Veřejná IP adresa na VDSL

Veřejná IP adresa na VDSL
« kdy: 01. 08. 2025, 15:39:59 »
tak jsem po migraci od WIa k Vodafone. od te doby je samozrejme vzechno zk....y, tak jsem cekal.
pomineme, ze neustale musim telefonovat a zkousel se dostat skrz virtualniho pana Tobyho, ze mne maji pod spatnym tel cislem, spatnym jmenem, mel jsem obrovsky vypadek (uprostred prace), jede to polovicni rychlosti a ze mi vnucuji TV sluzby misto aby pracovali na puvodnim nastaveni

uf, sorry, proste jsem musel.

hlavni problem je, ze nechapou, ze existuje neco jako static public IP adress.
krize je, ze port forward mi ted nefunguje,  firewall to dokonce pise " WAN1 is behind CGNAT and not using a public IP address. The same port must be forwarded by your ISP"

P.S., plus, corporatni firewall ma skutecne whitelist of IP addresses.

takze co ted? kdo je svepravny provider VDSL (predpokladam, ze stejne nakonec si jen navzajem kradou ty tel. linky

Re:Veřejná IP adresa na VDSL
« Odpověď #1 kdy: 01. 08. 2025, 17:29:01 »
Z mé zkušenosti T-mobile. Mám 250/50, statická IPv4 a IPv6/56. Nemůžu si stěžovat.

« Odpověď #2 kdy: 01. 08. 2025, 18:56:46 »
Je to skutecna routovana IP adresa az na sitove rozhrani tveho zarizeni?

Dneska jsem s nima mluvil , ale o SIM karte, statickou IP adresu za nekolik dni neuchodily ("Y" umyslne) a ze to bude bez NATu to taky nevypada

Z mé zkušenosti T-mobile. Mám 250/50, statická IPv4 a IPv6/56. Nemůžu si stěžovat.

« Odpověď #3 kdy: 01. 08. 2025, 19:19:09 »
Ano je to VDSL (takže žádná SIM), běží mi na ni hodně služeb i domén (jen pro mou potřebu). Jen nesmí být jejich modem (nedá se už dnes přepnout do bridge), ale musí být vlastní.

« Odpověď #4 kdy: 01. 08. 2025, 20:01:13 »
P.S., plus, corporatni firewall ma skutecne whitelist of IP addresses.

K čemu všemu to vlastně potřebujete? Přesně tohle pro jistotu taky řeším přes VPN (zjistil jsem, že to je tak trochu kladivo na všechno) a prostě si potřebné rozsahy routuju takovou cestou, aby byly z takové adresy, kterou chci. Takže mám ve výsledku whitelistovanou adresu mé VPS a s ISP to raději neřeším protože to je desetkrát větší problém a stejně to nakonec nikdy nebudu mít pod kontrolou.

« Odpověď #5 kdy: 02. 08. 2025, 09:08:24 »
tak jsem po migraci od WIa k Vodafone...

Hodně chválený je zde UVT internet. IPv4 a v6 u firemních přípojek. U domácností však k v6 žádná zmínka (dříve /48 automaticky) a v4 za 90 kč. Nejdřív bych prověřil jak se to opravdu má.

Erin

• *
  • 7
  • baka baka
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 02. 08. 2025, 11:30:10 »
tak jsem po migraci od WIa k Vodafone...

Hodně chválený je zde UVT internet. IPv4 a v6 u firemních přípojek. U domácností však k v6 žádná zmínka (dříve /48 automaticky) a v4 za 90 kč. Nejdřív bych prověřil jak se to opravdu má.

Jsem u ÚVT na CETINní optice a /48 v6 blok byla samozřejmost, ptala jsem se při objednání a je to prostě default. Za v4 platím 75 ve faktuře ale to je bez daně, bez doplatku je prý na jejich vlastní síti.

Jsem s nimi hodně spokojená, i se supportem, asi poprvé kdy jsem po telefonátu s podporou se cítila lépe než před.

