Intriky při výpovědi

Re:Intriky při výpovědi
« Odpověď #105 kdy: 10. 03. 2024, 18:59:51 »
Pre pobavenie: Akurat som sa vcera rozpraval clovekom ktory ma 30% zisk na BTC.... znie to pekne, az na to, ze to znaci, ze pred mesiacom bol dlhodobo v zapore :).
akorat ze vubec. hodnotis neco o cem vubec nic nevis.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #106 kdy: 10. 03. 2024, 19:05:08 »
Přesně. To fakt nepíšu. Ani z nájmu. Kupovali jsme dům na venkově, v Praze jsem jen část týdne, hotel mi to, co vydělám snadno zaplatí (to je pár hodin práce týdně navíc) a splátka té hypotéky na třicet let je nějakých osm a půl tisíce měsíčně což je nic přičemž počítám s tím, že jak dokončíme rekonstrukci, kterou financuju průběžně což bude snad do dvou let, hypotéku během dalších tří čtyř let splatím předčasně.
Dulezite info: KDY sis takovou hypo bral? Protoze to vychazi tak na mega a pul. Takze jsi bud mel nasetreno nebo jsi koupil ratejnu nebo je to uz dost davno.

Na podzim 2021 se sedmiletou fixací. A ratejnu... nevím, co si pod tím představujete. Polovina domu je (nejspíš) barokní, druhá polovina stará cca 150 let, obytná plocha cca 100 m2 plus dalších cca 70 m2 v technicky využitelných prostorách a nějakých 400 m2 pozemek. Ratejnou bych to tedy fakt nenazval, je to prostě dům k rekonstrukci i když bydlet by se v něm normálně dalo. K tomu si teď přistavujeme podkroví, na které jsem si na materiál půjčil od rodiny a práci financuju průběžně což s takhle nízkou splátkou hypotéky není problém.

BTW v mem pripade mesta velikosti mensiho okresniho jsem byt koupil v 2009 za 1,6M a prodal ted za 2,4M (minus provize realitce). Takze ta vynosnost nemovitosti byla... cca 40% za 15 let. To je drasticky mene nez akciove indexy nebo bitcoin.
A ano vim, kupoval jsem na topu, prodaval na lokalnim dnu, ale tak to byva dost casto, ze rodinne okolnosti nuti jednat cloveka v casove tisni.

Tak výnosnost nemovitostí je obecně cca 3 %. Vaše je o cca 10 % nižší, ale víceméně se do ní vejdete taky. To je ostatně to, co různí hujeři nejsou schopní pochopit, že nemovitosti prostě předběhly inflaci ale to vůbec neznamená, že to bude pokračovat; naopak je dost pravděpodobné, že ceny teď budou dlouho stagnovat nebo je ta inflace za dalších třicet let postupně dožene (což se ostatně částečně stalo už teď). A že nemovitost sama o sobě jako investice nic moc výnosného bez dalšího opravdu není.

« Odpověď #107 kdy: 10. 03. 2024, 19:07:26 »
Pokud tu  „to je jedno“ srovnává hypo 6.5M a nájem 15k, tak tu mám taky čísla... 50 let v nájmu znamená 9M a nic v ruce. Hypo 6.5M znamená za 30let zaplatit podobné peníze a posledních 20 lety neutrácet. Bilance? Po padesáti letech máš nemovitost a náklady podobné. Přičemž 20 let neplatíš, protože sis předplatil.
Neumis pocitat komplexne, zjednodusujes si to jen na cisla, ktera ti vyhovuji.
1) po 20 letech mas kazdopadne dalsi naklady - rozsahla rekonstrukce, dalsi udrzba
2) to tvoje "nic v ruce" je blud protoze rozdil mezi najmem a hypo je nejakych 20-30k (podle sazby) ktery mezitim investuju, takze na konci mam nasetreno dost na to abych mohl dustojne zit
3) nepocitas naklady obetovane prilezitosti (jednoduchost stehovani se kvuli praci, potencialni problemy pri rozvodu apod)
4) maly byt s detma je na prd, velky bydleni po detech je taky naprd coz muze nest take nejake naklady pri zmene

« Odpověď #108 kdy: 10. 03. 2024, 19:11:52 »
- dobre kupena nehnutelnost pravdepodobne vynesie beznemu cloveku vyssi zisk ako cokolvek ine co clovek v zivote skusi.

... a přesně právě tohle je naprostý nesmysl. Investujete-li rozumně třicet čtřicet let, získáte se skoro stoprocentní jistotou podstatně více, než co vám vynese nemovitost sama o sobě. Považovat nemovitost za investici je nesmysl. Chcete bydlet. Chcete bydlet na místě, které vás naplňuje. To jsou hodnoty, které se vyjádřit hodnotou peněz moc nedají. A je to tak naprosto v pořádku. Ale neříkejme tomu proboha "investice".

