Linux na Thinkpadu P14s Gen4 AMD

Linux na Thinkpadu P14s Gen4 AMD
« kdy: 19. 02. 2024, 00:13:42 »
Zdravim,
provozujete nekdo Linux na tomto HW? Ja ano a mam par problemu, s kterymi si nevim rady.
Konkretne se jedna o tuto variantu: https://www.czc.cz/lenovo-thinkpad-p14s-gen-4-amd-cerna_4/386353/produkt

Pouzivam Debian Bookworm s 6.5 kernelem z backportu a i3vm.

Nejvice uzitecnych informaci jsem nasel zde: https://wiki.archlinux.org/title/Lenovo_ThinkPad_P14s_(AMD)_Gen_4

Ted k problemum, ktere se mi nepodarilo zatim vyresit:

1/ Problemy pri "lid close", tedy zavreni laptopu
Bude to zrejme vic problemu v jedne kategorii.
Prvni problem je, ze pri zavreni a otevreni displaye display zustane vypnuty. Laptop normalne bezi, ale nic nezobrazuje. Externi monitor funguje. Pokud laptop treba "poslepu", nebo na externim display uspim, display se pak normalne probudi, ale samotne zavreni/otevreni zpusobi tento problem. Pokud si nastavim uspani na lid close, pak se pri otevreni taky display nahodi.
V /etc/systemd/logind.conf
mam
HandleLidSwitch=ignore
HandleLidSwitchExternalPower=ignore
HandleLidSwitchDocked=ignore
Jelikoz nechci, aby se system uspal pri zavreni. Obcas prenasim laptop a nechci, aby pri tom usnul.

Dalsi problem, ktery se deje pouze nekdy je to, ze kratce po uspani a zavreni laptopu se nekdy stane, ze laptop hlasite piskne (speaker), restartuje se, pak zahlasi cosi o zmene konfigurace BIOsu, znovu se rebootuje a pak normalne nabehne (samozrejme vse z uspaneho stavu je pryc). Pokud laptop jen uspim (s2idle) a nezavru, nikdy jsem zatim zadny problem nemel. Ted lid close tomu proste nejak vadi, nechapu cemu a proc.

Zkousel jsem to replikovat na Live MX Linuxu 2023.1 a tento problem se neprojevil (aspon to cernani displaye, uspavani jsem moc netestoval).

2/ Trackpoint
Pohyb trackpointu neny plynuly. Nahodne se na odhadem 20-300ms obcasne zasekava. Da se to nouzove pouzit, ale jneni to zadna slast. Trackpad i externi mys funguje bez problemu. Trackpoint ve windows i v BIOSu funguje OK, zlobi pouze v Linuxu.

Zkousel jsem to replikovat na Live MX Linuxu 2023.1 a chova se to stejne = seka se to zhruba stejne.

3/ Mikrofon
Tohle byl jediny problem, ktery jsem nevyresil uz na minulem Lenovo laptopu T480. Integrovany mikrofon, ani jack-in (mikrofon na sluchatkach) jsem nerozchodil, respektive na T480 mi prestal fungovat po nejakem upgradu, nevim ceho, ze zacatku mi fungoval.

Mam stejny HW i problem, ktery je popsany v tomto threadu:
https://discussion.fedoraproject.org/t/no-microphone-signal-input-thinkpad-t14-gen1-amd/72683

Zajimave je, ze v pavucontrol, pokud v konfiguraci zvolim "Analog Stereo Duplex" misto defaultniho "Analog stereo output", tak potom vidim v "input devices" "microphone (unpluggged)" i s nejakym sumem. Jakykoli hluk na nej ale nema vliv, jedna se pouze o sum nejakych soucastek uvnitr. Pokud pripojim sluchatka s mikrofonem, invenzita sumu se znatelne zvysi, ale opet se jedna jen o nejaky interni sum, ktery neni ovlivnen zvukem v okoli.

Pouzival jsem pulseaudio, ted jsem presel na pipewire a problem je porad stejny.

Zkousel jsem to replikovat na Live MX Linuxu 2023.1 a chova se to stejne.

4/ Spotreba v s2idle
Tohle me ted tolik netrapi, ale zminim to jako zajimavost. CPU podporuje uz pouze s2idle, jak je popsane na wiki Arch Linuxu. Mam USB kabel, co meri spotrebu energie. Kdyz je system uspany, nekdy si vezme cca 0-1W, coz je OK, nekdy je to ale 4-5W, coz je hodne. Zatim jsem neprisel na to, cim je to zpusobene - mam vesmes spustene i pripojene vzdy stejne veci.

