Takže se ptám: Má PYTHON budoucnost?
Urcite ano - ma buducnost.
Python je super jazyk - battery included, ak potrebujes rychlo vyriesit nejaky problem: napr. reporty z databazy, spracovanie textu, generovanie kodu na zaklade dat ... atd.
Ja som s nim zacal pred vyse 10 rokmi a napisal som v nom aj nejake utility, ktore u nas vo firme pouzivaju vyvojari doteraz, pretoze nikto nenasiel silu urobit nieco lepsie v Jave :-)
Z mojej strany jedina nevyhoda je povinne odsadzovania riadkov.
Na prvy pohlad to sice zvysuje citatelnost, ale treba si dat pozor aby sa nepomiesali medzery s tabulatormi. Mne sa to stalo ked som skripty robil aj v praci aj doma, pretoze v praci som mal inac nastaveny editor (vim) ako doma. Zistil som to az po rokoch, ked som sice fungujuce zdrojaky otvoril v inom editore a bolo to zle odsadene raz tabulatory a raz medzery. Fungovalo to sice, ale pre vlastne uspokojenie som napisal script ktory formatovanie opravil.
Kazdopadne sa nauc nejaky main stream skriptovaci jazyk: perl, python, ruby. Rozsiri ti to obzor a zvysi produktivitu. Uvidis, ze to ma oproti Jave vyhodu hlavne v rychlosti vyvoja a nepotrebujes k tomu ani ziadne vyvojove prostredie, staci dobry editor (ako vim). V praxi je to tak, ze kym javista este len bude kreslit UML diagramy, tak pythonista (alebo perlista) ma uz ulohu davno hotovu ...
To ze tu niekto pise ze nejde refaktoring je totalna blbost. Skriptovacie jazyky su urcene na mensie veci a ak napises program dobre modularne nepotrebujes ho spravidla nikdy refaktorovat. Niektori Javisti su prilis zviazani s vyvojovym prostredim a preto pre mna neupotrebitelni. Poznam ludi ktori nie su ochotni robit v eclipse, ale iba v IntelliJ IDEA. Taketo typky fakt nemam rad.
Na druhej strane skriptovacie jazyky sa nepouzivaju na enterprise aplikacie, napr. u nas vo firme pouzivame iba Javu a COBOL.
Zaver:
Dobry programator nema problem naucit sa rychlo nejaky iny jazyk. Okrem enterprise jazyka sa nauc pouzivat aj skriptovacie utility ako bash, awk, perl, python, ruby ... vyznamne ti to zlahci zivot.