Typy myslím : možnosti rozšíření např. DTD, XSD
To nejsou rozšíření, to jsou nástroje, které můžete s XML používat. Jako kdybyste k naučení se YAML počítal, že se naučíte používat vim a grep.
Máš drastické problémy s představivostí a pamětí. Vzpomeň kolik hodin jsi věnoval k naučení úplně tomu základnímu použití XML ( tagy, parser - to pod hodinu nedostaneš) a kolik stovek, tisíc jsi věnoval plnému pochopení XML.
Zatímco YAML example je pochopený za 1 minutu. To je rozhodující.
Nebo ty drastické problémy máte vy. Netuším, proč do základů pochopení XML motáte partser a do základů YAML ne. A stovky ani tisíce hodin jsem pochopení XML rozhodně nevěnoval – akorát jsem to pochopení elementů a atributů rozšířil o entity, komentáře, CDATA a XML instrukce, podíval se na možnosti DTD a zjistil, že to používat nechci a nepotřebuju, a tím to skončilo. YAML example pochopený za minutu nemám, ve skutečnosti si musím pokaždé znovu nastudovat, jak se v YAMLu píšou takové „komplikovanosti“ jako seznamy nebo víceřádkové hodnoty.
Ale srovnávám. To ty máš zjevně problém si přiznat, že když se něco učíš 1 minutu a něco jiného např. 10,60 minut, pak to co se učíš rychleji je zjevně jednodušší. Mimochodem, ty nástroje se musíš taky naučit a to bere taky čas. A pak zjistíš, že to třeba ani nepotřebuješ, jenom kvůli tomu že autor nástroje je tak stupidní že ani pořádně neumí napsat co to umí/neumí.
To by mne zajímalo, odkud máte tak přesné informace, co jsem se jak dlouho učil. Můžu se vám ale přiznat, že YAML dosud neumím, a už jsem z něj viděl dost na to, abych věděl, že se ho ani plánovaně učit nehodlám. Nemám totiž rád jazyky, které mají na každou věc deset cukrátek, kterými se něco dá ve specifických případech „zjednodušit“, protože pak mají zbytečně komplikovanou gramatiku a člověk musí neustále přemýšlet, o jaký specifický případ se jedná.
Nástroje jako XPath, XSLT nebo XQuery jsem se naučil používat a velmi to šetří můj čas. Ale nikdo vás nenutí je používat, klidně si hledejte pomocí hledání v textovém editoru, přepisujte si soubory ručně a ručně si vybírejte potřebná data. Přesně tak, jak byste to dělal s YAMLem, kde ty nástroje k dispozici nemáte, nebo s JSONem, kde existují spíš teoreticky.