OSVČ a komunikace s OSPOD

Logik

• 1 078
    • Zobrazit profil
Re:OSVČ a komunikace s OSPOD
« Odpověď #30 kdy: Dnes v 12:08:41 »
Ach jo. Prosím, fakt nešiřte bludy a zeptejte se na to nějakého právníka, když Vám nestačí citace zákonů. To, co zde tvrdíte jsou vyloženě nebezpečné věci, které někoho (i Vás) mohou stát hodně peněz.

Citace
PFO a FO opravdu nejsou jeden subjekt, protože PFO se identifikuje IČ a FO pak RČ.
A? Já se mohu identifikovat pomocí RČ, nebo pomocí jména a bydliště. Jsem tedy dvakrát?

Citace
A pokud jde o ručení celým svým majetkem, tak třeba společníci Veřejné obchodní společnosti ...
VOS je samostatný objekt práva dle §1 ZOK. Dle následných ustanovení ZOK pak je to nutně i subjekt. To, že společník ZOK ručí celým majetkem je pak stanoveno v §95. Takže tímto jste jen podpořil můj argument: evidentně u samostatných PO, za které ručí FO celým svým majektem, je toto explicitně stanoveno zákonem. U PFO to nikde uvedeno není, protože to samostatná osoba prostě není.

Citace
FO má nějakou adresu trvalého pobytu a PFO(OSVČ) může mít sídlo někde úplně jinde.
A? Představte si, že já mám telefon a email. Bydliště a pracoviště. Kolik jsem osob?

Citace
Ale vždyť to tak samozřejmě je, PFO a FO mají oddělený majetek
NE NEMAJÍ. Toto je vyloženě nebezpečná nepravda - až někomu kiksne podnikání, tak se bude divit, že nepřijde jen o "obchodní majetek", ale zbyde mu  "holej zadek". To, že se eviduje "druh" majetku pro potřeby daní, což není nic neobvyklého. Např. společnost musí evidovat zvlášť investiční majetek, u kterého se daňové povinnosti liší od neinvestičního (odpisují se). Ale to fakt neznamená, že je majetek oddělen, a že existují dva subjekty, kdy každý vlastní něco.

I obchodní majetek je pořád majetek tebe jako FO. A naopak i svým neobchodním majetkem ručíš za své podnikání. Protože podnikáš jako fyzická osoba, a ručíš majetkem té osoby. Nejsou tam žádné dvě osoby a dva majekty.

Znovu: V zákoně je, že podnikatel je osoba, která se zapíše do rejstříku. Pokud se tam zapíše fyzická osoba, je ta fyzická osoba podnikatel. Podniká ta fyzická osoba, žádná jiná. Nikde v zákoně není, že by nějaká osoba vznikla, a kdyby vznikla, mělo by to dalekosáhlé právní důsledky, např. právě by neplatilo to ručení majetkem.

rmrf

• 123
    • Zobrazit profil
« Odpověď #31 kdy: Dnes v 12:28:24 »
Ještě poznámku.

Když se odesílá elektronické hlášení o nějaké dani - například DPH, tak je třeba nějakým způsobem ověřit, že to odesílá ten správný subjekt. A když to odesílá OSVČ, tak to ověření může provést asi "miliónem" způsobů, které všechny fungují, ale jenom ten jeden, datová schránka PFO, souvisí s tím "podnikáním". Takové MojeID nebo soukromé bankovní identity o tom vůbec nic netuší, ale přesto to státu stačí, aby se "hmotná" fyzická osoba identifikovala i jako "nehmotná" podnikající fyzická osoba.

