Aha, pak mi došlo, že owner adresáře je vlastně ten, kdo může operovat se soubory a ne owner...
Pořád ale by mě zajímala ta nutnost práv xx4(xx5) na Chroot. Četl jsem to i na stackoverflow, manuály chrootu zmiňují podmínku 755.
A pak ten diskutovaný problém s právy other, že prý to bezpečnostně není v pořádku, že to může číst jiný uživatel.... A nebo to právě díky chrootu efektivně nehrozí? (Podobné vlákno
https://forum.root.cz/index.php?topic=25718.msg364794#msg364794 )
Akorát soubor z up/chf lze stále smazat: Znamená to že tohodle chování tedy v složce chf (vlastněné uph) nedocílím, Musí to být přímo v rootu nebo v systému cest vlastněné rootem?
a# ls -lR /datadisk
total 0
drwxr-xr-t 3 uph root 20 J up (zkoušeno i bez/sticky na tento)
up
total 0
drwxrwx--T 5 uph uph 52 slozka
-rw-r--r-- 1 root root 3 rr-soubor-co-nejde-smazat
up/chf:
total 4
-rw-r--r-- 1 root root 3 rr-soubor-co-jde-smazat
chown root:root /datadisk/up/chf/rr-soubor-co-jde-smazat
Nebo to prostě je to špatné chápání, že i root se nemá co divit, když zapisuje do adresáře, který patří někomu jinému a může ho smazat?
Prostě mi to chování oprávnění složky x soubory bylo neintuitivní. Schválně jsem si udělal složku vlastněnou rootem a v ní soubor vlastněný uphem.. zapisovat do něj šlo smazat ho ne. Musí se myslet ne jen na samotný soubor ale na adresář ve kterém leží...
Musí být nějaké oprávnění kaskádově (složky od /,/datadisk,/datadisk/slozka2) povolené, aby šel soubor smazat případně modifikovat?