No platí a neplatí. Ať už mám jak chci nominálně silnej zdroj, tak z něj musím odvést stejně tepla. Takže pokud slabší zdroj není ošizenej na heatsinkách, což u dobrejch zdrojů nebejvá, tak musí točit větrákem cca stejně.
Ale to já si právě myslím že není až tak pravda (a budu jen rád pokud mi můj případný omyl vysvětlíte). Většinou je to přeci tak že křivka účinnosti má tvar obráceného U které má maximum zhruba mezi 50 a 75%, jako je to vidět např. tady
http://www.anandtech.com/show/2624/3 a účinnost určuje kolik výkonu se mění na užitečný výkon na výstupu a kolik na teplo.
To znamená že pokud vezmu systém se spotřebou např. 80W/450W (idle/load), a dva zdroje - 500W a 700W se stejným průběhem té křivky, tak pro "idle" je to 16% resp. 11% zatížení, a pro load je to 90% resp. 64%.
To znamená že v idle se na 500W zdroji na teplo promění víc než na 700W zdroji, protože v této oblasti účinnost roste (tj. při 11% zátěž má zdroj nižší účinnost než při 16%). Řekněme že účinnosti jsou 60% a 70%, ale to se vztahuje k těm 80W takže toho tepla bude málo tak jako tak a zdroj to stihne uchladit.
Naopak v případě zatížení se 500W zdroj dostal na 90% zátěže a účinnost už začala klesat a je třeba 80%, zatímco 700W zdroj se dostal do ideální oblasti a účinnost má 85%. To by znamenalo že slabší zdroj vygeneruje ~ 110W tepla, zatímco ten silnější třeba jenom 70W.
Tudíž slabší zdroj bude muset víc točit větráčkem aby ten rozdíl uchladil.
Nebo počítám nesmysly?
Slabší zdroje většinou začnou dřív zvyšovat otáčky větráků, protože se sluší, by na maximu pořádně chladili :-)... teda asi proto, že u maxima maj nižší účinnost, tedy i vygenerují méně tepla.
Spíš asi "více tepla" ne?
Tady ale se naopak bavíme o PC, které pravděpodobně většinu času pojede někde u 10-20% výkonu zdroje a tam bude tichej každej kvalitní zdroj, ať slabej nebo silnej.
A ten slabší bude mít navíc lepší efektivitu, protože pod 20% výkonu padá většinou efektivita strmě dolu (byť je zas pravda, že ten zlom, kde začne bejt zdroj efektivní, je víc danej absolutníma než relativníma číslama, i tak maj silnější zdroje pásmo efektivity posunutý k vyšším číslům).
Ale to je myslím to co jsem napsal výše, ne? Tj. mě až tak nevadí že při malé zátěži to bude tiché ale za cenu horší účinnosti (a tudíž žrát o pár wattů víc), když to zůstane tiché i při zátěži (a tam to navíc elektriky pro změnu sežere míň).