Díky za předchozími příspěvky. Nakonec jsem ale našel bakalářskou práci s názvem Modul chytrého ovládání žaluzií v nástroji Home Assistant od Matúše Juštika dostupnou online, v jejímž rámci Matúš připravil i integraci do Home Assistanta s názvem Blinds Control dostupnou jako BUT_blinds_time_control na MatthewOnTour Github.
Vyzkoušel jsem ji tak, že jsem přidal do mé hluboké krabice KPR 68/D_KA dvě volné náhradní Sonoff MINIR4M Matter relé pod původní tlačítkový ovladač žaluzií ABB 3559-A88345 řazením 1/0+1/0 s blokováním. Ale pro normální krabici lze použít jakýkoliv mini dvojitý W-Fi / Matter / ZigBee spínač např od Shelly Moes EMOS atd.
A musím říct, že integrace pro ovládání mých hloupých Somfy 230 V žaluzií funguje skvěle. Umí totiž volit nejen výšku zatažení žaluzií jako jiné ovladače, ale i náklon lamel z HomeAssistant. Navíc při použití ručního spínače se v HomeAssitentu synchronizuje jejich stav! a mohu ji jen doporučit.
Více jsem napsal před hodinou na community.home-assistant.io - hledej tam
"Home Assistant Blinds Control Custom Integration"
Až ji budete instalovat do HA je nejjednodušší postup přidat do HACS custom repository s odkazem na Github této integrace a teprve pak bude v HACS v HA dostupná integrace BlindControl (jen s jedním l na konci).
Pak stačí dát do nastavení integrace časy, jak dlouho trvá stažení vytažení a ještě časy, jak dlouho trvá sklopení a otevření žaluzií a integrace funguje skvěle. Integrace umožňuje i další věci jako automatické vytažení žaluzií při silném větru. A jednou z možností je použít i
Netatmo čidlo rychlosti větru. Netamo tam zatím nenastavujte, protože je tam chyba viz Issue #6 na příslušném GitHubu.
Doporučuji !