Turistické OSM mapy v telefonu

Turistické OSM mapy v telefonu
« kdy: 09. 03. 2025, 10:04:36 »
Exstuje nějaký jednoduchý návod na rozchození turistických OSM v telefonu?

OrganicMaps nebo OsmAnd u vlastních map turistické trasy nezobrazují a podle postupu uvedeného zde, se mi turistické trasy rozchodit nepodařilo:
https://openstreetmap.cz/offline-mapa-android?weeklys=64#map=8/49.801/15.441&layers=d
https://osm.paws.cz/

Po stáhnutí EE.map souboru a pokusu o otevření v kterékoli z těchto aplikací to končí error hláškou "Unexpected token...." Zkušeno za poslední 3 měsíce několikrát na různých Android telefonech bez výsledku. Je mi jasné, že něco dělám blbě, ale fakt jsem na to nepřišel.

Re:Turisticke OSM Mapy v telefonu
« Odpověď #1 kdy: 09. 03. 2025, 10:23:45 »
pouzivam locus classic s mapami a stylom z freemap.sk

Re:Turistické OSM mapy v telefonu
« Odpověď #2 kdy: 09. 03. 2025, 11:44:40 »

bnone

« Odpověď #3 kdy: 09. 03. 2025, 12:17:44 »
Souhlas s ostatními. OrganicMaps jsou snad nejhorší mapová aplikace jakou jsem v životě viděl, jak po stránce možností, tak po stránce velmi špatné kvality map. Naprosto nechápu jejich kladné recenze.
Oproti tomu Locus sice má obrovské možnosti, je ale zase dost komplikovaný, málokdo ho využije naplno. Je spíše pro lidi, kteří mají mapy jako koníček, ne pouze tool.
Takže jsem si zaplatil mapy.cz a je klid. Pro většinu je to nejlepší aplikace.

« Odpověď #4 kdy: 09. 03. 2025, 13:13:47 »
Moje zkušenost je taková, že při vší snaze dosáhnu maximálně něčeho, co se bude blížit kvalitě mapy.cz. Nestojí to tak za námahu. protože je to mnohem komplikovanější než použít rovnou mapy.cz.
Nebo někdo z toho dokáže dostat něco navíc?

« Odpověď #5 kdy: 09. 03. 2025, 18:13:43 »
V předchozích letech byly mapy.cz solidní aplikace, za kterou bych byl ochoten i zaplatit. Jenže to bylo před tím, než přešli na současný model s povinným účtem, ročním předplatným a aplikaci solidně doprasili (viz stížnosti ne nefunkčnost v Google Play). Ta snaha monetizovat uživatele za každou cenu je z toho úplně zjevná, když teď chtějí mít každého uživatele identifikovaného Seznam účtem. Navíc roční předplatné se v případě vícečlené domácnosti ošklivě prodaží. Jako uživatel v používaných mapách hlásím všechny nedostatky nebo chyby na které narazím. V takovém případě nepovažuji za přijatelné ještě za to platit předplatné 250CZK za osobu a rok. To už je lepší přispívat do OSM, které nám Seznam mimo ČR s radostí nyní přeprodává.

Navíc už v předchozí verzi map byly občas blbosti, zejména umístění fotografií často vůbec neodpovídalo skutečnosti. Jak asi budou vypadat budoucí mapy, když jsou teď uživatelé motivování Seznamem naposílat co nejvíce úprav s vidinou Premium zdarma?

Bezplatná varianta plikace je pak v příhraničních reginonech naprosto nepoužitelná. Při zobrazení mapy za hranicí to žere data a nejde to vypnout a neustále to otravuje s upgradem na Premium. V mém okolí přešel jen jeden uživatel na Premium. Potřeboval mapy okolních států hned teď. A nyní má rok aby si našel náhradu i kdyby za poplatek.

Díky za tip, Locus vypadá docela zajímavě a nahrát mapu z osm.paws.cz šlo jednoduše.

