Přeprodání licence na software

Re:Přeprodání licence na software
« Odpověď #120 kdy: 03. 10. 2014, 20:57:11 »
Microsoft ma podla § 12 odstavec 4  sest prav ktore su tam vymenovane a moze ich "udělit jiné osobě smlouvou" § 12 odstavec 1. Ine prava mu ale zakon nedava a co sam nema nemoze davat dalej.
Přečtěte si ten § 12 ještě jednou, celý. Autor má právo dílo užít. To znamená, že na jakékoli užití díla má právo autor, a tohle právo může někomu udělit. Odstavec 4 vyjmenovává některé způsoby užití díla, v odstavci 5 máte výslovně napsáno, že dílo lze užít i jiným způsobem.

Ine moznosti uzitia diela sice existuju ale autor na ne uz nema pravo.
Má. § 12 odst. 1: Autor má právo své dílo užít...

Napriklad autor nema pravo ma umlatit svojou knihou :-)
Kniha jako autorské dílo je nehmotná. Tou byste nikoho neumlátil.

"udělit jiné osobě smlouvou" podla  § 12 odstavec 1.
Takze zostave ze  podla §14 odstavec 2 mi ho  predal.
Co to pořád motáte? Podle odstavce 1 má autor právo svá práva udělit někomu dalšímu. Podle odstavce 2 pokud tato práva někomu dalšímu udělí, o ta práva nepřijde, ale je povinen strpět užití těch udělených práv tím, kdo ta udělená práva vlastní.

Cize este raz sa spytam aky paragraf dovoluje autorovi urcovat ako ma byt dielo po predaji pouzite?
Myslím, že je zbytečné, abych vám celý předchozí příspěvek kopíroval znova. Podle § 12 AZ má autor veškerá práva k užití díla a může je udělit někomu dalšímu. V uvedených paragrafech NOZ je výslovně uvedeno, že může být udělena na některé nebo všechny způsoby využití, v omezeném nebo neomezeném rozsahu. Tyto paragrafy tedy dovolují autorovi určovat, jaká oprávnění udělí nebo-li jak může být dílo legálně užité.

« Odpověď #121 kdy: 03. 10. 2014, 20:57:41 »
§ 12 odst. 1. Autor vám nepředal dílo, on vám jen dává oprávnění dílo nějakým způsobem použít. Nikde není řečeno, že by vám autor musel dávat veškerá práva, může vám samozřejmě dát jenom omezená práva.
Cize podla Vas mi dal Microsoft podla §12 odstavec 1 pravo "dílo užít" co znamena podla §12 odstavec 4
právo na rozmnožování díla, právo na rozšiřování originálu, právo na pronájem originálu, právo na půjčování originálu,právo na vystavování originálu, právo na sdělování díla veřejnosti.
"Opravenie dielo pouzit" v odstavci 4 chyba takze mi ho ani nemohol dat podla §12 odstavec 1. Takze mi ho predal. Cize este raz sa spytam aky paragraf dovoluje autorovi urcovat ako ma byt dielo po predaji pouzite?

Odpověď je tuším v rozhodnutí toho soudu a výše uvedeném zákoně.

Žádný paragraf, neboť práva Microsoftu byly prodejem "práva užívat" vyčerpána, neboť za toto právo užívat dostal náležitou odměnu.
A právo užívat přešlo z "autora/Microsoftu" na nabyvatele (ten co kliknul na potvrzení EULA) a tento nabyvatel pokud se rozhodne postoupit toto právo ať bezplatně, nebo za úplatu je k tomu plně oprávněn, a to přesně v intenzích původního koupě/prodeje.

Jinými slovy, pokud bych to dovedl do absurda, pokud mne Microsoft předal právo užívat pouze na novém PC (bavíme se pane Jirsák stále o OEM verzi, nevím proč sem pletete krabicové verze) pak tedy já mám právo toto užívání prodat jiné osobě, avšak absurdum bych měl tedy požadovat, aby to bylo taktéž u nového nabyvatele dáno na NOVÝ počítač.
Což v podstatě vlastně je, a děje se.

A dokonce by se dalo říci, že vlastně omezená práva s přesunem, resp. výměnou, HW má především první nabyvatel, potažmo každý nabyvatel může tedy SW od MS ve verzi OEM používat pouze na prvním novém svém PC, a nesmí tomuto PC vyměnit základní desku, neboť pak tedy nemá právo již používat OEM SW od Microsoft.

Stačí si představit místo toho MS Windows cokoliv jiného, a rychle člověk zjistí, že je pitomost uvažovat, že by uživatel dělal něco nelegálního, když koupil jedinečný produktový klíč, který není nikde jinde užit, a tedy na základě toho užívá svůj SW.
Uživatel nekupuje produktový klíč, kupuje práva na užívání. To neustálé matení pojmů opravdu nepomáhá pochopení problému, právě naopak.
No pane Jirsák, vy zde docela obratně manipulujete se slovy, jednou pojmy slučujete a vzápětí trváte na přesné definici jednotlivých pojmů.... a to ty pojmy se stejným významem....

Přečtěte si prosím pořádně to licenční ujednání EULA, a zákon.

Licence, a licenční ujednání se vztahuje k užívání něčeho, a to něco je předmětem koupě a prodeje, to něco se jmenuje software, a je to shluk nul a jedniček umístěný v přesně definovaném pořadí.
TEDY je software předmětem koupě a prodeje, nikoliv nějaké právo užívání.

A pokud tedy si kupuji právo užívání, pak tedy prosím aby jste mi prodal 100 x právo užívání .... ale přeji si to přesně navážit....

Pak by totiž klamal spotřebitele právě Microsoft, neboť 20 let se kupují Windows, nikoliv právo užívat Windows.....

A kdyby byli v MS aspoň trochu inteligentní, tak mají jednoduchou možnost jak tomu přeprodeji zabránit, a legálně. Ať vy licence vykupují oni sami, a prodávají sami used verze... Měli by z toho stále dobrý kšeft.
Vlamujete se do otevřených dveří. Microsoft dávno krabicové verze software prodává. Vedle toho ale nabízí zlevněné verze, jejichž užívání je určitým způsobem omezeno. Např. verze pro studenty, nebo právě OEM verze.

Takže podle Vás mi Microsoft prodá použité licence, které mu byly vráceny ? Ne to neprodá.

Mimochodem, nepletete se pane Jirsák trochu ?? Výše jste tvrdil, že Microsoft prodává PRÁVO UŽÍVAT jeho dílo, neboť je autorem, a tady píšete, že Microsoft PRODÁVÁ SOFTWARE.

Pane Jirsák, tak jak to tedy je ????? Kupuji si snad od Microsoftu dvě věci ?? Tak za co tedy mu budu platit ?

Umíte se slovy pracovat dobře, ale trochu by jste měl začít přemýšlet, že tvrdíte, že to slunce je bílé, kus dále že je černé, a nakonec ono je žluté ?

Oracle s tímto problém nemá, protože neprodává OEM verze (pokud vím). Za to se OEM verze software běžně dodávaly k vypalovačkám skenerům nebo fotoaparátům – Nero, software pro skenování, OCR, úpravu fotek, digitální alba…
Takže pokud jsem si koupil vypalovačku a k ní bylo Nero, a ta šla do háje, tak to Nero podle Vás nesmím již používat s novou vypalovačkou ?? A to i když mám novou vypalovačku od stejného výrobce, nicméně dodanou již bez Nero ?

Microsoft také prodává updaty/upgrady.
Ale nepovídejte.... fakt ? Ale předtím si musím koupit CO ?

Takže hypotetický příklad, zakoupil jsem si software (a tvrdím, že si kupuji od Microsoftu - přes jeho dealery - software, nikoliv nějaká práva) ve verzi OEM, udělám upgrade PC, a budu chtít novou verzi Windows, tak tedy mi prodá Microsoft upgrade ?

CHA CHA CHA.... vždyť podle Vás jsem výměnou desky přišel o právo užívat software od Microsoftu, neboť se musím držet "neplatného" ustanovení v nějaké EULA, a tedy nemohu udělat upgrade/update.....

