DYI náhrada DVB-T2 set-top boxu

Re:DYI náhrada DVB-T2 set-top boxu
« Odpověď #15 kdy: 05. 12. 2023, 12:23:53 »
Jak zaznělo výše od kolegy, linuxový STB s Enigma2 dokáže nabídnout spoustu muziky bez umělých omezení.
Třeba něco takového: https://www.tvdigitalne.cz/zgemma-h7c--1xdvb-s2x--2xdvb-t2-c-/
S danou značkou a modelem zkušenost nemám, chtěl jsem navrhnout model od VU+, ale tam varianta s dual DVB-T2 není zrovna obvyklá a cenovka vychází relativně vysoko.

Je v tom custom linux s přístupným ssh, instalací balíčků přes opkg. Nahrávání praktiky bez omezení, na interní úložiště, USB, NAS přes CIFS/NFS. Obstojné UI. WebUI pro správu nastavení, ovládání, streamování. Podpora připojení přes Kodi plugin, přes appky pro platformy Android/AndroidTV/iOS/AppleTV. Možností jak to pro domácnost nastavit a využít je spousta, zvídavý linuxák má dost prostoru si s tím pohrát a pěkně vyladit. Konkrétně já tu mám řadu let v provozu starší VU+ s dual DVB-S2, fakticky ani není umístěn u TV a není připojen přes HDMI. Po prvotním nastavení si vystačím se streamováním pomocí apek, pluginů, webui přes LAN i VPN.

Oproti DYI to má výhodu v tom, že je to stabilní po HW i SW stránce, vyladěné a přitom ještě dostatečně otevřené pro přizpůsobení.

« Odpověď #16 kdy: 05. 12. 2023, 12:29:37 »
Problem je, ze planovani nahravek v tvheadendu je nepouzitelne, potrebuju neco, co se da ovladat pres toho klienta televiznim ovladacem
A co takhle z mobilu? Pro android existuje TVHClient, kdyz jsem pred par lety mel neco podobneho tak mi ta appka prisla pouzitelna, na planovani nahravani  i na prehravani live nebo zaznamu na mobilu. Pak jsem si ji za par korun i koupil (ale i free verze asi staci).

« Odpověď #17 kdy: 06. 12. 2023, 15:21:23 »
Ahoj,
dostal jsem od pribuznych pozadavek na vyber DVB-T2 STB se dvema tunery, aby slo jeden program nahravat a na jiny se divat. Protoze STB s dualnim tunerem asi neexistuji (na alze jsem nasel jeden, ktery stoji 7k a navic ho nemaji), rad bych se vydal cestou rozjeti tvheadendu na QNAP NASu, ktery tam je, a nejakeho klientskeho SW na RPi (asi Kodi). Problem je, ze planovani nahravek v tvheadendu je nepouzitelne, potrebuju neco, co se da ovladat pres toho klienta televiznim ovladacem, a nenasel jsem nikde nic o tom, ze by snad Kodi mohlo fungovat jako interface k tvheadendu a nahravky by sly z EPG planovat primo v Kodi.

Co s tim? :D Neprovozujete doma neco podobneho?
Nekomplikuj si zbytocne zivot. ja som sa tiez hral s TVH + DVB-S2 PCI karta a pod. (ale to som mal menej rokov). Ako uz spominali kolegovia, tak za celkom slusne peniaze vies kupit box s Enigma2. Velmi, ale velmi podarene boli formuler F turbo (dokonca F1bol dvojtuner a F3 mal sachtu na druhy tuner).
Teraz som spokojny s VU+Uno 4K SE. Ma to dual FBC tuner, takze kludne uspokojis aj 15 streamerov bez ohladu na transponder (neviem sice ako je to stabilne pri 15 streamoch (musel by som skusit)).
Ja nie som zastanca archivov. Co nevidim v realnom case v TV, tak to si uz potom nikdy nepozrem a ak ano, tak to bude na YT. Zial (chvalabohu) ani som nikdy nic nenahraval, pretoze nic pre mna v TV nie je dolezite aby to stalo za nahravku.
Posledne nahravanie som robil v 90-tych rokoch na VHS kazety  ;D

dzavy

« Odpověď #18 kdy: 07. 12. 2023, 16:43:49 »
jakakoli pausalni platba nepruchozi
...
nejaka 5 let stara nahravka ktera za zadnou cenu nesmi zmizet

Sorry ale za takovýchhle podmínek a přístupu bych do žádného DIY řešení nešel, poslal bych jim ten odkaz na Alzu a nazdar.

