Přechod z Javy na Rust. Ano či ne?

Kit

• 872
    • Zobrazit profil
Re:Přechod z Javy na Rust. Ano či ne?
« Odpověď #15 kdy: Dnes v 12:19:35 »
Zrovna studuji XProc, který podle mne skoro nikdo nezná, ale rozhodně je zajímavý.
XProc se moc neujal, ne? Zajímal jsem se o to v době kolem vydání první verze specifikace, pak jsem se na to ještě párkrát podíval. Ale existovala jen jedna nebo dvě implementace a jejich možnosti byly dost omezené.

Aktuální je verze XProc 3.1, která vyšla letos na jaře. Umí toho řádově víc než jednička. Hlavně více vstupů v různých formátech, včetně CSV a JSON. Umí i položit SQL dotaz a zpracovat výstup. Je toho docela dost. Existují dvě implementace - XML Calabash a MorganaXProc.

Kit

• 872
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: Dnes v 12:29:06 »
Před nějakými 30 lety se kladly řečnické otázky, zda FORTRAN přežije rok 2000. C, a zejména C++, mělo přitom nepochybně mnohem silnější tah na branku v porovnání s FORTRANem-66 nebo 77, než má Rust oproti C++. Asi není špatné Rust umět (po mně to už nechtějte), ale pracovat na C++ nebo Javě je jistější chleba.

Pro drcení čísel je Fortran stále nepřekonaným jazykem a stále je modernizován. Neznám jiný jazyk, který by tak efektivně pracoval s vícerozměrnými poli.

« Odpověď #17 kdy: Dnes v 12:40:00 »
Pro drcení čísel je Fortran stále nepřekonaným jazykem a stále je modernizován. Neznám jiný jazyk, který by tak efektivně pracoval s vícerozměrnými poli.

Len sa to nikomu nechce prepisovať z predpokakanosti, že by v tom narobili chyby. A keď je to zapúzdrené v knižniciach a na používateľskej úrovni sa použije povedzme python, nikoho to ani netrápi. (Teda dovtedy, kým to neprináša nejaké nepríjemné obmedzenia)
« Poslední změna: Dnes v 12:42:24 od balkovic »

Re:Přechod z JAVA na RUST (ANO či NE)
« Odpověď #18 kdy: Dnes v 19:21:57 »
Inak ja som JS dev

...

v tomto prípade Java a PHP sú celkom špatné jazyky, kvôli obskurdnej syntaxi v prípade Javy a nekonzistentnému API v prípade PHP

...

vyhoď Javu a PHP
To je teda objektivní příspěvek :-) Chápu, že máš rád JS a nemáš rád Javu a PHP, ale objektivně jsou všechny tři na stejné úrovni. Třeba já osobně bych mnohem radši dělal v Javě nebo PHP než se patlal s JS/TS peklem.

CPU

• 1 158
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: Dnes v 19:27:19 »
Už se objevují zakázky, kde je Rust zmíněný jako preferovaný.
Za sebe musím říct, že mi přišla nabídka remote v USA v Rustu za MOC ZAJÍMAVOU SUMIČKU!
Konkrétně za natolik motivační, že to byl trojnásobek platu programátora v Praze.
Nakonec jsem to nevzal, protože jsem se místo učení Rustu flákal.
Ale nabídek na Java chodí samozřejmě mnohem víc, zatím.

Mlocik97

• 951
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: Dnes v 19:30:05 »
Inak ja som JS dev

...

v tomto prípade Java a PHP sú celkom špatné jazyky, kvôli obskurdnej syntaxi v prípade Javy a nekonzistentnému API v prípade PHP

...

vyhoď Javu a PHP
To je teda objektivní příspěvek :-) Chápu, že máš rád JS a nemáš rád Javu a PHP, ale objektivně jsou všechny tři na stejné úrovni. Třeba já osobně bych mnohem radši dělal v Javě nebo PHP než se patlal s JS/TS peklem.

Ak by si prečítal celú správu a nevystrihol 3 vety z toho, tak by si pochopil. Vôbec nikde nefavorujem JS, odporúčam prakticky hociktorý jazyk okrem PHP a Javy. Ale na stejné úrovni tie jazyky rozhodne nie sú. Existujú merateľné štatistiky koľko znakov či riadkov kódu je potreba pre dosiahnutie stejnej funkcionality v JS a Jave (alebo akomkoľvek jazyku vs Jave), je merateľné počet inkonzistencií v API v PHP atď.