Pre pobavenie: Akurat som sa vcera rozpraval clovekom ktory ma 30% zisk na BTC.... znie to pekne, az na to, ze to znaci, ze pred mesiacom bol dlhodobo v zapore :).

Přesně proto jsem to, co jsem držel v bitcoinech před nedávnem taky zrušil a už do toho nepůjdu. Nepotřebuju, aby byla investice jen růstová (to bych asi moc nevydělal) nebo si trvale držela hodnotu, ale potřebuju, aby byla rozumně likvidní což znamená, že nebude mít za deset let třetinovou hodnotu jen proto, že se zrovna nepřifukuje další bublina.

« Odpověď #109 kdy: 10. 03. 2024, 19:12:57 »
Tak výnosnost nemovitostí je obecně cca 3 %. Vaše je o cca 10 % nižší, ale víceméně se do ní vejdete taky. To je ostatně to, co různí hujeři nejsou schopní pochopit, že nemovitosti prostě předběhly inflaci ale to vůbec neznamená, že to bude pokračovat; naopak je dost pravděpodobné, že ceny teď budou dlouho stagnovat nebo je ta inflace za dalších třicet let postupně dožene (což se ostatně částečně stalo už teď). A že nemovitost sama o sobě jako investice nic moc výnosného bez dalšího opravdu není.
Staci se podivat inflace vs ceny nemovitosti posledni 4 roky :-)
Jak jsem psal drive: je to hodne subjektivni. Zalezi jak moc si clovek financne vycisli treba bydleni v miste "po rodicich", (ne)moznost lehce migrovat za praci atd. Nekdo je mentalne fixovany na konkretni kousek zeme zatimco jiny to moc neresi

« Odpověď #110 kdy: 10. 03. 2024, 20:23:53 »
- dobre kupena nehnutelnost pravdepodobne vynesie beznemu cloveku vyssi zisk ako cokolvek ine co clovek v zivote skusi.

... a přesně právě tohle je naprostý nesmysl. Investujete-li rozumně třicet čtřicet let, získáte se skoro stoprocentní jistotou podstatně více, než co vám vynese nemovitost sama o sobě. Považovat nemovitost za investici je nesmysl. Chcete bydlet. Chcete bydlet na místě, které vás naplňuje. To jsou hodnoty, které se vyjádřit hodnotou peněz moc nedají. A je to tak naprosto v pořádku. Ale neříkejme tomu proboha "investice".

Ako som uviedol vyssie: jedna nehnutelnost v sebe kumuluje dve funkcie.
Niekde byvam, setrim na najomnom a do istej miery mam v ruke nieco hodnotne. (dom je samozrejme po 50 rokoch chajda na odpis, ale pozemok tuto vlastnost nema)

Neviem ako chcete nazvat vec s takymito vlastnostami, podla mna povazovat to za "investiciu" je plne v poriadku.
Diskusiu ma zmysel viest akurat, ci je to efektivne.

Druha vec je, ze ste ignorovali cast dobre kupena.
Nie je vela veci, kde mozte tolko zarobit/usetrit/prerobit, ako prave pri kupovani svojej jedinej nehnutelnosti.
Ked si date pozor, povedzme 1x za 10 rokov su ceny privetivejsie na kupu. Ked sa vam to raz v zivote podari vyuzit... :)

Přesně proto jsem to, co jsem držel v bitcoinech před nedávnem taky zrušil a už do toho nepůjdu. Nepotřebuju, aby byla investice jen růstová (to bych asi moc nevydělal) nebo si trvale držela hodnotu, ale potřebuju, aby byla rozumně likvidní což znamená, že nebude mít za deset let třetinovou hodnotu jen proto, že se zrovna nepřifukuje další bublina.

nuz, mali ste pockat a predat teraz, mali by ste vyrazne viac :P

osobne beriem tie drobne co mam v BTC, ako nieco, co pri troche stastia o 20 rokov bude celkom zaujimava suma. (malo som zainvestoval, malo zarobim :) )

« Odpověď #111 kdy: 10. 03. 2024, 20:40:47 »
Tak... Co to znamená normálně placený programátor?

Samozrejme Vase cisla, mozu hovorit rozne veci ale vo vseobecnosti: v IT sa zaraba nadstandardne.
Bezny IT zamestnanec nema problem tak (od oka) mat aspon 2x priemerny plat v republike. (co bude solidne nad medianom tiez)
t.j. keby naozaj si taky clovek nemohol dovolit hypoteku, niekde je chyba.