Měl by jste možná zkusit navštívit nějaké právnické minimum. Neboť navíc Microsoft neprodává update/upgrade svého OS, které bych mohl při dodržení všech podmínek EULA OEM někdy použít, pokud budu chtít provést upgrade svého počítače.

Tedy v nemám-li krabicovou verzi.... ale liší-li se funkčnost krabicové verze od verze OEM jen cenou, a jednou větou v EULA, tzn. není tam nijaka přidaná hodnota, pak je to nepřístojné chování od autora, tedy Microsoftu.

Navíc mi omezuje tímto autor právo užívat vlastní věc k účelu ke kterému byla pořízena...

Fakt bych chtěl takový spor vidět... a hlavně toho odvážného právníka Microsoftu, který by dokázal důkazy prokázat nelegální užívání software, tedy jak tvrdí pan Jirsák "práva užívat", které si však kupující nekoupil, neboť koupil pouze software, protože TO mu bylo prodáno.

Nebo snad jste viděl někdy pane Jirsák v nabídce nějakého obchodu inzerát :
"Prodám PC 8jader, 16GB RAM, 2TB HDD, nVidia GTX 650, PRÁVO UŽÍVAT SOFTWARE WINDOWS"

já u všech nabídek vidím napsáno "software OS Windows 7/8"!!!!

A tak nikdo Adobe Suit neprodá, protože nemůže.
Může a prodá. Ale neprodá samostatně třeba OEM verzi Photoshop Elements, nebo jak se jmenovala ta verze, která se dávala ke skenerům nebo fotoaparátům.
Ale zase pletete pane Jirsák hrušky z jablky ....
Nemůže prodat svou Adobe Suit verzi C1, když používá verzi C3/C5, které pořídil jako UPDATE C1. Neboť by přišel o právo dalšího update, a zároveň o právo užívat stávající update verze C3/C5, neboť užívání je podmíněno současným držením nabývacích práv k C1.

Doháje, pane Jirsáku, začněte už používat mozek. Sám tvrdíte to co výše uvádím, a pak napíšete takovou blbost. S C1 by musel prodat i C3/C5, neboť nový nabyvatel C1 by neměl možnost provést update na C3/C5, a původní nabyvatel C1, by naopak nemohl užívat C3/C5 když nemá původní C1. To je princip update/upgrade.

Když už nevíte co je u Adobe Suit napsáno v EULA (licenčním ujednání) a to především u update, a nikdy jste neprováděl instalaci Adobe Suit koupené za desítky tisíc, a update za další peníze, tak o tom nemluvte.

Děláte ze sebe jen blbce.

Ale verze C3/C5 byly podstatně levnější (desetiny plné ceny), avšak za podmínky že je kupující vlastníkem, tedy nabyvatelem C1.
Buďte soudný.

A k té OEM verzi Photoshop Elements, a z jakého titulu bych nemohl prodat tento software, pokud jej již nevyužívám a nebudu užívat ? A to bez nutnosti k tomu dát ten fotoaparát, či scaner ? Ne snad nějaké omezení v licenčním ujednání u toho OEM Photoshop Elements ??
Odpovím Vám NENÍ TAM ŽÁDNÉ, mám kde se do té licence podívat. A dokonce je (tedy byla) prodávaná i samostatně.

Takový Apple to má jednoduché,... jeho OS nedáte jinam než na jeho HW
Ale dáte. Dnešní HW Apple jsou už jen značkové komponenty, které se dají sehnat i samostatně.

Je vidět pane Jirsák, že opravdu nemáte šajnu o čem mluvíte.

Ano když seženete značkové komponenty for Apple tak tam nainstalujete OSX a mimochodem, bude-li to opravdu HW for Apple, tak jenom OSX a nic jiného. Windows tam bez zásahu do EFI nedostanete ani kdyby jste se na hlavu postavil. A zásahem do EFI tam zase nenainstalujete OSX, a mimochodem je tam HW mrvítko, které by jste musel najít a odstranit aby jste tam ty Windows dostal.... a zase bez toho HW mrvítka tam nedostanete to OSX.

Ale moje věta byla psána ve vztahu jiném, a pouze vy pane Jirsák, to opět "překroutíte" podle sebe.

Zkuste prosím nainstalovat OSX bez problému na JAKÝKOLIV JINÝ neznačkový HW, který koupíte v Alza či jinde. Budete-se divit, ale nenainstalujete tam software OSX od Apple, a pokud ano tak před tím budete muset upravit takový HW, a ještě bude muset být jen od jednoho výrobce takový HW (jsem zvědav jak dostanete OSX na Atlona) ....

A pokud to umíte a dokážete, dejte vědět, já přijedu za Vámi, a takový PC od Vás odkoupím na místě.
Ale podmínka je obyčejné součástky, na které mohu nainstalovat jakýkoliv jiný OS bez jakýchkoliv problémů, úprav flashování. V ceně do cca 10tis za HW (může být i bez DPH)
Přidám Vám k tomu 400Kč za OSX, a ať nežeru 1500 na instalaci = tedy práci.
Prosím bez monitoru......

A pokud tohle nedokážete (a já si dovezu dva disky, které budou mít jiné OS, a ty tam musí pochopitelně běžet, abych zjistil zda jste tam nenarval nějaké ty "značkové for only Apple") tak nekecejte blbosti...

A kdyby se nová auta prodávala za pár tisíc, podstatně ubyde krádeží aut. Což ale krádeže aut nelegalizuje a zloděje aut neomlouvá, takže je to jenom takové ne příliš chytré tvrzení.

Je probém tu na Rootu, že příspěvky nejdou editovat, a tak češtinové překlepy zůstávají. Ale rozumím tomu.
Ale já jsem nikdy nepsal že schvaluji KRÁDEŽ nějakého software, nebo krádež užívacích práv.

Takže o čem tady mluvíte ??? Dáte-li MHD zdarma, část aut nevyjede, a více lidí pojede autobusem, snad nechcete nazvat takové lidi černými pasažéry ?

Je snad Microsoft okraden tím, že někdo užívá used verzi jeho výtvoru ? Vždyť za to již dostal zaplaceno. Kdyby měl dostat zaplaceno podruhé tak TO JE KRÁDEŽ, ale od Microsoftu.

Chcete snad tvrdit, že autobazary, a lidé co si kupují ojetá auta, okrádají výrobce aut ??
Proboha JÁ JSEM ZLODĚJ, nikdy jsem si (z principu, nemám je rád) nekoupil nové auto, okrádám výrobce aut...

Pane Jirsák, tohle byl od Vás vtip, že jo.
--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS ---

strepty

« Odpověď #122 kdy: 03. 10. 2014, 21:24:09 »
Přečtěte si ten § 12 ještě jednou, celý. Autor má právo dílo užít. To znamená, že na jakékoli užití díla má právo autor, a tohle právo může někomu udělit. Odstavec 4 vyjmenovává některé způsoby užití díla, v odstavci 5 máte výslovně napsáno, že dílo lze užít i jiným způsobem.
Zamienate "pravo dielo uzit"  a "uzitie diela". V   § 12 odstavci 4 su prava ktore ma autor a podla  § 12 odstavec 1 moze "udělit jiné osobě smlouvou  oprávnění k výkonu tohoto práva;" 
V § 12 odstavci 5 sa pise "Dílo lze užít i jiným způsobem než způsoby uvedenými v odstavci 4." V tomto odstavci sa o prave nepise  takze nemoze byt udelene inej osobe podla  § 12 odstavec 1.
Cize zopakujem neviem po kolky krat :-). Microsoft mi software predal podla §14 odstavec 2. Cize este raz sa spytam aky paragraf dovoluje autorovi urcovat ako ma byt dielo po predaji pouzite?

« Odpověď #123 kdy: 03. 10. 2014, 22:08:57 »
práva Microsoftu byly prodejem "práva užívat" vyčerpána
Nebyla, § 12 odst. 2 Poskytnutím oprávnění podle odstavce 1 právo autorovi nezaniká. Vyčerpáno bylo právo na rozšiřování podle § 14, tj. ta konkrétní poskytnutá oprávnění (jednu licenci) už nemůže prodávat Microsoft, ale ten, kdo nyní danou licenci vlastní.
Opět nepřesná práce s termíny, místo rozšiřování napíšete užívání, a hned z toho máte guláš.

