Podpis na papíře se samozřejmě dá zkopírovat na jiný papír. Dneska takhle dostáváte spoustu dokumentů, na kterých je vytištěný naskenovaný podpis. Když to nebudete nějak extra zkoumat, rozdíl nepoznáte.
No a pokud byste chtěl vlastnoruční podpis falšovat na vyšší úrovni, ten podpis se dá samozřejmě „zkopírovat“ i tak, že výsledný podpis bude vytvářen tahem pera. V primitivní formě to zvládají i žáci základní školy, když potřebují předložit omluvenku „od rodičů“. Nebo s plotrem, který umí náklon pera a přítlak, můžete podpis zfalšovat dokonale, protože s ním v ideálním případě můžete přesně opsat dráhu pera podepisujícího. Akorát potřebujete vstupní data – předpokládám, že na slušné úrovni by se to dalo udělat ze samotného podpisu, a nebo můžete použít ty technologie, které se používají pro biometrické podpisy.
Nechápu, o čem se vlastně bavíme. U právních úkonu to jediné, o co jde, je
vůle ten úkon učinit (uzavřít smlouvu apod.) Podpis slouží jenom k tomu, tu vůli stvrdit.
Nepopiratelnost podpisu je dobrá jenom k tomu, abych nemohl ex post tvrdit, že jsem vůli učinit onen úkon neměl. Buď se to dokáže tak, že je grafologickým rozborem s dostatečnou jistotou prokázáno, že jsem dokument skutečně podepsal já osobně, nebo se to dokáže jinými prostředky, třeba videozáznamem, na kterém bude zachyceno, jak říkám, že smlouvu chci podepsat a jak ji podepisuju.
O obrázku s podpisem tu píšete jenom vy.
Idea obrázku s podpisem byla v původním dotazu a na ten jsem reagoval.
Ty biometrické údaje se připojí k dokumentu a celé se to podepíše privátním klíčem.
Což je jiný princip, než jak funguje smartkarta.
Jenže tady evidentně není potřeba váha vlastnoručního podpisu.
To nevíme, protože OP neřekl, k čemu to má sloužit. Já to říkám jenom proto, aby si někdo nemyslel, že podpis na obyčejném Wacom tabletu může mít stejnou váhu jako vlastnoruční. Nemůže. Ne kvůli tomu, jak se podepisuje, ale kvůli tomu, že podepisující nemá kontrolu nad tím, co se dál s podpisem bude dít.
Vy jste psal, že biometrický podpis má stejnou váhu, jako ústní dohoda, a to evidentně není pravda.
Nic takového jsem nepsal. Přečtěte si ten příspěvek pořádně.