Monitoring pingu (dostupnosti) v domácí síti

Monitoring pingu (dostupnosti) v domácí síti
« kdy: 16. 08. 2023, 17:20:42 »
Zdravím, v domácí síti bych rád pingem sledoval dostupnost zařízení- ideálně ve webovém dash boardu s notifikací na email. - něco ve smyslu unifi ve sklepě neodpovídá, tak pošli email a nebo se mně zdá že něco blbne, tak se podívám do grafu a zjistím, že je na dané zařízení třeba zvýšený ping. Můžete mne poradit nějaký nástroj, něco jsem procházel, ale příjde mne vše placené.
« Poslední změna: 16. 08. 2023, 19:03:23 od Petr Krčmář »

Re:Monitoring pingu (dostupnost) v domaci siti
« Odpověď #1 kdy: 16. 08. 2023, 17:36:54 »
vsechno co chces splnuje zabbix. je otazka jestli to neni na tohle prilis..

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 16. 08. 2023, 18:00:53 »
smokeping dela presne to

« Odpověď #3 kdy: 16. 08. 2023, 18:11:15 »
InfluxDb dělá dashboard i alerty, na sběr metrik se používá telegraf, což jsou klienti pro různá zařízení. Pokud se telegraf na klienta nedá nainstalovat, tak i ten ping do sítě by to zvládlo.

Džan

Re:Monitoring pingu (dostupnosti) v domácí síti
« Odpověď #4 kdy: 16. 08. 2023, 20:17:02 »
Na domácí použití mám Uptime Kuma (https://github.com/louislam/uptime-kuma). Běží to v kontejneru, kromě pingu to umí i spoustu jiných protokolů a v případě notifikací snad neexistuje nic, co by neuměla.

« Odpověď #5 kdy: 17. 08. 2023, 23:23:49 »
Na domácí použití mám Uptime Kuma (https://github.com/louislam/uptime-kuma). Běží to v kontejneru, kromě pingu to umí i spoustu jiných protokolů a v případě notifikací snad neexistuje nic, co by neuměla.

Také používám a mohu doporučit. Notifikace o (ne)dostupnosti mi chodí na telegram. Notifikací je na výběr opravdu hodně.

« Odpověď #6 kdy: 18. 08. 2023, 10:37:59 »
Použil bych Smokeping nebo Uptimekumu. Smokeping mi více vyhovuje čistě na monitoring pingu a Uptimekuma umí notifikace apod.

Dlouhodobě občas koukám po projektu postavený na Smokepingu, akorát s lepší visáží, bohužel jsem zatím na nic použitelného nenarazil.

« Odpověď #7 kdy: 18. 08. 2023, 20:34:48 »
Tiez pouzivam uptime kuma, ale pokial sa nemylim, tak sa tam neda nastavit cas pingu a ide to len na 60 sekund (opravte ma ak sa mylim). 60 sekund je aj tak v pohode.

« Odpověď #8 kdy: 18. 08. 2023, 21:19:00 »
Díky všem, uptime-kuma už jsem zprovoznil, s něčím co poběží v dockeru jsem ani nepočítal, takže super. Nejmenší čas mezi pingy jde nastavit 20 sekund, takže na domácí použití si myslím naprosto v pohodě.

« Odpověď #9 kdy: 18. 08. 2023, 21:43:43 »
DUDE ? A je to i včetně mapky. Ale je to WIN nebo MIKROTIK aplikace. Já používám na ESX verzi CHR.

hmmmw

« Odpověď #10 kdy: 21. 08. 2023, 10:34:10 »
Já vím, že vyřešeno, ale přesto doplním prometheus a jejich blackbox exporter.
Pokud třeba už jedeš grafanu z nějakých jiných důvodů, tak je to snadné doplnění. Pokud ne, tak uznávám, že je to zbytečně kanon na vrabce.

e3k

• 261
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 23. 08. 2023, 10:37:32 »
nagios. pinga defaultne pridane hosty. minimalna konfiguracia.

« Odpověď #12 kdy: 24. 08. 2023, 09:05:53 »
DUDE ? A je to i včetně mapky. Ale je to WIN nebo MIKROTIK aplikace. Já používám na ESX verzi CHR.
V jaké verzi používáte??
Já plánuji migraci ze staré win verze na chr na esx. Ted jsem zkusil 7.11 a zjistil jsem, že špatně zobrazuje porty získané z snmp.
Nezobrazí např. porty kde jsou sfp moduly a u fortigate ignoruje fyzické wan porty ačkoliv v snmpwalk jsou vidět.