NetworkManager - chybějící brána po restartu

j

Re:NetworkManager - chybějící brána po restartu
« Odpověď #15 kdy: 11. 08. 2016, 09:42:48 »
Koukam ze to uz je lepsi nez widle, ty prevazne po (dennim) restartu sit najdou i s routou ... ;D

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:network manager - chybějící default gw po restartu
« Odpověď #16 kdy: 11. 08. 2016, 10:15:34 »
To je proste novy impruvment. Prejdi na Devuan, stejne se nejspis jednou tak naseres, ze to udelas.

To si nemyslím. Když se naseru, tak spíš forknu poslední normální jednoduchou verzi systemd, která uměla paralelní start a nehrála si na to, že musí pohltit všechny možné věci do sebe a normálně udělám Poeteringovi konkurenci!

Tak to rovnou zacni. Tohle neni prvne, co Poettering boys neco rozesrali. Forkni to, zrus binarni logy, vyhod vse, co nepatri do kompetence initu.....

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 11. 08. 2016, 10:30:58 »
To je proste novy impruvment. Prejdi na Devuan, stejne se nejspis jednou tak naseres, ze to udelas.

To si nemyslím. Když se naseru, tak spíš forknu poslední normální jednoduchou verzi systemd, která uměla paralelní start a nehrála si na to, že musí pohltit všechny možné věci do sebe a normálně udělám Poeteringovi konkurenci!

Tak to rovnou zacni. Tohle neni prvne, co Poettering boys neco rozesrali. Forkni to, zrus binarni logy, vyhod vse, co nepatri do kompetence initu.....
No... a vznikne z toho SysV init, pravděpodobně jako bonus lehce zabugovanej. Má to smysl? :D

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 11. 08. 2016, 12:17:33 »
No... a vznikne z toho SysV init, pravděpodobně jako bonus lehce zabugovanej. Má to smysl? :D

Ne nutne. Treba v sysv init je otrava s cislovanim startovacich symlinku atd. Misto toho muzes mit definovane zavislosti nebo neco v tom stylu. Nebo muzes zkusit neco ve stylu BSD, jak tu onehdy nekdo vychvaloval jinde. One ne vsechno je asi na systemd spatne, akorat skoro vsechno, nejvice pak Poettering. Jiz pouhe odstraneni Poetteringa by mohlo hodne zlepsitl

ByCzech

• 1 862
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 11. 08. 2016, 12:43:40 »

Ony starší verze systemd byly podle mě fajn, vyjádřil jsem se k tomu už v extra tématu co tu nedávno proběhlo. Dělalo to co mělo. Nebyl to bumbrlík, umělo to paralelní start s těmi fintami co to umí a byl to jen init ne vlastní OS uvnitř OS.

Problémy s tím začaly, když se z toho začal stávat otesánek. Ono je na to i poučka, že zvětšováním programu/projektu roste jeho chybovost geometrickou řadou. Takže se není co divit. Na druhou stranu to znamená, že s každým rozšířením se to přibližuje ke stavu, kdy se to totálně sesype. Linuxová komunita už nejednou předvedla, že když je něco špatně, dokáže okamžitě změnit směr a udělat věci jinak. Hezký příklad je třeba proč a jak vznikl git.

ByCzech

• 1 862
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 11. 08. 2016, 12:44:13 »
Tohle byl duplicitní post... Tak mažu obsah.

Nevíte co to je poslední dny s fórem? Časteji než obsah napíše že se vyskytla chyba na serveru.
« Poslední změna: 11. 08. 2016, 12:46:46 od ByCzech »

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 11. 08. 2016, 12:59:28 »

Ne nutne. Treba v sysv init je otrava s cislovanim startovacich symlinku atd. Misto toho muzes mit definovane zavislosti nebo neco v tom stylu. Nebo muzes zkusit neco ve stylu BSD, jak tu onehdy nekdo vychvaloval jinde. One ne vsechno je asi na systemd spatne, akorat skoro vsechno, nejvice pak Poettering. Jiz pouhe odstraneni Poetteringa by mohlo hodne zlepsitl
Mám takový zvláštní pocit, že stačí použít sysV init ke spuštění jediného skriptu v bashi, možná lépe v perlu a v tom už bez větších problémů zařídím věci, jako jsou závislosti a paralelizace. Největší opruz bude vytvoření a udržování stromu závislostí. Jako cron, ntp a tetris bych navrhoval použít něco ověřeného, vlastní řešení bych nasadil až potom, co to propašuju do několika velkých distribucí.
Což mi připomíná, že jsem se chtěl pocvičit v céčku a možná, že vlastní init není úplně marná myšlenka, i když ho pravděpodobně nikdy nedotáhnu do funkčního stavu. Člověk se u takových věcí vždy dozví zajímavosti, o kterých neměl ani páru, dokud to nezkusil.

