Odkud kam se měří výška chladiče... nevím o tom, že by pro to byl nějaký standard. YMMV.
Správně koukáte po chladiči jmenovitě pro LGA1366. Bohužel má svou specifickou rozteč montážních děr, 80x80 mm (a asi i další rozměry). Předchozí LGA775 měl rozteč 72x72 mm, následující LGA1156/1155/1150/1151/1200 má 75x75.
Stock chladič od Intelu znamená IMO dvě věci:
1) nejde vyměnit samotný ventilátor (viděl jsem designy, kde se dal vyměnit samotný fučák, např. 80x80 nebo 92x92 mm)
2) upevnění do montážních děr v motherboardu bude plastovými narážecími trny, bez rubové výztužné spony.
Za mě je ten Intelův příbalový chladič dost kurvítko. Upevnění bez rubové spony prohýbá plošák motherboardu, takže je během pár dnů vytvarovaný do tvaru mělkého talíře. Je zázrak, že se neutrhají bezolovnaté kuličky na břiše LGA patice, a že LGA doteky prohnuté patice mají kontakt s procesorem. Osobně jsem se vždycky snažil, jako druhovýrobní náhradu kupovat chladiče s rubovou sponou, lépe ocelovou než plastovou. I potom potřebujete určitou nenulovou dávku štěstí, aby rubová spona na motherboard pasovala (= je nenulová pravděpodobnost, že designér plošáku umístí do "zakázaného území rubového kříže" nějakou součástku, nebo že výrobce chladiče udělá rubový kříž nepatrně širší apod.). Zároveň je ale otázkou, pokud dáte rovnou rubovou sponu na motherboard naformovaný do misky 12 lety pnutí pod tepelnou zátěží, zda nedojde ke zmíněnému trhání nožiček/kuliček LGA opačnou deformací (narovnáním). Taky vyměnitelnost samotného ventilátoru CPU je vznešený cíl, ale reálně je problém, koupit cokoli 80x80 s PWM a patřičným výkonem (odběr proudu pro plné otáčky 1 - 1.5A @ 12V). Takže prostě... si nějak poraďte :-)
Až budete pastovat, tak vězte, že pasty stačí kulička o průměru asi 5-6 mm (něco mezi větší špendlíkovou hlavičkou a menším hráškem) doprostřed čtvercového heat-spreaderu na procesoru. Chladič opatrně kolmo usadíte, pasta se rozlije a vytlačí vzduch.
Zvažte, jestli Nehalem ještě v dnešní době stojí za to. Jestli nevyměnit rovnou všechna střeva ve skříni. Při příznivé konstalaci tarifu za elektřinu, Vašem využití počítače a volbě nového HW by se to mohlo zaplatit z úspory za elektřinu.