« Odpověď #19 kdy: 08. 12. 2023, 08:45:38 »
...

Sorry ale za takovýchhle podmínek a přístupu bych do žádného DIY řešení nešel, poslal bych jim ten odkaz na Alzu a nazdar.

aktuálně:
https://www.alza.cz/set-top-boxy-dvbt2-dva-tunery/18874982.htm
moc bych se s tíám nemazal a vzal ten levnej eXtendLan. jediná otázka je, jestli záznamy půjdou přehrát třeba ve VLC.

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 08. 12. 2023, 09:33:36 »
Nebral bych žádný krám typu STB za pár stovek, budou to jenom vyhozené peníze a funkčnost na nule.

« Odpověď #21 kdy: 08. 12. 2023, 11:07:52 »
...

aktuálně:
moc bych se s tíám nemazal a vzal ten levnej eXtendLan. jediná otázka je, jestli záznamy půjdou přehrát třeba ve VLC.

Jenže ten eXtendLan má tohle:  Tuner DVB-T2 (H.265/HEVC), DVB-T, Duální. Předpokládám, že v dnešní době chce tazatel minimálně 2x DVB-T2...

Osobně mám RPI4B, Tvhat, Kodi a tvheadend. Fajn je, že to má HDMI-CEC. Ale jinak bych to IT nefandům nedoporučoval, není to úplně bezproblémové. Pokud mají možnost internetu od O2, myslím že k tomu dávaj ten základní balík televize (asi modrá) zdarma.

« Odpověď #22 kdy: 08. 12. 2023, 11:31:20 »
...

aktuálně:

Jenže ten eXtendLan má tohle:  Tuner DVB-T2 (H.265/HEVC), DVB-T, Duální. Předpokládám, že v dnešní době chce tazatel minimálně 2x DVB-T2...

1) je to kategorie "Dvoutunerové DVB-T2 set-top boxy (H.265 / HEVC)" a je to nadpis cca 24b písmem
2) v popisu píšou (cituji) "Sledovaný a nahrávaný TV pořad mohou být z různých multiplexů" (konec citátu), ergo lze celkem oprávněně očekávat, že to má dva tunery ;-)

Osobně mám RPI4B, Tvhat, Kodi a tvheadend. Fajn je, že to má HDMI-CEC. Ale jinak bych to IT nefandům nedoporučoval, není to úplně bezproblémové. Pokud mají možnost internetu od O2, myslím že k tomu dávaj ten základní balík televize (asi modrá) zdarma.

samodomo, pokud na tom nestrávíš hromadu času, abys dokonale vyleštil fungování, nikdy nemůžeš dát další osobě (a tím spíš neajťákovi) k užívání, prootže zbytek života mu budeš dělat podporu i pro triviální úkony. pokud bys to dotáhnul do stavu, kdy to může používat obecnej koncák, můžeš to rovnou začít prodávat.

« Odpověď #23 kdy: 08. 12. 2023, 11:43:28 »
Než člověk odladí DIY řešení, tak se změní vysílací standard...

Jigdo

• 506
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 10. 12. 2023, 11:21:32 »
Ahoj,
dostal jsem od pribuznych pozadavek na vyber DVB-T2 STB se dvema tunery, aby slo jeden program nahravat a na jiny se divat. Protoze STB s dualnim tunerem asi neexistuji (na alze jsem nasel jeden, ktery stoji 7k a navic ho nemaji), rad bych se vydal cestou rozjeti tvheadendu na QNAP NASu, ktery tam je, a nejakeho klientskeho SW na RPi (asi Kodi). Problem je, ze planovani nahravek v tvheadendu je nepouzitelne, potrebuju neco, co se da ovladat pres toho klienta televiznim ovladacem, a nenasel jsem nikde nic o tom, ze by snad Kodi mohlo fungovat jako interface k tvheadendu a nahravky by sly z EPG planovat primo v Kodi.

Co s tim? :D Neprovozujete doma neco podobneho?