A právo užívat přešlo z "autora/Microsoftu" na nabyvatele
Nepřešlo, podle § 12 odst 2. Microsoft právo užívat stále má. Navíc Microsoft neposkytuje nabyvateli obecné ničím neomezené právo užívat, ale omezené právo užívat software na počítači, se kterým byla licence poprvé zakoupena.

tento nabyvatel pokud se rozhodne
postoupit toto právo ať bezplatně, nebo za úplatu je k tomu plně oprávněn, a to přesně v intenzích původního koupě/prodeje.
Ano, toto právo, tedy právo užívat software na počítači, se kterým byla licence poprvé zakoupena. A přesně toto právo také má druhý nabyvatel, i každý další.

Jinými slovy, pokud bych to dovedl do absurda, pokud mne Microsoft předal právo užívat pouze na novém PC (bavíme se pane Jirsák stále o OEM verzi, nevím proč sem pletete krabicové verze) pak tedy já mám právo toto užívání prodat jiné osobě, avšak absurdum bych měl tedy požadovat, aby to bylo taktéž u nového nabyvatele dáno na NOVÝ počítač.
Což v podstatě vlastně je, a děje se.
Není to žádné absurdno, je to úplně normální vymezení práva na užití. A neděje se tak, Microsoft nepodmiňuje používání OEM software novým počítačem, ale použitím na počítači, se kterým byla licence poprvé zakoupena.

Uživatel nekupuje produktový klíč, kupuje práva na užívání. To neustálé matení pojmů opravdu nepomáhá pochopení problému, právě naopak.
No pane Jirsák, vy zde docela obratně manipulujete se slovy, jednou pojmy slučujete a vzápětí trváte na přesné definici jednotlivých
pojmů.... a to ty pojmy se stejným významem....
Používám jednodušší pojmy tam, kde podle mého názoru nehrozí zmatení čtenáře a kde naopak jednodušší pojem zpřehledňuje text. Vy ovšem použijete nepřesný termín, a pak na té nepřesnosti stavíte dalekosáhlé závěry.

To je opravdu rada nad zlato. Zatím to vypadá, že ten zákon znám lépe, než všichni ostatní diskutující dohromady. Já nemám problém ve svých argumentech odkazovat na konkrétní ustanovení zákona - ale jsem skoro jediný, kdo to v této diskusi dělá.

Licence, a licenční ujednání se vztahuje k užívání něčeho, a to něco je předmětem koupě a prodeje, to něco se jmenuje software, a je to shluk nul a jedniček umístěný v přesně definovaném pořadí.
Nikoli, předmětem koupě je právo na užívání. Nekupujete si žádné virtuální jedničky a nuly, kupujete si právo software používat.

A pokud tedy si kupuji právo užívání, pak tedy prosím aby jste mi prodal 100 x právo užívání
Není problém, vyberte si nějaký IT e-shop, tam vám určitě sto licencí prodají. Ale místo sta licencí je lepší koupit jednu, která vám udělí právo užívat software na sto počítačích. Vyjde to podstatně levněji.

ale přeji si to přesně navážit....
Právo na užívání bytu také kupujete na váhu?

Pak by totiž klamal spotřebitele právě Microsoft, neboť 20 let se kupují Windows, nikoliv právo užívat Windows.....
To, že vy si to nepřesně nazýváte "nákup Windows", je čistě váš problém. "Nákupem něčeho" se obvykle myslí převod úplně všech práv, a to byste se nedoplatil.

Takže podle Vás mi Microsoft prodá použité licence, které mu byly vráceny ? Ne to neprodá.
Ne, Microsoft prodává i licence, které nejsou vázány na žádný konkrétní počítač. Takže je můžete po použití klidně prodat dál a nový nabyvatel bude moci tu licenci využít na libovolném počítači.

Mimochodem, nepletete se pane Jirsák trochu ?? Výše jste tvrdil, že Microsoft prodává PRÁVO UŽÍVAT jeho dílo, neboť je autorem, a tady píšete, že Microsoft PRODÁVÁ SOFTWARE.
Psal jsem krabicové verze software, podstatou sdělení bylo to, že se jedná o licence, které nejsou vázány na konkrétní hardware. Běžně se to tahle rozlišuje, krabicový software jsou licence bez omezení na určitý HW, OEM verze jsou vázány na HW, se kterým byly zakoupeny. Zkratka "koupě software"místo "koupě licence k užívání software" se běžně používá, ale nesmíte z té zkratky dělat dalekosáhlé závěry. Když si nejste jist, napište to raději přesně.

Takže pokud jsem si koupil vypalovačku a k ní bylo Nero, a ta šla do háje, tak to Nero podle Vás nesmím již používat s novou vypalovačkou ??
Záleží na tom, jaké jsou licenční podmínky toho software. Pokud v licenčních podmínkách bylo, že to Nero smíte používat jenom na počítači, kde je ta vypalovačka, se kterou jste jej koupil, pak ano, pokud jste tu vypalovačku vyhodil, Nero již používat nesmíte.

Ale nepovídejte.... fakt ? Ale předtím si musím koupit CO ?
Je to úplně stejné, jako u toho Adobe, kde jste to tak vychvaloval. Máte koupenou jednu verzi, a když chcete povýšit na novější, nemusíte kupovat celou novou verzi, ale koupíte jen upgrade z té vaší současné verze na novou verzi.

Takže hypotetický příklad, zakoupil jsem si software (a tvrdím, že si kupuji od Microsoftu - přes jeho dealery - software, nikoliv nějaká práva) ve verzi OEM, udělám upgrade PC, a budu chtít novou verzi Windows, tak tedy mi prodá Microsoft upgrade ?
Microsoft přímo ne, ale jeho distributoři.

CHA CHA CHA.... vždyť podle Vás jsem výměnou desky přišel o právo užívat software od Microsoftu, neboť se musím držet "neplatného" ustanovení v nějaké EULA, a tedy nemohu udělat upgrade/update.....
To ale nijak nesouvisí s upgrade softwaru. V podmínkách upgrade pravděpodobně bude, že musíte mít nějakou předchozí platnou licenci. Pokud máte platnou licenci, můžete koupit upgrade na novější verzi.

Měl by jste možná zkusit navštívit nějaké právnické minimum. Neboť navíc Microsoft neprodává update/upgrade svého OS, které bych mohl při dodržení všech podmínek EULA OEM někdy použít, pokud budu chtít provést upgrade svého počítače.
Upgrade software je něco jiného, než upgrade počítače. Microsoft prodává upgrade OS, třeba tady máte upgrade z Windows Vista na Windows 7 Home Premium.

Tedy v nemám-li krabicovou verzi.... ale liší-li se funkčnost krabicové verze od verze OEM jen cenou, a jednou větou v EULA, tzn. není tam nijaka přidaná hodnota, pak je to nepřístojné chování od autora, tedy Microsoftu.
Microsoft vám dává na výběr, zda si koupíte levnější OEM verzi s omezením na použití na počítači, se kterým licenci koupíte, nebo dražší FPP verzi, kterou si můžete přenášet z počítače na počítač jak vás napadne. Nevidím na tom nic nepřístojného.

Navíc mi omezuje tímto autor právo užívat vlastní věc k účelu ke kterému byla pořízena...
Nevím, co myslíte tou věcí, ale Microsoft vám dává přesně ta práva k užití, která jste odsouhlasil v licenční smlouvě. Pokud se smlouvou nesouhlasíte, máte právo jej do nějaké doby od koupě vrátit.

Fakt bych chtěl takový spor vidět... a hlavně toho odvážného právníka Microsoftu, který by dokázal důkazy prokázat nelegální užívání software, tedy jak tvrdí pan Jirsák "práva užívat", které si však kupující nekoupil, neboť koupil pouze software, protože TO mu bylo prodáno.
Ne, Microsoft opravdu neprodává software, nebo-li veškerá práva k němu, jen tak kdekomu za pár korun. Můžete to zkusit, koupit od Microsoftu veškerá práva k Windows, ale bude to chtít připravit si pár miliard.

