Byli jste někdy na podpoře?

CPU

• 864
    • Zobrazit profil
Re:Byli jste někdy na podpoře?
« Odpověď #15 kdy: 29. 10. 2024, 19:20:58 »

Klid, zajdeš tam obratem, abys neprošvihl termíny.
Řekneš, že konec, protože jsi přestal být konkurenceschopný na trhu práce a potřebuješ nachytřit.
Že zaměstnavatelé chtějí ty mladší a víc nachytřené.

Tady si najdeš kurz (kurzy hradí ÚP i zaměstnaným lidem, kteří cítí, že potřebují vzdělávání).
https://www.mpsv.cz/jsem-v-kurzu

Oni nad tím budou měsíc přemýšlet a než/až ti to přiklepnou, neměli by tě nikam honit.
Za 1-2-3-4-5 měsíců si vyčerpáš těch 50 000, které na školení má každý člověk cca každé tři roky.

No a zpátky do rachoty, ovšem takové rachoty, abys to na pohodu zvládl.

Jo a máš lepší vzít si dvě školení = dva certifikáty. Víc certifikátů = víc Adidas.
Jsou firmy, kde školení pořídíš vyloženě za pár korun, třeba za 15 tisíc.
Jak už bylo zmíněno, nechceš vypadnout z IT, takže se chceš školit.

V principu můžeš mluvit pravdu, čas využít účelně a zároveň si slušně odpočinout.
« Poslední změna: 29. 10. 2024, 19:23:53 od CPU »

« Odpověď #16 kdy: 29. 10. 2024, 19:34:01 »
Zalezi od uradnika. Ja som bol za vyse 20 rokov prace na podpore asi raz, aj to nejake 4 mesiace. U nas plati to, ze ak si najdes pracu skor, tak ti vyplatia podporu do tych 6 mesiacov. Akoze odmena za to, ze si bol aktivny.
Co sa tyka nosenia potvrdeni, ak je normalny uradnik, a vidi, ze si roky pracoval, tak to nejako neriesi a da ti dalsiu navstevu niekde na hranici max. doby (u nas to bolo vtedy 3 mesiace).

e3k

• 257
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 29. 10. 2024, 19:50:38 »
na pracaku som bol 3x je my vyse 40. berem to ako psychohygienu hlavne po 1x vyhoreni. odporucam to kazdemu.
momentalne mam relativne dobry job tak po 2rokoch asi este ostanem.

RDa

• 2 699
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 29. 10. 2024, 21:34:20 »
Ja byl na podpore kdyz jsem vyhorel a byla ze mne pololezici zombie. K tomu obcas navsteva bohnic. Je to stav kdy nemuzete delat ani velmi jednoduchou primitivni praci. A bezne veci typu pocitani penez nebo jednoducha kazdodenni rozhodnuti. Dojit do mistni samosky na nakup byla neskutecna namaha. Asi rok v haji. A pak dalsi rok abych se chytil zpatky v oboru. IT je mrcha. Jednou clovek vypadne a pak musi zatracene makat aby naskocil.
Postcovid byl proti tomu celkem pohoda.

A muzes prozradit cos delal za praci / pro koho, ze te to takto odrovnalo? Bezne ma clovek prece rodinu nebo nejake vlastni zajmy co ho bavi, kdyz ho neco jineho nebavi a to tomu zdimani udela slusnou protivahu snad, pokud neni clovek uplny exot, coz v IT je mnoho dusi mimo gaussovu krivku, to jako jo.

Padl tady nazor - ze je to urcitym zpusobem osobni selhani - k tomu mam blize a zatim jsem nepotreboval vyuzit / zjistovat jak funguje zdejsi socialni system.. a ani to nemam v umyslu/planu. Jiste, jsou nekdy lepsi dny, nekdy horsi dny.. lepsi ksefty, horsi ksefty.. lepsi kamaradi, horsi kamaradi - a casem se clovek tak nejak nauci nevsazet vsechno na jednu kartu.

