Veřejná IP adresa na VDSL

Re:Veřejná IP adresa na VDSL
« Odpověď #15 kdy: 03. 08. 2025, 15:08:04 »
Fun fact: Kdybych mel platit cenikovou cenu za dvougigabit u O2 a za verejnou IPv4, tak bych i po sleve Airbank platil vic, nez platim u UVTnetu.

Pokud nekdo chce slevu a rozumne implementovanou IPv6, tak T-M ma zajimavou zavadeci akcni cenu a po konci akce umi 30% slevu na DSL sluzbach. Takze pak vychazi stejne jako nebo lip nez O2 (po zapocteni poplatku za verejnou IP u obou operatoru a slevy Airbank u O2).

Takze ne vzdy je O2 levnejsi. Ale vzdy ma blbe nasazenou IPv6.

« Odpověď #16 kdy: 03. 08. 2025, 17:42:15 »
Kabelový modem není o nic větší "obluda", než jakýkoliv jiný modem, který ISP dodávají zákazníkům. A stejně tak i možnosti nastavení jsou limitované proto, že se logicky předpokládá, že to budou využívat převážně BFU a ti si max. změní heslo k WiFi a jinak nic. Firmy naopak mají business tarify a tam už je jak veřejná pevná IPv4 v základu bez příplatku, tak i plnohodnotná IPv6, pochopitelně s možností mít modem v režimu bridge a za ním router svůj (vyjma tarifu 2000/400, kde se dodává Fritz, který zatím bridge režim nepodporuje - nicméně v Německu už v některých lokalitách ano, takže to dřív nebo později dorazí i do ČR). Každopádně Docsis je o level výš, než nějaké xDSL zvonkodráty a jako bonus má člověk ještě automaticky i cca 40 TV programů v normě DVB-T, což nějaké xDSL neumí ani omylem. Co se na Vodafone pak dá ocenit je to, že služba funguje poměrně spolehlivě. Není to tedy jako nějaký lokální "optikář", který sice šermuje Gbps up/down, ale pak se ukáže, že on sám má někam do ciziny konektivitu sotva pár desítek Mbps a ten jeho slavný gigabit funguje s bídou ve vlastní síti.

no a na síti CETINu máme jenom ONTčko a to si zapojit do čehokoliv.
Mě ani tako nevadí ten DOCSIS samotný jako Vodafone s jejich přístupem k maloobchodu jako k póvlu. Spíš než s nima něco řešit tak radši zkousnu xDSLko.
Na síti Cetinu ti poskytuje službu nějaký ISP, ale Cetin jako takový zcela jistě ne, protože ten vůbec koncáky neobsluhuje. A ten tvůj ISP se velmi pravděpodobně chová tak, jako se chová každý jiný ISP, tj. většina BFU je s ním spokojená a jenom minorita BFU si stěžuje, což je vzhledem k počtu přípojek pochopitelné (třeba Vodafone jich má počet v řádu statisíců, takže nějaké procento nespokojenců prostě být musí).

Tom5

• 126
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 03. 08. 2025, 19:48:40 »
Nevím, co na té VDSL chcete provozovat, ale bacha na to, že CETIN tam má IMHO prvky (u všech partnerů), kterým přiděluje privátní IP adresy, takže když něco v jejich části nedopadne, tak se o tom strana v Internetu nedoví, protože se ten paket s privátní IP adresou (typicky ICMP) na cestě do Internetu dropne.

S menším ISPkem se dalo domluvit, že to fixnuli překladem privátní IP adresy BRASu na veřejku. V korporátech nevěděli, která bije... Ti poskytují jen připojení k facebooku, instagramu atp. nikoli k Internetu.

Hornik

• 107
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 04. 08. 2025, 08:19:54 »
K cemu, ze tu verejku potrebujete vlastne?

« Odpověď #19 kdy: 04. 08. 2025, 09:41:38 »
na nic, mam ji vytisknutou a zalaminovanou na stene.
Hned vedle plakatu s IPv6

Dekuji, rekl bych,ze tema muze admin zavrit. Validni doporuceni jsem dostal, podekoval a zaridil se podle nich.

K cemu, ze tu verejku potrebujete vlastne?

