Výběr herního PC pro děti do 30 000 Kč

Zepo

Výběr herního PC pro děti do 30 000 Kč
« kdy: 19. 11. 2025, 19:59:23 »
Ahoj místní znalci
můžete mi něco doporučit. Složit to zvládnu nainstalovat taky. Ale ty doby kdy jsem se v tom hrabal jsou dávno pryč.

Bylo mi doporučeno. Změnily by jste něco díky.

Grafická karta ASUS DUAL Radeon RX 9060 XT 16G
Procesor AMD Ryzen 5 9600X
Chladič na procesor ARCTIC Freezer 36 Black
Základní deska ASUS PRIME B650-PLUS WIFI
SSD disk Samsung 990 EVO Plus 2TB
Operační paměť Kingston FURY 32GB KIT DDR5 6000MT/s CL30 Beast Black EXPO
Počítačový zdroj GIGABYTE P650G PCIE 5.1

Re:Výběr herního PC pro děti do 30 000 Kč
« Odpověď #1 kdy: 19. 11. 2025, 20:48:12 »
Čistě osobní a dost obecný pohled protože nedávno jsem nový desktop taky řešil:

• Změnil bych desku za někoho jiného. Byly doby, kdy ASUS býval z běžného spotřebního segmentu nejspolehlivější ale poslední roky, co jsem slyšel, šla kvalita dost dolů. Bohužel.
  • U chladiče bych se snažil mít něco s větším pasivem co pak atokonto méně fouká. Zvlášť u tohohle CPU, které má nízké TDP je solidní šance, že pak vysoké otáčky ventilátoru nebudou tolik potřeba.
  • SSD od Samsungu bývaly dobré až skoro legendární ale zbytek světa ho technologicky celkem dohnal a Samsung měl divné problémy; dnes už bych ho asi nevolil -- podobně dobrá i lepší a levnější SSD má třeba WD, navíc stejně jako Samsung s vlastními kontrollery.
  • Paměť je OK, Kingstonem člověk nic nezkazí, byť tedy já osobně dávám přednost Crucialu, který patří Micronu takže si vyrábí vlastní čipy. Ale hůř se shání a moduly jsou dražší.
  • Asi bych po zkušenostech koupil dražší a tichý zdroj čemuž jsem se původně bránil ale jak jsem záhy zjistil, není ticho jako ticho, ventilátor jako ventilátor a zdroj poslouchat nechci.

Jo a obecně kvalitu skříně a ventilátorů celkově není radno podceňovat.
« Poslední změna: 19. 11. 2025, 20:50:39 od Martin Poljak »

a6b

• 192
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 19. 11. 2025, 21:22:07 »
nebylo by lepsi deckam koupit notas, aby si to mohly vzit do postele :-)

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 05:49:57 »
nebylo by lepsi deckam koupit notas, aby si to mohly vzit do postele :-)

Ne. Desktop bude vykonem jinde a hlavne nejde vzit do postele.

Zepo

« Odpověď #4 kdy: Dnes v 06:23:29 »
Diky notas chapu ale uz vidim jak jsou u toho zkrouceni na gauču. Pekne at sedi na zidli. Pouzivate ve windows nejake rodicovske ucty na omezeni casu? Napr hodinku denne. Asi bych to mohl nastavit na routru.

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 09:13:32 »
V podstatě jsem řešil podobnou věc. Já vyrostl na herních PC a dodnes si pamatuju ty ceny za herní hardware. Takže u syna jsem šel cestou herní konzole, která dneska stojí míň než samotná herní grafika a k tomu repas notebook. Samozřejmě není problém doslova za pár tisícovek koupit značkový repas počítač (HP, Dell, Lenovo,...) s normálním monitorem, který bez problémů zvládne jakoukoliv dětskou činnost.
Tohle řešení má navíc tu výhodu, že konzole nemusí být k dispozici, ale počítač na úkoly zůstává.

jjrsk

• 831
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: Dnes v 14:14:43 »
PC se ti obratem vrati na cene her, ktery jsou polovicni (pokud je hodlas kupovat), existuje pro nej tisice games uplne gratis (zcela legalne) a samozrejme prakticky vsechny gamesy se daji hrat i z warezu.

Jup, na pc nemusis platit mesicni poplatek za to, ze ti milostive dovoli vlizt do party treba v diablu 4 ktery sis samozrejme koupil ...

S konzoli prelezes cenu PC uplne napohodu behem prvniho roku.

... nejake rodicovske ucty na omezeni casu...
Jestli chces decka rychle naucit, jak se veci hackujou, tak tohle je jeden ze zpusobu. Obejit tvy zakazy jim bude trvat tak hodinu. Max.

Ad konfigurace, ses limitovanej rozpoctem, coz chapu, ale uvedom si jednu vec. +5k = 2x vic vykonu. A dneska ti rozumne nastavenej stroj vydrzi klidne 10+let. Ve tvym pripade bych jako toho primarniho kandidata na vic penez videl GPU.

Zalezi samo i na tom, co si predstavujes ze se na tom bude hrat ...

faha

• *
  • 36
  • František Havel
    • Zobrazit profil
    • František Havel
« Odpověď #7 kdy: Dnes v 21:05:59 »
STEAM MACHINE ? (ale bude až napřesrok jestli to chcete na vánoce)
---
https://store.steampowered.com/sale/steammachine
---

a6b

• 192
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: Dnes v 22:13:34 »
co by mohlo byt zajimave je stavba pocitace doma za pomoci deticek.
nechte je, aby vam pomohli se stavbou pocitace.