« Odpověď #19 kdy: 29. 10. 2024, 23:56:15 »
To je ta mlada generace, nejradsi by delala za pul mega mesicne 2 hodiny tydne a kdyz to nevyjde tak stat at se o me postara… muj deda mi rikaval ze chlap ktery se neumi postarat sam o sebe stoji za hovno a neni chlap a zenska si vybere chlapa a ne padavku ktera se neumi o sebe postarat. Na podpore jsem nikdy nebyl, povazuji to za absolutni selhani cloveka a zivotniho planovani. Z kazde vyplaty jsem si odkladal prachy na horsi casy a kdyz nekdy horsi casy nastali tak jsem si nasel treba jinou praci za min penez ale jit na podporu bych povazoval za svou zivotni prohru. Kdyz jsem si potreboval odpocinout tak jsem pouzil nasetrene prachy a treba cestoval po svete.
A muj otec zase rikaval staci mit kratky vojensky sestrih a nablyskane holinky a neni nic co bys nedokazal! Coz pronesl den pred tou nestastnou sebevrazdou. :P

« Odpověď #20 kdy: 30. 10. 2024, 00:21:16 »
Hele mě snad šálí zrak:
https://portal.gov.cz/sluzby-vs/podpora-v-nezamestnanosti-S11363

V podmínkách pro soc. podporu nevidím, že by požadovali chození na pohovory - co to je? To je nějaká změna? Kdysi bylo, že když tě pracák pošle za nabídkou, tak tam musíš jít, a můžeš maximálně 3x odmítnout - proto jsem nikdy na pracák nešel, protože bych ty 3 nabídky okamžitě měl, a dělat ze sebe u pohovoru vola se mi nechtělo.

Tak že by udělali nějakou změnu?

Nedělej z toho drama... :)

Byl jsem v roce 2021/2022 na pracáku půl roku (potřeboval jsem na půl roku vypnout, tak proč je trošku nezkásnout, když si to člověk celý život platí) ... Na pracáku  jsem byl za celou tu dobu 1x (na začátku, po registraci - na pracák jsem se přihlásil datovkou - si mě jednou zavolali). Pak jsem o nich neslyšel. Ukončení pracáku , když jsem zas začal dělat, pak datovkou.

Relevantních pozic pro vývoj tam mají nula. Takže tě nikdo prudit nebude, pokud tam nejsi každej rok půl roku.

Molex1

• 218
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 30. 10. 2024, 06:30:58 »
Četl jsem jen pár prvních příspěvků. Ale celkem se nestačím divit. Byl jsem po škole cca 2 měsíce nezaměstnaný než proběhla kolečka pohovorů atd. Nicméně jsem nechtěl zatěžovat stát a tak jsem si to sociální platil sám (tuším, že to byly nějaké nižší tisíce měsíčně). Bral jsem to jako svůj problém = nemít práci, podpora je pro ty kteří to opravdu potřebují a mají problémy, což u Tebe z toho co jsi napsal nevidím a chceš si jen odpočinout - což chápu a není na tom nic špatného (také to mám z projektu do projektu a většinou se to ještě překrývá a dovolenou si sotva mohu vzít, a když tak z ní stejně pracuji) a tak již 9 let...
Ale spíš bych tedy viděl jako řešení si platit sociální/zdravotní jako samoplátce (což věřím, že pro nikoho není po dobu pár měsíců problém), než si nechat od státu platit svojí "dovolenou", což mi přijde neetické...
« Poslední změna: 30. 10. 2024, 06:33:11 od Molex1 »

Kamui

« Odpověď #22 kdy: 30. 10. 2024, 07:48:11 »
Molex: do systému odvádíte hromadu peněz, které zpět nikdy neuvidíte. Když vám stát nabízí peníze zdarma, je hloupost si je nevzít.

« Odpověď #23 kdy: 30. 10. 2024, 08:17:41 »
Jo hned po vysoke škole než jsem narukoval.

« Odpověď #24 kdy: 30. 10. 2024, 08:36:55 »
To je ta mlada generace, nejradsi by delala za pul mega mesicne 2 hodiny tydne...
Nevim jestli jsi zamestnanec a videl jsi nekdy vyplatni pasku. Realne ti stat vezme kazdy mesic 60% toho kolik stojis sveho zamestnavatel (mzdove naklady - cista mzda = ~1/2, z toho pak dalsi 1/5 na DPH, spotrebni, silnicni, televizni, nemovistostni a dalsi dane, pokuty apod).
Platim statu jako zamestnanec na socialni dani vic nez kolik by byla podpora kdybych potreboval pauzu tak proc bych se mel stydet si po x letech mezi dvouma rachotama pauzu? Kde tam, chytroline, vidis selhani? Venovat se pul roku rodine, cestovani, vzdelavani je selhani?