Vsechno ostatni bych rekl, ze funguje v poradku, muzu kdyztak poradit co a jak jsem vyresil, pokud nekomu nejde neco jineho.

Aktualne mi nejvic vadi ty problemy pri zavreni laptopu - pokud sedi doma na stole, tak je to jedno, ale kdykoli se potrebuji nekam presunout, jedina spolehliva moznost je laptop poctive vypnout, jako za starych casu.

Re:Linux na Thinkpadu P14s Gen4 AMD
« Odpověď #1 kdy: 19. 02. 2024, 08:46:45 »
Zdravím,
ohledně mikrofonu ... na mých dvou Lenovech musím mikrofon, aby fungoval, nastavovat takto. V mixeru (pulseaudio) odškrtnou zatržítko "ovládat oba kanály společně", aby se mi obrazily dvě táhla. Jeden kanál dám úplně na nulu a druhým pak ovládám hlasitost. Tento fígl je potřeba dělat i na noteboocích jiných značek. Pokud jsou oba kanály vytažené společně, tak to generuje šum. Občas toto nastavení umí rozhodit (dát zpátky) Skype.
Ohledně uspávání, píšou na tom odkaze, co jste uvedl, že váš CPU nepodporuje S3. Ale zkuste ještě nějaké jiné třeba live distro. (Kubuntu, Suse apod.) obvykle to mají líp vychytané, než Debia samotný. Spíš to ale asi bude specifická záležitost.

« Odpověď #2 kdy: 19. 02. 2024, 13:41:08 »
Provozuju par tydnu T14s Gen 4 Intel (i5 gen 13) s Ubuntu a nepozoruju problemy s uspavanim, spotrebou, ani pipanim. Trackpoint ani analogovy mikrofon nepouzivam.

Naopak pri stazenem jasu mi `powertop` (po zapnuti optimalizaci) hlasi cca 2.5W spotrebu v Idle a teoretickou vydrz 23h na baterku, notebook vydrzi uspany do S3 urcite 3 dny a zvladl by i dele.

Podobne skvelou zkusenost mam s T14s Gen1 (i5 gen 10) s Ubuntu, ktery provozuju asi 3 roky. O trochu horsi zkusenost mam s X1 Gen9 (i7 Gen 11) s Ubuntu, ktery jsem provozoval 2.5 roku a mel obcas problemy s probouzenim z S3 (i presto, ze byl certifikovany a mel prubezne aktualizovany FW).

Podle https://support.lenovo.com/cz/cs/solutions/pd500734-linux-certification-thinkpad-p14s-gen-4-amd-21k6zb46us a https://ubuntu.com/certified/202309-32035 bych cekal, ze kdyz P14s Gen 4 AMD prosel certifikaci na Ubuntu, tak ze problem bude poreseny s dostatecne aktualnim kernelem a userspacem.

« Odpověď #3 kdy: 19. 02. 2024, 13:44:42 »
No flame intended, ale obavam se, ze kupovat notebook s AMD pro provoz na Linuxu znamena (i v pripade jinak skveleho a certifikovaneho Lenova) boj na jeden az dva roky s doladovanim spravy napajeni. Ja osobne bych do AMD nesel, bez ohledu na cenu a vykon -- Intel je na Linuxu (alespon v pripade business Lenovo notebooku) proste vyladeny uz od zacatku...

« Odpověď #4 kdy: 19. 02. 2024, 14:03:05 »
U T14 s AMD jsem měl problém i na Windowsech. S intelem to funguje v Ubuntu jako kterýkoliv jiný Thinkpad - funguje to, občas to drhne. Ubuntu mi na všem "desktopovém" šlape nejlíp.

« Odpověď #5 kdy: 19. 02. 2024, 18:24:45 »
Povrzuju problém s AMD procesory. Mám Ubuntu 22.04 na T14s AMD gen3 a je to nejhorší notebook, co jsem kdy měl. Problémy s uspáváním, resp. hlavně blikáním obrazovky po probuzení a občas nefunkční wifi. Nejhorší ale je, že i při minimální zátěži jede pořád větrák.

Po více než 20 letech končím s Lenovo a až skončí tenhle ntb, budu koukat jinde.