ByCzech

• 1 862
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 11. 08. 2016, 13:12:00 »

Mám takový zvláštní pocit, že stačí použít sysV init ke spuštění jediného skriptu v bashi, možná lépe v perlu a v tom už bez větších problémů zařídím věci, jako jsou závislosti a paralelizace. Největší opruz bude vytvoření a udržování stromu závislostí. Jako cron, ntp a tetris bych navrhoval použít něco ověřeného, vlastní řešení bych nasadil až potom, co to propašuju do několika velkých distribucí.
Což mi připomíná, že jsem se chtěl pocvičit v céčku a možná, že vlastní init není úplně marná myšlenka, i když ho pravděpodobně nikdy nedotáhnu do funkčního stavu. Člověk se u takových věcí vždy dozví zajímavosti, o kterých neměl ani páru, dokud to nezkusil.

Mám obavu, že perl nebo cokoli jiného takhle paralelizaci při startu nevyřeší. Ono není problém spouštět věci paralelně, ale vyřešit závislosti a čekaní jednotlivých služeb na sebe, když na sobě závisejí.
Paralelní start v Debianu není nic nového. Už předchozí sysv init má paralelní start několik generací Debianu. Ale je tam přesně to o čem píšu. Služby na sobě závisejí a tak musí na sebe čekat než se spustí nějaká a nakonec z toho je po většinu času jen sériový start a paralelní spouštění se uplatní jen málo. Sice to boot zrychlilo, ale ne tak, jak se čekalo.

Systemd to vyřešil. Ono totiž těch blokujících služeb není zas tak moc. Typicky jsou potřeba udev ap. Tak systemd zajistil fintu, že se tváří, že tyhle věci běží rovnou a ve chvíli kdy tyhle služby běží, předá jim sockety, roury ap. i s bufferem dat, co nasbíral od startujích služeb... To je podle to, proč se systemd vůbec dostal do dister. Kdyby začal rovnou s tím bumbrlíkovatěním, tak by neměl podle mě šanci.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 11. 08. 2016, 13:22:31 »
Aha, to je duvod, jak noha. Koho opravdu zajim paralelizace? Na serveru je to totalne na hovno, ty se restartuji opravdu jen v pripade upgradu jadra, kdyz uz to jinak nejde a v pripade zivelych katastrof. A desktop ja uspavam, obcas hibernuju, takze si toho rychlejsiho startu moc neuziju. Usili na vyvoj systemd by bylo lepsi vrazit do vytvoreni "nastenky hanby", kde by se clovek docetl, ktery vyrobce je vul a v kterych modelech ma zabugovane ACPI, ze kvuli tomu v Linuxu nechodi.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 11. 08. 2016, 13:25:39 »
Linuxová komunita už nejednou předvedla, že když je něco špatně, dokáže okamžitě změnit směr a udělat věci jinak. Hezký příklad je třeba proč a jak vznikl git.

Uz se emuzu dockat. Ale obavam se, ze dokud to nedojde Red Hatu a nenechaji zavrit Poetteringa do psychiatrickeho sanatoria, tak ostatni distra budou drzet basu.

ByCzech

• 1 862
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 11. 08. 2016, 13:31:40 »
Aha, to je duvod, jak noha. Koho opravdu zajim paralelizace? Na serveru je to totalne na hovno, ty se restartuji opravdu jen v pripade upgradu jadra, kdyz uz to jinak nejde a v pripade zivelych katastrof. A desktop ja uspavam, obcas hibernuju, takze si toho rychlejsiho startu moc neuziju. Usili na vyvoj systemd by bylo lepsi vrazit do vytvoreni "nastenky hanby", kde by se clovek docetl, ktery vyrobce je vul a v kterych modelech ma zabugovane ACPI, ze kvuli tomu v Linuxu nechodi.

Tohle myšlení - že když to nezajímá třeba uživatele JardaP, tak je to k ničemu a určitě to nezajímá nikoho - mi připomíná chování Poetteringa. Ten si taky myslí, že když to je dobře podle něj, tak to bude vyhovovat všem.
Kdyby nikoho nezajímal paralelní start, tak by se neřešil už předtím. Kdyby nikoho nezajímal paralelní start, nebude se do linuxového kernelu přidávat asynchronní scannování SCSI sběrnice. A tak bych mohl pokračovat.

A na serveru, že to není k ničemu? Všichni jsou rádi, když je služba v případně nutnosti nefunkční co nejkratší dobu.