« Odpověď #20 kdy: 04. 08. 2025, 16:34:24 »
k povlu? jo...

dneska mi to (behem 1 schuze) vypadlo 5x. behem kazdeho vypadku se ta jejich "staticka" IP adresa zmenila.
technici "mi vzkazali, ze pochybujou, ze mi to u WIa fungovalo"

mne uz by to bylo fuk, ale nejsou ochotni mi dat OKU bez kteryho to nepresunu. ze prej se k tomu ve VF nedostanou (??????) . a ze mam jit na pobocku, identifikovat see a vyresit to tam  na miste. Jsem se ptal, jestli i ostatnim 10 000 zakaznim co koupil pres Wia, neposlou admin heslo, zmeni jim sluzbu a poslou je na pobocku to resit osobne. pres "nevi"

Kabelový modem není o nic větší "obluda", než jakýkoliv jiný modem, který ISP dodávají zákazníkům. A stejně tak i možnosti nastavení jsou limitované proto, že se logicky předpokládá, že to budou využívat převážně BFU a ti si max. změní heslo k WiFi a jinak nic. Firmy naopak mají business tarify a tam už je jak veřejná pevná IPv4 v základu bez příplatku, tak i plnohodnotná IPv6, pochopitelně s možností mít modem v režimu bridge a za ním router svůj (vyjma tarifu 2000/400, kde se dodává Fritz, který zatím bridge režim nepodporuje - nicméně v Německu už v některých lokalitách ano, takže to dřív nebo později dorazí i do ČR). Každopádně Docsis je o level výš, než nějaké xDSL zvonkodráty a jako bonus má člověk ještě automaticky i cca 40 TV programů v normě DVB-T, což nějaké xDSL neumí ani omylem. Co se na Vodafone pak dá ocenit je to, že služba funguje poměrně spolehlivě. Není to tedy jako nějaký lokální "optikář", který sice šermuje Gbps up/down, ale pak se ukáže, že on sám má někam do ciziny konektivitu sotva pár desítek Mbps a ten jeho slavný gigabit funguje s bídou ve vlastní síti.

no a na síti CETINu máme jenom ONTčko a to si zapojit do čehokoliv.
Mě ani tako nevadí ten DOCSIS samotný jako Vodafone s jejich přístupem k maloobchodu jako k póvlu. Spíš než s nima něco řešit tak radši zkousnu xDSLko.

« Odpověď #21 kdy: 04. 08. 2025, 17:43:42 »
OKU kód najdete v samoobsluze Můj Vodafone a ČVOP jsou Vám povinni sdělit když tam zavoláte.

To že odmítají je dost nebezpečná hra z jejich strany. To ví každý poskytovatel že by mohli tvrdě narazit.

Někdy je kód i ve faktuře nebo smlouvě (spíše vzácně), pokud tedy něco Vodafone po akvizici zaslal.

« Odpověď #22 kdy: 04. 08. 2025, 18:33:22 »
Hanlonova břitva?
(zadna hra, jsou jen tak neschopni).

na druhou stranu mam fakt problem verit, ze neexistuje interni system, kde to pro mne nemuzou najit.

OKU kód najdete v samoobsluze Můj Vodafone a ČVOP jsou Vám povinni sdělit když tam zavoláte.

To že odmítají je dost nebezpečná hra z jejich strany. To ví každý poskytovatel že by mohli tvrdě narazit.

Někdy je kód i ve faktuře nebo smlouvě (spíše vzácně), pokud tedy něco Vodafone po akvizici zaslal.

« Odpověď #23 kdy: 05. 08. 2025, 12:28:48 »
tak jsem volal do Wia, aby to profoukli, ze nikam do prodejny nepujdu. a najednou to slo (technicky a lidsky), maily s kody a hesly dorazily.

A jako bonus VF najednou zjistil, ze mi v baraku konci koax a nabidli mi 2Gbit a prisahaji ze pevna public IP bude fungovat jak potrebuju. Mam na to dotaz, ale otevru jine tema (kdyz jsem tohle jiz pozadoval zavrit).

« Odpověď #24 kdy: 13. 08. 2025, 01:28:12 »
Update:
do 2 pracovnich dnu od poslani Overovaci kodu zakaznika jsem byl prepnuty k UVT VDSL. Bylo to na +/- 2 minuty v case, ktery mi oznamili dopredu, vypadek <1 minuta. Dopredu oznamena public IP address okamzite zacala fungovat, a  visi na mem routeru. Niz z toho VF nebyl schopen (a tvrdili, ze nic z toho nejde dosahnout).

Bohuzel rychlost je bida. Bonding nenaskocil, to predpokladam opravi.
Ale i kdyz zapomenu na bonding, tak je download 30% pod Wia prumerem a upload je 2,5x mensi  nez u WIA (nebo VF).

Pokud to porovnam se situaci pred 3 tydny, tak na teze dvou-lince a modemu, platim o neco vice za 2x nizsi download a 5.5x nizsi upload. Jitter a spol ted nebudu hodnotit.

« Odpověď #25 kdy: 13. 08. 2025, 16:04:31 »
tak uz to opravili, UVT jsou akcni.

BTW zcela nezavisle mi 5G od Tmobilu zacalo bezet 280/70, to je sileny. no samozrejme u 5G ta rychlost strane velmi kolisa.