Přechod z Javy na Rust. Ano či ne?

Přechod z Javy na Rust. Ano či ne?
« kdy: 19. 09. 2025, 16:10:27 »
Zdravim.

Měl bych dotaz. Bylo by dobré přejít z JAVA na RUST? Už někdo z vás přešel z jiného jazyka a začal se věnovat výhradně RUSTu?

nm

Re:Přechod z JAVA na RUST (ANO či NE)
« Odpověď #1 kdy: 19. 09. 2025, 16:31:08 »
To je asi jako se ptát, jestli je lepší autobus nebo náklaďák. Každé z těch vozidel má jiné využití.

Programovací jazyk je nástroj a časem se dopracuješ k tomu, že ti nestačí jeden. (pokud tedy neděláš celý život jen jeden typ projektů a softwaru)

Takže otázka spíš je: co tě baví, v jakém oboru chceš pracovat, jaký software chceš psát?

« Odpověď #2 kdy: 19. 09. 2025, 16:49:58 »
Nejvíc mě baví Python, trochu C. Javu jsem se učil na škole. Hledal jsem však jazyk, který mi umožní vytvořit nový způsob programování, který je rychlý a multiparadigmacký (funckionální a OOP). Našel jsem RUST. Zjistil jsem, že již ho používají velké firmy, jako Google, Apple, Microsoft, Amazon a další.

Včera jsem se s ním začal seznamovat (viz. kurz zde na root.cz). A zatím splňuje moje očekávání. Tady na foru se ptám, kdo s ním má už zkušenosti, jak se jim RUST jeví.

Jinak jsem také dělal v HTML, JavaScriptu, trochu PHP a AJAX.

Mlocik97

• 950
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 19. 09. 2025, 17:27:41 »
Jinak jsem také dělal v HTML, JavaScriptu, trochu PHP a AJAX.

HTML ani AJAX nie sú programovacie jazyky. Inak ja som JS dev, a často si ľudia mýlia čo to vlastne JS je a resp. čo všetko si pod tým predstavujú alebo nepredstavujú (už som počul mnoho "je to len front-end jazyk", a podobných nezmyslov).

Inak aký jazyk si vyberieš je úplne jedno, reálny rozdiel medzi jazykmi (čisto jazykmi ako takými keď odmyslíme ekosystém) je len syntax a API. Nič iné. Samozrejme ak započítame ekosystém, tak už tu začíname rozmýšľať na ktorý projekt je vhodný ktorý jazyk. Napríklad vieme že v machine learning dominuje Python (má knižnice pre ML), v prípade serverových utilít vedie napríklad Golang, operačné systémy teraz idú C a Rust, pre web práve JavaScript, prípadne PHP a Golang. Atď atď... treba si teda dosť rozmyslieť čo chceš robiť.

Ako už spomenul Franta, je to ako autobus vs náklaďák. Každé má využitie iné. I keď niektoré jazyky sú lepšie a iné horšie (v tomto prípade Java a PHP sú celkom špatné jazyky, kvôli obskurdnej syntaxi v prípade Javy a nekonzistentnému API v prípade PHP, keďže i jazyk ako taký má určitý význam pre kvalitu DX a design jazyka je tak isto dôležitý ako jeho ekosystém). Iné jazyky ale skutočne moc rozdiely v "kvalite" nie sú a všeobecne môžem povedať že každé majú niečo do seba a sú dobré pre určité použitie.

Ak ti vyhovuje Rust, choď hravo do toho.

TL;DR; vyhoď Javu a PHP z možností a vyber si podľa preferencie a zamerania.
« Poslední změna: 19. 09. 2025, 17:30:28 od Mlocik97 »

Re:Přechod z Javy na Rust. Ano či ne?
« Odpověď #4 kdy: 19. 09. 2025, 19:54:29 »
Pokud se tím plánuješ živit, tak odpověď je "spíš ne". Full-time jobů v Rustu (ne RUSTu btw) je docela málo. Full-time jobů v Javě je hodně. Rust totiž za rychlost běhu programu platí větší pomalostí při psaní kódu (je fakt hodně přísnej) a to se na většině projektů nevyplatí.