Mi na paralelním startu vadí jediná věc. Že zatím nikoho nenapadlo přidat přepínač, který by to chování uměl vypnout. Protože to nejkrásnější na tom, když se služby v Linuxu spouštěly jedna po druhé bylo, že se to krásně debugovalo, když byl problém. Tam kde se to zastavilo, tam se problém našel. Teď je to v těch log souborech problém najít. Pokud to tam vůbec je, ale to je jiná story.

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 11. 08. 2016, 13:40:46 »

Tohle myšlení - že když to nezajímá třeba uživatele JardaP, tak je to k ničemu a určitě to nezajímá nikoho - mi připomíná chování Poetteringa. Ten si taky myslí, že když to je dobře podle něj, tak to bude vyhovovat všem.
Kdyby nikoho nezajímal paralelní start, tak by se neřešil už předtím. Kdyby nikoho nezajímal paralelní start, nebude se do linuxového kernelu přidávat asynchronní scannování SCSI sběrnice. A tak bych mohl pokračovat.

A na serveru, že to není k ničemu? Všichni jsou rádi, když je služba v případně nutnosti nefunkční co nejkratší dobu.

Mi na paralelním startu vadí jediná věc. Že zatím nikoho nenapadlo přidat přepínač, který by to chování uměl vypnout. Protože to nejkrásnější na tom, když se služby v Linuxu spouštěly jedna po druhé bylo, že se to krásně debugovalo, když byl problém. Tam kde se to zastavilo, tam se problém našel. Teď je to v těch log souborech problém najít. Pokud to tam vůbec je, ale to je jiná story.
No vidíš... a máme námět ke zlepšení. Jenom mi je nějak proti srsti pomáhat potěérinkovi... třeba OpenRC pokud vím standardně bootuje sériově, ale dá se zapnout i paralelní boot... ale popravdě jsem to nikdy přesně nezjišťoval a neřešil. Gentoo mi nabíhá z SSD asi 6 vteřin a nějak jsem neměl potřebu do toho šťourat.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 11. 08. 2016, 14:19:25 »

Mozna by ses tedy mel rozepsat o tom, komu presne paralelni start zachrani zivot. Na strojich s plotnovym diskem te to moc nevytrhne, protoze kvuli tomu akorat budou drncet hlavy disku a zrychleni nebude zrovna zazracne. Na strojich s SSD take ne, protoze start je znacne zrychlen uz tim, ze neni nutne prestavovat hlavy a nekolik dalsich vterin ti muze byt ukradeno. A sluzby, ktere jsou tak kriticke, ze extra minuta startu zpusobi pad ctyriceti letadel nebo vymreni celeho oddeleni intenzivni pece, by nemela viset na jednom serveru - viz HA. Co ale na serveru zarucene potrebujes, je stabilni a odladeny init system, ne takovy, ktery ti kazdou chvili neco rozesere. A tim systemd zdaleka neni a kdovi, jestli kdy bude.

Praxe ukazuje, ze uzivatele jsou ochotni snaset i start Widli, ktery trva celou vecnost a nasledne si pak jeste aspon deset minut (ne-li dve hodiny) kousou nehty, nez dobehne widloupdate a update antiviru. Tak opravdu nevim, proc je nutno resit paralelizaci startu sluzeb na Linuxu s vyhodou zrychleni tartu o pul minuty. Z hlediska uzivatele by bylo mnohem prinosnejsi, kdyby na kazdem stroji bez vyjimky v Linuxu fungoval suspend a hibernate. Linux, az do doby, nez se objevil systemd, byl OS, ktery se nemusel restartovat jako Widle. Zrychlei startu je tedy mnohem mene zajimave, nez funkcni a rychle probuzeni z hibernace.

j

« Odpověď #28 kdy: 11. 08. 2016, 14:22:36 »
Tohle byl duplicitní post... Tak mažu obsah.

Nevíte co to je poslední dny s fórem? Časteji než obsah napíše že se vyskytla chyba na serveru.
Myslis poslednich 10 let ? ...

Jinak nevim co vymejslite ... openrc.

Dik ze potvrzujes, ze si vzivote server nevidel ... jen post trva meco mezi 10 az 30 minutama ... jestli system startuje 30s nebo minutu, je uplne jedno. Co ale jedno rozhodne neni, je citelnost logu. Je fakt posusnani, kdyz to startuje vsechno do sebe a loguje to nastridacku ...

trubicoid2

« Odpověď #29 kdy: 11. 08. 2016, 14:41:42 »
i... třeba OpenRC pokud vím standardně bootuje sériově, ale dá se zapnout i paralelní boot... ale popravdě jsem to nikdy přesně nezjišťoval a neřešil. Gentoo mi nabíhá z SSD asi 6 vteřin a nějak jsem neměl potřebu do toho šťourat.

mozna uz to zmenili a je to paralelni defaultne, koukni do /etc/rc.conf, hned prvni: rc_parallel="YES"?