« Odpověď #6 kdy: 19. 02. 2024, 20:08:11 »
to je divné, mám Ideapad 5 pro s AMD (7535HS) a uspávanie a aj ostatné veci sú v pohode na kerneli >6.4, na staršom blbol nvme samsung, po zobudení sa naň nedalo zapisovať.

« Odpověď #7 kdy: 19. 02. 2024, 20:41:51 »
Ten trik s mikrofonem mi bohuzel nefunguje. Ted jsem overil, ze sum jde z praveho i leveho kanalu, byt z jednoho je silnejsi a z druheho slabsi. Skoro vypada, jako kdyby se nezapnul nejaky zesilovac vstupniho signalu, takze je mozne, ze ten vstupni signal tam taky je, jen extreme slaby a je prehlusen sumem.

Ja jsem do toho notasu sel prave proto, ze se vsude psalo, ze by mel byt v Linuxu bezproblemovy. Mikrofon mi nesel ani na T480 (Intel) a resim to externi USB zvukovkou, ktera ma lepsi kvalitu zvuku, byt zrovna u tohoto laptopu uz jsou repraky celkem slusne, takze bych byl rad, kdybych tu zvukovku na cesty nemusel vozit, trackpoint nejak ozelim, stejne vzdy vozim malou externi mys - za ten komfort to stoji.

Vetrak mi prijde OK, pri nizke zatezi skoro neni slyset, ani pri vyssi nedela nejaky extra hluk, T480 s Intelem na tom byla vyrazne hure. A tam zas nesel pro zmenu power management bez throttled vubec, respektive vse bylo stazene na minimalni vykon. S throttled si clovek mohl nastavit kolik vykonu/hluku/spotreby baterky chce. Celkove ale vykon proti tomuto laptopu stal za prd - i na maximalni turbo.

Ty problemy s "lid close" se snad vyresi v userspace, zkusim nejake nove live Ubuntu.

Kazdopadne zatim at to slouzi aspon jako varovani pro ostatni - neni to bezproblemove a problemy se objevuji i tam, kde by je clovek vubec necekal.

« Odpověď #8 kdy: 19. 02. 2024, 20:50:39 »
Podle mě jsou dva typy lidí.
Jedni kterým se líbí AMD a tak si ho koupili, ale při nějakém nestandardu s tím bojují, ale stále si udržují naději že to nějak zvládnou.
A druzí kteří si AMD nekoupili, byť by se i někomu líbilo, ale jsou realisté a počítač mají hlavně na práci a nemají čas řešit kraviny typu proč mikrofon nefunguje.

Radu pro tazatele nemám, sám Linuxu nerozumím a pouštět se do debaty, že by měl nějaký ovladač někde předěl, a nebo nahradit jiným nechci.
Nicméně mě to osobně stále utvrzuje, že i když se o Linuxu hodně mluví a jeho zastánci hodně chválí, že samo mají pouze povrchní znalosti běžného uživatele. Ale ve své podstatě málokdo ví, a umí použít, v Linuxu nějakou analýzu co a na jaké úrovni zlobí.
Naopak ve Windows je event viewer, má to prohlížeč na zavedené drivery s ID zařízením a stavem, i u té modré obrazovky jsou error ID podle kterého se dá chyba detekovat, má to registry a GPO apod.

Docela by mě osobně zajímalo jaký nástroj je podobný v Linuxu, podoba či GUI není důležitá, ale aby to hlavně bylo systémový a univerzálně funkční?
A nebo jestli existuje někde nějaký popis v podobném stylu jako u MS - nejdříve se zpracuje config.sys, pak autoexec.bat, ovladač himem.sys a emm386.sys  půjdou takto po sobě. A obdobně pak v Linuxu nejdříve se načte toto, pak toto, pak třeba toto a nebo toto, toto nemůže být s tímto atd.

« Odpověď #9 kdy: 20. 02. 2024, 01:29:13 »
Tak jsem zkusil Ubuntu 23.10.1 a vysledek je zde:
1/ problemy s "lid close" zadne jsem nepozoroval, je to zrejme dane mym obskurnim setupem a mozna nejakymi zastaralymi userspace zalezitostmi. Precejen HW je novejsi nez muj aktualni SW.

2/ trackpoint
stale neni plynuly, k tomu jeste jeste zjistil, ze ani v BIOSu neni pohyb uplne plynuly, i kdyz je zrejme plynulejsi, nez v OS. Za tohle asi Linux nemuze. Zda se mi, ze to nejak dodrbalo Lenovo... vec, co 20 let fungovala.