Ale z tvýho doplňujícího příspěvku to vypadá jako že se programováním neživíš. A že v Javě vlastně neděláš. Takže moc nevím, jak myslíš to "přejít".

Na hraní je Rust určitě zajímavej, minimálně tě naučí uvažovat v kontextu, kdo co vlastní, což se může pak hodit i v jiných jazycích.

Kit

• 868
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 19. 09. 2025, 20:06:33 »
Rust je poměrně novým jazykem a řekl bych, že má budoucnost. Nemyslím si, že by byl náhradou Javy, ale spíš náhradou C++. Pokud bych byl začátečníkem, tak bych do Rustu šel.

« Odpověď #6 kdy: 19. 09. 2025, 22:07:14 »
Nemyslím si, že by byl náhradou Javy, ale spíš náhradou C++.

Už zas chce niekto nahradzovať C++?? To sa naozaj nestane...

Kit

• 868
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 19. 09. 2025, 23:41:19 »

Je mi jasné, že C++ tu bude ještě dlouho, ale snad uznáš, že Rust je o něco bezpečnější a že dává méně prostoru, jak se střelit do nohy.

« Odpověď #8 kdy: Dnes v 00:20:09 »
Zdravim.

Měl bych dotaz. Bylo by dobré přejít z JAVA na RUST? Už někdo z vás přešel z jiného jazyka a začal se věnovat výhradně RUSTu?

nm

Nemusíš prechádzať, dá sa to používať paralelne. Ak si naučený používať funkcionálne vlastnosti Javy, na Rust to nie je až taký skok. A je to veľmi uspokojujúce, vidiet program napísany v rust-e, ktorý proste nepadá na výnimkach a je rýchly.

Ako spomenuli vyššie, Rustom sa asi neuživíš, potrebuje ten jazyk nejakého veľkého hráča, ktorý by ho pretlačil do veľkého biznisu. (cryptobros to zatiaľ nie sú)

« Odpověď #9 kdy: Dnes v 01:10:40 »
Rust je poměrně novým jazykem a řekl bych, že má budoucnost. Nemyslím si, že by byl náhradou Javy, ale spíš náhradou C++. Pokud bych byl začátečníkem, tak bych do Rustu šel.

No právě. Rust je nový a věřím, že má budoucnost. Java je již prozkoumaná snad ze všech stran. Ale mladost Rustu umožní vymýšlet nové programovací techniky. Kdo ví? Třeba na něco zajímavého přijdu.

BTW je pravda, že nemám v úmyslu se živit programováním, ale kdybych nastupoval teď na vysokou školu a chtěl se živit programováním, rozhodně bych šel právě do Rustu. Dokonce bych i doporučoval Rust na vysoké škole také vyučovat.

Co se týká Javy a C++, tak jsou dneska samozřejmé hvězdy a ještě dlouho budou, ale i tyto jazyky nějak začínali.

Kit

• 868
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: Dnes v 01:37:59 »
BTW je pravda, že nemám v úmyslu se živit programováním, ale kdybych nastupoval teď na vysokou školu a chtěl se živit programováním, rozhodně bych šel právě do Rustu. Dokonce bych i doporučoval Rust na vysoké škole také vyučovat.

Co se týká Javy a C++, tak jsou dneska samozřejmé hvězdy a ještě dlouho budou, ale i tyto jazyky nějak začínali.

Zrovna studuji XProc, který podle mne skoro nikdo nezná, ale rozhodně je zajímavý. Je důležité si rozšiřovat obzory i směrem, který je mimo majnstrým. Zatím si však komerčně vystačím s PHP a XSLT.

« Odpověď #11 kdy: Dnes v 10:00:28 »
Zrovna studuji XProc, který podle mne skoro nikdo nezná, ale rozhodně je zajímavý.
XProc se moc neujal, ne? Zajímal jsem se o to v době kolem vydání první verze specifikace, pak jsem se na to ještě párkrát podíval. Ale existovala jen jedna nebo dvě implementace a jejich možnosti byly dost omezené.