"Prodám PC 8jader, 16GB RAM, 2TB HDD, nVidia GTX 650, PRÁVO UŽÍVAT SOFTWARE WINDOWS"

Jistě, v běžné lidské komunikaci se běžně používají zjednodušení. Nemáte tam napsanou skříň, zdroj, kabely, základní desku - a přesto tohle všechno dostanete. Protože ten popis je jenom zjednodušený.

Může a prodá. Ale neprodá samostatně třeba OEM verzi Photoshop Elements, nebo jak se jmenovala ta verze, která se dávala ke skenerům nebo fotoaparátům.
Ale zase pletete pane Jirsák hrušky z jablky ....
Nemůže prodat svou Adobe Suit verzi C1, když používá verzi C3/C5, které pořídil jako UPDATE C1. Neboť by přišel o právo dalšího update, a zároveň o právo užívat stávající update verze C3/C5, neboť užívání je podmíněno současným držením nabývacích práv k C1.
Já to nepletu, pletete to vy. Prodat Adobe Suite verze C1 může, ale nechce to udělat, protože by tak neměl oprávnění používat ani update.

S C1 by musel prodat i C3/C5, neboť nový nabyvatel C1 by neměl možnost provést update na C3/C5
Nemusel, a nový nabyvatel by měl tu možnost.

původní nabyvatel C1, by naopak nemohl užívat C3/C5 když nemá původní C1. To je princip update/upgrade.
Ano, nemohl. Ale to neznamená, že by mu to bránilo tu verzi C1 prodat. Nic mu nebrání, on ji prodat může, ale nechce to udělat.

Když už nevíte co je u Adobe Suit napsáno v EULA (licenčním ujednání) a to především u update, a nikdy jste neprováděl instalaci Adobe Suit koupené za desítky tisíc, a update za další peníze, tak o tom nemluvte.
Není problém, abych o tom mluvil, protože v tom rozhodně nedělám takový guláš, jako vy.

Děláte ze sebe jen blbce.
Ze sebe ne.

A k té OEM verzi Photoshop Elements, a z jakého titulu bych nemohl prodat tento software, pokud jej již nevyužívám a nebudu užívat ? A to bez nutnosti k tomu dát ten fotoaparát, či scaner ? Ne snad nějaké omezení v licenčním ujednání u toho OEM Photoshop Elements ??
Psal jsem, že v licenční smlouvě pravděpodobně nějaké takové ustanovení bude.

Odpovím Vám NENÍ TAM ŽÁDNÉ, mám kde se do té licence podívat.
Tak se do ní podívejte.

A dokonce je (tedy byla) prodávaná i samostatně.
Pokud je ta licence prodávaná samostatně, není to OEM licence.

Ale dáte. Dnešní HW Apple jsou už jen značkové komponenty, které se dají sehnat i samostatně.
Ano když seženete značkové komponenty for Apple tak tam nainstalujete OSX a mimochodem, bude-li to opravdu HW for Apple, tak jenom OSX a nic jiného.
Chápu to správně, že v prvním odstavci tvrdíte, že o tom nic nevím, a ve druhém potvrzujete přesně to, co jsem napsal?

mimochodem, bude-li to opravdu HW for Apple, tak jenom OSX a nic jiného.
To jako že mi procesor, řadič disku, grafická karta nebo RAM zabrání nainstalovat OS X? To určitě...

Ale moje věta byla psána ve vztahu jiném, a pouze vy pane Jirsák, to opět "překroutíte" podle sebe.
Já nic nepřekrucuju. Ale vy už zase píšete čím dál nesmyslnější komentáře, a už zase přestávají dávat smysl i jednotlivé věty. Co znamená "věta byla psána ve vztahu jiném"? To jste tu větu psal ženatý a mezi tím jste se rozvedl, že jste v jiném vztahu? Nebo se rozvedla ta věta? To vypadá nejpravděpodobněji, po krátkém bouřlivém vztahu s češtinou se pro přetrvávající rozpory rozešly... A ta čárka za "Jirsák" se vzala kde, ta je tam pro okrasu? Nebo "pane Jirsák" mělo být oslovení oddělené čárkami z obou stran, ale ta první čárka emigrovala? Až zase budete psát něco o tom, že ze sebe někdo dělá blbce, že má začít používat mozek a že něco překrucuje, zkuste to napsat tak, aby nebylo tak snadné omlátit vám tu větu o hlavu.

Zkuste prosím nainstalovat OSX bez problému na JAKÝKOLIV JINÝ neznačkový HW
Já jsem psal o značkových komponentách, nějak jste se v zápalu boje přesunul k neznačkovým. Ale nechal bych už Adobe i Apple být, to už je opravdu mimo téma...

A kdyby se nová auta prodávala za pár tisíc, podstatně ubyde krádeží aut. Což ale krádeže aut nelegalizuje a zloděje aut neomlouvá, takže je to jenom takové ne příliš chytré tvrzení.
Je probém tu na Rootu, že příspěvky nejdou editovat, a tak češtinové překlepy zůstávají.
V citované části mého komentáře žádný překlep není, na rozdíl od vašeho "probému" a novotvaru "češtinové".

Ale rozumím tomu. ... Ale já jsem nikdy nepsal že schvaluji KRÁDEŽ nějakého software, nebo krádež užívacích práv.
Já jsem ale nepsal nic o tom, že byste schvaloval krádež. Možná jste tomu textu zas až tak nerozuměl. Zkuste si to přečíst ještě jednou, zjistíte, že tam nejsou překlepy, a pak možná i o čem to doopravdy je...

Je snad Microsoft okraden tím, že někdo užívá used verzi jeho výtvoru ? Vždyť za to již dostal zaplaceno. Kdyby měl dostat zaplaceno podruhé tak TO JE KRÁDEŽ, ale od Microsoftu.
Nikdo netvrdí, že má Microsoft dostat za to samé zaplaceno podruhé. Také neřeším, jak moc je to pro Microsoft ekonomicky nevýhodné či výhodné.

Chcete snad tvrdit, že autobazary, a lidé co si kupují ojetá auta, okrádají výrobce aut ??
Ne, nechci. Ani jsem nikdy netvrdil nic, z čeho by něco takového plynulo.

Pane Jirsák, tohle byl od Vás vtip, že jo.
Myslíte to s autobazary okrádajícími výrobce aut? Já to nenapsal ani jsem netvrdil nic podobného. Vtip to možná byl, ale jedině od vás.

Lol Phirae

« Odpověď #124 kdy: 03. 10. 2014, 22:14:35 »

« Odpověď #125 kdy: 03. 10. 2014, 22:18:01 »
Zamienate "pravo dielo uzit"  a "uzitie diela".
Nezaměňuju. Užití díla je to, že s tím dílem něco děláte, nějakou činnost, třeba vytváříte kopii. Právo k užití díla je oprávnění k té činnosti. Podobně například užití bytu je to, že v tom bytu bydlíte, spíte, sprchujete se. Právem k užití bytu je nájemní smlouva.

V   § 12 odstavci 4 su prava ktore ma autor a podla  § 12 odstavec 1 moze "udělit jiné osobě smlouvou  oprávnění k výkonu tohoto práva;" 
V § 12 odstavci 5 sa pise "Dílo lze užít i jiným způsobem než způsoby uvedenými v odstavci 4." V tomto odstavci sa o prave nepise  takze nemoze byt udelene inej osobe podla  § 12 odstavec 1.
V odstavci 4 jsou vyjmenované některé způsoby užití díla, ten vlastně odstavec říká "pokud se jedná o to a to, jde vždy o užití díla". Odstavec 5 pak říká, že dílo lze užít i jinými způsoby, než těmi uvedenými v odstavci 4, a že přesnější specifikace těch jednotlivých užití jsou uvedeny v následujících odstavcích.

