Je Rust jazyk budoucnosti?

Re:Je Rust jazyk budoucnosti?
« Odpověď #390 kdy: 07. 12. 2022, 12:31:16 »
Je ekvivalentne.
Není.
Technicky vzato to ekvivalentní samozřejmě není (specificky tahle řádka uričtě ne), ale smysl kódu je v zásadě stejný. Na začátku se buď vytvoří hodnota daného typu, nebo se vyhodí chyba...

Liší se technické detaily, v Javě například to bude muset mít objekt, nebudeš moct použít infixové operátory a řada dalších technických rozdílů...

BoneFlute

• 1 987
    • Zobrazit profil
« Odpověď #391 kdy: 07. 12. 2022, 13:11:01 »
Je ekvivalentne.
Není.
Technicky vzato to ekvivalentní samozřejmě není (specificky tahle řádka uričtě ne), ale smysl kódu je v zásadě stejný. Na začátku se buď vytvoří hodnota daného typu, nebo se vyhodí chyba...

Liší se technické detaily, v Javě například to bude muset mít objekt, nebudeš moct použít infixové operátory a řada dalších technických rozdílů...

Na technické detaily ti zvrací alík.

Liší se hlavně záruky.
V C# můžu tu validaci zapomenout. Skončí mi to výjimkou u assert v run-time. Zatímco v Idrisu mi to přinutí tu kontrolu udělat compile-time. To je ta zásadní motivace, proč se všechny ty šaškárny s typama dělají.

Idris mě přinutí tu kontrolu udělat.
C#, Java, Python mi tu kontrolu udělat nepřinutí. Data corupted sice nenastane (jsi-li alespoň trochu šikovnej), ale spadne to za běhu.

Do třetice:
V Idrisu (a Haskellu) - nalinkuju si nějakou knihovnu, použiju a pokusím se přeložit, a ono to začne řvát tady a tady a tady a tady... opravím, přeložím, běží.

V C# - nalinkuju si nějakou knihovnu, použiju, a úspěšně přeložím, spustím, a ono to začne padat tehdy, a tehdy, a tehdy, a tehdy... nejlépe u zákazníka.

BoneFlute

• 1 987
    • Zobrazit profil
« Odpověď #392 kdy: 07. 12. 2022, 13:16:24 »
Viem, kam smerujes, ale ked sa bavime o vstupoch od pouzivatela, tak:

Kód: [Vybrat]
new Even(input);
Je ekvivalentne.

Kód: [Vybrat]
let Yes _ = decIsEven n | _ => putStrLn "n isn't even"
Není.
Nebo ty tam vidíš někde, že bych tu výjimku, kterou Even vyhazuje odchytával?

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #393 kdy: 07. 12. 2022, 13:29:25 »
Je ekvivalentne.
Není.

Na technické detaily ti zvrací alík.

Liší se hlavně záruky.
V C# můžu tu validaci zapomenout. Skončí mi to výjimkou u assert v run-time. Zatímco v Idrisu mi to přinutí tu kontrolu udělat compile-time. To je ta zásadní motivace, proč se všechny ty šaškárny s typama dělají.

Idris mě přinutí tu kontrolu udělat.
C#, Java, Python mi tu kontrolu udělat nepřinutí. Data corupted sice nenastane (jsi-li alespoň trochu šikovnej), ale spadne to za běhu.

Do třetice:
V Idrisu (a Haskellu) - nalinkuju si nějakou knihovnu, použiju a pokusím se přeložit, a ono to začne řvát tady a tady a tady a tady... opravím, přeložím, běží.

V C# - nalinkuju si nějakou knihovnu, použiju, a úspěšně přeložím, spustím, a ono to začne padat tehdy, a tehdy, a tehdy, a tehdy... nejlépe u zákazníka.
Akorát cena za to je, že ty šikovné typy pro ověření musí někdo napsat. Pro základní věci (čísla, seznamy) je má standardní knihovna, nicméně pro méně typické věci (třeba i ta jednoduchá sudost) to musí napsat laskavý čtenář vývojář.

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #394 kdy: 07. 12. 2022, 13:31:03 »
Kdybych tam cpal čísla ze vstupu, musel bych si to ověření sudosti (prfX) vyrobit sám a předat ho explicitně.
Mohl by si mi ukázat, jak by to vypadalo?
BTW až se budeš cítit na definici decIsEven, dej vědět  ;)

BoneFlute

• 1 987
    • Zobrazit profil
« Odpověď #395 kdy: 07. 12. 2022, 13:37:10 »
Akorát cena za to je, že ty šikovné typy pro ověření musí někdo napsat.
Já tu třídu v C# taky musel napsat.

