Je videt, ze jsi nechtel v poslednim roce zadnou nemovitost "vykešovat". Ja jo. Propad minimalne 1/4 proti topu, ceny v inzeratech neodpovidaji realizovanym prodejnim cenam. Dale taky delka casoveho testu akcie vs nemovitost.
Najem neni pasivni prijem, je to rizikove podnikani (najemnik, sousedi, obecni omezovani, nutnost prubeznych rekonstrukci... atd). Kazdy kdo realne podnika v najemnim byznysu ti rekne, ze ta procentualni vynosnost je dost nizka.
AD: cena bytu a prepad o 1/4:
Otazka je ci ho predavas za jeho realnu trhovu cenu.
Z vlastnej skusenosti viem povedat, ze ked som par rokov dozadu kupoval byt, tak vtedy porovnatelne byty v danej lokalite boli za ceny XXX v rozsahu -3% az +20%, kde XXX je cena za ktoru som kupil ja.
Nerobim si pr*el, porovnatelne byty (co sa tyka rozlohy, urovne rekonstrukcie (nekupoval som novy ale starsi s tym ze som este trochu rekonstruoval), umiestnenia, dostupnosti, moznosti parkovania, mesacnych vydajov, atd), mali take velke cenove rozpatie.
Niektori ludia to proste daju na trh za prepalenu cenu, za ktoru im musi byt jasne ze to nikto nekupi najblizsich X mesiacov (ak sa im niekto vobec najblizsich Y mesiacov ozve). Ale im to je jedno, mozno to je bud nejaky zdedeny byt, alebo nieco co kupili za lacnejsie a tak sa to snazia hned otocit naspat, alebo sa proste prestahovali a nechcu sa babrat s prenajmom a je im jedno ze ho budu predavat dalsich 6-9mesiacov. Oni si na tych 10 litrov naviac pockaju, lebo vedia ze ceny postupne neustale rastu a skor ci neskor ta ich prepalena ponuka az taka prepalenu uz nebude.
Je mi jasne ze steraz stale bude trochu narocnejsie predat byt ako napr 5rokov dozadu. A posledny rok to mohol byt fakt problem kvoli inflacii, ludia proste mali ine problemy ako vlastne byvanie. Neber to osobne voci sebe to co pisem, len viem ze ked som kupoval ja, tak tolko nenazranosti co som videl mi fakt stacilo, ako sa ludia snazia predat za vysoku cenu aj doslova barabizne do ktorych ocividne nikto nevlozil poslednych 20rokov ani korunu, a ktore zrejme kazdy zaujemca obchadza. Trh je nekompromisny, ked nieco vyrazne nadcenis, tak to nikto nechce, ked nieco vyrazne podcenis, tak ti utrhnu ruky len aby to kupili (lebo to s profitom hned otocia
)