Microsoft mi software predal podla §14 odstavec 2.
Ne, Microsoft vám prodal některá práva užití v omezeném rozsahu, prodal vám je podle § 12 odstavce 1, konkrétně jde o část věty "udělit jiné osobě smlouvou oprávnění k výkonu tohoto práva".

Cize este raz sa spytam aky paragraf dovoluje autorovi urcovat ako ma byt dielo po predaji pouzite?
§ 12 AZ, § 2358, § 2371 a § 2376 NOZ.

Lol Phirae

« Odpověď #126 kdy: 03. 10. 2014, 22:39:27 »

Trens

strepty

« Odpověď #128 kdy: 03. 10. 2014, 23:10:03 »
V odstavci 4 jsou vyjmenované některé způsoby užití díla, ten vlastně odstavec říká "pokud se jedná o to a to, jde vždy o užití díla". Odstavec 5 pak říká, že dílo lze užít i jinými způsoby, než těmi uvedenými v odstavci 4, a že přesnější specifikace těch jednotlivých užití jsou uvedeny v následujících odstavcích.
Stale zamienate uzitie diela a pravo dielo pouzit. Preto este raz §12 odstavec 4 zacina Právem dílo užít je 
a §12 odstavec (5) zacina Způsoby užití díla vyplývající z odstavce 4...
V odstavci 4 su vymenovane prava. V odstavci 5 su sposoby uzitia vyplyvajuce z tychto prav. Sposoby uzitia a prava  su dve rozdielne veci.   A ked  § 12 odstavec 1 hovori  "udělit jiné osobě smlouvou  oprávnění k výkonu tohoto práva" odkazuje sa na prava v odstavci 4 nie na uzite. To by sa tam hovorilo "udělit jiné osobě smlouvou  oprávnění k užití díla"
Takze zopakujem: Microsoft mi software predal podla §14 odstavec 2. Aky paragraf dovoluje autorovi urcovat ako ma byt dielo po predaji pouzite?

« Odpověď #130 kdy: 04. 10. 2014, 01:07:06 »
To je opravdu rada nad zlato. Zatím to vypadá, že ten zákon znám lépe, než všichni ostatní diskutující dohromady. Já nemám problém ve svých argumentech odkazovat na konkrétní ustanovení zákona - ale jsem skoro jediný, kdo to v této diskusi dělá.
Ano toto uznávám, že odkazujete a to i správně. Ale již nedáváte do kontextu i tu EULA od Microsoftu.
Ale měl by jste k tomu Vašemu výkladu přidat i kontext rozhodnutí soudního dvora
(a omlouvám se, fakt se mi nechce dohledávat informace a odkazy, které byly sděleny mnohokrát)

Nikoli, předmětem koupě je právo na užívání. Nekupujete si žádné virtuální jedničky a nuly, kupujete si právo software používat.
Pak tedy přistoupím-li na Vaši sekvenci, a shodnu-li se s Vámi, že tedy nekupuji - ač všichni presentují, že prodávají (a to "zjednodušování" je tedy chybné) - software jako takový, ale pouze právo užívat software jako takový, pak tedy všichni prodejci v tomto státě provádějí klamavou reklamu, a technicky podvádějí své zákazníky tím, že je uvádějí v omyl, že si s tím počítačem kupují o operační systém Windows. Tedy dva v jednom, protože všichni uvedou veškeré součástky, které ten počítač má, ale současně napíší, že v ceně je i software OS Windows.
Čímž tedy klamou své zákazníky, neboť jim dle Vaší definice = a řekněme, že jsem ochoten to takto i přijmout (neradujte se až tak moc) = vlastně prodejce neříká při prodeji pravdu o tom co jim prodává. Neboť žádný kupující v okamžiku koupě nezná obsah licenčního ujednání EULA, před prodejem, a tedy nemá právo volby, a až následně začíná užívat takto zakoupený počítač, nemá jinou možnost volby, neboť peníze vynaložené na úhradu "užívacích práv" k software již nikdy prodejce nevrátí, a tedy je následně nabyvatel užívacích práv poškozen.

A takový postup je na hranici když už ne legálnosti tak minimálně slušnosti.
A prosím nepřekrucujte to.

A pokud tedy si kupuji právo užívání, pak tedy prosím aby jste mi prodal 100 x právo užívání
Není problém, vyberte si nějaký IT e-shop, tam vám určitě sto licencí prodají. Ale místo sta licencí je lepší koupit jednu, která vám udělí právo užívat software na sto počítačích. Vyjde to podstatně levněji.
Ne nemáte pravdu. Žádný e-schop, vyjma pouze přímo obchodního oddělení Microsoft takové "právo na užívání" k prodeji neinzeruje.

Považujete-li nabízení k prodeji krabici s DVD na kterém je software jako "právo na užívání" pak tedy je použita nepřesná a chybná terminologie.

Nicméně je potřeba podotknout, že ani Microsoft Vám nic neprodá, pokud nebudete objednavatel tisíci kusových sérií. Jednu licenci/právo na užívání (nazývejte si to tedy jak chcete) Vám neprodají.

To, že vy si to nepřesně nazýváte "nákup Windows", je čistě váš problém. "Nákupem něčeho" se obvykle myslí převod úplně všech práv, a to byste se nedoplatil.
Nemáte pravdu. Já to nenazývám "nákupem Windows" nepřesně, a není to čistě můj problém. Vy myslíte nákupem "něčeho" třeba tedy rohlíku, či knihy, to, že se převádí převodem tedy čeho ?
Ach já zapomněl, software se přeci neprodává, software vlastně neexistuje. Jsou jen jakási práva, že mohu něco užívat. Pravda silnici si taky nekupuji, pouze platím za právo po ni jezdit.... Takže to není tedy moje, ale pokud jsem si ale koupil právo něco užívat, mám přeci právo toto právo i prodat a převést.
A jestliže rozhodl nějaký soudní orgán, že při prvním převodu užívacích práv (ať jsme tedy stejní v terminologii, a držte se tedy tohoto pojmu prosím) došlo k vyčerpání práv původního držitele těchto práv (tedy autora) neboť dostal za tento převod adekvátní odměnu, pak tedy mohu práva k užívání převést. Avšak měl-li jsem časově neomezená práva, pak tedy není možno a to i podle autorského zákona, podmiňovat užívání takových práv ještě dalšími podmínkami.

Proboha zamyslete se, je to to samé, jako kdyby jste prodal zahradu s suchým záchodem, neboť jste ji koupil s tím, že tam suchý záchod je, a vy jste protože to bylo levné, souhlasil že budete užívat suchý záchod, tak by jste jako první původní majitel chtěl požadovat po tom dalším majiteli = tedy užívacích práv (když píšete, že nakupujete něco, a ne věc/dílo) = že tam může udělat cokoliv ALE MUSÍ TAM BÝT suchý záchod, jinak to nemáte právo užívat.

Takže chcete mi říci, že dle autorského zákona, si u literárního díla kupuji právo toto dílo pouze číst ?

Ne, Microsoft prodává i licence, které nejsou vázány na žádný konkrétní počítač. Takže je můžete po použití klidně prodat dál a nový nabyvatel bude moci tu licenci využít na libovolném počítači.
Ale jednak vázaný prodej je nezákonný, jednak prosím držte se své vlastní terminologie, Microsoft přeci dle Vás neprodává nějaké licence, ALE UŽÍVACÍ PRÁVO něčeho, pak tedy je od prodejců HW vlastně NELEGÁLNÍ prodávat software, který nemají.

