Ako pripoiť šifrovaný disk cez konzolu ako užívateľ

Dobrý deň

Po prihlásení do neprivilegovaného konta na prácu mám možnosť kliknúť vo filemanagery na šifrovaný disk na dokumenty v PC (nieje to systemovy disk). Prvý raz ked som to robil si vypýtal heslo a toto heslo som zvolil nech si zapamätá. Heslo správcu nebolo požadované (ani sudo heslo).
Pripája sa do /media/USER/meno_disku. Je to NVME disk.
Zakaždým po prihlásení musím klikať na disk aby sa pripojil.

Chcem si nastaviť automatické zálohovanie dát na tento disk ale keďže nieje pripojený automaticky po štarte tak mi aplikácia "back in time" vypíše že nemá kam ukladať zálohu.

Na pripojenie z konzole cez mount potrebujem zadať heslo superusera (sudo). Malo by to ísť ale aj nejak inak než cez mount. Veď som to pripojil na desktope ako obyčajný user.

Prosím o radu na skript ktorý ten disk pripojí prostredníctvom konzolového príkazu, ktorý môžem spustiť ako bežný user (ako keď som klikol na ikonku)

Disk NIEJE zapísaný v FSTAB. (ale môžem to napraviť len neviem ako)

Tento by som si nastavil aby sa spustil po mojom prihlásení do PC, následne sa spustí zálohovací program.

V prílohe posielam screen s rozdelením disku.

Ďakujem

PS: PC je môj. Samozrejme si môžem udeliť dodatočné oprávnenia aby som mohol mount spúšťať ako bežný user ale v princípe to nevyrieší problém na ostatných PC v práci kde to chcem nastaviť rovnako.

PCnity

• 703
    • Zobrazit profil
Re:Ako pripoiť šifrovaný disk cez konzolu ako užívateľ
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 12:01:44 »
cryptsetup luksOpen /path/k/dev nazov

k3dAR

• 3 084
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
Re:Ako pripoiť šifrovaný disk cez konzolu ako užívateľ
« Odpověď #2 kdy: Dnes v 12:10:16 »
Spravce souboru pouzivaji "udisks", to co se deje kliknutim by melo jit scriptem takto:
https://unix.stackexchange.com/a/777255