Nový systém pro vývoj softwaru

Re:Nový systém pro vývoj softwaru
« Odpověď #45 kdy: 08. 06. 2026, 15:04:04 »
Jediny smer, ktery dneska stoji za to uvazovat pokud chceme mnohem rychlejsi vyvoj (krom toho co uz existuje), je toto: vymyslet novy programovaci jazyk, ktery vyjadri kompletni webovou aplikaci nejstrucnejsim moznym zpusobem tak, aby se v tom delalo co nejlepe AI a zaroven to bylo jeste citelne pro cloveka. Idealne vymyslet nad tim od zakladu znova webovy prohlizec nebo rovnou cely princip webu.
Celý princip webu tak, jak se prosadil, bych spláchl do hajzlíku, protože to je od samého začátku špatně. Celé to bylo vymyšlené jako popis statické stránky plus hyperlinky - vlastně osekaný roff. Ale základem je něco, co primárně sloužilo k sazbě textu pro tisk. Od té doby se to všelijakými hacky více a více dynamizuje a doplňuje o různé prvky programování. Prostě jako by si někdo na začátku postavil domeček, pak si usmyslel, že by bylo fajn, aby se ten domeček dal stěhovat, a pak, že by vlastně bylo fajn, kdyby mohl jezdit skoro jako normální auto, takže k tomu domečku na různá místa přidělával kolečka, brzdy, světla, oj pro traktor, který to může táhnout za sebou...
Webová aplikace je pak celá tato demence umocněná na kvadrát - to je nápad, budeme dělat auta, co vypadají jako domy! Wow!
Správný postup měl být přesně opačný.

Po přečtení jsem si vzpoměl na Silverlight od Microsoftu... když jsem se o něm dozvěděl a něco v něm skoušel tak mi to přišlo super, půjčil jsem si knihu a začal studovat. Pak jsem se na netu dozvěděl, že ukončili podporu a vývoj. Hm tak asi to všem vyhovuje HTML+CSS  :) za mě je to zastaralý stejně jako udržování zpětné kompatibility ať už to byly x86 tak DOS aplikace ve win. Prostě už by se měl svět začít zbavovat břemena HTML  :) a když to vezmu kolem a kolem... tak bych šel ještě hlouběji - na co HTML na texty? na co texty? bude AI - kdo by měl číst? a programovat? proč? na co? zdlouhavý - něco psát a číst... AI si s náma popovídá :) nově narození nebudou chtít číst a psát když bude AI vše povídat...

(r.2036) ...uběhlo desetiletí a já píši: na co povídat? já bych zrušil učení se řeči a povídání... moderní AI bude přesně predikovat co chci udělat a na co asi zrovna myslím... takže bude dělat na co pomyslím a nebo to bude vědět ještě dopředu na co vlastně za chvíli pomyslím :)

PS: nedělam si *rdel... jen občas přemýšlím dopředu, jinak než ostatní. Pokud se někdo toho dožijete vzpomeňte si na má slova :)

Tak to jenom takové úvahy při pondělku ;-)

A ty zapomeň na psaní frameworku v době kdy je tu AI - vymysli (neprogramuj) ...vymysli něco co bude prospěšné pro organizaci a zlepšení komunikace mezi AI a člověkem mluveným slovem. V době, kdy programování bude pomalu končit je dle mého neefektivní vymýšlet progamovací jazyk. Začíná doba AI filosofů, návrhářů, inženýrů, testerů... ale ne progamátorů ;-) a kdo tohle pochopí už dnes tak má navrch... filosofové a fantastové s AI dokážou více než senior programátor už dnes. Já a můj spolužák jsme toho jasným důkazem - fantastové každým coulem :) :) :)
« Poslední změna: 08. 06. 2026, 15:07:52 od Martas »