Mimochodem tip pro vsechny do bydli v baraku/na vesnici: na pracaku bez zduvodnovani muzes absolvovat treba kurz prace motorovkou nebo krovinakem apod. Na rekvalifikacnim "uctu" ma kazdy dve hromadky (myslim, ze na kazde cca 50k) kdy jedna je na IT a druha na non-IT skoleni. Nic se nikde nezduvodnuje, delat to muzes i kdyz jsi zamestnany. Daji se tam najit fakt dobry veci, ktery nekoho vyslovene bavi.

si platit sociální/zdravotní jako samoplátce (což věřím, že pro nikoho není po dobu pár měsíců problém), než si nechat od státu platit svojí "dovolenou", což mi přijde neetické...
Jediny neeticky je tady stat - zlodej a loupeznik. Cim vic penez lidem pod pohruzkou nasili vezme (to je princip daní) tim vic rozkutali. Tragicky neefektivni bumbrlicek, ktery si jede na fetu, utraci za nesmysly kdy kazdej druhej "umelec" historie ma svoji galerii placenou prave z dani apod. Stat ani nevi co vsechno vlastni a plati. Je eticke si z nej brat co nejvic jen pravidla dovolujou. Ted platis jak mourovatej "socialni", ale dostanes mozna duchod na urovni minimalni mzdy (a to si vem jak dlouho platis vs jak dlouha je ocekavana doba v duchodu).
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #25 kdy: 30. 10. 2024, 08:50:35 »
to_je_jedno: u nas take nieco je z eu fondov a aj ked si zamestnanec. Proste obcas daju rekvalifikacny na nejaku oblast s tym, ze je to len pre zamestnanych, ked by chceli zmenit profesiu.

Molex1: neeticke je to, ze ty tam davas kopec penazi a nemas z toho nic. Keby aspon stat fungoval, tak ako ma, tak by to bolo o inom. Ale najma u nas je to len bezodna studna, a ked mam moznost ziskat aspon malu cast svojich penazi, tak preco to nevyuzit.

motyq

« Odpověď #26 kdy: 30. 10. 2024, 10:29:53 »
Kdysi pradávno jeden měsíc, kdy se mi nekrylo nové a staré zaměstnání. Tak jsem se tam došel registrovat. Byla to tak strašná zkušenost - setkání s ouřadou - že jsem se z toho několik dní sbíral. Absolutně jsem nepobíral ten svět papírování.
Měl jsem pro úspěšnou registraci dodat ještě nějaké papíry, matně si pamatuju že to bylo něco ohledně chemického složení oběda z 2.třídy základní školy z 13.prosince 1984. Na to jsem se jim vyignoroval a pak nastoupil do nového zaměstnání. Jaké bylo mé překvapení, když asi za 2 roky mi přišel vymáhací dopis ohledně doplacení socky i s úroky za ten měsíc. Od té doby jsem se zařekl, že od státu nikdy nic chtít nebudu a dám mu jen bare minimum, abych s nim nemusel vůbec nijak interagovat. Zatím se mi to daří a vyplácí.
Takže když to vidím takto sepsané, tak jsem vlastně na podpoře ani nebyl. Sorry :-D

r443

« Odpověď #27 kdy: 30. 10. 2024, 10:38:28 »
 Vždy, když jsem v nějakém zaměstnání skončil, udělal jsem si volno v délce 3-6 měsíců, abych nabral nové síly, vyčistil si hlavu, věnoval se něčemu jinému než práci, cestoval, sportoval, udělal něco na baráku, naučil se nějakou novou technologii a podobně. Moc mi to takhle vyhovuje a budu to tak dělat pokaždé, budou li mi okolnosti příznivě nakloněny i v budoucnu. Nechtěl bych někde v pátek skončit a v pondělí nastoupit jinde.

