Tak já nedávno koupil na Aliexpresu 2 manageovatelné switche 8x2.5GB+1xSFP+10GB, jeden Keeplink (1500Kč) a druhý Horaco (1300Kč), každý v jedné místnosti, propojil jsem je mezi sebou zpočátku přes lan porty kabelem 15m Cat6, později jsem změnil na 15m optiku SFP+10G AOC kabelem (700Kč). U PC síťovky, které nebyly 2.5Gb, jsem nahradil USB síťovkami po 250kč.
Oba mají všechny parametry vč. web interface naprosto stejné, patrně generické od Realteku.
Nijak se nehřejí asi podobně jako předtím gigabitový TPlink. Teplota okolí 22C, switch 28-30C. Chladnější než modem či router.
Nemají nožičky, nějaké jsem jim přilepil ať to větrá lépe.
Spotřeba v idle bez připojených portů 2.2-2.3W, každý 2.5Gb port navíc 0.7W, SFP+ port s optikou 0.8W. U metaliky nevím, ale bude to víc.
Default IP adresa managementu - Keeplink 192.168.1.168, Horaco 192.168.2.1 , pokud má někdo síť s jinými rozsahy, musí si v PC dočasně přenastavit síťovku z DHCP na pevnou IP z daného rozsahu, jinak se do administrace nedostane, následně v administraci nastavit požadovanou dle chuti každého ze svého rozsahu nebo DHCP, dát Apply, a hlavně potom Tools/Save, jinak nastavení nepřežije restart. Ten Save je trochu schovaný a lidé si pak stěžují, že switch nedrží nastavení.
Rychlost kopírování souborů mezi 2 Win10 PC přes oba switche až 280 MB/s.