Raspberry Pi 5 mrznutí prohlížeče Firefox

pll18

Raspberry Pi 5 mrznutí prohlížeče Firefox
« kdy: 16. 03. 2025, 10:57:09 »
Dobrý deň, mám problém pri prezeraní stránok na firefoxe. Keď mi načítava stránku, alebo keď zapnem napr. centrum.sk kde je viacej okien tak vidím ako to mrzne a seká. Po chvíli to už ide ako tak... Keď pozerám filmy na disku tak to ide v pohode, alebo videá na youtube, tiež v pohode. Problém je ten že kým načíta stránku alebo keď robím pohyb kolieskom myši... Už som sa pýtal na podopre pre raspberry pi. Tam mi povedali že mám zmeniť nejaké parametre v prehliadači cez about: config. No moc to nepomohlo...

Re:Raspberry Pi 5 mrznutí prohlížeče Firefox
« Odpověď #1 kdy: 17. 03. 2025, 10:16:37 »
Zdravím, zkusil bych nejdříve jednodušší způsob ... lepší chladič. Při načítání náročných stránek Firefox hodně zatíží procesor.
 Sice nemám Rpi 5, ale u mé Rpi 4 to zafungovalo. Nejde mi nastavit vyšší takt, zrovna ten kousek co mám jede jen na základní frekvenci, jinak se seká.

pll18

« Odpověď #2 kdy: 17. 03. 2025, 13:37:29 »
Dobrý deň, mám chladič ktorý je vidieť na obrázku. Už ma napadá jedine ten blok vodného chladenia. Len neviem či by som ho vtesnal do skrinky... Momentálny takt je od výroby 2.4Ghz, teplota procesora po zapnutí ventilátora na stálo je 32,33 stupňov. Keď sa zaťaží, do 40 stupňov. Môže byť že vyšší takt by to spravil, len som to ešte nerobil..

« Odpověď #3 kdy: 17. 03. 2025, 13:51:41 »
chladič vypadá v pohodě, jestli se tedy do skříně dostává dost vzduchu a není to celé zavřené

přehřívání lze zjistit experimentálně velmi jednoduše, firefoxem načtete tu zamrzající stránku a pak
Kód: [Vybrat]
vcgencmd get_throttled
0x0 je v pohodě, jinak se mohlo něco dít (od posledního zapnutí, takže to není nutné spustit hned po tom zamrzání)

ještě máte aktualizovaný OS a firmware? (sudo rpi-eeprom-update -a)

pokud ano, tak vám to asi jede v NUMA, asi bych zkusi NUMA vypnout, jestli se to nezlepší

sudo rpi-eeprom-config -e
a přidat řádek

SDRAM_BANKLOW=-1
defaultní je 1 a to je s tím NUMA

Ještě vidím, že máte 16GB verzi. Ale i tak bych se podíval při tom zadrhávání na htop, jestli je nějaká RAM volná a jestli to neswapuje.

pll18

« Odpověď #4 kdy: 17. 03. 2025, 14:31:47 »
Ďakujem za radu po skúsení príkazov na chod stránky bolo 0x0. Potom som skontroloval či je fw aktuálny a je. Potom som dal ten posledný príkaz na vypnutie nuna. A po reboote to aj tak mrzne. Väčšinou stránky ako je alza, alebo centrum.sk. Kde je veľa vyskakovacích okien... Ale sranda je to že filmy a videá na youtube idú v pohode bez jediného seku. Len kým načíta stránku...

« Odpověď #5 kdy: 17. 03. 2025, 16:18:21 »
A co RAM a VRAM? swapuje? (`htop`)

ta case je funny, raspberry i počítačový bedně, to jsem neviděl

« Odpověď #6 kdy: 17. 03. 2025, 16:34:51 »
Ještě mě napadlo, jestli máte 64bitový Raspberry Pi OS? Na stránce pro ruční stažení mají stále nahoře 32bitovou verzi:

https://www.raspberrypi.com/software/operating-systems/

Pozná se to nejrychleji třeba

file /bin/bash

pll18

« Odpověď #7 kdy: 17. 03. 2025, 18:39:34 »
Systém je 64bit. A to swapovanie ako odskúšam?

