T-Mobile Fiber - Sagemcom 5670 a bridge mod

a a

Re:T-Mobile Fiber - Sagemcom 5670 a bridge mod
« Odpověď #30 kdy: 25. 07. 2026, 19:51:18 »
Díky za odpověď, jde mi o bridge mód. Takže žádnou WiFi nepotřebuji, nechci platit za modem.

Takže počkat týden až vyjde nový modem a nechat si vyměnit.

« Odpověď #31 kdy: 26. 07. 2026, 07:18:07 »
jestli se jedná jenom o bridge, tak na to už mají modem kaon https://www.t-mobile.cz/podpora/technicka-podpora/internet-a-e-mail/opticky-internet

a a

« Odpověď #32 kdy: 12. 08. 2026, 08:10:20 »
Vše vyřešeno, dostal jsem Huawei a naměřené rychlosti jsou opět v pořádku.
Kaon zatím dávají jen pro přípojky 2000/1000 a vyšší. Technik na místě to zkoušel telefonicky vyjednat s podporou, ale nezadařilo se.

Poznámka: Info od technika:
Sagem 5670 má bridge do LAN1 - zde je problém s výkonem u toho upload. Ale když má někdo internet 2000/1000 s tímto modemem, tak bridge je to WAN 2.5G a tam již problém není.

« Odpověď #33 kdy: 14. 09. 2026, 12:16:41 »
Sagem 5670 má bridge do LAN1 - zde je problém s výkonem u toho upload. Ale když má někdo internet 2000/1000 s tímto modemem, tak bridge je to WAN 2.5G a tam již problém není.

Já mám tento modem, 2G/1G pripojeni a Sagemcom 5670 a bridge mod mi nastavili na LAN1, snizili mi rychlost na 1G a rekli, ze s tim vic delat nejde, ze ten wanovy 2.5G nejde pouzit.

Drive jsem tu prosil o doporuceni nejakeho jineho modemu, ktery umi to jejich podelane PPPoE dostatecne rychle (ER-4, ER-X, Omada Gateway, ty to umeji, ale upload maji kolem 200-300 Mb/s, protoze nestihaji tu konverzi) a nijak jsem se odpovedi nedockal. Nemyslim si, ze by na to Mikrotik nic nemel, jenom proste ti co to znaji ze me vycejtili, ze si to neumim nastavit a akorat bych tady pak otravoval ze mi to nejde (asi by i meli pravdu). Jsem z toho Sagemcomu dost nestastnej, je to skareda neskladna krabice, vypada to jako temu playstation, neda se to dat do racku.
« Poslední změna: 14. 09. 2026, 12:23:47 od emsicz »

a a

« Odpověď #34 kdy: 14. 09. 2026, 15:27:59 »
Ahoj,
já vlastní ONT zavrhl hned na začátku skrz podporu, když bude problém tak člověk složitě a dlouze přesvědčuje, že je chyba na straně T-mobile.

když jsi zůstal na Sagem 5670 s 1000/1000 tak to i tak naměříš 950/110 jako já předtím, ne? Což je pod garantovaným minimem 350/350.

Jak jsem psal, já jim řekl, že je to problém toho modemu a že chci Huawei, řekli, že nemají, že pošlou technika. S tím jsem se už po telefonu domluvil ať vezme Huawei.
U tebe s 2000/1000 je Kaon regulérní varianta po které bych šel.
Takže Kaon je legitimní požadavek.

FYI: já měl i argument, že jsem napojil přímo do Sagem LAN1 můj notebook jako PPPoE klient a stále jsem naměřil 950/110. Měli tentenci to svádět na můj router a jeho nízký výkon.

Budeš to s nimi ještě zkoušet komunikovat? Jak tu někdo psal níže, také mu dali KAON pro 2000/1000 a je po problému.

« Odpověď #35 kdy: 14. 09. 2026, 20:31:26 »
když jsi zůstal na Sagem 5670 s 1000/1000 tak to i tak naměříš 950/110 jako já předtím, ne? Což je pod garantovaným minimem 350/350.

Ne, naměřil jsem fakt nějak 1.8/0.9 Gb/s v době, kdy to zapojili, přes ten jejich Sagemcom. Problém byl, že jsem si objednal veřejku a chtěl jsem si na tom hostovat nějaký svoje věci. Na podpoře se divili, proč mi prodávali veřejku s timhle modemem a že to vůbec k sobě nemá jít a řekli, že to přepnou do bridge, ale jenom na ten LAN-whatever kterej jde jen gigabitem, a škrtli poplatek za pronájem modemu. Tehdy jsem zjistil, že tím padá odpovědnost za to PPPoE na mě a můj spolehlivej ER-X to nedá, nemá na to offload hw. Zkusil jsem ER-4 a TP ER605 s podobnými výsledky (prostě CPU moc pomalý na tak rychlý PPPoE) a pak jsem to vzdal, ani AI mi nedokázalo doporučit nic, co to prostě umí dost rychle a v tomhle stavu jsem teď. Moje lokalita je Teplice.

Budeš to s nimi ještě zkoušet komunikovat? Jak tu někdo psal níže, také mu dali KAON pro 2000/1000 a je po problému.

Já bych komunikoval, ale nevím, co bych jim řekl. Jedna věc je, že oni řekli dáme vám 2G/1G připojení, to mi dali a teď už jsem retard já a neumím si na to sehnat HW, tak to není jejich chyba. Zkusím tam zavolat a poptat ten KAON, něco si o tom zjistím.

Teď instaluju další lokalitu v Praze a je to ještě bláznivější. Poskytovatel je Vodafone, kde mi tvrdili, že technologie je DSL Bonding.