(Keby na tom stal svet, myslim, ze statisticky urad taketo cisla zverejnuje, asi by sa to dalo opriet o "tvrde" data. :) )

« Odpověď #112 kdy: 10. 03. 2024, 21:42:28 »
Je to problem u duchodoveho "sporeni"? Opravdu je dobry tam nemit nic?

mikrom

• 370
    • Zobrazit profil
« Odpověď #113 kdy: 11. 03. 2024, 12:16:47 »
BTW v mem pripade mesta velikosti mensiho okresniho jsem byt koupil v 2009 za 1,6M a prodal ted za 2,4M (minus provize realitce). Takze ta vynosnost nemovitosti byla... cca 40% za 15 let. To je drasticky mene nez akciove indexy nebo bitcoin.
Investicia do nehnutelnosti je menej rizikova ako do pochybnych fondov alebo bitcoinov.
Ja som kupil v roku 2004 v Bratislave byt za 2.120.000 t.j. cca 70.000 Eur. Nedavno som potreboval kupit dalsi podobny byt v podobnej lokalite a musel som zan teraz zaplatit az 215.000 Eur. Teda ceny beznych bytov sa tu zvysili za 20 rokov o vyse 200%. A u novostavieb su ceny este ovela vyssie.
« Poslední změna: 11. 03. 2024, 12:19:13 od mikrom »

« Odpověď #114 kdy: 11. 03. 2024, 13:16:34 »
S&P500 v 2004: ~1200
S&P500 v 2024: ~5000
Hej, tak hlavne, ze si umis spocitat co je pochybne :-)

« Odpověď #115 kdy: 11. 03. 2024, 13:41:35 »
S&P500 v 2004: ~1200
S&P500 v 2024: ~5000
Hej, tak hlavne, ze si umis spocitat co je pochybne :-)

Hej, lenze ked je zrovna kriza, tak nehnutelnost prestane rast na cene, resp klesne iba minimalne. Este som tiez nevidel ze by napr najomne klesalo, ani teraz naposledy ked bola taka mensia kriza vdaka kovidu a ruzznakom.

Statistika na SR v rokoch 2008-2009 ked bola kriza bola taka (ak si dobre pametam ked som to asi 3roky dozadu pozeral), ze v tich rokoch klesli ceny nehnutelnosti o 0 az 5 % v priebehu celeho roka, potom znovu nabrali svoje bezne tempo rastu a ak aj niekde klesli (o tich max 5%) rychlo to dohnali naspat.

Ked si pozriem ale S&P 500 v rokoch 2008-9, tak to spadlo az o 50% a trvalo tomu skoro 4roky dostat sa na povodne hodnoty (~1500 -> ~750 -> ~1500).

Teraz si predstav, ze z nejakeho dovodu teda potrebujes "vykešovať" svoju investiciu. Ci uz to je byt/dom/pozemok, alebo akcie na burze. Co je stabilnejsie?

to_je_jedno, pri nehnutelnostiach ocividne zabudas na dalsiu vec, a to je ze ked mas nehnutelnost naviac ktoru nepotrebujes na byvanie, mozes ju prenajimat. Vela ludi co prenajimaju byty/domy maju na nich hypoteky. Kto si myslis ze tie hypoteky a prevadzkove naklady plati? No predsa najomca. Cize vo vysledku je zhodnotenie este vyssie, pretoze tebe staci defacto naskrabat 20% ceny nehnutelnosti, nie 100, aby si dostal hypoteku. O tich zvysnych 80% sa ti postara najomca v priebehu 20-30tich rokov.

Cize ked si vezmes ten priklad hore od mikrom-a, tak (teraz zabudnime na to ze v 2004 nebol problem mat 100% hypo), tak by potreboval 14000€, dnes ma ten isty(porovnatelny) byt cenu 215k€. Aj keby ho neprenajimal, tak na tej hypoteke jednoznacne zarobi, pretoze pochybujem ze na urokoch dokopy zaplatil 159k€ (215-70+14). V porovnani s tebou ktory plati najom ktory keby si si spocital za tich 20rokov tak ti to vyrazne okrese ten zisk z burzy (predpokladam ze nie si milionar z pod mosta ale niekde normalne byvas)
« Poslední změna: 11. 03. 2024, 13:47:11 od kanoe22 »

« Odpověď #116 kdy: 11. 03. 2024, 13:48:50 »
Je videt, ze jsi nechtel v poslednim roce zadnou nemovitost "vykešovat". Ja jo. Propad minimalne 1/4 proti topu, ceny v inzeratech neodpovidaji realizovanym prodejnim cenam. Dale taky delka casoveho testu akcie vs nemovitost.
Najem neni pasivni prijem, je to rizikove podnikani (najemnik, sousedi, obecni omezovani, nutnost prubeznych rekonstrukci... atd). Kazdy kdo realne podnika v najemnim byznysu ti rekne, ze ta procentualni vynosnost je dost nizka.

