Sory, ale delat celych 5 let lopatu a pak se divit ze se vam plat nezvedl je marny, ta situace jenom dokazuje, ze se na trhu objevilo dostatek odborniku (at uz lokalnich, nebo z cizich zemi), a ze vase pozice neni zadna specialita - a jste jednoduse nahraditelny.
Stejne jako klesa cena mainstream zbozi, tak bude klesat cena mainstream pozic. To je bezne/normalni/ocekavatelne.
Problém je, že to není jen o lopatění. V roce 2021 jsem byl na spoustě pohovorů, všude buzzword "Kubernetes, CI/CD" a já nevím co, Kubernetes je do detailu fakt komplexní, všichni nabízeli skoro cokoliv, najednou 2024 a trh se začal hodně saturovat, lidí je dost, a neměl bych nic proti tomu, kdyby trh roky vysychal, ale tohle jsou změny třeba 2 roky, kdy 2 roky zpětně firmy platily diamanty a trhaly ruce, a dneska není poptávka.
A ono i do detailu pojmout nějakou novou technologii třeba 2 roky zabere, tohle jsou vysloveně poptávkové šoky.
Jestli se zaměřit na nějakou niche taky strašná otázka, dřív jsem třeba dělal Broadsoft (VoIP), byla to totální niche, v ČR to měli 2 firmy, jenomže trh de fakto zanikl (VoIP).
Pro mě strašná otázka, jestli se vůbec nepřeorientovat na management, podnikání, technologie přichází odchází, vždycky je na trhu někdo kdo bere masakr, ale vždy otázka jak dlouho.