Přestože jsem linuxák a podporuji opensource, tak mám iPhone přibližně od roku 2015.
Na hudbu používám Spotify. Ke kopírování hudby do iPhone by měl jít teoreticky použít Rhytmbox (defaultní přehrávač v ubuntu), který nabízí nějakou synchronizační službu, ale nikdy se mi to nepodařilo zprovoznit. Fotky ven kopírovat jdou (připojí se to prostě jako disk), dovnitř ne. Řeším to používáním Dropboxu.
Jinak kdysi jsem používal na flac a mp3 nějaké aplikace, které otevřely HTTP server, ke kterému se šlo připojit po lokální síti a hudbu nakopírovat přímo do těch aplikací takhle. Bylo to zdarma a fungovalo to, ale uznávám, že to bylo takové kostrbaté a relativně nepohodlné.
iPhone si kup, pokud nechceš mobil řešit. Pokud tě prostě nezajímá a chceš ho používat, pokud chceš rychlou GPS, ucházející foťák a naprosto nemáš zájem si s tím hrát. Apple se snaží, aby to pro tebe byla věc, jako třeba nůž. Dokud s ním chceš jen krájet, tak budeš spokojený, ale když ho budeš chtít brousit, nebo na něj pořizovat nějaké mody, třeba lepší držadlo, tak zapláčeš nad uzavřeností.