Kit

• 872
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: Dnes v 19:56:28 »
Vôbec nikde nefavorujem JS, odporúčam prakticky hociktorý jazyk okrem PHP a Javy. Ale na stejné úrovni tie jazyky rozhodne nie sú. Existujú merateľné štatistiky koľko znakov či riadkov kódu je potreba pre dosiahnutie stejnej funkcionality v JS a Jave (alebo akomkoľvek jazyku vs Jave), je merateľné počet inkonzistencií v API v PHP atď.

O Javě se ví, že je ukecaná. PHP je na tom o dost lépe. Nekonzistenci PHP API si můžeš snadno upravit vhodným dekorátorem. Měření počtu řádek je zcela irelevantní, podstatná je čitelnost kódu. Nadbytečné řádky jsou způsobeny nepochopením principu zapouzdření.

BoneFlute

• 2 052
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: Dnes v 20:08:28 »
Nemyslím si, že by byl náhradou Javy, ale spíš náhradou C++.

Už zas chce niekto nahradzovať C++?? To sa naozaj nestane...
Protože to už se stalo.

BoneFlute

• 2 052
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: Dnes v 20:20:54 »
U Javy bych zdůraznil tyto výhody:
- je to silně etablovaný jazyk
- je to jazyk nad běhovým prostředím
- je to snadný jazyk na naučení i používání

U Rustu bych zdůraznil tyto výhody:
- vytváří to rychlé a kompaktní binárky na úrovni C/C++
- snaží se o maximální bezpečnost, víc než Java
- má bohatý výrazový aparát
- má vestavěný systém pro balíčky, překlady, testování, dokumentaci, a podobně

Pokud chceš vydělávat peníze, tak Rust ještě není to pravé.
Pokud si chceš rozšířit obzory stran programování, tak je to výborná volba, ale Haskell by byla ještě lepší.
Pokud chceš praktický jazyk, kterým lze vytvářet užitečné aplikace a přitom zužitkovat každou hodinu jeho studia, a přitom chceš moderní syntax a nástroje, tak pak je Rust výborná volba.

CPU

• 1 158
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: Dnes v 20:24:27 »
Mimochodem, USA prý zatížili H-1B vízum částkou $100,000 ročně, za tři roky byste si takhle našetřili na fungl nový Aston Martin DB12 v plný palbě. Takže 160 tisíc korun měsíčně dáte jenom za to vízum, což na výplatě asi částečně pocítíte. Pohledem malého človíčka z Horní dolní to je straně moc peněz, ale šikovný vývojář si tam vydělá 20 000 USD měsíčně a po pár letech si můžete požádat o občanství.
A zároveň to znamená, že se bude víc lidí najímat na remote práci.
Před Covidem hodně firem trvalo na přestěhování, to se při Covidu změnilo a teď to bude zase o dost běžnější.

Ale zpátky k Rustu, podle mě to není špatná volba.

https://www.indeed.com/jobs?q=rust+developer&l=new+york%2C+ny&radius=35&from=searchOnDesktopSerp&vjk=5eb1eabb7184d320

200 tisíc dolarů ročně = 330 tisíc měsíčně za práci v Rustu...pracovat za to v ČR...jako dostanete se k lepším nabídkám, ale tohle jsou právě ty joby, které budou teď remote.

A co se stane:
Indové využijí příležitosti a pokusí se urvat co nejvíc jobíků v USA za 200 000 USD/měsíčně.
Češi budou kníkat, kroutit si koulema, stěžovat si, ale reálně makat v ČR za nějakých 100 000 Kč, kolik programátor v ČR má (v Praze samozřejmě mnohem víc).

Respekt vůči Indům, sice prd umí, ale nejsou to zabělci a umí si o peníze říct. A nakonec tyhle joby urvou.
My Češi máme často moc malou dušičku, moc se bojíme, rádi fňukáme, vysvětlujeme proč to nejde a schováváme se pod kámen.

« Odpověď #25 kdy: Dnes v 20:41:05 »

Pravda je, že se asi snaží. Nicméně stále jsou v kompilátoru bugy, někdy staré i řadu let, které umožňují v safe kódu vyvolat segfault nebo přetypovat cokoliv na cokoliv jiného. Krom toho pak pravidla pro aliasing zatím nejsou specifikována, takže není zatím jasné, které crates mají nedefinované chování a které jsou v pořádku.

« Odpověď #26 kdy: Dnes v 20:46:01 »
Nemyslím si, že by byl náhradou Javy, ale spíš náhradou C++.

Už zas chce niekto nahradzovať C++?? To sa naozaj nestane...

Je mi jasné, že C++ tu bude ještě dlouho, ale snad uznáš, že Rust je o něco bezpečnější a že dává méně prostoru, jak se střelit do nohy.