Nicméně o podporu ani jiné sociální dávky jsem nikdy žádat nešel, vždycky jsem si tyhle prázdniny hradil z úspor, případně odstupného a zdravotní pojištění si platil jako samoplátce. Na pracáku jsem nikdy nebyl a upřímně doufám, že se nikdy nedostanu do takové situace, abych tam musel.

Co jsem slyšel od pár známých z oboru, jejich návštěva ÚP byla hodně nepříjemná. Frustrované, přapracované a podprůměrně placené úřednice si na takových lidech rády smlsnou, na rozdíl od jejich obvyklé práce s různými chráněnými menšinami zde můžou ukázat svoji moc. Ale asi se to bude lišit pobočka od pobočky.

P.S. Ano, samozřejmě vím kolik nenažranému státu odvádím, i jako zaměstnanec i jako OSVČ, vím i to, že budu čistým plátcem a důchod nebudu mít žádný, a pochopitelně mě z toho radost nemám, ale to je podle mě úplně jiná, nesouvisející otázka. Opt-out ze systému sociálního pojištění žel provést nelze.

Od té doby jsem se zařekl, že od státu nikdy nic chtít nebudu a dám mu jen bare minimum, abych s nim nemusel vůbec nijak interagovat. Zatím se mi to daří a vyplácí.

+1

« Odpověď #28 kdy: 30. 10. 2024, 11:04:36 »
Již při první návštěvě Úřadu práce může člověk od zprostředkovatele (který ho má na starost) dostat nabídku zaměstnání (tzv. Doporučenku) a do 3 dnů musí daného potenciálního zaměstnavatele kontaktovat a nechat si od něho potvrdit, že je buď přijat, anebo není (a z jakého důvodu) a tuto Doporučenku v této lhůtě vrátit zpět na ÚP. V opačném případě by byl na půl roku vyřazen z evidence uchazečů o zaměstnání. Naprostý mýtus je pak to, že lze údajně nějaká zaměstnání odmítnout, a to dokonce 3x - nelze. Kdo odmítne (a stačí i 1x), ten v evidenci končí. Celkově evidence na ÚP neslouží k tomu, aby si někdo oddychl a načerpal novou energii, ale aby získal zaměstnání. Jediný trochu vlídnější přístup je v případě, kdy jde člověk na ÚP s tím, že má např. od následujícího měsíce již nějaké zaměstnání domluvené a podepsanou i pracovní smlouvu (kterou na ÚP ukáže), pak mu zprostředkovatel žádnou Doporučenku nedává.

« Odpověď #29 kdy: 30. 10. 2024, 11:07:36 »
To je ta mlada generace, nejradsi by delala za pul mega mesicne 2 hodiny tydne...

LOL

Anyway, já když jsem končil v mé předchozím zaměstnání tak jsem měl už slušně nakročeno na vyhoření, tak jsem si dal téměř půl roku volno na úřadě. Jak už bylo řečeno, tak není povinnost se na úřad hlásit. A ono těch ~23 tisíc měsíčně co člověk dostane není zase tolik v porovnání s průměrnou IT mzdou. Ale je fajn že člověk pak nemusí řešit zdravotní a sociální které by si jinak musel platit sám.

A ze zkušenosti musím říc že to bylo skvělé mít pár měsíců volno. Měl jsem dostatečný finanční polštář, takže jsem neměl problémy ani stres. Krásně jsem si odpočinul, znovu našel chuť do života a motivaci dělat na mých vlastních projektech, které jsem pak použil do CV jako portfolium.

Zkušenost s úřadem byla také super! Zcela doporučuju! Když jsem se tam poprvé ukázal tak se měl ptali na základní otázky jako proč mě vyhodili, a když jsem řekl že jsem dal výpověď protože ta práce mě už nebavila tak na mě paní koukala jako vyoraná myš. Naprosto skvělé :D

Také tam s IT moc zkušenosti nemají, takže se ani moc nepokoušeli mi nacházet práci, protože v nabídce toho stejně moc nemají.

Po té co jsem si odpočinul tak jsem si našel práci docela snadno. Takže zcela doporučuju. Na staré dědky nedej - starý dědek je pro mě ten kdo považuje jako životní cíl vlastnit Škodu Octavii a byt na hypotéku, a ten kdo to nemá je looser a příživník.