Musím souhlasit s
, W11 bez problémů šlapou na všem co mi prošlo pod rukama co je samozřejmě podporované, staré výběhovky fakt neprovozuju nebo zcela minimálně a na nich běží W10.
1) V Linuxu si všichni zvykli, že dostávají OS a v 99,9% ovladače 1 kanálem a postupně během let přestanou ovladače blbnout a začnou podporovat všechny funkce HW. Na Windejsech to existuje také a možná bych řekl i často lépe (ukamenujte mě) pro novější HW. Jinak se ovladače do Windejsů instalují od výrobce a je potřeba je průběžně aktualizovat (čti starat se o to, když jsem si koupil skládačku nebo sestavu od někoho, kdo na to hází bobana), když je (ovladače) nebo jejich aktualizace výrobce prostě neumí dostat do Windows Update.
2) díky 1) není průměrný "já umím s Linuxem" schopný pořádně rozlišit co nefunguje a stěžuje si/hrabe u Widlí na špatném hrobě.
Už jsem viděl hodně dodrbaných instalací jen kvůli tomu, že nějaký zamrzlík instaluje "heky" ještě z dob XPček, protože se to tak přece dělá už léta a funguje to. Šahá pro většinu nastavení do registrů, protože tak vypadá více Kůůůl, ikdyž se vše co tam šmrdlá, dá nastavit přes GUI nastavení systému.
Ano od dob Win XP se Windows hodně posunuli jak graficky tak nárokově na hardware a některé neduhy, které se různými rovnáky na ohýbáky upravovali jsou již dávno opravené, upravené nebo mají v GUI nastavení. Mě vždycky začne děsit, když vidím různé sračky typu CC Cleaner naistalované ve Win 10/11, už to značí, že ten systém je komplet na čistý reinstall, protože nikdo neví, co je tam za další "supr čupr kůůl jutylitky a fičury, co doporučil borec vod vedle nebo z těch internátů, von tomu přece rozumí ne?"