« Odpověď #396 kdy: 07. 12. 2022, 13:38:34 »
A abych byl hodně cynický, tak ona možná není nijak zvláštní poptávka ani po bezpečném kódu (Clojure...

triggered

« Odpověď #397 kdy: 07. 12. 2022, 13:42:37 »
Bavíme se o vstupu od uživatele, tzn. tam z principu to musí vyhodit chybu za běhu při načítání dat. Pokud při načítání dat chyba nenastane a úspěšně je vytvořena příslušná hodnota příslušného typu v C# nebo Javě (o Py to neplatí), tak pak přece není už důvod, aby to padalo někde dále, ne?

BoneFlute

• 1 987
    • Zobrazit profil
« Odpověď #398 kdy: 07. 12. 2022, 14:25:04 »
Bavíme se o vstupu od uživatele, tzn. tam z principu to musí vyhodit chybu za běhu při načítání dat. Pokud při načítání dat chyba nenastane a úspěšně je vytvořena příslušná hodnota příslušného typu v C# nebo Javě (o Py to neplatí), tak pak přece není už důvod, aby to padalo někde dále, ne?
O to nejde.

Samozřejmě, že ten scénář musím zohlednit v runtime.

Problém je v tom, že v Idrisu se mi nestane to, co se mi stane v C# v tom příkladu, který jsem uváděl. Že tu chybu neodchytím, tedy nezpracuji, tedy jsem tu chybu nezohlednil.

Částečně by toto řešil systém Checked Exception, od kterých se ale bohužel upouští. Úplně netuším proč. (C# je třeba schválně nemá.)

« Odpověď #399 kdy: 07. 12. 2022, 14:26:17 »
Případně ještě se zeptám obecně: Jaké jsou v Haskellu a Idrisu pravidla ohledně koherence? Dejme tomu, že ve svém programu používám knihovny libA a libB, knihovna libA definuje typeclass Tc a libB typ Foo. Můžu instanciovat Tc pro Foo?

Na toto jsem nedostal odpověď, tak jsem se zeptal na SO. TL;DR Haskell dovoluje orphan type instances vč. odvozených z dependencí. (Je Idris v tomto jiný? Asi bych to nečekal.)

@BoneFlute toto je příklad, kdy Rust musí omezovat typové abstrakce kvůli engineering constraints - nemůže dovolit orphan trait implementace na úrovni knihoven (na úrovni modulů ano), protože by to jednak způsobovalo semver hazardy a také pravděpodobně problémy s linkováním (zejména dynamickým), nejspíš by implementace traitů už nemohly být anonymní...

Zajímavé je, že Haskellu tohle nevadí, efektivně přidání jakékoli zvenku viditelné instance v knihovně je semver-incompatible změna...

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #400 kdy: 07. 12. 2022, 14:27:48 »
O to nejde.

Samozřejmě, že ten scénář musím zohlednit v runtime.

Problém je v tom, že v Idrisu se mi nestane to, co se mi stane v C# v tom příkladu, který jsem uváděl. Že tu chybu neodchytím, tedy nezpracuji, tedy jsem tu chybu nezohlednil.

Částečně by toto řešil systém Checked Exception, od kterých se ale bohužel upouští. Úplně netuším proč. (C# je třeba schválně nemá.)
BTW v Idrisu jde garantovat i vlastnosti návratových hodnot, nejen vstupních parametrů.

« Odpověď #401 kdy: 07. 12. 2022, 14:28:41 »
To je jedno ne? Hodnota toho typu nebude vytvořena, pokud konstruktor vyhodil výjimku...

BoneFlute

• 1 987
    • Zobrazit profil
« Odpověď #402 kdy: 07. 12. 2022, 14:29:12 »
Akorát cena za to je,
Imho statické typy mají jiné problémy.
Namátkou:
- jsou náročné na čas výpočtu
- jsou náročné na vývoj jazyka
- jsou náročné na skill uživatele
- lidé nechápou co to je statické typování

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #403 kdy: 07. 12. 2022, 14:30:38 »
Případně ještě se zeptám obecně: Jaké jsou v Haskellu a Idrisu pravidla ohledně koherence? Dejme tomu, že ve svém programu používám knihovny libA a libB, knihovna libA definuje typeclass Tc a libB typ Foo. Můžu instanciovat Tc pro Foo?

Na toto jsem nedostal odpověď, tak jsem se zeptal na SO. TL;DR Haskell dovoluje orphan type instances vč. odvozených z dependencí. (Je Idris v tomto jiný? Asi bych to nečekal.)
Idris to má stejně.

BoneFlute

• 1 987
    • Zobrazit profil
« Odpověď #404 kdy: 07. 12. 2022, 14:30:48 »
To je jedno ne? Hodnota toho typu nebude vytvořena, pokud konstruktor vyhodil výjimku...
Zákazník: Tak jsem zkoušel vaši aplikaci a je úplně k ničemu. Jsem tam normálně zadal číslo, a ono to spadlo.
Já: To je jedno ne?