Najprv napisem, ze nie som odbornik na siete a bezpecnost. Nestudoval som to, ale vela si o tom citam a studujem ako samouk. Nepouzivam ziadne VS skripta (obcas si precitam nejaku BP, alebo DP) a dost vela z toho co prestudujem si nasadim do prevadzky.
Pustam sa do takych veci, ktore dokazem zvladnut, takze nejaky proxmox (skusal som vmware, ale rychlo som sa vratil k proxmoxu), zopar KVM, LXC, docker, nejake weby, WP, dokuwiki, nextcloud, selfhosting, collabora, drawio a pod. Mam tiez zabbix, ale do toho sa moc nepustam, monitorujem len nejak NS loco5. Nechcem tu spominat vsetko, ale aspon z casti som nieco nacrtol.
Nemam ziadny VPS, vsetko si hostujem doma na jednom fizickom stroji, vratane pfSense v KVM. Nejake veci mam vystercene do internetu (hlavne weby), aj nextcloud a mozno aj to co by vystrcene nemuselo byt.
Na pfSense na WAN dostavam od ISP verejnu dynamicku IPv4 adresu, takze vela veci riesim cez free dns sluzby. Vsetko mi funguje k spokojnosti a nemam ziadne problemy. Ako som spominal, vsetko, vratane routra/firewallu bezi na jednom HW s CPU core i5 10400 a 32GB RAM. Prevaznu cast zivota to ide v idle (CPU si buble na 2.5%).
Zaujma ma bezpecnost. Nikdy som to neriesil, nemal som dovod, pretoze vsetko funguje, pravidelne aktualizujem a zalohujem. Casto vsak pocujem, ze hackeri napadli ten, alebo onen web. Dostali sa k databaze, vykonali DDOS utok a pod.
Z mojej strany si myslim, ze mam vsetko bezpecne (aj ked to nemusi byt pravda). Cela siet je za NAT a do internetu mam vystrcene len niekolko veci a mam otvorene, len tie najnutnesjie porty. To co je vystrcene do internetu je tiez v DMZ, cize neohrozi to napr. LAN. Na prihlasovanie ssh pouzivam ssh kluce, inde (napr. pre web menezment) pouzivam silne hesla atd .. atd ... atd ...
Za napadnutie servera povazujem to, ze niekto sa dostane do systemu napr. cez SSH, alebo nejaku inu dieru (napr. WP sa hovori, ze je deravy) a dokaze spustit nejaky prikaz, alebo sa dostane k databaze. Dalsi problem vidim v DDoS, ale toho sa asi nijak neda zbavit, jedine odpojit sa od internetu (resp. pouzit nejaky proxy, cloudflare a pod.).
Ako riesia tieto napadnutia a utoky spravcovia serverov, resp. pravcovia sieti. Ako vedia (a ci vobec o tom tusia), ze niekto sa dostal do systemu, ze im vykradol databazu a pod. A ked to nahodou zistia, tak ci vedia ako sa tam niekto nabural aby tuto dieru mohli opravit.
Da sa nejakymi online nastrojmi otestovat/oskenovat server. resp. IP adresa ci je v poriadku a nie je tam ziadna diera ?