« Odpověď #7 kdy: 02. 08. 2025, 12:36:55 »
T-Mobile už na nových DSL/CETIN FTTH službách veřejnou IP adresu v základu nemá, je potřeba si stovku připlatit.
Vodafone veřejnou IP umí taky, ale je výrazně dražší (175 Kč) a asi ji při migraci od Wia zapomněli aktivovat. (Nebo služby migrovali bez veřejných IP a čekají, že si zákazník zavolá?)

UVT má na DSL/CETIN FTTH IPv6 v základu (už tu správně padlo, že /48) a veřejnou IP za příplatek 90 Kč s DPH (taky to tu padlo).

Nevím, jestli JON dává novým DSL zákazníkům veřejku automaticky, ale pokud ne, určitě to umí na požádání.

Prostě je potřeba se ozvat.

T-M, VF, UVT i Metronet (a asi tedy i JON) mají veřejnou přímo na PPP rozhraní routeru.

Jinak T-Mobile umí i veřejnou IP na mobilních datech, ale je potřeba si přenastavit APN na publicip.t-mobile.cz (a nikde jsem se nedočetl, jestli jim na tomhle APN funguje IPv6).

« Odpověď #8 kdy: 02. 08. 2025, 17:40:12 »
ambice na IPv6 zatim nemam.

TM nechce stovku,ale 200 + 700 jednorazovy poplatek.
(ale je to teda SIM)
 nic a o zadnym APN mi tedy nerekli, je to zaplaceny, ale i po 40 hodinach je to stale na NATem, takze asi spis nic. Zkusim to APN

VF v mailu psali, ze mi rusi bonding a ze prijdu o Public IP adresu, ale ze kdyz zavolam (dovolam) se na helpdesk, tak se urcite odejdu spokojeny. Nabidli mi slevu na televizi, jestli to me melo zpusobit ten orgasmus, nevim.

UVT jsem uz kontaktoval, uvidime, U WIA jsem to tedy rozhodne mel levnejsi, ale ja u nich byl 12 let ci kolik (a VF to stacil zborit za 1 den).

Jeste jsem mluvil s mistnimi WiFi, ty jsou vzdy akcni a chapou princip verejne IP adresy.
ale za >ceny ADSL mit 100/20 pojitko na 5GHz ac (takhle technologii oznacili oni) a jeste k tomu skrz korunu stromu, asi spis ne.

ale diky vsem za support, sazim, ze s UVT to vyjde. jen se budu muset vyrvat z par smlouv.

.

« Odpověď #9 kdy: 02. 08. 2025, 20:22:25 »
TM chce stovku na DSL, o kterem jsem psal. Mobilni data jsou drazsi pisnicka.

UVT nema drahe ceny. CETIN ma drahe velkoobchodni produkty a UVT je nemuze krizove dotovat z mobilniho volani, takze vypadaji draze, ale ve skutecnosti maji k velkoobchodni cene prirazenou jen malou marzi pro svou cast sluzeb (redundantni konektivita s kvalitnim tranzitem, a pod.)

Erin

• *
  • 7
  • baka baka
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 03. 08. 2025, 06:33:41 »
UVT jsem uz kontaktoval, uvidime, U WIA jsem to tedy rozhodne mel levnejsi, ale ja u nich byl 12 let ci kolik (a VF to stacil zborit za 1 den).

Nedivím se. Ve starém bytě jsme měly Vodafone DOCSIS a než ten jejich »gigabit: bych už radši brala pomalejší VDSLko (naštěstí tu na sídlišti máme optiku).

Ti úžasní experti nám slíbili asi v šesti různých lidech věci které ani neposkytují. Musely jsme použít jejich supr čupr modem obludu na které nejde nic nastavit. Tak po volání se supportem nám to dali do bridge že si za to dám svůj router. No a přestala fungovat šestka. Po asi 10ti telefonátech se supportem kde jsem se mino jiné dozvěděla ze když je ta krabica v brdigi tak dual stack není až po to že to teprve budou zavádět a když to za týden a kus zavedli tak prý si musíme dokoupit veřejnou statickou čtyřku aby to fungovalo. Volali i z věrnostního ať neodcházím a po těch asi 1.5h volání mě konečně dostali k člověku kdo ví co IP adresa vůbec je mi za 10 minut vysvětlil co a jak, že to sjednotili s Německem ale že zatím je to k připlacení, a že mám volat na reklamace že mi aktivoval tu čtyrku a když mi to slíbili tak prý odpustí platbu (kam jsem teda už nevolala).

