Práce v Srbsku nebo Bosně

pomodori

Práce v Srbsku nebo Bosně
« kdy: 07. 05. 2013, 12:51:16 »
Zdravím, má někdo zkušenost s prací v Srbsku nebo Bosně? Rád bych se tam přesunul, miluji Balkán, jenom ta práce mě straší.

Stav: mám naštřeno zhruba 300 tisíc, zatím žádné závazky (finance nebo social), 31 let, zkušenost 5 let s HW a SW konfigurací a správou u menšího ISP (od server/client řešení až po koordinaci stavby sítě WLAN), žádne programování a podobné blbosti :-D

Práce mě baví, prostředí už tolik ne, ideálně si představuji práci pro nějakého ISP na místě, klidně i něco většího (GSM, blabla). Je to reálné?

Dík za každou rozumnou odpověď, ideálne z vlastní zkušenosti.
« Poslední změna: 07. 05. 2013, 13:18:00 od Petr Krčmář »

minimir

Re:Práce v Srbsku nebo Bosně
« Odpověď #1 kdy: 07. 05. 2013, 13:40:15 »
Z loňského výletu po Bosně si vybavuju CRT monitory, DOS a Windows 98. To už spíš to Srbsko.

pomodori

« Odpověď #2 kdy: 07. 05. 2013, 14:30:33 »
Ale tak snad u normálních firem už bude "západní" vybavení. Možná né tak často obměňované, ale i tak

matus

« Odpověď #3 kdy: 07. 05. 2013, 14:44:09 »
Robil som porovnanie srbskej a slovenskej ekonomiky (pre sukromne ucely) a navstivil som aj par firiem vo Vojvodine. Nepoznam situaciu okolo Belehradu, ale obecne sa asi da povedat, ze v infrastrukture IKT su pozadu. V pripade zaujmu mozem poslat nejake cisla, pripadne napisat vlastne zazitky. O Bosne neviem nic, este som bol v kontakte s Chorvatskymi firmami. Tam som bol prekvapeny s kvality hostingovych sluzieb (aspon u tej firmy, kde som mal objednane nejake sluzby).

MK

« Odpověď #4 kdy: 07. 05. 2013, 14:57:59 »
Mě pobavila věta " mám našetřeno zhruba 300 tisíc". Do zahraničí jezdí obvykle lidi pracovat, aby si něco vydělali a ne aby utratili, co mají našetřeno. I když na Balkáně to může být úplně jinak :-)

pb

« Odpověď #5 kdy: 07. 05. 2013, 15:47:50 »
Mě pobavila věta " mám našetřeno zhruba 300 tisíc". Do zahraničí jezdí obvykle lidi pracovat, aby si něco vydělali a ne aby utratili, co mají našetřeno. I když na Balkáně to může být úplně jinak :-)
Každá sranda něco stojí. Když už máš tu kliku, přijedeš, a máš práci, tak musíš sehnat bydlení a přežít aspoň do první výplaty.

Nevím, jak ostatní, ale já jsem jel do zahraničí pracovat, abych viděl, jak to tam vypadá. To, že jsem něco vydělal byl vedlejší efekt.

pomodori

« Odpověď #6 kdy: 07. 05. 2013, 16:57:54 »
pb: plus cestovní výlohy, často záloha na nájem

kubbing

« Odpověď #7 kdy: 07. 05. 2013, 17:36:43 »
Pracoval jsem 2 mesice v Sarajevu a bylo to ok. Zapadni vybaveni (Macy), penize €2500/mes. Nad nama sidlil navteq a delal mapy. Levny a vyborny hovezi maso vsude. Kulturni vyziti super; krasny holky…

V kazdym (fakt) baraku diry po kulkach, na ulici obcas zebrajici ciganata a lidi postizeny valkou (to poznas).

Jose D

• 912
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 08. 05. 2013, 21:53:37 »
Zdravím, má někdo zkušenost s prací v Srbsku nebo Bosně? Rád bych se tam přesunul, miluji Balkán, jenom ta práce mě straší.

Stav: mám naštřeno zhruba 300 tisíc, zatím žádné závazky (finance nebo social), 31 let, zkušenost 5 let s HW a SW konfigurací a správou u menšího ISP (od server/client řešení až po koordinaci stavby sítě WLAN), žádne programování a podobné blbosti :-D

Práce mě baví, prostředí už tolik ne, ideálně si představuji práci pro nějakého ISP na místě, klidně i něco většího (GSM, blabla). Je to reálné?

