Zvuková karta pro Linux

Re:Zvuková karta pro Linux
« Odpověď #15 kdy: Dnes v 12:02:45 »
@Darina
Jakou máš základní desku a typ toho analogového mixpultu? (modely, výrobce)

Možná opravdu něco laciného nebude mít valný, resp. žádný benefit oproti vestavěné zvukovce, co máš na desce, jak píše třeba redustin.

« Odpověď #16 kdy: Dnes v 12:25:10 »
Vedle modelu mixážního pultu je potřeba znát i model zesilovače, ke kterému se bude odposlechový audio výstup napojovat. Zemní smyčky jsou obzvláště u PC velice časté, je potřeba se ujistit, že nedělají problém, příp. pokud ano (a zemní smyčky často zlobí i u PC -> USB zvukovka bez USB izolátoru), pak zvolit vhodné řešení.

« Odpověď #17 kdy: Dnes v 14:08:34 »
BTW jsem zrovna otestoval, že ten růžovej vstup na Axxagoním USB-HQ donglu za pár šupů je stereo.

A pak mě ještě napadlo, že na windowsech lidi řešej, která zvuková karta má ASIO driver - kvůli co nejkratším latencím při "live" provozu. Podle všeho ASIO není v Linuxu k dispozici / nejspíš není potřeba. Klíčová slova jsou PulseAudio, Jack a PipeWire. Což jsou různé softwarové enginy pro routing zvukových "signálových cest" pod kapotou Linuxu. Odhadem aktuální Ubuntu bude mít PipeWire, což vypadá jako optimální situace. Podle mého zmíněné tři "zvukové enginy" jsou nezávislé na hardwaru = není potřeba "vybírat k nim zvukárnu". Kromě toho, pokud ten počítač nepoběží jako mixážní/efektové zařízení v nějakém live řetězci, ale bude se na něm víceméně komponovat, tak možná o latence až tolik nejde. Anebo možná taky. Když si představím, že na počítači pustím doprovod z nějakého syntíku/trackeru/sekvenceru a chci k tomu nazpívat vokál, který k tomu musí v záznamu časově sednout... kdo se s tím má následně posouvat v editoru :-)

A pak ještě lidi co pracujou se zvukem zakazují CPU C-states (buď komplet, nebo povolí jenom C1). Tohle se dá v BIOSu nebo v konfiguraci kernelu (v bootloaderu). Procesor pak trochu víc žere (protože neklimbá), ale taky neprská a nemlaská při práci s audiem. V tomhle kontextu by asi stála za zmínku možnost, pokonfigurovat taky preemption model kernelu. A pokud správně rozumím, existuje taky real-time varianta ubuntu, ale zřejmě jenom za peníze a pro tyto potřeby nejspíš overkill.

Ohledně zemních smyček... njn, počítač mívá zem připojenou na kolík v zásuvce. A switch-mode napájecí zdroje rušej (některé víc, některé míň). Třeba klávesy připojené k počítači mají jednu zem v USB/MIDI a druhou zem v analogovém audio kabelu, nevím jak v napájení (ze zásuvky 230V). Základ je, mít pracoviště napájeno 230V z jediné zásuvky ve zdi, nejlíp z jednoho psa pod stolem. A dál se uvidí. Neděsil bych tazatelku předem zrovna uzemněním. Se uvidí, až nějak začne.
A třeba pokud by se vyskytl nezbedný/rušivý napájecí zdroj u některé "vnější periferie", dá se nahradit kvalitnějším (osobně doporučuji při problémech s rušením medical-grade napájecí adaptéry).
« Poslední změna: Dnes v 14:11:45 od František Ryšánek »

« Odpověď #18 kdy: Dnes v 16:10:49 »
@redustin - Zvukovku jsem chtěla do PCI, v lepším případě do PCI-E. Mix mám malinkej stolní Soundcraft EPM6. Zasilovač bude koupenej z Temu. Obyčejnej koncák třídy D.

@Michal Šmucr - Základní deska je Asus P8B75-V. Mix je uvedenej výše.

@František Ryšánek - No a ten USB dongl, co jsi posílal odkaz tak k němu asi toto. Nebude to žádná profi ani poloprofi muzika. Prostě takovy to maly domácí skládání. Půjde to sice na YouTube, Vimeo, Facebook, Instagram nebo TikTok ale kvalita nemusí být studiová. Ale i tak mám z těchto donglů strach. Ale je pravda, že se v tom moc nevyznám.
Ubuntu Pro 24.4.1 Mate