3/ mikrofon
integrovany mikrofon funguje, naslo mi to vedle "Family 17h/19h HD Headphones stereo microphone" nove zarizeni "Family 17h/19h HD audio controller digital microphone", pod kterym se skryva integrovany mikrofon. Mikrofon na sluchatkach (jack-in) ale stale nejde.

4/ Suspend funguje, spotreba <1W, ale na Live distru bez realne zateze tezko hodnotit, zda to je 100% OK.

Honzako> Zrovna mikrofon mi nesel ani na Intel platforme, jak jsem psal, nema to co delat s AMD. Primarni problem zde je, ze mam SW, ktery je starsi, nez HW, nejake problemy se daly ocekavat. Mne pouze prekvapilo, ze jsou prevazne v oblastech, kde jsem je necekal - trackpoint, pripadne zavreni displaye jsou veci, kde jsem necekal, ze se neco muze rozbit, ale to je evidentne zpusobeno moji neznalosti problematiky ;)

V Linuxu je to jednoduche - mas kernel a pak mas userspace. V userspace bud rozumis danemu subsystemu, nebo ne. Pokud resis problem s audiem, musis mit aspon zakladni znalosti daneho subsystemu, ktery mas, coz kdysi bylo OSS (Open Sound System), pozdeji ALSA (Advanced Linux Sound Architecture), jeste pozdeji PulseAudio a aktualne PipeWire. Neni to vzdy jednoduche drzet krok se vsemi novinkami, pokud je pro tebe treba zvuk jen okrajova zalezitost. Do toho mas spolecnou vec - kernel, ktery obsahuje ovladace k HW a jednoduse si najdes kernel logy, kde zjistis, co se deje, jake moduly se loaduji a zda hazou nejake chyby apod. Pak muzes mit jeste problemy s interakci kernel space a user space - ale to uz jsou veci, ktere bezny uzivatel resit nemusi, pouziva odladenou distribuci, kde je to vse funguje na prvni dobrou. Koneckoncu to Ubuntu, co jsem ted zkousel, vypadalo velmi pouzitelne - az na mikrofon na sluchatkach fungovalo vse out of the box.

Kazdy ma rad neco - za me se v Linuxu dostanes mnohem blize k jadru problemu, ktery si koneckoncu muzes i sam opravit, u Windows se ti neco takoveho stat nemuze a pokud narazis na nejaky takovy typ problemu, treba stary HW nepodporovany v nove verzi Win, tak jsi v loji.

Zbytek je asi na moc dlouhe psani ale aspon v kratkosti:
- zavadeni systemu resi ve vetsine modernich distribuci systemd a deje se to paralelizovane (optimalizoval se tim hodne boot time), takze uz to neni tak jednoduche jako driv 1., 2., 3... v kazde distribuci to muzes krasne videt pri bootu, pokud odstranis  "splash screen", typicky klavesou Esc, nebo nejakou jinou klavesovou zkratkou.
- co muze fungovat s cim si resi typicky distribuce nastavenymi zavislostmi v balickovacim systemu

« Odpověď #10 kdy: 20. 02. 2024, 06:31:10 »
Tak jsem zkusil Ubuntu 23.10.1 a vysledek je zde:

3/ mikrofon
integrovany mikrofon funguje, naslo mi to vedle "Family 17h/19h HD Headphones stereo microphone" nove zarizeni "Family 17h/19h HD audio controller digital microphone", pod kterym se skryva integrovany mikrofon. Mikrofon na sluchatkach (jack-in) ale stale nejde.

Toto mě docela překvapilo.

Thinkpad P14s Gen 4 AMD je certifikovaný Ubuntu
https://ubuntu.com/certified/202309-32036
https://ubuntu.com/certified/202309-32036/22.04%20LTS

Je možné, že je problém v headsetu?
Nebo ten kus co máš má v sobě jiné komponenty než nechalo Lenovo certifikovat?

Už hodně dlouho používám Ubuntu místo Debian-Fedora ...
Důvod je stabilita LTS vydání a délka podpory. Upgrade jednou za 4 roky. Dokonce i s NVidia grafikama bylo výrazně méně problémů než u jiných distribucí, ale naštěstí NVidia už na žádném mém stroji nikdy nebude.