Psal jsem krabicové verze software, podstatou sdělení bylo to, že se jedná o licence, které nejsou vázány na konkrétní hardware. Běžně se to tahle rozlišuje, krabicový software jsou licence bez omezení na určitý HW, OEM verze jsou vázány na HW, se kterým byly zakoupeny. Zkratka "koupě software"místo "koupě licence k užívání software" se běžně používá, ale nesmíte z té zkratky dělat dalekosáhlé závěry. Když si nejste jist, napište to raději přesně.
A já znovu (na rozdíl od Vás nevytrhávám věty z kontextu, a neměním jejich význam) znovu tvrdím, že jste napsal co jste napsal. Nepsal jste o krabicové verze, multilicence ale psal jste přesně co jsem tučně vyznačil....
A toto Vaše přeskakování mezi terminologiemi způsobuje u mne úsměv. (a klidně mne dále "urážejte" že neumím číst)
Ono totiž to Vaše že se to obecně používá, jako zkratka, že nelze z toho dělat závěry je chybná úvaha.
Neboť slovo software je striktně uvedeno v zákonu, a je k tomu přiřazen i význam
software = literární dílo ............... a literární dílo je =NĚCO=

užívání díla (tedy i software) je dějový proces, ale není to =NĚCO=

Takže pokud jsem si koupil vypalovačku a k ní bylo Nero, a ta šla do háje, tak to Nero podle Vás nesmím již používat s novou vypalovačkou ??
Záleží na tom, jaké jsou licenční podmínky toho software. Pokud v licenčních podmínkách bylo, že to Nero smíte používat jenom na počítači, kde je ta vypalovačka, se kterou jste jej koupil, pak ano, pokud jste tu vypalovačku vyhodil, Nero již používat nesmíte.
Pane Jirsák, nevím jak dlouho čtete EULA k různým softwarovým dílům, já to musím dělat už 23 let. A věřte, že pouze a jedině u software z dílny Microsoft bylo někdy uvedeno, že dané dílo lze užívat pouze na jednom počítači.

A mimochodem jak by asi tak tvůrce software Nero definoval, do jakého PC je ta vypalovačka daná ??
A analogicky, jak vlastně je technicky a hlavně právně ošetřeno určení která základní deska JE ta na které lze OEM verzi Windows používat ? Odpověď je NIJAK.
Není JAK prokázat která základní deska byla ta první. Ale to jen tak mimochodem.

Microsoft přímo ne, ale jeho distributoři.

Upgrade software je něco jiného, než upgrade počítače. Microsoft prodává upgrade OS, třeba tady máte upgrade z Windows Vista na Windows 7 Home Premium.
Hezké, cena stejná jako krabicová verze, dražší než OEM verze, to je fakt upgrade.....

Nicméně, 1. Microsoft nic neprodává, tedy dle toho co jste napsal neprodává upgrade OS, ale právo užívat nějaký software.... držte se přesné terminologie  ;D
2. přečetl jste co jsem napsal celé ? Jasně jsem psal že nemohu udělat upgrade OS když udělám upgrade PC = tedy přesněji vyměním-li základní desku (je tak psáno v EULA) = neboť k upgrade OS potřebuji mít platnou původní právo k užívání původního OS.
Asi nemáte po ruce ty EULA texty a neznáte je moc dobře.

Nicméně ono je to jedno. Neboť jak stanovil ve svém rozhodnutí soud, právo určovat podmínky vyčerpal autor prvním převodem. Při dalším převodu, už je kladen důraz pouze na počet užívacích práv.

Microsoft vám dává na výběr, zda si koupíte levnější OEM verzi s omezením na použití na počítači, se kterým licenci koupíte, nebo dražší FPP verzi, kterou si můžete přenášet z počítače na počítač jak vás napadne. Nevidím na tom nic nepřístojného.
Mýlíte se. Microsoft mi takové právo nedává... protože si od Microsoftu NIC NEKUPUJI.
A dodavatel HW mi nedává právo, a moc nenabízí na výběr.
Respektive, výběr z HW je tak omezený, že si mohu buď koupit HW s OEM, a nebo HW bez jakékoliv záruky, že tam dostanu FPP verzi.

Nebo snad jste našel někde v nabídce PC či laptopy, kde je uvedeno, že máte na výběr volby jestli chcete W8 OEM nebo W8 FPP ?
Tady bych Vás požádal o nějaký odkaz.
A pokud napíšete, že si mohu koupit laptop bez OS a dát tam co chci, odpovím NEMÁTE PRAVDU.
Koupím Vám laptop, NOVÝ laptop - a bude se prodávat i ve verzi s OEM Windows, dám Vám k tomu originální medium FPP verzi OS Windows 7 včetně produktového klíče a k tomu 1000Kč v hotovosti, a počkám si jak tam ten OS dostanete..... no asi se budu lehce smát, neboť se budete hodně dobře trápit. A zkuste si zavolat na podporu (na kterou máte dle FPP verze nárok) přímo u Microsoftu.
Víte o Vám odpoví ?
"Pane měl jste si koupit laptop s OEM verzí Windows, ta FPP verze není podporována u laptopu, který byl prodán bez OEM verze....

Takže JAKÉ právo volby mi Microsoft dává ?? Když jeho vlastní produkty v FPP verzi nejdou nainstalovat na podporovaný HW ?

A FPP verze je přeci přenositelná, nebo mi budete tvrdit opak ?

Nevím, co myslíte tou věcí, ale Microsoft vám dává přesně ta práva k užití, která jste odsouhlasil v licenční smlouvě. Pokud se smlouvou nesouhlasíte, máte právo jej do nějaké doby od koupě vrátit.
Vy jste srandista. Tak já si koupím HW, s OS Windows, a s nějakou EULA se nemohu před prodejem seznámit, takže vlastně nevím co kupuji, a podle Vás mám právo vrátit ? ALE CO vrátit ?
Celý HW ? Kde v EULA máte napsáno, že musím vrátit HW ? A tedy kdo mi vrátí peníze za OEM verzi ? I ta má nějakou cenu, já ji přeci platím v tom HW, nebo chcete tvrdit, že je ZDARMA ?
A tedy když vrátím HW, tak mi prodejce dá co ?

Je to to samé, jako kdyby jste šel uzavřít cestovní úrazové pojištění, s tím, že to prvně zaplatíte, a až vyjedete za hranice, teprve se můžete seznámit s podmínkami, kde bude napsáno, že sice jste cestovně úrazově pojištěn, ale pouze v případě, že pojedete vlakem, .... takže vystoupíte z letadla a řeknete sorry, já si musím jít udělat jinou pojistku....

Už to že se s EULA můžete seznámit AŽ při instalaci Windows je chyba. Správně by jste měl EULA potvrdit už před placením. PAK by bylo vše v pořádku.
Ale v tom případě by musela být u prodejce adekvátní jiná nabídka. Což v současnosti NENÍ.

Jistě, v běžné lidské komunikaci se běžně používají zjednodušení. Nemáte tam napsanou skříň, zdroj, kabely, základní desku - a přesto tohle všechno dostanete. Protože ten popis je jenom zjednodušený.
Nemáte pravdu, daleko běžnější je u PC nabídka, která obsahuje výčet všech komponentů, včetně popisu, zdroje, skříně, základní desky, CPU, GPU, RAM, monitoru, klávesnice a to i vč. obrázků. A u toho je napsáno "OS Windows 7/8" .... nikde tam není psáno "užívací právo" na výhradně na tento HW....

Takže trochu se opravte. Leda u laptopu není popis case, nicméně každý kdo prodává laptopy tam bude mít minimálně 1 foto toho laptopu, aby kupující viděl jak vypadá ten case toho laptopu.

Tady jste hodně vedle.

Já to nepletu, pletete to vy. Prodat Adobe Suite verze C1 může, ale nechce to udělat, protože by tak neměl oprávnění používat ani update.

S C1 by musel prodat i C3/C5, neboť nový nabyvatel C1 by neměl možnost provést update na C3/C5
Nemusel, a nový nabyvatel by měl tu možnost.

CO to tu melete..... tak já napíšu, že nemůže prodat C1 když to má updatované na C3/C5 neboť by nemohl používat C3/C5, že to musí prodat když tak celé, a vy napíšete že to pletu ??? A následně napíšete to samé ? Čtete někdy po sobě co napíšete ?