« Odpověď #32 kdy: Dnes v 12:54:40 »
Když se odesílá elektronické hlášení o nějaké dani - například DPH, tak je třeba nějakým způsobem ověřit, že to odesílá ten správný subjekt. A když to odesílá OSVČ, tak to ověření může provést asi "miliónem" způsobů, které všechny fungují, ale jenom ten jeden, datová schránka PFO, souvisí s tím "podnikáním". Takové MojeID nebo soukromé bankovní identity o tom vůbec nic netuší, ale přesto to státu stačí, aby se "hmotná" fyzická osoba identifikovala i jako "nehmotná" podnikající fyzická osoba.
Mícháte dohromady dvě věci. Právní jednání (právní úkon) může provádět pouze fyzická osoba. Proto se třeba do NIA vždy přihlašujete jako fyzická osoba (třeba přes MojeID nebo BankID), nikdy ne jako firma. A ta fyzická osoba případně může jednat za (jménem) nějaké právnické osoby. Právnická osoba nemá svou vůli, nemůže se rozhodnout něco udělat – to musí vždy člověk, fyzická osoba. To, že fyzická osoba jedná za nějakou entitu, ale ještě neznamená, že je tou entitou. Za s. r. o. bude jednat třeba nějaký statutární zástupce, což ale neznamená, že dotyčný je s.r.o.

rmrf

• 123
    • Zobrazit profil
« Odpověď #33 kdy: Dnes v 13:01:49 »
Aha, takže chcete říct, že datová schránka "nehmotné" podnikající fyzické osoby a "hmotné" fyzické osoby jsou vlastně datové schránky jednoho a téhož člověka?

« Odpověď #34 kdy: Dnes v 13:08:07 »
Aha, takže chcete říct, že datová schránka "nehmotné" podnikající fyzické osoby a "hmotné" fyzické osoby jsou vlastně datové schránky jednoho a téhož člověka?

Ona je docela zajímá představa už ta, že jsem právně jakási "nehmotná osoba". Osoba jsem v realitě vždy a zásadně pořád jenom jedna jediná i kdyby se tady pan Jirsák postavil na hlavu a chodil po uších a celá nesmyslná legislativa s ním.

« Odpověď #35 kdy: Dnes v 13:24:52 »
A? Já se mohu identifikovat pomocí RČ, nebo pomocí jména a bydliště. Jsem tedy dvakrát?
Fyzická osoba je identifikovaná rodným číslem, jménem, příjmením, adresou trvalého bydliště, datem narození, místem narození. Neznamená to, že se vždy musí použít všechny údaje. Podnikající fyzická osoba má IČO a adresu sídla.

U PFO to nikde uvedeno není, protože to samostatná osoba prostě není.
Všimněte si, že já jsem se záměrně vyhýbal použití pojmů „osoba“ nebo „právní subjektivita“, protože to jsou legislativní termíny. Proto jsem použil slovo „subjekt“ a rozlišoval jsem „občan“ a „podnikatel/OSVČ“.

Podnikající fyzické osoby jsou takový paskvil, chová se to jako právnická osoba, ale právnická osoba to není. Takže nemají právní subjektivitu, nejsou to samostatné osoby. A každou chvíli se to musí někde pracně opisovat jako „majetek sloužící k podnikání“, „podnikatel“ apod. A každý si musí vymýšlet, jak označit to, že jsou to dvě různé role – já jsem to tady v diskusi nazýval subjektem.

Z toho pak plynou takové nesmysly, jako že máme Registr osob, kde jsou právnické osoby a vedle nich také fyzické osoby, ale jenom ty, které mají tu roli „podnikatel“ a jsou tam jen identifikační údaje týkající se podnikání, ne fyzické osoby. Nepodnikající fyzické osoby tam ovšem nejsou. Škoda že to nenazvali tak, jak to doopravdy je, tedy „Registr skoro všech osob“.

Proto pak máme termíny jako „podnikající fyzická osoba“ nebo „osoba samostatně výdělečně činná“, které se do značné míry překrývají. Oč jednodušší by to celé bylo, kdyby „podnikající fyzická osoba“ byla i z hlediska právní terminologie právnickou osobou, když jí je fakticky.

a6b

• 168
    • Zobrazit profil
« Odpověď #36 kdy: Dnes v 13:25:16 »
az ted jsem si precetl celou diskuzi a je to tu jak v zidovske skole.

ale i pako jako ja dokazu odlisit k cemu mam svou datovku jako fyzicka osoba, druhou datovku pro osvc a jeste treti datovku jako predseda srps :-)
a navzajem bych ty datovky nemichal :-)
« Poslední změna: Dnes v 13:27:29 od a6b »

Logik

• 1 078
    • Zobrazit profil
« Odpověď #37 kdy: Dnes v 14:25:06 »
rmrf:
Ne, obě datové schrány jsou datové schránky té jedné a samé fyzické osoby. Žádná "nehmotná" PFO ani žádná jiná entita, která by mohla mít DS, prostě neexistuje. Existuje jen něco, čemu zákon říká "firma", což je jen další státem garantovaná identifikace té jedné a samé osoby. "firma" je jen a pouze "nálepka: na tuto osobu jde odkazovat jako na ....." nalepená na Tvé osobě. Nic více. A nemá a nemůže mít žádnou datovou schránku, protože tu může mít jen právní subjekt. Datovou schránku má PFO, což je naprosto ta samá osoba, jako FO.

