15 znaků, i když tam dál zůstávají dvě třetiny řádku volné, to mi také hlava úplně nebere.

Rychlá volba na kontextových klávesách na hlavní obrazovce nejde přenastavit, pořád omylem zapínám rádio  >:(
A tak by se dalo pokračovat...

Oproti Nokii 301, co jsem měl předtím, to tedy moc velký posun není. Je výrazně větší, méně vydrží a hůř se používá, jedině to USB-C oproti microUSB je posun k lepšímu.

Ony ty tlačítkové telefony jsou bohužel už taková mrtvá kategorie, všechno co nejlevnější shit nebo důchodcovské modely s obřími tlačítky a fonty. Kdyby tak bylo něco o velikosti a výdrži staré Nokie 6300, s dual SIM a USB-C, bral bych to všemi deseti.

Karmelos

• 1 058
    • Zobrazit profil
« Odpověď #43 kdy: 04. 11. 2024, 18:06:33 »
Na Alze mají několik Panasoniců, véčka i normální. Tak od této značky by to nemusel být šunt, ne?
Těžko říct, pro mě jsou strašně velký, třeba asi použitelný 4g KX-TU250EXB má 127mm na výšku. To je skoro o 3 cm víc než moje nokie. Nepočítám véčka, do těch se mi osobně vůbec nechce - podle obrázků se mi zdá kvalita kloubu plastově mizerná, takže bych to asi velice brzy rozkřáp.

jako osobně přemýšlím o tomhle: https://www.punkt.ch/en/products/mp02-4g-mobile-phone/
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #44 kdy: 04. 11. 2024, 20:33:09 »
Co zkusit nějaký dotykáč a nastavit si tam nějaké to zpřístupnění nebo asistované prostředí, nebo jak se tomu kde říká?