Převodník DP/HDMI odstraňující DSC

Převodník DP/HDMI odstraňující DSC
« kdy: 11. 04. 2024, 01:22:36 »
Ahoj,
snažím se svůj starý 4K monitor připojit k docku (Dell WD19S), který ale umí rozlišení 4K@60 z notebooku jen s DSC komprimovaným signálem a následně to včetně DSC přeposílá do monitoru. Ten můj je ale poměrně historický a umí jen DisplayPort 1.2 (tj. bez DSC), takže 4k@60 přes DisplayPort nastavit nejde.

Napadlo mě, jestli neexistuje nějaký převodník nebo kabel (např. kabely HDMI na DP mají čip s převodníkem, ale kompresi většinou neřeší, protože HDMI i DP používají stejnou), který by dokázal DSC dekéodovat a dál poslat nekomprimovaný signál. Dock má výstupy pro monitory přes DP, HDMI a USB-C, tam je mi jedno jaký použiju, do monitoru to ale může jít pouze přes DP (přes HDMI ten monitor zvládne jen 4k@30, což nechci).

Díky za tipy.

RDa

• 2 705
    • Zobrazit profil
Re:Převodník DP/HDMI odstraňující DSC
« Odpověď #1 kdy: 11. 04. 2024, 10:10:17 »
Prijde mi ze problem je v tom, ze ten dock jede v USB3+DP1.4 alt modu, takze na DP tam je jedna ci dve linky jenom, namisto 4L, ktere jsou nutne pro provozovani 4K60 pod DP1.2.

Jako nejsnazsi reseni by by lo koupit moderni redukce z DP1.4 na HDMI2.1 (takove ty modernejsi "8k", tj. aby to umelo DSC, protoze ty starsi, ktere jsem navrhoval pred X lety jeste DSC neumeli). Ale jak pises - nemas na monitoru ani HDMI2, pouze hdmi1.4 (4k30). Samozrejme existuji i opacne redukce.

Pak cipy, ktere meni pocet linek jsou MST expandery, takze muzes zkusit neco jako tohle:
https://www.czc.cz/premiumcord-mst-adapter-displayport-1-4-na-3x-displayport-extended-mirror-duplicate-rezimy/275795/produkt

Zda to ale bude dekodovat DSC pro tvuj monitor.. to nevim. Kdyztak vratis do 14 dnu :)

RDa

• 2 705
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 11. 04. 2024, 10:17:17 »
Nasel jsem to same jen jinym brandem:

StarTech.com 3-Port Multi-Monitor DisplayPort Adapter, DP to 3x DisplayPort 1.4 Splitter, Triple 4K Computer MST Hub, USB Powered, Windows Only (MST14DP123DP)

https://www.farnell.com/datasheets/2905422.pdf
Chipset ID Synaptics VMM5330

https://uploadcdn.oneyac.com/attachments/userfile/b4/13/1593672494627_4765.pdf
- jsou tam nejake indice, ze to dekomprimovat DSC umi

RDa

• 2 705
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 11. 04. 2024, 10:22:52 »
Kdyz najdes produkt ktery obsahuje VMM5210,5220,5310,5320,5330 obvody.. tak by to melo poslouzit, treba i DeLock dela ty dualni mst splittery.

« Odpověď #4 kdy: 11. 04. 2024, 14:09:31 »
Díky za tipy, vypadá to slibně... kouknu na ty MST splittery, zkusím něco objednat a uvidíme  :)

« Odpověď #5 kdy: 15. 04. 2024, 15:36:19 »
Prijde mi ze problem je v tom, ze ten dock jede v USB3+DP1.4 alt modu, takze na DP tam je jedna ci dve linky jenom, namisto 4L, ktere jsou nutne pro provozovani 4K60 pod DP1.2.

Jako nejsnazsi reseni by by lo koupit moderni redukce z DP1.4 na HDMI2.1 (takove ty modernejsi "8k", tj. aby to umelo DSC, protoze ty starsi, ktere jsem navrhoval pred X lety jeste DSC neumeli). Ale jak pises - nemas na monitoru ani HDMI2, pouze hdmi1.4 (4k30). Samozrejme existuji i opacne redukce.

Pak cipy, ktere meni pocet linek jsou MST expandery, takze muzes zkusit neco jako tohle:
https://www.czc.cz/premiumcord-mst-adapter-displayport-1-4-na-3x-displayport-extended-mirror-duplicate-rezimy/275795/produkt

Zda to ale bude dekodovat DSC pro tvuj monitor.. to nevim. Kdyztak vratis do 14 dnu :)

Tušil jsem, že to nebude jednoduché ::)

Zkusil jsem ten MST expander, konkrétně přímo ten z odkazu (jiný se mi pro DP ani nepodařilo najít, vše bylo jen pro HDMI), ale moc úspěšný jsem nebyl… při zapojení pouze jednoho monitoru se choval jako pass-through, takže se vůbec nic nezměnilo. Zkusil jsem do něj zapojit 2 monitory (druhý byl 1080p), s wayland desktopem mi sice už dovolil nastavit 4k@60, ale oba monitory byly černé a nic nezobrazovaly. S X to bylo horší, tam se při nastavení režimu zacyklil (jako by po nastavení rozlišení na všech monitorech zjistil změnu a zkusil je pokaždé znova nastavit).

Každopádně tam stejně nechci mít 2 monitory (musí být navíc oba zapnuté, jinak se přepne zpět do pass-through režimu), takže ho vracím.

Zatím jsem si zkusil objednat nějakou obyčejnou redukci HDMI→DP (abych to provizorně mohl připojit alespoň přímo do notebooku) a zkusím postupně pátrat v čem jsou ty zmiňované čipy.
« Poslední změna: 15. 04. 2024, 15:41:33 od Miroslav Maiksnar »