Mám všechno zapomenout a učit se Javascript?

Mám všechno zapomenout a učit se Javascript?
« kdy: 31. 01. 2018, 14:53:25 »

Jsem docela zkušený vývojář v C++, bydlící v Praze. Plánuji stěhování do menšího města. Poslední dobou dostávam indice, že nejlepší by bylo zapomenout C++ a vrhnout se na Javascript (v kombinaci s Node.js, React a pod). Zběžné hledání ukazuje, že tam je mnohem větší poptávka, než v C++, a snad i za větší peníze. Pozorujete to taky?

Jaký je podle vás vhodný postup? Nechat se někde zaměstnat v JS jako junior, nebo chvíli něco bastlit doma, zdokonalit se a pokusit se nastoupit jako senior v programovacím jazyce, který jsem nedávno ještě neuměl?

Viz např. https://hackernoon.com/learn-to-code-in-2018-get-hired-and-have-fun-along-the-way-b338247eed6a

pepa

Re:Mám všechno zapomenout a učit se Javascript?
« Odpověď #1 kdy: 31. 01. 2018, 14:58:18 »
Poradím ti, pořešíme to po mailu, napiš mi na dev(tecka)null(zavinacovnik)seznam.cz . Fakt to udělej, nic lepšího ti nikdo neporadí  ;)

pepa

« Odpověď #2 kdy: 31. 01. 2018, 14:59:51 »
sry oprava, dev(tecka)null(zavinacovnik)post.cz , ne SEZNAM

UF

« Odpověď #3 kdy: 31. 01. 2018, 15:26:04 »
... a je z nej scriptik ... :)

qwertz

« Odpověď #4 kdy: 31. 01. 2018, 15:50:05 »
a není jednodušší to řešit až s případným zaměstnavatelem.

Dneska vás hodně firem najme ne pro znalost konkrétní technologie, ale pro vaše zkušenosti a ochotu se něco naučit.

fernet

« Odpověď #5 kdy: 31. 01. 2018, 15:54:45 »
Pokud ti jde jen o peníze, tak asi ano.
Pokud si chceš zachovat zdravý rozum, tak ne ;)

mmm

« Odpověď #6 kdy: 31. 01. 2018, 15:55:42 »
Zběžné hledání ukazuje, že tam je mnohem větší poptávka, než v C++, a snad i za větší peníze. Pozorujete to taky?

Nechci začínat flame, ale proč by to mělo být jinak? Programátor ve vyšším jazyku toho za stejnou dobu udělá víc. Bagrista si vydělá víc než kopáč s lopatou.

Tomas2

• 310
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 31. 01. 2018, 16:52:11 »
no, v node.js (a backendu js) by se c++ vývojář hodil jak šik, chybí nativní moduly, řada interních věcí je neudržovaných a na dost projektech jsem s tím bojoval.  Po c++ vývojářích se pořád poptávka, nově se hodně rozvíjí ekoystém kolem llvm a realtime code generation.

Stejně tak se zvedá poptávka po rust vývojářích a tam se bývalý céčkař hodí nejlépe.

Pokud ti programování něco řiká, nejspíš z lidí kolem reactu a javascriptu zachvilu zešílíš, nebo si začneš přepisovat vše co potřebuješ podle svého stylu a čistoty jako tenhle maník https://github.com/mafintosh (kdyby takhle psali i ostatní javascript vývojáři, asi bych na js nebyl tak hnusný).

mmm: co znamená vytvoří víc? Víc kódu? Víc chyb? Víc času? Víc tásků vyřídí? Za mě zase vyšší jazyk přitahuje méně zkušené vývojáře a ti zase generují spousty chyb, které mě pak ovlivňují.

A.V.

« Odpověď #8 kdy: 31. 01. 2018, 17:07:54 »
Jazyk jak jazyk. Kladivo jak kladivo. Akorat to tvoje oblibene kladivo uz vyslo z mody. Ukolem programatora je zatloukat hrebiky a neresit moc kladiva. Kdyz si skutecny programator tak detaily jako jazyk neresis.