To, že tu "firmu" někdo zaměňuje s PFO je nesmysl - to jsou povahou naprosto odlišné věci. Firma nemá právní subjektivitu, PFO právní subjektivitu má. Navíc člověk může být PFO, i když nemá žádnou firmu: když máš firmu, jsi nutně PFO, ale opačná implikace neplatí. Viz odkazované paragrafy.

To, jak se identifikuješ není pro to, jestli jednáš jako PFO, relevantní: když uzavřeš smlouvu, která se bude týkat tvého podnikání, tak i když v ní neuvedeš své ičo, tak to "podnikatelská" smlouva bude - tedy např. FO jako zákazník bude vůči Tobě bude v postavení spotřebitele. Akorát porušíš zákon, protože při podnikání je identifikace IČ povinné - ale na faktu, že jsi v tu chvíli byl v postavení podnikatele, to nic nemění. Stejně jako na tom, že podnikáš a jsi PFO, nic nemění, když budeš podnikat, aniž by ses nechal zapsat do rejstříku.

a6b:U toho SRPS je to jasné. Ale u datovky až tak ne. Protože když podáváš daňové přiznání, tak ho podáváš jako jedna osoba. Která je podnikatel, ale je i fyzickou osobou. V tu chvíli si můžeš svobodně vybrat, z které z těch dvou datovek to pošleš. Ale nemůžeš to poslat z datovky toho SRPŠ. To by bylo právní jednání jiné osoby, a tedy by Tvá osoba DP nepodala.
« Poslední změna: Dnes v 14:27:34 od Logik »

rmrf

• 123
    • Zobrazit profil
« Odpověď #38 kdy: Dnes v 14:47:31 »
obě datové schrány jsou datové schránky té jedné a samé fyzické osoby
No však jo. To jiní se tady tvářili, jakoby DSFO a DSPFO patřily každá někomu jinému.

« Odpověď #39 kdy: Dnes v 14:56:16 »
Jenomže jedna datovka patří PFO a slouží k podnikatelským záležitostem, zatímco druhá patří FO a naopak slouží ke všemu mimo podnikání, byť do obou může mít přístup jedna a ta samá osoba. Tak snadné na pochopení to je :-)

« Odpověď #40 kdy: Dnes v 15:05:45 »
No však jo. To jiní se tady tvářili, jakoby DSFO a DSPFO patřily každá někomu jinému.
Tohle je zavádějící. Pokud to chcete brát takhle, tak ale musíte dodat, že DS FO slouží pro úkony fyzické osoby, které nesouvisí s podnikáním, a DS PFO souvisí pro úkony související s podnikáním.

Jednodušší, než to takhle opisovat, je napsat, že DS FO patří občanovi, DS PFO patří OSVČ (podnikající osobě).

Protože když podáváš daňové přiznání, tak ho podáváš jako jedna osoba. Která je podnikatel, ale je i fyzickou osobou. V tu chvíli si můžeš svobodně vybrat, z které z těch dvou datovek to pošleš. Ale nemůžeš to poslat z datovky toho SRPŠ. To by bylo právní jednání jiné osoby, a tedy by Tvá osoba DP nepodala.
To není tím, že daňové přiznání podáváte jako jedna osoba. Je to tím, že na formuláři daňového přiznání se uvádějí i příjmy z podnikání i příjmy nepodnikající fyzické osoby. Firma také podává daňové přiznání nebo přehledy zdravotní pojišťovně a ČSSZ za zaměstnance, podává to najednou, ale neplyne z toho, že všichni její zaměstnanci jsou jedna osoba. Akorát se to prostě za více osob podává na jednom papíře / jednou datovou větou. Na a u DPFO jsou to také jen příjmy z podnikání a ostatní příjmy na jednom papíře, akorát shodou okolností a divné legislativy jsou obě dvě činnosti sdružené pod jednu osobu.

rmrf

• 123
    • Zobrazit profil
« Odpověď #41 kdy: Dnes v 15:35:24 »
Tohle je zavádějící. Pokud to chcete brát takhle, tak ale musíte dodat, že DS FO slouží pro úkony fyzické osoby, které nesouvisí s podnikáním, a DS PFO souvisí pro úkony související s podnikáním.