« Odpověď #12 kdy: Dnes v 10:08:46 »
To záleží na tom, čemu se chcete věnovat. Pokud se chcete věnovat programování enterprise aplikací nebo programování pro Android, tam s Rustem nepochodíte. Pokud chcete programovat věci, kde je důležitá rychlost nebo nenáročnost na zdroje (embedded, zpracování videa apod.), tedy to, co by se dříve psalo v C, věnujte se Rustu.

A samozřejmě vám nic nebrání naučit se dobře obojí :-) I když to není tak snadné, jak to vypadá – spousta lidí sice „serializuje“ své programy v různých programovacích jazycích, ale mentálně používají pořád jenom jeden programovací jazyk. Kód v „Javě“, který napsal C++ programátor, nebo v „JavaScriptu“ napsaný Java programátorem je pak dost utrpení. V „JavaScriptu“ to nakonec vyřešili  tak, že jim kousek Javy do JavaScriptu přidali…

« Odpověď #13 kdy: Dnes v 11:48:39 »

Je mi jasné, že C++ tu bude ještě dlouho, ale snad uznáš, že Rust je o něco bezpečnější a že dává méně prostoru, jak se střelit do nohy.
To není zas tak silný argument, jak si spousta lidí myslí. Snaha o takové jazyky tu byla už dávno a stejně oproti těm "nebezpečnějším" vždycky hrály spíše druhořadou roli. Asi nejznámější příklad - Pascal vs. C. Pascal nepochybně je bezpečnější a přehlednější než C, tlačil se lidem do hlav už od středních škol, ale stejně nakonec většina těchto lidí přešla na C. Ten proces bych přirovnal k přechodu z cvičného letounu na "ostrý" stroj.
Za sebe říkám, že Rust mi nestojí za tu hromadu problémů, kterými se pokouší řešit jiné problémy. Je to podobné, jako by mi někdo místo češtiny nutil jiný jazyk, který nemá vyjmenovaná slova a shodu podmětu s přísudkem - zato říci v něm "dobrý den" je, jako když Wimmer učí maďarštinu. Jenže já v těchto pravopisných jevech chyby už dávno nedělám. Rustafariáni tvrdí, že každý v tom dělá chyby, ale já trvám na svém - chybu takového typu jsem v C neudělal, ani nepamatuji. Navíc pak tu je nedílná součást vývoje - testování.

Před nějakými 30 lety se kladly řečnické otázky, zda FORTRAN přežije rok 2000. C, a zejména C++, mělo přitom nepochybně mnohem silnější tah na branku v porovnání s FORTRANem-66 nebo 77, než má Rust oproti C++. Asi není špatné Rust umět (po mně to už nechtějte), ale pracovat na C++ nebo Javě je jistější chleba.

« Odpověď #14 kdy: Dnes v 12:15:24 »
Asi nejznámější příklad - Pascal vs. C. Pascal nepochybně je bezpečnější a přehlednější než C, tlačil se lidem do hlav už od středních škol, ale stejně nakonec většina těchto lidí přešla na C. Ten proces bych přirovnal k přechodu z cvičného letounu na "ostrý" stroj.
Pascal se používal v podobě Object Pascalu v Delphi. A řekl bych, že GUI aplikací bylo daleko víc napsaných v Delphi než v C nebo C++. Delphi pak porazila Java, ne C nebo C++.

Rust podle mne konkuruje spíš C než C++.

V Javě bude ještě dlouho mnohem víc aplikací, než v Rustu. To samé i když v menší míře platí i o C++. Ale výhoda programování je, že si můžete vybrat prakticky libovolný programovací jazyk, a hlady nezemřete. U některých bude trochu snazší najít práci, u jiných trochu složitější, ale pokud budete opravdu umět programovat, práci si najdete vždycky.