myslím, že žádný takový předpoklad tam není
má to být náhrada, dá se předpokládat, že i s některými vlastnostmi původního řešení
Jednotkové testy se používají pro odhalení určitého typu chyb. Náhrada by musela alespoň odhalit stejný typ chyb, jinak to není náhrada.
původní dotaz se zabývá tím (moje interpretace), jestli se testy dají teoreticky nahradit typovým systémem a já si vzhledem k tomu co jsem o tématu četl, myslím, že ano, dále mě zajímají praktické limity tohoto přístupu, protože z vlastní praxe ho považuju za extrémně užitečný
A mohl byste tedy uvést konkrétní příklad? Zatím tady máme opakovaně příklad, kdy programátor omylem místo sčítání
použije odčítání. Triviální jednotkový test takovou chybu odhalí. A zatím tady nebyl uveden žádný příklad typového systému, který by takové chybě zabránil. Viděli jsme jen příklady, že je možné operátor sčítání nahradit typem „výsledek součtu“, což ale neřeší ten problém, protože stejně, jako může programátor použít špatný operátor, může použít špatný typ.
Aby bylo jasno, já souhlasím s tím, že silnější typový systém znamená, že není potřeba psát některé jednotkové testy. Ale v žádném případě to neznamená, že dostatečně silný typový systém by znamenal, že nebudou potřeba
žádné jednotkové testy (jak tvrdil BoneFlute), protože by vše, co se kontroluje jednotkovými testy, kontroloval typový systém.