« Odpověď #11 kdy: 20. 02. 2024, 07:20:35 »
Tak kdyz uz se nam z toho vlakna stal vylevnicek tak pridam taky svuj poznatek. Cca 15 let bezim na Lenovo Thinkpad TXXX. Pred tremi lety jsem poprve sel do AMD, protoze preci jede super. Ano jak tusite byla to chyba a od te doby je to spise boj nez harmonicke souziti. Pouzivam Ubuntu, ktere mam overeny a povazuji ho za nejstabilnejsi/nejoptimalizovanejsi distro pro notebook (a jak uz je uvedeno i vyse ma certifikace ....). Na desktopu mam debian a po koupi jsem zkusil nahodit i na notebook s ryzenem, ale to jsem tvrde narazil. S ubuntu jede tak nejak vsechno, grafika jako takova se nechova uplne dobre (preferuji z duvodu kompatibility s pouzitymi aplikacemi Xka, wayland jednoduse nefunguje se vsemi), ctecka karet nejde. Co funguje proti debianu - uspavani, dock (pres USB-C musim nekde nekolikrat vysunout a opet zasunout kabel), bluetooth (ten omezene vzdy do vypnuti ale jde), BT sluchatka.

« Odpověď #12 kdy: 20. 02. 2024, 10:46:12 »
Na problém se zasekávajícím se trackpointem jsem narazil taky a to jsem na Lenovo X13 Yoga s Intelem, ale děje se to jen u trackpointu přímo na klávesnici notebooku. U externí klávesnice s trackpointem jsem na tento problém nenarazil

Jsem taky na Debianu Bookworm s i3wm, ale kernel 6.1

$ xinput --list
⎡ Virtual core pointer                          id=2    [master pointer  (3)]
⎜   ↳ Virtual core XTEST pointer                id=4    [slave  pointer  (2)]
⎜   ↳ Lite-On Technology Corp. ThinkPad USB Keyboard with TrackPoint    id=10   [slave  pointer  (2)]
⎜   ↳ Lite-On Technology Corp. ThinkPad USB Keyboard with TrackPoint    id=11   [slave  pointer  (2)]
⎜   ↳ Wacom HID 528A Pen stylus                 id=14   [slave  pointer  (2)]
⎜   ↳ Wacom HID 528A Finger touch               id=15   [slave  pointer  (2)]
⎜   ↳ TPPS/2 JYT_Synaptics TrackPoint           id=18   [slave  pointer  (2)]
⎜   ↳ Wacom HID 528A Pen eraser                 id=22   [slave  pointer  (2)]

Takže tipuju, že problematický je TPPS/2 JYT_Synaptics TrackPoint, ale nijak dál jsem to zatím nekoumal, 90% času používám externí klávesnici.

« Odpověď #13 kdy: 20. 02. 2024, 19:30:27 »
Ja mam toto, ale seka se to i v BIOSu, takze to mozna vyresi nejaky budouci BIOS update.

xinput --list
⎡ Virtual core pointer                       id=2   [master pointer  (3)]
⎜   ↳ Virtual core XTEST pointer                 id=4   [slave  pointer  (2)]
⎜   ↳ Logitech M185                              id=9   [slave  pointer  (2)]
⎜   ↳ SYNA8018:00 06CB:CE67 Mouse                id=10   [slave  pointer  (2)]
⎜   ↳ SYNA8018:00 06CB:CE67 Touchpad             id=11   [slave  pointer  (2)]
⎜   ↳ TPPS/2 Synaptics TrackPoint                id=13   [slave  pointer  (2)]

« Odpověď #14 kdy: 23. 02. 2024, 11:24:40 »
Nahodou nekdo nevite, jak dostat podporu pro ten mikrofon do Debianu?

Porovnavanim jadernych modulu jsem dosel k zaveru, ze digitalni mikrofon, ktery v Ubuntu funguje je podporovan modulem:
snd_soc_dmic

Pokud tenhle modul nahodim v Debianu, nenajde zadne zarizeni:
#modprobe snd_soc_dmic
#lsmod | grep dmic
snd_soc_dmic           12288  0
snd_soc_core          421888  1 snd_soc_dmic
(v neni dmesg nic)

V Ubuntu jsem nenasel v dmesg, ani v lspci zadny zaznam, ktery by prozradil vice. Kazdopadne v Ubuntu je zobrazen jako "used", tedy je tam 1 a ne 0. Tedy modul se pouziva a mikrofon funguje.

