Přechod z Javy na Rust. Ano či ne?

Přechod z Javy na Rust. Ano či ne?
« kdy: Dnes v 16:10:27 »
Zdravim.

Měl bych dotaz. Bylo by dobré přejít z JAVA na RUST? Už někdo z vás přešel z jiného jazyka a začal se věnovat výhradně RUSTu?

nm

Re:Přechod z JAVA na RUST (ANO či NE)
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 16:31:08 »
To je asi jako se ptát, jestli je lepší autobus nebo náklaďák. Každé z těch vozidel má jiné využití.

Programovací jazyk je nástroj a časem se dopracuješ k tomu, že ti nestačí jeden. (pokud tedy neděláš celý život jen jeden typ projektů a softwaru)

Takže otázka spíš je: co tě baví, v jakém oboru chceš pracovat, jaký software chceš psát?

« Odpověď #2 kdy: Dnes v 16:49:58 »
Nejvíc mě baví Python, trochu C. Javu jsem se učil na škole. Hledal jsem však jazyk, který mi umožní vytvořit nový způsob programování, který je rychlý a multiparadigmacký (funckionální a OOP). Našel jsem RUST. Zjistil jsem, že již ho používají velké firmy, jako Google, Apple, Microsoft, Amazon a další.

Včera jsem se s ním začal seznamovat (viz. kurz zde na root.cz). A zatím splňuje moje očekávání. Tady na foru se ptám, kdo s ním má už zkušenosti, jak se jim RUST jeví.

Jinak jsem také dělal v HTML, JavaScriptu, trochu PHP a AJAX.

Mlocik97

• 950
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: Dnes v 17:27:41 »
Jinak jsem také dělal v HTML, JavaScriptu, trochu PHP a AJAX.

HTML ani AJAX nie sú programovacie jazyky. Inak ja som JS dev, a často si ľudia mýlia čo to vlastne JS je a resp. čo všetko si pod tým predstavujú alebo nepredstavujú (už som počul mnoho "je to len front-end jazyk", a podobných nezmyslov).

Inak aký jazyk si vyberieš je úplne jedno, reálny rozdiel medzi jazykmi (čisto jazykmi ako takými keď odmyslíme ekosystém) je len syntax a API. Nič iné. Samozrejme ak započítame ekosystém, tak už tu začíname rozmýšľať na ktorý projekt je vhodný ktorý jazyk. Napríklad vieme že v machine learning dominuje Python (má knižnice pre ML), v prípade serverových utilít vedie napríklad Golang, operačné systémy teraz idú C a Rust, pre web práve JavaScript, prípadne PHP a Golang. Atď atď... treba si teda dosť rozmyslieť čo chceš robiť.

Ako už spomenul Franta, je to ako autobus vs náklaďák. Každé má využitie iné. I keď niektoré jazyky sú lepšie a iné horšie (v tomto prípade Java a PHP sú celkom špatné jazyky, kvôli obskurdnej syntaxi v prípade Javy a nekonzistentnému API v prípade PHP, keďže i jazyk ako taký má určitý význam pre kvalitu DX a design jazyka je tak isto dôležitý ako jeho ekosystém). Iné jazyky ale skutočne moc rozdiely v "kvalite" nie sú a všeobecne môžem povedať že každé majú niečo do seba a sú dobré pre určité použitie.

Ak ti vyhovuje Rust, choď hravo do toho.

TL;DR; vyhoď Javu a PHP z možností a vyber si podľa preferencie a zamerania.
« Poslední změna: Dnes v 17:30:28 od Mlocik97 »

Re:Přechod z Javy na Rust. Ano či ne?
« Odpověď #4 kdy: Dnes v 19:54:29 »
Pokud se tím plánuješ živit, tak odpověď je "spíš ne". Full-time jobů v Rustu (ne RUSTu btw) je docela málo. Full-time jobů v Javě je hodně. Rust totiž za rychlost běhu programu platí větší pomalostí při psaní kódu (je fakt hodně přísnej) a to se na většině projektů nevyplatí.

Ale z tvýho doplňujícího příspěvku to vypadá jako že se programováním neživíš. A že v Javě vlastně neděláš. Takže moc nevím, jak myslíš to "přejít".

Na hraní je Rust určitě zajímavej, minimálně tě naučí uvažovat v kontextu, kdo co vlastní, což se může pak hodit i v jiných jazycích.

Kit

• 866
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: Dnes v 20:06:33 »
Rust je poměrně novým jazykem a řekl bych, že má budoucnost. Nemyslím si, že by byl náhradou Javy, ale spíš náhradou C++. Pokud bych byl začátečníkem, tak bych do Rustu šel.

« Odpověď #6 kdy: Dnes v 22:07:14 »
Nemyslím si, že by byl náhradou Javy, ale spíš náhradou C++.

Už zas chce niekto nahradzovať C++?? To sa naozaj nestane...