Koukam ze zalezi podle regionu, ale v Praze maji 6 multiplexu v DVB-T/T2
https://www.digitalbitrate.com/dtv.php?mux=MUX6&liste=2&live=56&lang=en
a v Ostrave jen 4 multiplexy v DVB-T/T2
https://www.digitalbitrate.com/dtv.php?mux=&liste=2&live=505&lang=en

Takze pro plnou flexibilitu a moznost nahravat/sledovat/streamovat ze vsech 6 a nebo 4 multiplexu v jednom momentu
bych doporucil box/kartu se stejnym poctem tuneru.

Momentalni spickou podle mne je pro PC znacka TBS a jejich 16 tuner pro DVB-S/S2 na jedne karte
https://www.tbsdtv.com/products/tbs6916-dvb-s2x-or-s2-or-s-hexadeca-tuner-card.html

A pro PC ve standardu DVB-T/T2 s 8 tunery na jedne karte
https://www.tbsdtv.com/products/tbs6209-dvb-t2-c2-tc-isdbt-octatv-tuner.html

A v kombinaci s TVHeadEnd to bezi prefektne.

A pro hotove reseni jak uz tady psal nekdo ty boxy na Enigma2 jsou vynikajic a treba Vu+ ULTIMO 4K nabizi
moznost to osadit az tremi tunery, ale nevim jestli se jeste da sehnat v prodeji a mysli ze uz nabizeji jen boxy se sloty na 2 karty
http://vuplus.com/sub/sub0116.php

S temi TV standardy bych si nedelal starosti aspon ne pro DVB-T/T2 :)
Jedine co se asi muze stat, treba po vzoru CH, je ze to terestrialni vypnou a prejdou
pouze na DVB-S/S2/S2X ......ale pri spravne koupi prijimace, tohle nebudete muset resit
a pouze vymenite kartu v zarizeni .........

Je skoda, ze jeste neexistuje nejake zarizeni treba po vzoru Turris NIC.cz i pro TV box a je
modularni, takze si tam clovek muze pripojit atd co bude chtit a jeste lepe od koho bude chtit ....

« Odpověď #25 kdy: 12. 12. 2023, 09:25:04 »
Koukam ze zalezi podle regionu, ale v Praze maji 6 multiplexu v DVB-T/T2
...
Momentalni spickou podle mne je pro PC znacka TBS a jejich 16 tuner pro DVB-S/S2 na jedne karte
...
A pro PC ve standardu DVB-T/T2 s 8 tunery na jedne karte
...
S temi TV standardy bych si nedelal starosti aspon ne pro DVB-T/T2 :)
...
Je skoda, ze jeste neexistuje nejake zarizeni treba po vzoru Turris NIC.cz i pro TV box a je
modularni, takze si tam clovek muze pripojit atd co bude chtit a jeste lepe od koho bude chtit ....

Báječný plán, má jen jednu drobnou chybičku.
1) Vychází to nesmyslně drahé, a
2) pokud nejsi hotel s minimálně desítkami pokojů nebo ideálně celá síť velkých hotelů s extrémně dobrou konektivitou, tak něco takového dělat vůbec nedává ekonomický smysl.

Technicky vzato je to chyba jediná, ale považoval jsem za nutné její závažnost zdůraznit.

Jigdo

• 506
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 13. 12. 2023, 18:19:04 »
Báječný plán, má jen jednu drobnou chybičku.
1) Vychází to nesmyslně drahé, a
2) pokud nejsi hotel s minimálně desítkami pokojů nebo ideálně celá síť velkých hotelů s extrémně dobrou konektivitou, tak něco takového dělat vůbec nedává ekonomický smysl.

Technicky vzato je to chyba jediná, ale považoval jsem za nutné její závažnost zdůraznit.

Mozna mate pravdu,
koukam na ty multiplexy v DVB-T2 a akorat CT, MUX 21 stoji za to, ale pokud by uzivatel chtel
sledovat/nahravat/streamovat:
- CT, MUX 21 (CT24 a nebo nektery z kanalu v nabidce toho muxu)
plus
- CRA, MUX 22 (CNN Prima News a nebo nektery z kanalu v nabidce toho muxu)
plus
- CDG, MUX 23 (Seznam.cz TV a nebo nektery z kanalu v nabidce toho muxu)
a
- DB, MUX24 (Nova Action a nebo nektery z kanalu v nabidce toho muxu)
tak bude potrebovat nejmene 4 tunery (I takovou kartu u TBS najde ....)
pokud bude uzivatel mit jen 2 tunery tak si bude muset vybrat televizni kanaly pouze ze 2 MUXu .......