<sdfasdfa

« Odpověď #9 kdy: 31. 01. 2018, 17:23:10 »
vtipny text co prozije clovek, ktery chce delat v java scriptu a co se deje okolo frameworku :-)

https://hackernoon.com/how-it-feels-to-learn-javascript-in-2016-d3a717dd577f

takze ja se radeji zavrtam do embedded nez do javascriptu.

mmm

« Odpověď #10 kdy: 31. 01. 2018, 17:35:38 »
vtipny text co prozije clovek, ktery chce delat v java scriptu a co se deje okolo frameworku :-)

https://hackernoon.com/how-it-feels-to-learn-javascript-in-2016-d3a717dd577f

takze ja se radeji zavrtam do embedded nez do javascriptu.

originál je mnohem vtipnější a není o javascriptu

https://circleci.com/blog/its-the-future/

<sdfasdfa

« Odpověď #11 kdy: 31. 01. 2018, 17:43:55 »
mmm: "originál je mnohem vtipnější a není o javascriptu"

s virtualizacema, kontejnerama, clusterama jsem se musel potykat a cely scenar prozit na vlastni kuzi, takze tomu se uz smat nedokazu, spis muzu plakat :-(

s javascriptem me k tomu nikdo nastesti nenutil, ani sebe k tomu nedonutim. tak tady se jeste muzu smat.

Menhir

« Odpověď #12 kdy: 31. 01. 2018, 18:04:51 »

s virtualizacema, kontejnerama, clusterama jsem se musel potykat a cely scenar prozit na vlastni kuzi, takze tomu se uz smat nedokazu, spis muzu plakat :-(

s javascriptem me k tomu nikdo nastesti nenutil, ani sebe k tomu nedonutim. tak tady se jeste muzu smat.
Som veľmi rád, že nie som sám kto si tiež myslí, že celé to "kontajnerizovanie", klástrovanie a pod. sa tiež vymklo s pod kontroly. Všetky tie OpenStacky, Kubernety, Docker Swarmy plus Ansible atď. Najhoršie je, že z nejakého dôvodu každé zhruba 2 roky sa objaví hromada s prebačením KOKO.TOV čo majú potrebu znova objavovať koleso, len tentokrát LEPŠIE a viac SEXY! A-ch.

urednikx

« Odpověď #13 kdy: 31. 01. 2018, 18:38:53 »
Jazyk jak jazyk. Kladivo jak kladivo. Akorat to tvoje oblibene kladivo uz vyslo z mody. Ukolem programatora je zatloukat hrebiky a neresit moc kladiva. Kdyz si skutecny programator tak detaily jako jazyk neresis.
Velmi hluboka myslenka. A co devet remesel (jazyku) a desata je bida? ... programator ktery programuje v cemkoliv a neresi to je genialni a nebo si nevydela nachleba.

« Odpověď #14 kdy: 31. 01. 2018, 18:46:44 »
Mě to příjde na jedno brdo všechno, používám už 11 let kontejnery a nepříjde mi to nijak šílené.
Funguje spolehlivě a i ten 11 let starý stroj normálně naběhne v nejnovějším systému.

Clustery používám taky normálně od nepaměti a taky nic šokujícího nepozoruju.
Je ale nutné stát nohama na zemi a nesnažit se oživit jakoukoliv moderní fíčuru, ale příjde mi
to vlastně prehistorické. Většina věcí existuje víc jak deset let a některé jsou ultra-staré (desítky let).
Trošku jinak se to jmenuje, je to naimplementované s různou kvalitou, ale pořád to samé.

Som veľmi rád, že nie som sám kto si tiež myslí, že celé to "kontajnerizovanie", klástrovanie a pod. sa tiež vymklo s pod kontroly. Všetky tie OpenStacky, Kubernety, Docker Swarmy plus Ansible atď. Najhoršie je, že z nejakého dôvodu každé zhruba 2 roky sa objaví hromada s prebačením KOKO.TOV čo majú potrebu znova objavovať koleso, len tentokrát LEPŠIE a viac SEXY! A-ch.
„Řemeslo se naučí každý. Umění nikdo.“
„Jednoduchost je nejvyšší úroveň sofistikovanosti.“
- Leonardo Da Vinci