« Odpověď #6 kdy: 09. 03. 2025, 21:19:39 »
OK. Já jsem si pořídil datovou SIMku od O2 za 999 Kč/ 50GB na rok. Takže když mi mapy.cz spotřebují několik GB za rok, tak se celkem nic nestane.  Ty data ale nefungují v roamingu.  Před cestou na dovolenou mohu tu jedno offline zemi vyměnit.

hmmmw

« Odpověď #7 kdy: 10. 03. 2025, 07:01:34 »
OsmAnd zobrazuje turistické trasy. Musíš si jen zakliknout v "Nastavení mapy" - "Trasy" - "Turistické trasy".

Ge Bu

« Odpověď #8 kdy: 10. 03. 2025, 07:35:11 »
Jak správně ukončovat aplikaci OsmAnd? Na mém telefonu po "vytažení mimo obrazovku" zůstane viset (je vidět ikonka GPS) a musím ji ukončovat kilnutím v nastavení aplikací.

« Odpověď #9 kdy: 10. 03. 2025, 10:13:15 »
Nechápu kladné recenze na mapy.cz, když spousta funkcí nefunguje bez přihlášení k nějakému účtu. Nemám problém zaplatit nějaké drobné, ale účet si nehodlám žádný další zřizovat. Ať mi normálně vystaví fakturu s platebními údaji, a né že si musím vymýšlet nějakou novou emailovou adresu a heslo, které použiju jednou za rok, jen pro tuhle aplikaci.

Po aktualizaci aplikace nemohu aktualizovat ani jinak spravovat stažené mapy, ani je smazat. Jakmile kliknu na offline mapy v menu, chce to rovnou přihlášení a peníze. Tak sjem rovnou smazal celou aplikaci z telefonu, nehodlám to řešit.

JmJ

• 332
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 10. 03. 2025, 11:05:14 »
Ja vubec nechci tvrdit, ze mapy.cz maji super aplikaci i kdyz mi funguje docela dlouho a docela dobre. Stejne tak chapu, ze vynucovat ucet u seznamu je k nastvani a mnoho lidi by se bez nej obeslo.

Co me opravdu fascinuje jsou ty stiznosti na to, ze napr. 1000 kc pro 4 clenou rodinu za rok je moc. Bezna turisticka mapa CASTI ceske republiky stoji 150 Kc. K pokryti CR je potreba vic jak 50 map. Takze to mame cca 7500 Kc za neaktualizovane mapove podklady.

Opet pochopim, ze nekdo rekne, ze mu opravdu staci jen par map atd.

Ovsem jestli mam mit rekneme za 5000 kus CR pro celou rodinu, nebo za stejnou cenu 5 let aktualni a dobre mapy Evropy, USA a cert vi ceho take pro celou rodinu, tak mi ten pomer cena - vykon prijde silne ve prospech map od seznamu.

« Odpověď #11 kdy: 10. 03. 2025, 11:11:49 »
Je to levnější https://www.shocart.cz/

cziss

« Odpověď #12 kdy: 10. 03. 2025, 11:32:56 »
Nechápu ten hejt na mapy.cz. Používám verzi zdarma jako turistické a na navigaci v ČR s autem a žádné omezení nepociťuji.

Turistické mapy dobře vykresluje C:GEO s mapami Cze+ od Freizeitkarte. Jsou tam možnosti nastavená co se má zobrazovat (turistické trasy, cyklo trasy atd.). Stěžejní ale budou ty mapy, řekl bych. Paws tam třeba vypadá příšerně.

Tonda

• 677
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 10. 03. 2025, 12:00:27 »
Celá rodina může být přihlášená do mapy.cz jedním účtem, nevím o tom, že by tam bylo omezení na počet instalací aplikace přihlášených stejným účtem.

« Odpověď #14 kdy: 10. 03. 2025, 12:04:46 »
Já třeba ten účet nevnímám jako něco omezujícího.
Používám ho daleko déle než začal být vyžadovaný, jsem zvyklý na notebooku trasy plánovat a ukládat (Moje mapy) a na mobilu je pak používat.
A navíc mám shodou okolností seznam mail už asi 20 let jako svůj primární soukromý mail.

Ale placené mapy.cz zatím vynechám, tolik si zase toho, co nabízejí navíc, necením.