Cilem mojeho prispevku bylo nabidnout reseni, ktere sice neni nejlevnejsi, ale je z technickeho hlediska nejlepsi :)
Je jen na uzivateli, ktere reseni zvoli.

Asi nejvetsi uplatneni samozrejmne toto reseni najde mozna ted o vancnich svatcich .... kdy kanaly
v jeden cas davaji nekolik zajimavych programu .....

Pokud se jedna o kvalitu, tak DVB-S/S2 asi dava smysl vice, protoze v DVB-T2 je to akorat CT mux, ktery vyslila FHD.

A treba v Parizi, uz nekolik let provozuji testovaci UHD v DVB-T2 :)
https://www.digitalbitrate.com/dtv.php?mux=R9&liste=1&live=1&lang=en

Takze DVB-T2, sice zdarma, ale jen jeden MUX (21) v plnem FHD
DVB-S/S2, placeny (a koukam ze zvedaji zase cenu pristi rok u SkyLink), ale kanaly v nabidce jsou FHD .....

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 13. 12. 2023, 20:25:53 »
Výhoda DVB-S2 je nejenom v HD, ale i v kodeku, který je MPEG-4 a snáze se zpracovává oproti kodeku HEVC, který je v DVB-T2.

« Odpověď #28 kdy: 14. 12. 2023, 07:57:39 »
Cilem mojeho prispevku bylo nabidnout reseni, ktere sice neni nejlevnejsi, ale je z technickeho hlediska nejlepsi :)

Rozumím a technickou převahu Tvého řešení nerozporuju, jen jsem snahu o to koupit něco co ASPOŇ funguje správně vzdal v momentě, kdy se ukázalo že takový STB stojí od tehdy 9 tisíc nahoru. Pár levnějších jsem zkoušel a všechno to byly polofunkční krámy, které se přehřívaly, vytuhávaly, část funkcí nefungovala vůbec nebo dělala zásadní chyby (jako třeba nečitelný záznam, rozbití filesystému úložiště se záznamy), a podobně. Jedinou alternativou bylo postavit si to sám, a na to nemám čas ani náladu, natož abych k tomu někomu dělal podporu.

Nakonec to dopadlo tak, že kdokoli z příbuzenstva (všichni 60+) chtěl STB, po vyhodnocení potřeb si koupili tu nejlevnější jebku za pár stovek, a ve výsledku na TV stejně nekoukají, protože jak zpívá "Weird" Al Jankovic, "just can't watch this".

Jigdo

• 506
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 14. 12. 2023, 11:10:58 »
Výhoda DVB-S2 je nejenom v HD, ale i v kodeku, který je MPEG-4 a snáze se zpracovává oproti kodeku HEVC, který je v DVB-T2.

Co myslite Tim "zpracovava", nezalezi hlavne na HW, na kterem to zpracovavate?
(A nebo myslite, ze pro zpracovani je potreba lepsi HW?)

Ja vidim hlavni nevyhodu u DVB-S/S2 v tom, ze pokud chce clovek mit moznost prijimat v jeden cas programy z max 2 - 16 transponderu
tak potrebuje samozrejmne kartu, ktera to podporuje, ale i LBN a 3 extra kabely do teto karty [V/L,V/H, H/L, H/H] :(

V pripade DVB-T2, a karty co ma 4/8 tuneru, potrebujete jen jeden, nebo max dva kabely na prijem DVB-T2 signalu
a pokud je signal dobry, da se ten kabel jednoduse rozdvojit a je to, takhle to bohuzel u DVB/S/S2 nefunguje,
a je to slozitejsi.
Ale kvalita DVB-T2 multiplexu krome CT je snad 720p u vybranych a vetsina ma dokonce jen 540p!!!!

Takze, pokud nekdo bydli v bytovce tak muze byt docela problematicke dostat do bytu DVB/S/S2 ty 4 kabely
a nebo dokonce investovat do multiswitche ....