Děkuji za rady. Zjistil jsem, že procesorem to není. Koupil jsem další procesor a dělá to stejné.
Vypadá to, že si nějak při startu testuje skrytě paměti, což může běžně trvat až minutu.
Po tu dobu je monitor vypnutí a nic to nezobrazuje. Tento stav se dá poznat jen pomocí indikačních led na desce, nebo toho chybového kódu.
Co je ale horší že se to může dostat do stavu, kdy to trvá i hodinu i když to je mnohem vzácnější.
Pokud osadím jen jeden paměťový slot, doba se sníží, ale pořád to může být až minuta.
Možná bude nějaká paměť mít s tímto testováním problém, ale není úplně snadné zjistit jaká, protože to že to trvá až minutu je, zdá se, úplně normální.
Píše se o tom např. zde.
https://www.reddit.com/r/AMDHelp/comments/13w0jfr/does_anyone_have_restart_issues_on_their_am5_build/?sort=newI když většina lidí má spíše problém jen s tím, že to trvá někdy minutu. Občas se někdo nedočká vůbec.
Je to podobný stav, jako když tam nedáte paměť vůbec.
Záhada je, že když to bylo nové, tak jsem si ničeho zvláštního nevšiml. Hodinové startování se projevil až po více než měsíci provozu. Mám 4 moduly paměti KSM48E40BD8KM-32HM, které jsou doporučeny k oběma testovaným deskám.