Koupím hardware vhodný na domácí server

Re:Koupím hardware vhodný na domácí server
« Odpověď #60 kdy: 28. 10. 2025, 22:15:07 »
Je možné, aby tohle mělo 2-3W v IDLE? Tipuji, že tak jedna RAMka bude mít 2-3W.
Nevěřím tomu ani zbla. I dvojnásobek by byl fakt málo. Raději nechci vědět co a čím měřil.

« Odpověď #61 kdy: 28. 10. 2025, 23:07:29 »
Má tam dokonce dva měřáky za sebou, ale taky tomu nechci uvěřit.

Spotreba hardware vhodný na domácí server 2W
« Odpověď #62 kdy: Dnes v 10:32:02 »
Je možné, aby tohle mělo 2-3W v IDLE? Tipuji, že tak jedna RAMka bude mít 2-3W.
Těžko říct, taková spotřeba by byla fakt krutopřísná :-) za celý stroj s plnotučným procesorem.
Zajímalo by mě, čím to měřil.
Já tomu věřím, protože na n100 na Radxa X4 jsem naměřil 1.5W( dle proudu na 9V privodu), když je disk nvme v deep sleep, vypojení větrák, povolen aspm L1 pro PCIE síťovinu a odpojený USB periferie wifinu a nic počítač nedělá  . Tedy  trochu mimo reálný use case.tedy  c 8 package. Package hlasi 0.15w Intel powertop...  Jde o minima  , průměr bude asi o1-2w vyšší.

.dle mých starých měření. , spotřeba DDR4 So dIMM je 1W/16 GB. Zde je LPDDR5 ale

Ale pokud tam budou běžet servery , kontejnery, tak bych viděl idle spotřebu na 5,6W. Což je furt luxus

« Odpověď #63 kdy: Dnes v 10:44:49 »
Zaujalo mne 213.7V v zásuvce. Stále v mezích ale nic moc.

CPU

• 1 189
    • Zobrazit profil
« Odpověď #64 kdy: Dnes v 11:09:02 »
Zpochybnění uvedených hodnot:
Předně, laciné měřiče spotřeby často nedokáží změřit malé proudy přesně.
Netvrdím, že se to nedá změřit, např. pomocí UPS, ale může to být cokoliv od 1W do 10W. Může se jednat Čínský dojem/názor té malé krabičky pro měření spotřeby, ostatně sjela z továrny v Číně.

Pár takových low-power zařízení jsem zkoušel a 3W nežral žádný, už jen protože si něco sežral napájecí adaptér. Aby napájecí adaptér mohl dodat 50W v plné zátěži, měl by být koncipovaný alespoň na 80-100W, aby tam byla rezerva. Jenže spínané zdroje mívají při zatížení pod 10% skutečně špatnou účinnost NEBO bývají odpovídajícím způsobem drahé.

Spíš si myslím, že prostě měřili fakt špatně, ale zase netvrdím, že je měření špatné o řád.

Potvrzení hodnot:
Z druhé strany, LPDDR a Atomové procesory jsou stavěny tak, aby uměly chrápat a dokázaly šetřit paměť, protože na rozdíl od stolního počítače mobil často nemá ten prostor odswapovat obsah paměti na flešku, protože by jí brzy odrovnal.

Nemám problém uvěřit, že ten procesor umí fungovat při 1-2W, protože pár takových procesorů od Intelu tu mám, třeba Intel Compute Stick šly v IDLE okolo 3W a to včetně napájení paměti i eMMC úložiště.
https://www.alza.cz/intel-compute-stick-2-0-windows-10-d4016057.htm

A teď otázka, když vrazím X tisíc do suprčupr drahého zařízení, které má spotřebu o 15W menší, za jak dlouho se to zaplatí. 15W mě ročně vyjde na kolik? Na 7-8 stovek? Nechcípne ten krám dřív, než se zaplatí?

« Odpověď #65 kdy: Dnes v 12:29:19 »
Zpochybnění uvedených hodnot:
Předně, laciné měřiče spotřeby často nedokáží změřit malé proudy přesně. [...]
 Pár takových low-power zařízení jsem zkoušel a 3W nežral žádný, už jen protože si něco sežral napájecí adaptér. [...]
Spíš si myslím, že prostě měřili fakt špatně, ale zase netvrdím, že je měření špatné o řád.

Mám přesně stejnou zkušenost.

A teď otázka, když vrazím X tisíc do suprčupr drahého zařízení, které má spotřebu o 15W menší, za jak dlouho se to zaplatí. 15W mě ročně vyjde na kolik? Na 7-8 stovek? Nechcípne ten krám dřív, než se zaplatí?

Přesně tohle je důvod, proč jsem nakonec nenahradil náš starý desktop/NAS za něco podobného moderního. V idle žere nějakých 25 až 30 W. Když to nahradím tímhle, bude to super ale zaplatí se mi tak za tři čtyři roky se štěstím a to do toho raději nepočítám svůj čas protože to by se mi nezaplatil do konce své životnosti.