Jsem se tak naštvala že s nima končím i na volání, na data T-Mobile a na volání SIP od Odoriku.

« Odpověď #11 kdy: 03. 08. 2025, 08:42:58 »
Kabelový modem není o nic větší "obluda", než jakýkoliv jiný modem, který ISP dodávají zákazníkům. A stejně tak i možnosti nastavení jsou limitované proto, že se logicky předpokládá, že to budou využívat převážně BFU a ti si max. změní heslo k WiFi a jinak nic. Firmy naopak mají business tarify a tam už je jak veřejná pevná IPv4 v základu bez příplatku, tak i plnohodnotná IPv6, pochopitelně s možností mít modem v režimu bridge a za ním router svůj (vyjma tarifu 2000/400, kde se dodává Fritz, který zatím bridge režim nepodporuje - nicméně v Německu už v některých lokalitách ano, takže to dřív nebo později dorazí i do ČR). Každopádně Docsis je o level výš, než nějaké xDSL zvonkodráty a jako bonus má člověk ještě automaticky i cca 40 TV programů v normě DVB-T, což nějaké xDSL neumí ani omylem. Co se na Vodafone pak dá ocenit je to, že služba funguje poměrně spolehlivě. Není to tedy jako nějaký lokální "optikář", který sice šermuje Gbps up/down, ale pak se ukáže, že on sám má někam do ciziny konektivitu sotva pár desítek Mbps a ten jeho slavný gigabit funguje s bídou ve vlastní síti.

Erin

• *
  • 7
  • baka baka
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 03. 08. 2025, 10:24:43 »
Kabelový modem není o nic větší "obluda", než jakýkoliv jiný modem, který ISP dodávají zákazníkům. A stejně tak i možnosti nastavení jsou limitované proto, že se logicky předpokládá, že to budou využívat převážně BFU a ti si max. změní heslo k WiFi a jinak nic. Firmy naopak mají business tarify a tam už je jak veřejná pevná IPv4 v základu bez příplatku, tak i plnohodnotná IPv6, pochopitelně s možností mít modem v režimu bridge a za ním router svůj (vyjma tarifu 2000/400, kde se dodává Fritz, který zatím bridge režim nepodporuje - nicméně v Německu už v některých lokalitách ano, takže to dřív nebo později dorazí i do ČR). Každopádně Docsis je o level výš, než nějaké xDSL zvonkodráty a jako bonus má člověk ještě automaticky i cca 40 TV programů v normě DVB-T, což nějaké xDSL neumí ani omylem. Co se na Vodafone pak dá ocenit je to, že služba funguje poměrně spolehlivě. Není to tedy jako nějaký lokální "optikář", který sice šermuje Gbps up/down, ale pak se ukáže, že on sám má někam do ciziny konektivitu sotva pár desítek Mbps a ten jeho slavný gigabit funguje s bídou ve vlastní síti.

no a na síti CETINu máme jenom ONTčko a to si zapojit do čehokoliv.
Mě ani tako nevadí ten DOCSIS samotný jako Vodafone s jejich přístupem k maloobchodu jako k póvlu. Spíš než s nima něco řešit tak radši zkousnu xDSLko.

« Odpověď #13 kdy: 03. 08. 2025, 12:21:23 »
Mám DSL od Vodafone i s pevnou IP, co máš za router?

« Odpověď #14 kdy: 03. 08. 2025, 14:33:54 »
ambice na IPv6 zatim nemam...
UVT jsem uz kontaktoval, uvidime, U WIA jsem to tedy rozhodne mel levnejsi...

Pokud jde hlavně o cenu, tak si vyjednejte slevu O2 + Public v4 + Airbank vyúčtování. Nižší cenu z toho u VDSL nevyrazíte. Ostatní jak tu padlo pojedou ceník Cetinu + profit. V6 v tomto případě zůstane však na /64 pokud to není priorita.