Dalsi rozdily, co jsem nasel jsou:
64:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Rembrandt Radeon High Definition Audio Controller
   Subsystem: Lenovo Rembrandt Radeon High Definition Audio Controller
   Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 97, IOMMU group 17
   Memory at 785c8000 (32-bit, non-prefetchable) [size=16K]
   Capabilities: [48] Vendor Specific Information: Len=08 <?>
   Capabilities: [50] Power Management version 3
   Capabilities: [64] Express Legacy Endpoint, MSI 00
   Capabilities: [a0] MSI: Enable+ Count=1/1 Maskable- 64bit+
   Capabilities: [100] Vendor Specific Information: ID=0001 Rev=1 Len=010 <?>
   Capabilities: [2a0] Access Control Services
   Kernel driver in use: snd_hda_intel
   Kernel modules: snd_hda_intel

>> tohle je stejne

64:00.5 Multimedia controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] ACP/ACP3X/ACP6x Audio Coprocessor (rev 63)
   Subsystem: Lenovo ACP/ACP3X/ACP6x Audio Coprocessor
   Flags: fast devsel, IRQ 255, IOMMU group 21
   Memory at 78580000 (32-bit, non-prefetchable) [disabled] [size=256K]
   Memory at 2410000000 (64-bit, prefetchable) [disabled] [size=8M]
   Capabilities: [64] Express Endpoint, MSI 00
   Capabilities: [a0] MSI: Enable- Count=1/1 Maskable- 64bit+
   Kernel modules: snd_pci_acp3x, snd_rn_pci_acp3x, snd_pci_acp5x, snd_pci_acp6x

>> tady ma Ubuntu nekolik modulu navic: snd_pci_ps, snd_sof_amd_renoir, snd_sof_amd_rembrandt
Tyto extra moduly jsou ale v Ubuntu vsechny v dmesg zobrazene jako nevyuzite v lsmod (0)
V Debianu tyto moduly nejsou:
modprobe: FATAL: Module snd_pci_ps not found in directory /lib/modules/6.5.0-0.deb12.4-amd64
modprobe: FATAL: Module snd_sof_amd_renoir not found in directory /lib/modules/6.5.0-0.deb12.4-amd64
modprobe: FATAL: Module snd_sof_amd_rembrandt not found in directory /lib/modules/6.5.0-0.deb12.4-amd64

64:00.6 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 17h/19h HD Audio Controller
   Subsystem: Lenovo Family 17h/19h HD Audio Controller
   Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 67, IOMMU group 22
   Memory at 785c0000 (32-bit, non-prefetchable) [size=32K]
   Capabilities: [64] Express Endpoint, MSI 00
   Capabilities: [a0] MSI: Enable+ Count=1/1 Maskable- 64bit+
   Kernel driver in use: snd_hda_intel
   Kernel modules: snd_hda_intel

> tady to je stejne

Ted jeste dmesg | grep snd:
Tohle mam na Debianu:
dmesg | grep snd
[   14.138543] snd_hda_intel 0000:64:00.1: enabling device (0000 -> 0002)
[   14.139252] snd_hda_intel 0000:64:00.1: Handle vga_switcheroo audio client
[   14.139727] snd_hda_intel 0000:64:00.6: enabling device (0000 -> 0002)
[   14.147254] snd_hda_intel 0000:64:00.1: bound 0000:64:00.0 (ops amdgpu_dm_audio_component_bind_ops [amdgpu])
[   14.202364] snd_hda_codec_realtek hdaudioC1D0: autoconfig for ALC257: line_outs=1 (0x14/0x0/0x0/0x0/0x0) type:speaker
[   14.202383] snd_hda_codec_realtek hdaudioC1D0:    speaker_outs=0 (0x0/0x0/0x0/0x0/0x0)
[   14.202395] snd_hda_codec_realtek hdaudioC1D0:    hp_outs=1 (0x21/0x0/0x0/0x0/0x0)
[   14.202407] snd_hda_codec_realtek hdaudioC1D0:    mono: mono_out=0x0
[   14.202416] snd_hda_codec_realtek hdaudioC1D0:    inputs:
[   14.202425] snd_hda_codec_realtek hdaudioC1D0:      Mic=0x19

V Ubuntu je na zacatku navic toto:
snd_pci_ps 0000:64:00:5: enabling device (0000 -> 0002)

Tenle modul ale v Debianu nemam, ale je to zatim jediny rozdil, co jsem nasel. V Ubuntu je zobrazeny jako nepouzity, ale presto v dmesg vypada, ze k nemu patri nejake zarizeni.