Poměr cena vs. výkon u seniorních vývojářů

luvar

• 240
    • Zobrazit profil
Re:Poměr cena vs. výkon u seniorních vývojářů
« Odpověď #45 kdy: 18. 12. 2024, 16:02:29 »
Pridam sa do diskusie s inim pohladom na to, co je senior.

Predstavte si produkt, ktory ma viac ako 15 rokov. Je programovany v technologiach, ktore pred 15 rokmi existovali. Obsahuje na "vsetko" vlastny modul (od prihlasenia, cez ORM, web vrstvu, az po pracu so subormi a amqp kanalmi, ci mailami, faxami, ...). V takomto produkte je vsetko programovane s vyhliadkou na buducnost a mozne zmeny poziadaviek. V praxi si to predstavte tak, ze v kazdej druhej metode je kus kodu, ktory sa pozrie do databazy, stiahne si konfiguraciu danej funkcionality a na zaklade konfiguracie sa zariadi. Nastartuje reflexiou nejaku novu triedu (podla konfiguracie), ponastavuje nejake parametrea, alebo podobne. Parametre su tiez robene "bezpecne". Malokedy sa pouziva ini parameter ako "kontext". V instancii typu "kontext" je niekolko roznych atributov (v niektorych typoch kontextu aj takmer stovka atributov) a niektore sa v metode nacitaju, niektore sa prepisu, niektore sa nastavia a niektore sa nepouziju vobec...

Ked pride z ineho projektu senior, tak je jeho vykon na urovni 0. Ked chce nieco zistit, co robi, musi mu niekto ukazat, ako sa v aplikacii vyvola dana funkcionalita v UI. Ked to vie, nastavi si debuger a ide... Na konci dna ma zhruba predstavu a o den, ci dva, moze aj doplnit nieco...

Na druhej strane senior, ktori je na projekte uz 10 rokov ma tuto vec v malicku. Hned vie, co treba zdebugovat (ma pripravene sady breakpointov pre rozne oblasti projektu). Do hodiny zvycajne vie, kadial sa ake data podavaju a ako tam doplni pozadovanu funkcionalitu. Zvycajne to suvisi so skopirovanim par tried a upravenim par riadkov v danych triedach... Nasledne sa uz iba upravi konfiguracia pre zakaznika, aby v sa potrebnych krokoch pouzili novoskopirovane triedy. Obcas ale chyba nejaka informacia v metode na konci, ktora sa nachadza iba v metode na zaciatku... V tomto pripade nie je nic jednoduchsie, ako ju doplnit do kontextu...

Senior po roku bud uz na projekte davno nieje, alebo sa dokaze pozerat na ten aktualny stav kodu a pracovat v jeho style... (aspon toto je moj pocit).

Ako by ste si cenili seniora v takejto praci? Imho je na nezaplatenie, ze dokaze dennodenne robit archeologiu a dokaze nenapisat ani riadok javadoc-u a pripadne nezmenit ani jednu podmienku, ktora je evidentne zbytocna, ale kopirovat ju dookola dalej a dalej... Napriklad.

« Odpověď #46 kdy: Dnes v 02:46:45 »
Citace
Na druhej strane senior, ktori je na projekte uz 10 rokov ma tuto vec v malicku. Hned vie, co treba zdebugovat

Pokud je ale na projektu 10 let a pořád to nenapravil tak, že musí debugovat, bez milosti bych ho jako manažer propustil. Pokud bych byl vývojář, který to zná jako své boty, prostě bych řekl manažerovi: „Přepisujeme, nebo odcházím.“
Jak mě jednou řekl kamarád:
Citace
Kompromis je ta nejhorší volba, která lze zvolit.

A kecy o tom, že se to nevyplatí... buď je to kritický systém, nebo není.
Když to není kritický systém, pak se daný vývojář špatně „zaháčkoval“ a měl by urychleně něco změnit.
Svět se změnil, stal se brutálním – díky extrémní konkurenci a tlaku dodat co nejvíc za co nejméně peněz – a hlavně kvůli splnění KPI, aby byly bonusy... přes to nejede vlak!

V IT dělám přes 21 let, prošel jsem kdečím, ale nikdy jsem neakceptoval status quo.
Ano, jsem přesně ten vývojář, co každé 2–3 roky mění práci. A ano, dělám to, protože MD rate roste každé 2–3 roky tak, že bych byl blázen zůstávat za ty „hezké“ drobné, které dávali dřív.

Ty breky lidí, že za tak krátkou dobu nic nedodám, bla bla bla...
Lidi, co děláte víc jak 3 roky na jednom místě u jednoho zaměstnavatele/zákazníka, proberte se prosím!
Nastudujte si, jak vás vnímají HR a firma – ne jak se vnímáte vy sami.

