Tolik zbytečných slajdů (přes 70?) o zbytečnosti getterů/setterů/properties, to je opravdu výkon, čekal bych, že se tam dozvím něco zajímavějšího než mlácení slámy. Ale co taky čekat od lidí ze světa C#, že?
Prolistování těch slajdů mi zabralo méně času, než shlédnutí průměrného hollywoodského filmu, takže toho nelituji. Vlastně mi ani nevadilo, že se to týkalo C#, protože se to dá aplikovat i na Javu či PHP. Dobře jsem se zasmál, když jsem místo "
:" uviděl "
=". Jen aby to nevypadalo jako Python

Silně mi připomíná můj vlastní metajazyk, který jsem si napsal pro Vim a který mi napsaný text (ne nepodobný C# light) on-line překládá do konkrétního programovacího jazyka.
Taky jsem o něčem takovém uvažoval, dokonce bych si rád napsal vlastní dokonalý jazyk, asi jako každý programátor :-) Ale zatím na to nedošlo.
Zkusil jsem si už hodně svých "dokonalých jazyků", než jsem přišel k závěru, že nejlepší bude ho naučit svůj editor. I když bude ten metajazyk sebeošklivější, stále budu vidět na obrazovce výsledný kód a ušetří mi to hledání spousty zbytečných syntaktických chyb. Také ho mohu kdykoli modifikovat, aniž bych tím ohrozil dříve napsané aplikace.
Pro Javu existuje Lombok, který ti psaní getterů/setterů a spousty dalších věcí ušetří (logovače, toString, líné gettery atd.).
Víš dobře, že getterům/setterům se vyhýbám. Jsou to jen berličky pro programátory, kteří neumí psát objektově. Makro pro metodu toString() mám přetíženo pro všechny mnou používané jazyky - stačí jen napsat ",S" a vygeneruje mi to kostru metody ve správné syntaxi. Na tom je vidět, kolik balastu v zápisu je. Jenže proč je tam ten balast? Aby se nám to dobře četlo. Pokud si někdo do programu narve hromadu zbytečných komentářů, tak se nemůže divit, že je stěží čitelný. I bez komentářů se program v Javě či PHP dá docela dobře číst.
V Lispu se komentáře dají rozumně psát pouze mezi funkcemi - i proto bývají užitečnější než v C-like jazycích, ve kterých ten syntaktický balast nese roli komentářů. Skutečné komentáře v C-like jazyku mají vlastně jen jednu roli: Ukazují, že zde je chyba, kterou je nutné opravit.