Všem moc díky za odpovědi, které byly skutečně k věci a pomohly mi udělat si v té záležitosti jasněji.
Co se týče důvodů proč syn chce Apple. Jde také o to, že syna opravdu hodně baví focení. Rád se toulá přírodou - třeba i několik dní se spacákem na zádech chodí po horách a fotí tam místní krajinu na jejíž focení se zaměřuje. Následně fotky v rawu upravuje. Dle synova vyjádření je Apple pro toto vhodnější než Win.
Tento požadavek jsem původně nezmínil, protože notebook má sloužit zejména jako pomůcka pro studium na FIT. To je zcela a naprosto ten nejdůležitější důvod pro koupi. Teda co se mě týče.
Kdosi tady zmínil i téma "dostuduje-nedostuduje". Nedá mi to abych nezareagoval.
Je fakt, že syn se na střední zrovna neprojevoval jako nějaký "ajťák". Avšak poměrně ho ve škole bavila matika a fyzika.
Mimochodem, má celkem 3 maturitní zkoušky z matiky
- matika státní (CERMAT) základní – jeho úspěšnost je takřka 100%
- matika státní (CERMAT) rozšířená – úspěšnost něco přes 70%
- matika školní – 1
a pak taky maturoval z fyziky školní – 1 (prý dokonce s pochvalou – netuším jestli před rozvinutou zástavou a nastoupenou jednotkou
)
Docela mě překvapilo, že dnes je možné v rámci jedné maturity absolvovat 3 různé maturitní zkoušky ze stejného předmětu.
Pak také si ještě udělal test z matiky u Scia – úspěšnost 96 percentil.
Z toho vyplývá, že splnil hned několik požadavků na to aby se na FIT prostě jen zapsal.
No a já si říkám – první dva semestry bude zejména matika. Ta ho celkem baví, tak snad mu to půjde. A co se týká "IT" předmětů – hodně bude záležet na spolužácích, na učitelích, celkově na školní atmosféře. Buď ho to chytne za srdce a on se nějak vyprofiluje a nebo taky třeba né a syn prohlásí, že to dál studovat nechce, což by mě sice mrzelo a i naštvalo, ale z domu bych ho nevyhodil. Taky bysme to nějak vyřešili. Holt uvidíme. :p