Tlak na výkon v IT, stagnace mezd, setrvat nebo se podívat jinam?

kojot4

• 218
    • Zobrazit profil
Přiznám se, že jsem v IT dlouho byl, a byla to pohodička, člověk se úplně nepředřel a chodili slušné penízky, ale poslední roky jsem prošel víc příležitostmi jako DevOps inženýr, a je to fakt maso. Ten tlak na výkon se za poslední roky slušně zvýšil, mám pocit, že co dříve dělalo 3-5 lidí dnes dělá jeden člověk, pracovní pohovory připomínají spíše Kotel Jílkové a jsou extrémně stresující a najít pozici, kdy z člověka nevytřešou duši je fakt těžké + peníze už roky stagnují, ne-li spíše klesají. Přičemž co se týká know-how a všeho, jsem totálně na výši, nikdy jsem o věcech nevěděl tolik, neměl tolik know-how, ale zdá se, že to dneska už nezachráním.

+ Moje situace se změnila, dnes mám zainvestovány vyšší jednotky mio co jsem si ušetřil a finančně teoreticky nemusím pracovat desetiletí.

Což otvírá moji otázku, jestli nějak nezměnit kariérní směr a jak? Nějak mi přijde, že moje přenositelné znalosti je systematičnost, inteligence, schopnost se učit, vysoká organizovanost, schopnost dobře komunikovat a celkový přehled (od marketingu, po obchod až po finance) mi dávají solidní základ začít jinde, a trošku mi přijde, že jako technik jsem furt takový dělník a plýtvám svým potenciálem. Ostatní obory vidím, že stále rostou, ale ještě stále jsou níže než IT, a uvažuji kam se posunout. Známý se třeba posunul do stavebnictví a vydělává raketu a zaměstnává různé existence, ale na to já bych asi úplně neměl.

Nemáte nějakou radu, klidně si na kariérní změnu časově počkám.

a6b

• 213
    • Zobrazit profil
Re:Tlak na výkon v IT, stagnace mezd, setrvat nebo se podívat jinam?
« Odpověď #1 kdy: 30. 01. 2026, 20:18:54 »
ja jsem programator, ale moc se netlacim dopredu, takze nemam extremni plat, ale zas mam stabilitu.
ten muj projekt neni extra vykonny, ale jeste par roku me bude zivit.
na vedlejsak si privydelavam, takze v celku to neni zadna extra  hitparada, ale zase nejsem uplne rozmazleny.

vfko

Re:Tlak na výkon v IT, stagnace mezd, setrvat nebo se podívat jinam?
« Odpověď #2 kdy: 30. 01. 2026, 23:36:19 »
Změnit obor může být fajn, pokud je nový obor něco, co tě láká se naučit. Navíc, pokud můžeš jít s penězi dolů a stále mít klid v duši. Případně systematičnost, inteligence, schopnost se učit, vysoká organizovanost, schopnost dobře komunikovat a celkový přehled (od marketingu, po obchod až po finance) může být dobrý základ k založení vlastní firmi.

Další varianta je zůstat stále v DevOps (nejlepšího oboru na světě) jako živnostník a nabízet se jako kontraktor/konzultant. Je spousta menších vývojářských firem, které si nemůžou dovolit vlastního DevOpsáka a sami si ten kubernetes nějak pytlíkují podle návodu z YT. Těm by se někdo takový na několik hodin týdně hodil.

BTW, spousta takových firem nikoho nemá jen proto, že se jim ještě nikdo nenabídnul. Případně nabídnul, ale chtěl hodinovku větší, než má jejich CEO a CTO dohromady.

Nerobim DEV/OP (pre par rokmi ano). Mam 56 rokov a od vysokej skoly robim vyvoj a udrzbu telco a core  banking systemov. Pred 15 rokmi  som sa podobne zamyslal. vysla mi Java a SQL. Mam zakladny certifikat na Oracle a doteraz som si zo vsetkym vystacil. Vo vyvojom time ma kolegov priemerne o 20 rokov mladdsich..... Na posledmo, projekte som 8 rokov