"2 giga přes DSL bonding?"
"Ano. Potřebujete na to DSL modem."

Přijdu tam a vidím na zdi krabičku CETINu s QR kódem T-Mobilu. Volám na VF a tam mi chlap říká: "No to nevím proč vám to kolegyně říkala, tam je normálně optika, přidělá tam náš technik terminátor na RJ45 a za to posadíte normálně routr jako každej jinej. Login heslo je vf/vf a vlan tag 848."

To mě paradoxně zmátlo ještě víc, protože mě překvapuje, že by CETIN měl optiku všude stejnou, ale technologicky to provozovali všude jinak. Vrchol všeho: Technik přijel, hodinu tam laboroval a pak odjel s tím, že to nějak nejde a že se nemůže domluvit mezi CETINem, T-M a VF jak to zapojit, a že se to bude muset řešit "na centrále." Takže já mám měsíc objednávku u VF na optiku, dodneška není a dodneška nevím, co na to vůbec budu potřebovat za hw.

a a

« Odpověď #36 kdy: 14. 09. 2026, 21:23:12 »
Chápu dobře, že stále platíš 2000/1000? Jestli ano, tak toto máš chtít k té lince 2000/1000
https://www.t-mobile.cz/podpora/technicka-podpora/internet-a-e-mail/opticky-internet
KAON PM1191 - optický převodník

Nejspíše jde pouze na TMobile optické infrastruktuře. Tak snad v Teplicích nemáš Cetin.

Jak jsem pochopil z jiný fór, tak to PPPoE u Sagemu je problém, že on do toho sahá taky, ten Kaon by ti vyřešil spoustu problémů. Já mám relativně slabý router (chtěl jsem kupovat nový původně) ale naměřím 950/950. Tak jsem jej nechal a pouze dokoupil 1Gbit switch.

Jinak já se ptal kolik na tom Sagem naměříš v tom bridge mode, to jsem neupřesnil, já naměřil 950/110, problém byl pouze upload. Před přepnutím do bridge jsem naměřil v pohodě 950/950.
Abys vyloučil slabý router, tak si jako klienta použij výkonný notebook. Jen pozor, jestli máš veřejnou IP, tak pozor na bezpečnost, určitě zapnutý firewall. Doporučím pouze speedtest a odpojit se.

« Odpověď #37 kdy: 14. 09. 2026, 23:43:01 »
Přijdu tam a vidím na zdi krabičku CETINu s QR kódem T-Mobilu. Volám na VF a tam mi chlap říká: "No to nevím proč vám to kolegyně říkala, tam je normálně optika, přidělá tam náš technik terminátor na RJ45 a za to posadíte normálně routr jako každej jinej. Login heslo je vf/vf a vlan tag 848."
pokud je tam login vf/vf a vlan 848, je to síť cetinu, kam se dává převodník, za kterej se nic neplatí, a za něj libovolnej vlastní router :) vodafone na vlastní optický síti ani na síti tmobilu nepoužívá žádnej pppoe login
taky se to dá poznat podle názvu služby - fibre 2000 je cetin (a rychlost uploadu pořád poloviční), fibre+ 2000 je vf nebo tm a rychlost uploadu je stejná
« Poslední změna: 14. 09. 2026, 23:48:34 od x-rated »

« Odpověď #38 kdy: 15. 09. 2026, 01:35:01 »
Chápu dobře, že stále platíš 2000/1000? Jestli ano, tak toto máš chtít k té lince 2000/1000

Já za to platím asi 200 korun, protože mám nějakou promo akci na rok, tak jsem to o rok odložil, za 200 mi to přijde dostatečný jak to je teď. Nechtěl jsem aby mi to někdo rozjebal.

pokud je tam login vf/vf a vlan 848, je to síť cetinu, kam se dává převodník, za kterej se nic neplatí, a za něj libovolnej vlastní router :)

V obou bytech je na zdi čtverečková bílá krabička, na který je samolepka s QR kódem a nápis T-Mobile. V jednom bytě nabízí VF i T-Mobile optiku 2000/1000 a tam je ten Sagemcom a ten je připojen přímo k té bílé čtverečkové krabičce. Do ní i z ní vede optika. Poskytovatel je v tomhle případě T-M.

V druhém bytě je úplně stejná čtverečková krabička na zdi, s QR kódem a nápisem T-Mobile, kam technik připojil bílej aktivní prvek, vypadá to jako nějakej routr bez antén, s nápisem CETIN a tam to má být ta jednodušší varianta, kdy za tenhle cetinovej prvek se už umístí obyčejnej domácí routr. Poskytovatel je v tomto případě VF.

A teď babo raď, kterej je teda kterej. Zítra budu volat do T-M kvůli jiný věci, tak to téma proberu znovu, abych si teda ujasnil co tam vlastně je a jaký jsou moje možnosti s tím novým KAON převodníkem.
« Poslední změna: 15. 09. 2026, 01:40:28 od emsicz »

« Odpověď #39 kdy: 15. 09. 2026, 11:29:10 »
hlavně by v tom tmobilu měli dát na rychlost 2/1 ten kaon (bridge), případně askey (router), protože u sagemcomu bude docházet k propadům rychlosti, to sem zažil na vlastní kůži :(
v tom druhym případě bude mít tmobile a cetin nejspíš společný rozvody, ale podle nastavení vf/vf je to jednoznačně přes cetin a ta krabička bude asi tohle https://kontron-slovenia.com/products/xgs-pon-ftth-home-gateways/, s tim žádný potíže nejsou :)