Mě vnímají firmy jako někoho, kdo za dost peněz dodá aktuální technologie v kvalitě dostatečné pro budoucí vývoj.
Nic víc ode mě nechtějí, ba naopak to tak vyžadují.
Jo, nemají mě rádi, když chci dodávat nadstandardní kvalitu, ale to je muj boj.
Lidi, co to dělají se mnou a zůstávají třeba 5 a více let, firma vnímá jako levnou pracovní sílu, kterou si „uzamkli“ do své zlaté klícky a sem tam jí přihodí trochu zrna navíc.
Čest firmám, které jsou férové, ale v těch jsem neměl štěstí pracovat.

Byznys je klíčový. Ne já, ne vy, drazí kolegové vývojáři.
Pokud máte pocit, že je to jinak, jste na špatné koleji, která se jednou potká s koncem tratě – a nebude to hezký pohled.

Citace
Ako by ste si cenili seniora v takejto praci? Imho je na nezaplatenie, ze dokaze dennodenne robit archeologiu a dokaze nenapisat ani riadok javadoc-u a pripadne nezmenit ani jednu podmienku, ktora je evidentne zbytocna, ale kopirovat ju dookola dalej a dalej... Napriklad.

Z toho čiší teorie o místním kapovi. Tedy taky vyhodit, protože:

• Javadoc se nepíše, pokud nejde o framework nebo knihovnu. Kód se strukturuje tak, aby byl samovysvětlující – tedy i juniorní vývojář by se v něm měl snadno zorientovat.
  • Kód je živá věc. Pokud je to archeologie, už to ani není „omývání mrtvoly.“
  • Pokud jde o kritický software, peníze na přepis se vždycky najdou. Jenže pak by se daný vývojář asi naštval a snažil se vzít kramle. Takže ho radši dusíme, dokud to jde, a když odejde, budeme mít výmluvu, že za to celé může on. A najdou se peníze, o kterých se „omývači mrtvol“ mohlo jen zdát.

Lidi, uvědomte si, že pokud firma vydělává, musí platit daně.
Zaměstnanci jsou daňově uznatelný náklad... stejně jako licence nového softwaru i s podporou, která vyřeší případný odchod „nepostradatelného“ člověka.

Firma se na vás při první příležitosti vykašle a nahradí vás bez mrknutí oka, protože musí. To je její cíl.

Vím, že se to čte dotčeným lidem těžce. Vážení kolegové, byl jsem tam taky. Pak jsem dostal „wake-up call“ a změnil celé smýšlení o sobě i o těch, co mě platí.
A jako bonus si teď můžu koupit něco, co má větší cenu než peníze celého světa – zážitky, které bych nikdy neměl, kdybych se podřídil a sklapnul patky tak, jak si o mně mysleli na HR, tak bych asi už v IT nebyl, radši bych dělal svářeče.

Disclaimer: Nejsem normální vývojář.
Všímaví lidé si toho rychle všimnou, zatímco ti méně bystří (nebo zahledění do sebe) mě považují za arogantního.
Raději se bavím s testery než s ostatními vývojáři, a business si pečlivě předcházím – zato projektové manažery (PM) a Scrum mastery rád ignoruji v tom, co chtějí, a dělám to, co chce business.

Nedělám tuhle práci proto, aby mě měli lidi rádi – dělám ji, protože mě za to platí.
A platí mě za to, že mě nikdo nemusí vodit za ručičku a že sám přicházím s řešením problémů, které ostatní zatím nevidí.

Tom5

• 106
    • Zobrazit profil
« Odpověď #47 kdy: Dnes v 09:01:56 »
Takže pokud máš pocit že jsi "STAR" okolo které se vše točí, můžeš zkusit podat žádost o zvýšení platu a pokud nevyhoví jdi o dům dál.

Přesně tak. V ČR se lidi bojí říct o vyšší mzdu (plat je tabulkový) a raději stáhnou ocas a jdou o dům dál.

Na druhou stranu někteří tzv. senioři mají sice zkušenosti a přehled (a i v tom je jejich hodnota) a jsou schopni i lecos patchnout, ale větší kód už hodně dlouho nenapsali a nebojím se říct, že ani nejsou schopni už napsat příp. by jim to trvalo dost dlouho a bylo by to trápení. Jestli je to tento případ pochopitelně nevím. Jen kolikrát si člověk může myslet jak umí a přitom je ta skořápka poloprázdná a nebo se šlape naprázdno bez hodnoty. Všichni známe ty „konzultanty”, co všechno ví, se vším mají zkušenosti, ale reálně z nich produkt nevypadne...

V neposlední řadě tak, jako jsou různé peníze mezi oborama, tak jsou různé i v rámci jednoho oboru mezi firmami (a mzda není jedinná hodnota, kterou zaměstnavatel nabízí a fakt nemyslím stravenky :-)). Holt ne každá firma si může dovolit vyhazovat nesmyslné částky za promítnutí prezentace nebo program, jehož životní cyklus není součástí pracovních procesů atd. A každý může mít jiné preference, takže moc nechápu motivaci původního tazatele.

Jestli zde na fóru hledá podporu, aby si dodal odvahy a otevřel se zaměstnavatelem otázku zvýšení mzdy, tak ode mne ji má. Argumenty, jak se zdá, pro to téma má.