« Odpověď #117 kdy: 11. 03. 2024, 17:35:32 »
Investicia do nehnutelnosti je menej rizikova ako do pochybnych fondov alebo bitcoinov.

To bezpochyby. Jenomže většina běžně dostupných fondů není pochybná a o bitcoinu nemá cenu mluvit, to se nedá srovnávat, do toho má smysl "investovat" jen když má člověk volných peněz fakt přebytek a neví co s nimi (pak je jedno, že o ně s 80 % pravděpodobností přijdete a s 20 % pravděpodobností dost vyděláte). Nebo pokud chcete spekulovat na což třeba já osobně nemám buňky, mám obecně dost smůlu a ani mě to nebaví.

Jak fondy (ať už ETF a možná skoro ještě spíš ty s oblibou fuj fuj pomlouvané podílové, co nemají tak agresivní marketing jenomže zase jiné výhody) natož akcie pokud jste aktivní investor jsou v dlouhodobém horizontu jako investice výrazně výhodnější.

« Odpověď #118 kdy: 11. 03. 2024, 17:52:12 »
Uz pri kombinaci 98% akciovy index a 2%BTC pri horizontu delsim nez 4 roky mas vynos nekolikanasobny kdyz BTC roste a prakticky identicky kdyz dela neco jineho :-)

Akorat se ti pak lehko stane, ze mas po par letech v BTC >20% misto 2% aniz bys tam prihazoval :-)

« Odpověď #119 kdy: 11. 03. 2024, 21:25:22 »
Je videt, ze jsi nechtel v poslednim roce zadnou nemovitost "vykešovat". Ja jo. Propad minimalne 1/4 proti topu, ceny v inzeratech neodpovidaji realizovanym prodejnim cenam. Dale taky delka casoveho testu akcie vs nemovitost.
Najem neni pasivni prijem, je to rizikove podnikani (najemnik, sousedi, obecni omezovani, nutnost prubeznych rekonstrukci... atd). Kazdy kdo realne podnika v najemnim byznysu ti rekne, ze ta procentualni vynosnost je dost nizka.

AD: cena bytu a prepad o 1/4:
Otazka je ci ho predavas za jeho realnu trhovu cenu.

Z vlastnej skusenosti viem povedat, ze ked som par rokov dozadu kupoval byt, tak vtedy porovnatelne byty v danej lokalite boli za ceny XXX v rozsahu -3% az +20%, kde XXX je cena za ktoru som kupil ja.
Nerobim si pr*el, porovnatelne byty (co sa tyka rozlohy, urovne rekonstrukcie (nekupoval som novy ale starsi s tym ze som este trochu rekonstruoval), umiestnenia, dostupnosti, moznosti parkovania, mesacnych vydajov, atd), mali take velke cenove rozpatie.

Niektori ludia to proste daju na trh za prepalenu cenu, za ktoru im musi byt jasne ze to nikto nekupi najblizsich X mesiacov (ak sa im niekto vobec najblizsich Y mesiacov ozve). Ale im to je jedno, mozno to je bud nejaky zdedeny byt, alebo nieco co kupili za lacnejsie a tak sa to snazia hned otocit naspat, alebo sa proste prestahovali a nechcu sa babrat s prenajmom a je im jedno ze ho budu predavat dalsich 6-9mesiacov. Oni si na tych 10 litrov naviac pockaju, lebo vedia ze ceny postupne neustale rastu a skor ci neskor ta ich prepalena ponuka az taka prepalenu uz nebude.

Je mi jasne ze steraz stale bude trochu narocnejsie predat byt ako napr 5rokov dozadu. A posledny rok to mohol byt fakt problem kvoli inflacii, ludia proste mali ine problemy ako vlastne byvanie. Neber to osobne voci sebe to co pisem, len viem ze ked som kupoval ja, tak tolko nenazranosti co som videl mi fakt stacilo, ako sa ludia snazia predat za vysoku cenu aj doslova barabizne do ktorych ocividne nikto nevlozil poslednych 20rokov ani korunu, a ktore zrejme kazdy zaujemca obchadza. Trh je nekompromisny, ked nieco vyrazne nadcenis, tak to nikto nechce, ked nieco vyrazne podcenis, tak ti utrhnu ruky len aby to kupili (lebo to s profitom hned otocia  :) )
« Poslední změna: 11. 03. 2024, 21:27:14 od kanoe22 »