« Odpověď #8 kdy: 17. 03. 2025, 23:10:02 »
Těžko říct takhle vzdáleně, ale asi bych úplně netipoval na throttlování CPU.
Jestli to máte takhle izolované čistě na ten Firefox, tak bych možná zkusil ještě pár věcí okolo toho.

- Nevím jak je na tom teď VideoCore VII s plnou podporou akcelerace s Waylandem, ale mohlo by to s tím mít souvislost.
Browsery to docela umí využívat využívat při vykreslování canvasů a elementů na stránce.
Možná je to přesně, co vám radili z RPi supportu, ale tady je kdyžtak postup jak to vypnout:
http://mzl.la/1xKsEca
To je relativně krajní řešení, pokud by to zabralo, tak bych to vrátil zpět a zkusil třeba jestli by to nechodilo líp s jiným režimem vykreslování aplikace (Wayland vs XWayland), nevím co máte teď aktivní.
Když z terminálu pustíte firefox.
MOZ_ENABLE_WAYLAND=0 firefox
Tak by se měl vynutit běh s XWaylandem, naopak zas hodnota 1 s nativním Waylandem. Možná se bude jeden z nich chovat líp.

- Pokud prohlížeče mají cache na nějakém super pomalém úložišti, může to být také problém, zvlášť u komplexních stránek, co se opakovaně načítají. Jestli jedete systém z SD karty, není to úplně rychlé. Zkuste cache promáznout, ctrl+shift+del ve FF vybrat cache a vybrat When: Everything.

- Nakonec bych ještě vyzkoušel pro porovnání třeba Chromium, které by mělo být v systémových repozitářích. Uvidíte jak se to bude chovat se stejnými stránkami.

Ale je to teď jen spíš taková střelba od boku ;)

« Odpověď #9 kdy: 18. 03. 2025, 10:16:52 »
Systém je 64bit. A to swapovanie ako odskúšam?

Jak se to bude sekat, tak pustit v terminálu htop. Tam je vidět řádek Mem, ten by neměl být plný. A Swp, ten by měl být prázdný. Asi jako tady třeba:

https://ibb.co/C3zhMfYh

pll18

« Odpověď #10 kdy: 18. 03. 2025, 17:05:20 »
Ďakujem za rady, skúšal som ten swap cez ten htop. Mem bolo tak do tretinky a swp 0. Potom som skúšal ten wailand a xwailand. Chovalo sa to rovnako... Nakoniec som skúsil ten chromium. A ide to bez chybne. Žiadny sek a ani mrznutie. Takže asi firefox nie dobre spolupracuje zo systémom... A os mám na nvme 512GB od Raspberry PI. Som ho ešte bootoval v starom pc. Tam som mal Linux mint. Kúpil som si redukciu na pcie slot tam som to založil. Stiahol imager do linuxu a natiahol na disk. A potom priamo disk už bootoval systém.. Všetko šlapalo. Až na ten prehliadač. A až teraz som zistil že som mal ísť hneď na tom chromium... Ešte raz ďakujem všetkým za rady.

jjrsk

• 706
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 18. 03. 2025, 17:44:19 »
To vis, soudruzi v chromy zille vymejslej novy dostatecne duhovy logo a na programovani nemaj cas ....

https://www.neowin.net/news/mozilla-outs-firefox-13602-to-fix-cookie-deleting-issue-high-cpu-usage-on-windows-more/

Pisou ze na widlich ale ...

A jinak pokud nepouzivas, tak nejaky ten adblock/noscript ... to se najedou ty weby zrychlej uplne radove.

« Odpověď #12 kdy: 19. 03. 2025, 09:55:09 »
Taky neni od veci nahlasit to na https://bugzilla.mozilla.org/, komponenta Core a Widget/Gtk.