Zdravim,
provozujete nekdo Linux na tomto HW? Ja ano a mam par problemu, s kterymi si nevim rady.
Konkretne se jedna o tuto variantu:
https://www.czc.cz/lenovo-thinkpad-p14s-gen-4-amd-cerna_4/386353/produktPouzivam Debian Bookworm s 6.5 kernelem z backportu a i3vm.
Nejvice uzitecnych informaci jsem nasel zde:
https://wiki.archlinux.org/title/Lenovo_ThinkPad_P14s_(AMD)_Gen_4Ted k problemum, ktere se mi nepodarilo zatim vyresit:
1/ Problemy pri "lid close", tedy zavreni laptopuBude to zrejme vic problemu v jedne kategorii.
Prvni problem je, ze pri zavreni a otevreni displaye display zustane vypnuty. Laptop normalne bezi, ale nic nezobrazuje. Externi monitor funguje. Pokud laptop treba "poslepu", nebo na externim display uspim, display se pak normalne probudi, ale samotne zavreni/otevreni zpusobi tento problem. Pokud si nastavim uspani na lid close, pak se pri otevreni taky display nahodi.
V /etc/systemd/logind.conf
mam
HandleLidSwitch=ignore
HandleLidSwitchExternalPower=ignore
HandleLidSwitchDocked=ignore
Jelikoz nechci, aby se system uspal pri zavreni. Obcas prenasim laptop a nechci, aby pri tom usnul.
Dalsi problem, ktery se deje pouze nekdy je to, ze kratce po uspani a zavreni laptopu se nekdy stane, ze laptop hlasite piskne (speaker), restartuje se, pak zahlasi cosi o zmene konfigurace BIOsu, znovu se rebootuje a pak normalne nabehne (samozrejme vse z uspaneho stavu je pryc). Pokud laptop jen uspim (s2idle) a nezavru, nikdy jsem zatim zadny problem nemel. Ted lid close tomu proste nejak vadi, nechapu cemu a proc.
Zkousel jsem to replikovat na Live MX Linuxu 2023.1 a tento problem se neprojevil (aspon to cernani displaye, uspavani jsem moc netestoval).
2/ TrackpointPohyb trackpointu neny plynuly. Nahodne se na odhadem 20-300ms obcasne zasekava. Da se to nouzove pouzit, ale jneni to zadna slast. Trackpad i externi mys funguje bez problemu. Trackpoint ve windows i v BIOSu funguje OK, zlobi pouze v Linuxu.
Zkousel jsem to replikovat na Live MX Linuxu 2023.1 a chova se to stejne = seka se to zhruba stejne.
3/ MikrofonTohle byl jediny problem, ktery jsem nevyresil uz na minulem Lenovo laptopu T480. Integrovany mikrofon, ani jack-in (mikrofon na sluchatkach) jsem nerozchodil, respektive na T480 mi prestal fungovat po nejakem upgradu, nevim ceho, ze zacatku mi fungoval.
Mam stejny HW i problem, ktery je popsany v tomto threadu:
https://discussion.fedoraproject.org/t/no-microphone-signal-input-thinkpad-t14-gen1-amd/72683Zajimave je, ze v pavucontrol, pokud v konfiguraci zvolim "Analog Stereo Duplex" misto defaultniho "Analog stereo output", tak potom vidim v "input devices" "microphone (unpluggged)" i s nejakym sumem. Jakykoli hluk na nej ale nema vliv, jedna se pouze o sum nejakych soucastek uvnitr. Pokud pripojim sluchatka s mikrofonem, invenzita sumu se znatelne zvysi, ale opet se jedna jen o nejaky interni sum, ktery neni ovlivnen zvukem v okoli.
Pouzival jsem pulseaudio, ted jsem presel na pipewire a problem je porad stejny.
Zkousel jsem to replikovat na Live MX Linuxu 2023.1 a chova se to stejne.
4/ Spotreba v s2idleTohle me ted tolik netrapi, ale zminim to jako zajimavost. CPU podporuje uz pouze s2idle, jak je popsane na wiki Arch Linuxu. Mam USB kabel, co meri spotrebu energie. Kdyz je system uspany, nekdy si vezme cca 0-1W, coz je OK, nekdy je to ale 4-5W, coz je hodne. Zatim jsem neprisel na to, cim je to zpusobene - mam vesmes spustene i pripojene vzdy stejne veci.
Vsechno ostatni bych rekl, ze funguje v poradku, muzu kdyztak poradit co a jak jsem vyresil, pokud nekomu nejde neco jineho.
Aktualne mi nejvic vadi ty problemy pri zavreni laptopu - pokud sedi doma na stole, tak je to jedno, ale kdykoli se potrebuji nekam presunout, jedina spolehliva moznost je laptop poctive vypnout, jako za starych casu.