Podle mého názoru, na takovou otázku nelze dát jednotnou a úplnou odpověď. To jaké řešení si konkrétní firma vybere závisí na mnoha různých faktorech, které bude asi dost těžké nějakým způsobem zobecnit nebo zgeneralizovat. Roli může hrát třeba informovanost vedení a taky jejich ochota jít do projektu, který není tak "zavedený", nebo třeba jen klasické lidské vlastnosti jako neochota hnout trochu více zadkem, či vůbec připustit nějaké nové možnosti (a pod...)i když by to mohlo pro firmu mít v dlouhodobějším horizontu pozitivnější výsledky. Dalším faktorem budou i finanční možnosti, nebo možná neexistence oss ekvivalentů software pro danou činnost. Může to být i prostý vliv zvyků setrvačnosti (všichni používají Widle, tak mi taky!). Velký vliv má určitě reklama.
To, že nějaký program běží spolehlivě pod Wine, je docela chatrný argument, protože když by došlo k jeho selhání a firma by od dodavatele požadovala nějakou podporu, či dokonce nějakou náhradu, asi dost těžko bude prokazovat, že k selhání došlo vinou špatné aplikace a není důsledkem jejího provozování na nepodporované platformě v podmínkách, pro které nebyla ani vyvíjena ani testována..
Další věcí je to, že oss řešení může být i klidně těžce placené. Vemte si třeba enterprise řešení od RedHatu, nebo Mandrivy, které rozhodně korunu nestojí. Přitom jeho základem je právě oss (a většinou Linux ). Navíc oss není vůbec tak přehlížené jak by se mohlo zdát. potkal jsem už hodně firem, jejichž síťové a virtualizační systémy běžely zrovna na některém z Linuxů (nejčastěji co vím tak RedHat a Debian). Nebo míst MS Office používají třeba Open office, atd...Viděl jsem i pracovní stanice, nebo termiály běžící na Linuxech. Znám i pár drobných podnikatelů, kteří Linux při své práci používají...
Hodně v tom hraje i roli naprosto běžná představa, že otevřený/svobodný software = software zadarmo. To nemusí být nutně pravda! Spousta lidí je navíc třeba očekává, že když si pořídí Linux, tak si vlastně pořizují Widle se vším všady zadax a všichni budou ještě z radostí skákat kolem jejich problémů a neznalostí. jaké je pak jejich rozčarování, když zjistí, že to tak (LOGICKY!!!!!) není...
a tak by se to dalo rozvádět do nekonečna. Polemické je i generalizované prohlášení o tom, že oss má více předností. Jistě spoustu předností má, ale nikde není psáno, že musí být nutně důležité, nebo využitelné pro každého...