Tedy přesně napíšete, že to udělat může ale nechce ?? Takže když nechce, tak může. Takže já to pletu, ale když vy napíšete významově to samé co já, tak Vy máte pravdu a já to pletu ??? HA HA HA ahhhhh

Tak ještě jednou ( a je to i dle rozhodnutí zmiňovaného soudního dvora) NE nemůže prodat (a doplním pro Vás) JEN VERZI C1 neboť se updaty na verzi C3/C5 staly součástí "práva na užívání" a tedy pokud by chtěl prodat C1 musí prodat i tyto updaty. Licence potažmo "právo na užívání" nelze rozdělit, resp. oddělit je-li něco již sloučeno updatem/upgradem.

takže pokud by jste si pořídil díky platné licenci=práva na užívání= Windows XP update/upgrade na Windows Vista/7 tak nemůžete prodat následně licenci=právo na užívání=  Windows XP bez toho, že by jste zároveň prodal i licenci=právo na užívání= i toho update/upgrade na Windows Vista/7.

Přečtěte si EULA u update Windows....

původní nabyvatel C1, by naopak nemohl užívat C3/C5 když nemá původní C1. To je princip update/upgrade.
Ano, nemohl. Ale to neznamená, že by mu to bránilo tu verzi C1 prodat. Nic mu nebrání, on ji prodat může, ale nechce to udělat.
ACH,... On to prodat může ale nechce.... to je dobrý, popřel jste co jsem napsal, přepsal jste to jinak, a dokázal jste mi že se mýlím v tom, že užívám slovo nemůže, protože by NĚCO, a položíte významově stejnou větu a to je správné.

Asi obohatím svůj slovník o význam slova "Jirsákovina"

Není problém, abych o tom mluvil, protože v tom rozhodně nedělám takový guláš, jako vy.
Není problém aby jste psal o čemkoliv, i když o tom víte kulové. Podstatné je, že pravdu máte pouze a výhradně jen vy.......
Guláš možná máte někde vy. Pane.

Psal jsem, že v licenční smlouvě pravděpodobně nějaké takové ustanovení bude.
Odpovím Vám NENÍ TAM ŽÁDNÉ, mám kde se do té licence podívat.
Tak se do ní podívejte.
Mám Vám ji sem nascenovat ? Já se do ní dívat nemusím, to sem dělal před třemi lety. Nic, jako omezení, vyjma počtu současně nainstalovaných kopií, v této EULA NENÍ, ale to jsem Vám již napsal výše, Avšak Vám to nestačí. Tedy máte právo si tu EULA pro tento SW sám dohledat a dokázat mi opak.....

--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS ---

« Odpověď #131 kdy: 04. 10. 2014, 01:07:45 »

Ano když seženete značkové komponenty for Apple tak tam nainstalujete OSX a mimochodem, bude-li to opravdu HW for Apple, tak jenom OSX a nic jiného.
Chápu to správně, že v prvním odstavci tvrdíte, že o tom nic nevím, a ve druhém potvrzujete přesně to, co jsem napsal?
Jste dokonalý, přiznávám, že vám tímto skládám hold.
Takže mé tvrzení, že: "Takový Apple to má jednoduché,... jeho OS nedáte jinam než na jeho HW"
vyvrátíte svou větou: "Ale dáte. ..." kterou však ihned negujete další větou "Dnešní HW Apple jsou už jen značkové komponenty, které se dají sehnat i samostatně."

Tak to jste mne tedy fakt dostal...... Neboť ta první věta vyjádřila nesouhlas s mým tvrzením, neboť jsem tvrdil " jeho OS nedáte jinam než na jeho HW" což mě vy svou odpovědí a první větou ""Ale dáte. ..." vyvracíte, neboť kdy já píši že "nedáte" a vy napíšete že "Ale dáte"
je to čistá negace prvního výroku.
Ale zároveň Vaše další věta neguje Vaši vlastní NEGACI prvního tvrzení.... perfektní logika.

Takže buď to od Vás je dokonalé, a nebo jste sám sebe popřel, a mne tímto dostal.... klobouk dolů, to se mě nestává často.

mimochodem, bude-li to opravdu HW for Apple, tak jenom OSX a nic jiného.
To jako že mi procesor, řadič disku, grafická karta nebo RAM zabrání nainstalovat OS X? To určitě...
No tentokrát budu velmi konkrétní, nikoliv CPU, RAM, GPU, ale MB, respektivě jedna součástka na MB.
Pokud tam je lze nainstalovat OSX pokud tam není, OSX nelze nainstalovat.

Jak jsem psal. Kupte součástky do 10 tisíc, nové, v běžném obchodě, nejlépe AMD (tam nemáte ani teoretickou šanci), u intelu šanci tak 1:10000 (odhaduji, možná ještě méně), poskládejte z toho PC, pak si stáhněte z Apple Store jejich verzi OSX Mavericks (Yosemite bude až na podzim) a instalujte.

Ujišťuji Vás, že bez toho, že by jste sehnal to mrvítko, tam ten OSX nedostanete.
Bavím se o klasické verzi OSX nikoliv o nějakém upraveném warezu.....

........................, zkuste to napsat tak, aby nebylo tak snadné omlátit vám tu větu o hlavu.
Ano uznávám, že chybí zde na ROOTu možnost editace toho co člověk napsal. A je fakt, že zrovna u Vás je nutné psát jen pouze holé věty. Neboť jakékoliv spojení vět již těžko chápete.

Ale výše jsem psal, že jste dokázal ve dvou větách prvně NEGOVAT můj jednoduchý výrok, a následně NEGOVAT tuto vlastní NEGACI.

Takže ve výsledku jste to co jsem napsal původně já potvrdil. A já uznávám, že jsem tuto dvojí negaci, tedy potvrzení přehlédl a následně na to reagoval, tak jako kdyby jste mi vyvracel, nikoliv potvrzoval můj výrok.

A stačili od Vás na to jen dvě slova .... máte můj obdiv.

Zkuste prosím nainstalovat OSX bez problému na JAKÝKOLIV JINÝ neznačkový HW
Já jsem psal o značkových komponentách, nějak jste se v zápalu boje přesunul k neznačkovým. Ale nechal bych už Adobe i Apple být, to už je opravdu mimo téma...
Viz výše napsáno.... Já psal o značkovém, vy o značkovém, nevím co neznačkového je v takovém IBM, DELL, či Toshiba. Nicméně souhlasím. Tohle je OT

Je probém tu na Rootu, že příspěvky nejdou editovat, a tak češtinové překlepy zůstávají.
V citované části mého komentáře žádný překlep není, na rozdíl od vašeho "probému" a novotvaru "češtinové".
Jen pro pořádek Vaše slovo "ubyde" je tedy podle Vás v pořádku, není to překlep, a nemá tam být "ubude" ...... Ale to jen fakt pro pořádek... a ano slovo "češtinové" je hovorový novotvar.... slýchám jej při hovoru velmi často, už od roku 1987..... ale možná i slovo "ubyde" se stane budoucím novotvarem, a taktéž součást spisovné češtiny.

Upřímně s Vámi "diskutovat" je někdy velmi zábavné. A mnohdy i poučné.

To že se v mnohém neshodneme není nic co bych bral jako špatné. Avšak musím uznat, že hodně dobře umíte si hrát se slovy.
Byl by z Vás asi dobrý politik.

Avšak nejen podle mého názoru, se v mnohém mýlíte. A vysvětlujete si zákonné normy, resp. přesněji řečeno texty po svém, přidáváte do toho míchanice z částečně neplatných nějakých licenčních ujednáních, a ani na chvíli nepřipouštíte, že by jste byl v omylu.

To je veskrze nerozumný přístup. Váš výklad autorského zákona, a aplikace rozhodnutí soudního dvora, názory právníků, a merite věci, nemusí být až tak pravdivý a správný jak jen presentujete.

Jak jste výše a v jiným příspěvcích sám psal Vy a i jiný, pouze soud, který je k tomu příslušný, může rozhodnout zda užívání díla je či není legální, jsou-li o legálnosti pochyby.
Avšak v právní praxi je platné, že jsou-li pochyby o nelegálnosti jednání, je jednání legální dokud nerozhodne soud jinak.

