Co mi kazí soubor?

Co mi kazí soubor?
« kdy: 03. 11. 2024, 15:26:55 »
Když kopíruju soubor z paměťové karty na externí SSD disk, tak se třeba každých 10GB zasekne u jednoho souboru (který má(jí) 10 MB) a pak v správci úloh vidím, že takový že přenos zápis na cílový disk stále probíhá. Když pak vzteky vyrvu cílový disk, tak ten poslední zapisovaný soubor ukazuje správce souborů velikost 37GB. Nyní, podruhé, 22GB. Divné, u 10MB souboru. Co to kurva je? A jak je možné, že "to" vytvoří obří soubor o takové velikosti, které překračuje velikost zdrojové jednotky. Ten soubor nejde přejmenovat, musím ho jen smazat.
Když tám zrušit, tak jen vidím Rušení... a ruší už to 5 minut vkuse. Soubor stále bobtná, ale blikací kontrolka u zdrojové čtečky karet už nebliká - neaktivita. Zdrojový médium neodpojuji, to vypadá ,že je OK.

Re:Co mi kazí soubor?
« Odpověď #1 kdy: 03. 11. 2024, 19:34:58 »
Když vzteky vyrvete během zápisu souboru USB úložiště, tak ten soubor vzteky naroste na nesmyslnou velikost :).

Situace je zkrátka taková, že se zápis zasekl, těžko říct na čem. Hledal bych za stálého míchání (tedy zapisování) v event logu, jestli nemá systém s tím diskem nějaký problém, který by uměl zalogovat.

Obecně vyrvávat disk během zápisu je špatný nápad za jakékoli situace, i když se zápis zasekne. Tím spíš, pokud si systém myslí, že disk je stále aktivní (tj. čeká na vyřízení požadavku). To správce úloh ukázat umí - aktivita blížící se nebo dosahující 100 % značí, že se prostě čeká na ten disk. Obvykle to bývá problém disku, ale může selhat i něco přímo na USB, může být vadné jak úložiště, tak deska samotná.

Re:Co mi kazí zápis ? exFAT
« Odpověď #2 kdy: 03. 11. 2024, 20:33:01 »
Málem bych zapomněl. Event Log. On totiž nešel spustit zrovna. Když se zasekne diskové IO, tak  půlka věcí  na PC je zatu(c)hlých.

No ale na tom je něco divné. On ten zápis neustále pokračoval i když jsem viděl, že je to pořád na jednom 10MB souboru v záhlaví toho malého okénka. A že správce úloh pořád hlásil nějaký zápis kolem 200MB/s. Vyrval jsem to až po pěti minutách, když jsem měl tušení, že to disk nerozdýchá.

V prvním záseku šlo chvilku z disku ještě číst, procházet složky (otázka ,zda to nebylo na cachované a to bych si tipl že může být) - je to  exFAT, Nvme přes UASP/usb3.0 . pak nešlo, při druhé záseku už ne.

ale chyb je podeřele málo:
pokus 1
Upozornění- Disk: Byl proveden opakovaný pokus o vstupně-výstupní operaci na adrese logického bloku 0x1ee98f20 pro disk 1 (název PDO: \Device\000005bb).{Neúspěšný zpožděný zápis} Upozornění-exfat: Systému Windows se nepodařilo uložit všechna data pro soubor \Device\HarddiskVolume71. Data byla ztracena.  Tato chyba může nastat, pokud bylo zařízení odebráno nebo je médium chráněné proti zápisu.
Informace:ApPopup: Místní nabídka aplikace: Windows - Neúspěšný opožděný zápis : Exception Processing Message 0xc000a082 Parameters 0x7ffc2fd31c38 0x7ffc2fd31c38 0x7ffc2fd31c38 0x7ffc2fd31c38

pokus 2, po 3 minutách

navíc:
stejné jako 1, akorát pokus o vstupněvýstupní dvakrát. Navíc 3x tam ještě mám
Stav 0x00001069 určuje, že rozhraní zařízení \\?\USB#VID_D12D&PID_A853#MSFT30DDWTF} nepodporuje rozhraní WMI iSCSI. Pokud toto zařízení není zařízením HBA iSCSI, může být tato chyba ignorována. 

Normálně bych čekal, že se tam objeví desítky takovýhle hlášek v nějakém sledu. Jak mám vypozorováno

RDa

• 2 705
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 03. 11. 2024, 21:03:03 »
podle me chcipa ten externi disk - at uz radic/bridge pod zatezi, nebo jen spojeni je naprd

doufam ze to neni jedine misto kam "to neco" ukladas, protoze muze byt ze zitra tam uz nic neprectes

« Odpověď #4 kdy: 04. 11. 2024, 13:56:06 »
jestli je to starší plotna, tak mu taky může nestačit napájení z portu.

k3dAR

• 3 012
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: Dnes v 00:31:01 »
jestli je to starší plotna, tak mu taky může nestačit napájení z portu.

ehm :-)
[...] je to  exFAT, Nvme přes UASP/usb3.0 [...]

RDa

• 2 705
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: Dnes v 01:26:01 »
[...] je to  exFAT, Nvme přes UASP/usb3.0 [...]

Nuz trim se tuneluje vyjimecne a pokud tam visi nejake QLC.. mate na wtf momenty slusne zadelano

k3dAR

• 3 012
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: Dnes v 02:56:31 »
@RDa no nevim, mam NVMe v USB redukci a problemu sem si nevsiml, ani pri kopirovani souboru, ani kdyz regulerne instalovanej system z toho bootuju, je teda pravda ze to pouzivam jen obcas, primarne sem tu redukci kupoval kdyz pretahoval system+data z 512GB NVMe na 4TB NVMe pri vymene v NB a nasledne to puvodni v tom nechal a parkrat z toho startoval ;-)

« Odpověď #8 kdy: Dnes v 05:34:20 »
Zdravím,
Stalo se mi to stejné, jen se přimountovaným sdíleným SMB/CIFS diskem. Na důvod jsem nepřišel. Číst šlo bez problému, jen ten  zápis dělal bordel