Dík za každou rozumnou odpověď, ideálne z vlastní zkušenosti.
Zdar, byl tam taky letos.. Co takhle tam rozjet vlastního "západního" ISP? :)

Hanka

« Odpověď #9 kdy: 14. 05. 2013, 19:55:21 »

Pracoval jsem 2 mesice v Sarajevu a bylo to ok. Zapadni vybaveni (Macy), penize €2500/mes. Nad nama sidlil navteq a delal mapy. Levny a vyborny hovezi maso vsude. Kulturni vyziti super; krasny holky…

Zajímalo by mě, jak sehnat práci i bydlení v Sarajevu? Chtěla bych tam letos také odjet pracovat, je to můj sen, akorát si myslím, že s tou prací to bude horší...

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 14. 05. 2013, 20:48:11 »
Praci nevim, ale na bydleni by se mozna dal zkusit https://www.couchsurfing.org/ . Zaregistrujete se a hledate lidi, kteri by vas k sobe zadara na par dni vzali. Pak nashle a jit k nekomu jinemu. Az najdete praci a normalni bydleni. Znam cloveka, ktery studuje v Parizi a takle tam bydli. Vzdy par dni u nekoho jineho. Me by to tedy po urcite dobe lezlo na mozek.

Ivan

« Odpověď #11 kdy: 15. 05. 2013, 08:28:52 »
Dobry den,

poprosil ma kamos aby som sa vyjadril na tuto temu, kedze som zo Srbska.

Manualnu pracu by sa este dalo zohnat ale taku ako co si ty napisal vobec nie. Myslim tym, vobec nie tak ze by si odysiel do Srbska a zasielal zivotopisi a pod. Vsetky take kancelarske prace sa ziskavaju na znamost a konekcie.
Zapadne firmy tam nie su (co sa IT tyka ale vseobecne ich je malo). Ziadny Accenture, IBM, Logica a pod....
Kamarat sa vratil do Srbska a je velmi dobry programator, iba vdaka konekciam dostal pracu testera.
To je co sa tyka Srbska a co sa tyka Bosne je to este horsie.
Jedine ako aby ste take prace robili na balkane je to ze si najdete pracu v Ceskej alebo inej zapadnej firme a ta vas posle na balkan.

Ak ozajstne chces to skusit tak chod iba do Belehradu.

Osobne si myslim ze vsetci mate velmi skreslene a romanticke predstavy o balkane a krajinach byvalej Juhoslavie (vynimkou Slovinska). Myslite si ze veci funguju skoro ako u vas ale je to celkom iny svet.

Juraj

« Odpověď #12 kdy: 15. 05. 2013, 14:09:37 »
Robil som nedavno pre jednu firmu v Zahrebe, vyzera ze nejaky IT sektor v Chorvatsku je, ale Srbsko a Bosna to uz je podstatne horsia situacia... skor by som doporucil rozbehnut vlastny freelance business/startup a vyuzivat nizke zivotne naklady na balkane.

OMG

« Odpověď #13 kdy: 15. 05. 2013, 16:12:13 »
Nízké životní náklady na balkáně? Hmm. Je to tak?
Já nemám zkušenost s Balkánem jinou než z dovolené, takže píši obecně na základě zkušeností s několikaměsíčním pracovním životem v několika jiných "levných" zemích, označovaných za rozvojové (čímž neříkám, že Srbsko je rozvojová země).
Papírově je to levné, ano. Ale vy tam budete většinou platit mnohem víc, než místní. Jste totiž bohatý zápaďák. Navíc IT pracovník, ti jsou úplně nejbohatší. Každý vám automaticky nasadí vyšší cenu - za nájem, za nákup/pronájem auta, za taxík, za všechno možné. Ti kteří nabízí služby zaměřené na cizince (tedy umí anglicky a jsou ochotni vám dát podepsat smlouvu v angličtině) si prostě řeknou více. Navíc hodně z nich se nebojí jít do otevřeného podvodu, když ví, že brzy odlétáte a nemáte čas se tady s ním hádat.
Dokud tam nemáte opravdu dobrého přítele, který má čas a chuť vám tyhle věci zařizovat, tak na levný nájem zapomeňte.

Pak je třeba otázka, kolik vás bude stát např. zubařský zákrok. Buď letenku domů a zpět, nebo to zaplatíte tam. A ne levně.

Jestli chce někdo startupovat s nízkými životními náklady, tak doporučuji Bruntál. Rozhodně ne dál, než na Slovensko, kde se dobře domluvíte s každým a budete schopen žít za tolik, za kolik žijí místní.

Golf

« Odpověď #14 kdy: 15. 05. 2013, 17:01:36 »
V Srbsku a Bosně nepotřebuju angličtinu, abych se domluvil. Ten jejich jazyk se dá zvládnout za 4 týdny na takovou úroveň, aby se člověk nemsuel nechat odrbávat jako cizinec.

Ale práce. Kamarád ze Srbska našel práci až ve Slovinsku, v Mariboru. Tož asi tak.