Odkáži na sice úplně jiný případ, nicméně jelikož byl ve vztahu k literárnímu dílu, dalo by se toto aplikovat:
Byly vydány "Projevy Adolfa H." a soud řešil zda se stal či nestal trestný čin, tedy zda bylo legální či nebylo vydat takovouto knihu.
A soud rozhodl, že se vydavatelé NEDOPUSTILI nelegálního jednání, když takové literární dílo vydali.
Potažmo by se dalo položit otázku a tedy pokud se vydavatelé nedopustili nelegálního jednání vydáním takového literárního díla, jak tedy může být nelegální čtení a užívání takového díla.

Můžete samozřejmě pane Jirsák oponovat, že to je něco jiného než nějaký software a právo na užívání tohoto software, nicméně, posuzování je stejné.

Přeji Vám i ostatním zde příjemné dny.

« Odpověď #132 kdy: 04. 10. 2014, 01:31:22 »
Microsoft mi software predal podla §14 odstavec 2.
Ne, Microsoft vám prodal některá práva užití v omezeném rozsahu, prodal vám je podle § 12 odstavce 1, konkrétně jde o část věty "udělit jiné osobě smlouvou oprávnění k výkonu tohoto práva".
A největší legrace na té naší diskuzi, je to, že ani jednomu z nás společnost s názvem Microsoft nic nikdy neprodal. Neboť většinu toho jejich díla jsme dostali v rámci koupě HW, a nebo jsme koupili FPP verzi tohoto díla, ale nikoliv u Microsoftu, či v nějaké jeho značkové prodejně, ale výhradně u překupníků, tedy abych je neurážel, většinou autorizovaných dealerů.

I když u většiny prodejců HW mám pochyby, že jsou autorizovanými dealery Microsoftu, a že mají s Microsoftem uzavřenou jakoukoliv smlouvu. Prostě objednají Windows ve velkoobchodě, jako když kupují cokoliv jiného.

Takže jediný vztah mezi koncovým uživatelem daného díla a Microsoftem je vynucený souhlas s nějakým ujednáním, které je předkládáno v okamžiku kdy není možnost svobodně volit jinou cestu.

Zvolil bych k tomu trochu nechutnou analogii, jako že půjdu do pekárny, a za tedy "mrzký" peníz dostanu k bochníku chleba, již předžvýkané rohlíky, a s tím, že když je tedy přijmu už je nemohu vrátit, tedy mohu, ale nikdo mi ten mrzký peníz nevrátí. Protože se chleba prodává pouze současně s těmito rohlíky.
Jistě pan Jirsák mi bude oponovat, že mám právo volby a mohu si zajít koupit jiný chleba jinam, a taky pak se mohu vrátit do původní pekárny a dostanu ty samé rohlíky ale nepředžvýkané za jinou "plnou" cenu.
A pokud mi ty rohlíky pak s tím chlebem nebudou dobře spolupracovat, je to moje vina.... však jsem měl na výběr.

omlouvám se, ale celá debata je o tom, že pan Jirsák tvrdí na základě AZ, že užívání used software Windows je nelegální, nemám-li k tomu ten správný kus HW, tedy celý PC, a nemohu tedy namontovat tento used software do jiného HW, a většina ostatních (včetně mě) tvrdí, že to legální JE. Neboť Microsoft vyčerpal svá práva při prvním převodu užívacích práv, a podmínka užití na daném konkrétním kusu HW (a to ať budu brát PC jako celek a nebo budu brát jen jeden konkrétní kus HW z tohoto PC = neboť v EULA je v tomto těžký logický rozpor) je díky již zmíněnému rozporu NEPLATNÁ od prvopočátku, neboť je-li v EULA k OEM verzi Windows:
1. právo užití OEM verze se vztahuje na počítač jako celek
2. pří výměně jednoho ks = specifikovaný jako základní deska = nelze již provést reaktivaci.......

Omlouvám se, ale nechce se mi hledat přesné citace, když výše uvedené věty mají stejný význam jak je to v EULA psáno.

1. podmínku bych bral = nijak by mě to nebránilo vyměnit jakýkoliv komponent v počítači jako celek, neboť stále počítač jako celek existuje.
ale podmínka 2. kdy jeden díl z celku je brán roven celku, kdy příjdu-li o tento díl celku, zároveň přicházím o právo užívat dané dílo, které se vztahuje k celku .... z toho je logický galamatiáš a nesmysl.

Neboť 2. podmínka užití (zamezení reaktivace = v praxi nebyla nikdy využita mimochodem) neguje první podmínky co do relevantnosti.

Protože pokud se právo vztahuje k HW jako k celku, nemůže se současně vztahovat na jeden konkrétní díl, protože pak by správně se mělo užívací právo vztahovat od počátku k tomuto dílu, aby bylo přesně jasno, že chci-li mít užívací právo k danému dílu, musí stále existovat jeden konkrétní díl, tedy je pak toto dílo SOUČÁSTÍ TOHOTO DÍLU a já si tedy kupují VÁZANÉ právo, ale takový prodej je nelegální.

Ale to už jsem zase tam kde jsme byly nedávno.... a nechce se mi to opakovat.

Asi to skončí jako s jistým astronomem..... asi uznáme že pan Jirsák má zcela pravdu a užití je nelegální a PŘECE SE TOČÍ..... 

« Odpověď #133 kdy: 04. 10. 2014, 08:27:05 »
Stale zamienate uzitie diela a pravo dielo pouzit. Preto este raz §12 odstavec 4 zacina Právem dílo užít je 
a §12 odstavec (5) zacina Způsoby užití díla vyplývající z odstavce 4...
V odstavci 4 su vymenovane prava. V odstavci 5 su sposoby uzitia vyplyvajuce z tychto prav. Sposoby uzitia a prava  su dve rozdielne veci.   A ked  § 12 odstavec 1 hovori  "udělit jiné osobě smlouvou  oprávnění k výkonu tohoto práva" odkazuje sa na prava v odstavci 4 nie na uzite. To by sa tam hovorilo "udělit jiné osobě smlouvou  oprávnění k užití díla"
Zmatek v tom máte akorát vy. Přečtěte si ten § 12 celý, je velmi jednoduchý na pochopení. Možná vám dělá problém čeština, tak si najděte odpovídající odstavec ve vašem slovenském zákoně, bude tam úplně to samé.
Nevyplývají způsoby užití z práv na způsob užití (jak je vidět, zacyklilo by se vám to), ale práva se vztahují na užití. § 12, odst. 1, hned na začátku "Autor má právo své dílo užít..." Ano, způsoby užití a práva jsou dvě rozdílné věci, už jsem vám ten rozdíl vysvětloval v minulém komentáři. Způsoby užití jsou různé možnosti, jak s tím dílem můžete zacházet. K tomu, abyste mohl s dílem nějakým způsobem zacházet, potřebujete k tomu oprávnění. Takže způsob a rozsah užití je například "kopírování za slunečné noci třetí úterý v červenci", jenže abyste takovou činnost mohl dělat legálně, potřebujete k takovému užití užití oprávnění, takže pak budete mít "oprávnění ke kopírování za slunečné noci třetí úterý v červenci".
Když § 12 odstavec 1 část věty za spojkou "a" hovoří o "oprávnění k výkonu tohoto práva [dílo užít]", odkazuje se samozřejmě na předchozí část věty, kde to právo dílo užít vzniká.
Odstavec 4 pak explicitně určuje, že vyjmenované činnosti jsou způsoby užití díla, takže k nim lze mít odpovídající práva. Přečtěte si ty odkazované paragrafy 13 až 23, kde jsou ty způsoby užití díla přesněji specifikované. Přečtěte si také § 12 odst. 5, kde je jasně napsané, že z odstavce 4 vyplývají způsoby užití díla, a že toto nejsou jediné způsoby užití díla: "Způsoby užití díla vyplývající z odstavce 4... Dílo lze užít i jiným způsobem než způsoby uvedenými v odstavci 4."

Takze zopakujem: Microsoft mi software predal podla §14 odstavec 2.
Opakujete to stále špatně. Autor vám oprávnění k výkonu práva užít autorské dílo prodá na základě § 12 odst. 1 a prodá vám ho podle § 14.

Lol Phirae

« Odpověď #134 kdy: 04. 10. 2014, 09:50:55 »