To je v kontexte mojej odpovede úplne irelevantné. Rust nič nenahradzuje. Nahradenie niečoho znamená, že to, čo je nahradené, sa prestane používať. A začne sa používať to, čím to bolo nahradené. Masovo. Rust je jednoducho ďalšia možnosť. Alternatíva. V niektorých smeroch s rozšírenou funkcionalitou.

Osobne ale naozaj nechápem to nadšenie členov komunity Rustu ohľadne náhrady C++ Rustom.

Pretože ak by C++ bolo naozaj nahradené, čo sa môže stať jedine tak, že by bolo legislatívne vytlačené z obchodne zaujímavých oblastí, tak tí, ktorí v ňom píšu, predsa len tak z pracovného trhu neodídu, ale jednoducho začnú písať v Ruste. A to bude pre tých, čo v Ruste píšu teraz a pravdepodobne sa cítia kvôli tomu byť výnimočnými, aspoň mi to tak pripadá, súdiac podľa tých konfrontačných príspevkov voči C++, veľmi-veľmi nepríjemná konkurencia.

Inak si myslím, že by bolo na čase, aby sa takéto výkriky do tmy prestali objavovať pretože to naozaj nikomu neprospieva.

A čo sa bezpečnosti C++ týka, letné zasadanie v Sofii nejaké veci naznačuje.

« Odpověď #27 kdy: Dnes v 21:02:02 »
Rust konkuruje více jazykům - C, C++, Go, node.js, Java, atd...

Ono se to nezdá, ale rust je celkem multiúčelový a díky package managementu je celkem jednoduché ho použít pro různé věci. Já už bych třeba nikdy nechtěl psát server nějaké služby v C++. Kdysi jsem měl oblíbený node.js právě pro tu jednoduchost napsat v tom nové věci nebo nějaké jednoduché služby, co jsem potřeboval, ale dnes mám radši rovnou použít rust.

Lidi co říkají, že rust nenahradí C++ žijou ve vlastním omezeném světě. Ono už se to totiž děje, sice salámovou metodou, ale jede se.

BoneFlute

• 2 052
    • Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: Dnes v 21:09:46 »

Pravda je, že se asi snaží. Nicméně stále jsou v kompilátoru bugy, někdy staré i řadu let, které umožňují v safe kódu vyvolat segfault nebo přetypovat cokoliv na cokoliv jiného. Krom toho pak pravidla pro aliasing zatím nejsou specifikována, takže není zatím jasné, které crates mají nedefinované chování a které jsou v pořádku.

Na jednu stranu mám tendenci s tebou souhlasit; už jen z toho principu, že Rust je mladý, musí tam být chyby.

Na druhou stranu mi to tak trochu kazí, že příklady, které jsi doteď uváděl byly špatné a nepotvrzovali tvé tvrzení.

v kompilátoru bugy, ... které umožňují v safe kódu vyvolat segfault nebo přetypovat cokoliv na cokoliv jiného.
Rust sice i v unsafe něco hlídá, ale podstatou unsafe je, že to může zbuchnout (dokonce i transitivně v safe kódu který unsafe použije). Takže jaký bug?

Krom toho pak pravidla pro aliasing zatím nejsou specifikována, takže není zatím jasné, které crates mají nedefinované chování a které jsou v pořádku.
Tady se nechytám, tak se k tomu nebudu vyjadřovat

BoneFlute

• 2 052
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: Dnes v 21:17:58 »
Rust konkuruje více jazykům - C, C++, Go, node.js, Java, atd...

Ono se to nezdá, ale rust je celkem multiúčelový a díky package managementu je celkem jednoduché ho použít pro různé věci. Já už bych třeba nikdy nechtěl psát server nějaké služby v C++. Kdysi jsem měl oblíbený node.js právě pro tu jednoduchost napsat v tom nové věci nebo nějaké jednoduché služby, co jsem potřeboval, ale dnes mám radši rovnou použít rust.

Psát webovou aplikaci v C úplně normální není. V Rustu klidně. Je to jen o trošku těžší než v PHP, nebo Pythonu.

Když jsem nucen psát v PHP, Python, Javascript je to proto, protože klient má hosting, nebo legacy kód, nebo vývojáře.
Když jsem nucen psát v C#, je to proto, protože klient má existující codebase a vývojáře.
Když jsem nucen psát v Javě, tak proto, protože telefony. Ale Rust už zalejzá i tam.
Javascript/Typescript do prohlížeče je stále nejvhodnější volba.

Lidi co říkají, že rust nenahradí C++ žijou ve vlastním omezeném světě. Ono už se to totiž děje, sice salámovou metodou, ale jede se.
Tak jim to dopřejme.