« Odpověď #66 kdy: Dnes v 13:24:28 »
Tak je poměrně známé, že tyhle měřáky za pár korun jsou na dolní hranici stupnice nepřesné.

Návratnost je potřeba počítat u všeho, ale jsou tu i další situace, kdy vás může zajímat zvýšená spotřeba. Když to budete chtít třeba zálohovat pomocí UPS, pak těch pár wattů navíc může znamenat rozdíl mezi "musím to urychleně vypnout" a "může to jet z baterek hodiny". Výkonnější UPS už také může mít aktivní chlazení, což znamená hluk, a další zvýšení spotřeby.

Každý ten watt spotřeby taky znamená watt vyzářeného tepla, které musíte někam odvést. Každý větrák taky něco žere, navíc pokud to chcete mít třeba někde ve špíži, už tam může být nepříjemně teplo. Chlazení taky znamená hluk. No a pokud máte doma klimatizaci, což je stále více běžné, tak za každý protopený watt ještě musíte další energii použít na chlazení.

CPU

• 1 189
    • Zobrazit profil
« Odpověď #67 kdy: Dnes v 13:57:14 »
Mějme hypotetický systém, který topí 3W (např. ten Intel Compute Stick) a druhý systém, který topí 18W. A nebo 5 a 20W, nebo 1W a 16W, prostě delta je 15W.

Každý ten watt spotřeby taky znamená watt vyzářeného tepla, které musíte někam odvést....za každý protopený watt ještě musíte další energii použít na chlazení.

Nechceš se nad tím ještě zamyslet a trochu to přeformulovat?
Těch 15-20W topí zapnutý počítačový monitor nebo světýlka na stromeček a dost pochybuji, že kvůli tomu někdo instaluje klimatizaci. Můžeš mi oponovat, že světýlka na stromeček se přece dávají v zimě, kdy se to chladí tak nějak samo. RPI v peaku si řekne o 25W a ač je fučák na malém procesoru žádoucí, nemyslím si, že kdekoliv v dokumentaci je napsáno, že si k tomu musíš pořizovat klimatizační jednotku.

« Odpověď #68 kdy: Dnes v 16:06:42 »
Když to budete chtít třeba zálohovat pomocí UPS, pak těch pár wattů navíc může znamenat rozdíl mezi "musím to urychleně vypnout" a "může to jet z baterek hodiny". Výkonnější UPS už také může mít aktivní chlazení, což znamená hluk, a další zvýšení spotřeby.

V téhle výkonové hladině jsou i velmi levné SOHO UPS dostatečně kapacitní na to, aby to jelo velmi dlouho watt sem newatt tam. Samozřejmě pokud je požadavek "chci, aby to neběželo z UPS dvě hodiny ale celý den", je to relevantní ale takových nebude moc. Stejně jako jsem nikdy nenarazil na žádnou takovou malou UPS, která by vyžadovala aktivní chlazení, navíc s takhle minimálními příkony. Tam je často problém naopak spíš ten, že dnešní levné příliš inteligentní pseudozelené UPS takový příkon považují za natolik malý, že se prostě vypnou; zrovna nedávno jsem to řešil a měl u toho chuť fackovat.

Každý ten watt spotřeby taky znamená watt vyzářeného tepla, které musíte někam odvést. Každý větrák taky něco žere, navíc pokud to chcete mít třeba někde ve špíži, už tam může být nepříjemně teplo.

Cokoliv do cca 40 W celkem bez problémů v pokojové teplotě uchladíte dostatečně dimenzovaným chladičem pasivně pokud to zrovna nemáte zavřené v hermeticky utěsněné skříni. Ano, ve spíži, kde je padesát stupňů jsem to nikdy neřešil; nemám takovou a i na půdě je v parném létě tak čtyřicet.
« Poslední změna: Dnes v 16:11:17 od Martin Poljak »

« Odpověď #69 kdy: Dnes v 16:16:15 »
Zaujalo mne 213.7V v zásuvce. Stále v mezích ale nic moc.

Vím o nové výstavbě (satelit), kde je v zimě už kolik sezón když tam každému jede elektrické podlahové topení napětí mnoho hodin denně cca 180 až 190 V. Pravidelně to reklamují, EG.D přijede, proměří to na trafu, prohlásí, že je vše v normě a zase odjede. A nedělá s tím samozřejmě nic. Někde je to prostě těžký.

jjrsk

• 810
    • Zobrazit profil
« Odpověď #70 kdy: Dnes v 16:33:48 »
Předně, laciné měřiče spotřeby často nedokáží změřit malé proudy ....
Ehm .... ona se spotreba predevsim meri wattmetrem, pripadne se da odecist na hodinach ... protoze ampermetrem, se zmerit neda. Da se tak maximalne +- odhadnout.

On to totiz ampermetr zmeri nikoli tu spotrebu, ale proud, a to vcetne jalovy slozky. Nemluve o tom, ze specialne ruzny digitalni kramy (a to nejen ty levny) merej neco uplne jinyho, nez si typicky meric mysli.