Jednodušší, než to takhle opisovat, je napsat, že DS FO patří občanovi, DS PFO patří OSVČ (podnikající osobě).
Já přece vím, k čemu ty datové schránky teoreticky slouží. A doufám, že i vy uznáte, že ty schránky, o kterých se bavíme, patří jedné konkrétní fyzické entitě - nějakému člověku.

Mně tedy ale šlo především o to, že všechny ty různé DS pro jednoho člověka se ani prakticky nepoužívají. Ale opečovávat se přesto musejí.

« Odpověď #42 kdy: Dnes v 15:38:27 »
Jinak by me zajimala ta "povaha dokumentu" kvuli ktere mi nase mesto dorucuje slozenku na odpady papirove do postovni schranky :(
Zrovna u toho se to dá pochopit, protože poštovní poukázka existuje pouze v papírové podobě. Datovou schránkou by vám mohli poslat nanejvýš výzvu k platbě.
Napsal jsem spatne "slozenku". Je to papir, na nem udaje pro bankovni prevod (nastesti uz se naucili tam dat QR kod)
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #43 kdy: Dnes v 15:54:13 »
A doufám, že i vy uznáte, že ty schránky, o kterých se bavíme, patří jedné konkrétní fyzické entitě - nějakému člověku.
Podle mne je v tomhle případě irelevantní, jestli je to nějaká fyzická entita nebo něco jiného. Snad se shodneme, že třeba datová schránka spolku žádné fyzické entitě nepatří. A je to úplně jedno. Datové schránky slouží pro to, aby bylo možné skrze ně právně jednat – doručovat dokumenty.

Když budete jediný vlastník a statutár s. r. o., můžete být jediný, kdo bude mít přístup do datové schránky toho s. r. o. Ale asi kvůli tomu nebudete tvrdit, že ta datová schránka patří jedné konkrétní fyzické osobě. Nezáleží na tom, ke kolika schránkám má jedna fyzická osoba přístup. Podstatné je, že ty schránky slouží k různým účelům.

Mně tedy ale šlo především o to, že všechny ty různé DS pro jednoho člověka se ani prakticky nepoužívají. Ale opečovávat se přesto musejí.
Co znamená „nepoužívají se“? Když máte na baráku poštovní schránku a nepřijde vám do ní žádný dopis, také „se nepoužívá“? Ale není to žádná chyba – prostě jen nikdo neměl důvod vám psát.

(Profesní schránky bych nechal stranou. Pokud je pro někoho obtížné rozlišit FO a PFO, v profesních schránkách se už úplně ztratí. A pořád je to jen důsledek toho, že máme v právu „něco“, co se chová jako právnické osoby, ale podle práva to nejsou právnické osoby.)

Logik

• 1 078
    • Zobrazit profil
« Odpověď #44 kdy: Dnes v 17:45:40 »
Citace
Jenomže jedna datovka patří PFO a slouží k podnikatelským záležitostem, zatímco druhá patří FO..
To je právě ale omyl. Neexistuje žádná PFO, která by se jakkoli lišila od FO. To Vaše "zatímco" nedává smysl. Existuje jen JEDNA A TA SAMÁ OSOBA, která je (v daném případě) fyzická a která je podnikající. To fyzická a podnikající jsou jen případky toho stejného subjektu, které pak v konkrétním případě mohou a nemusí být podstatné. Každá osoba pak může mít zřízeno více DS.

Zákon ve skutečnosti vůbec neřeší, kterou z více DS máte komunikovat. Dokonce tuto problematiku řešil i soud, který stanovil, že se dá dovodit, že by soud "měl" komunikovat do té "správné", ale že taková povinnost vlastně stanovena není a že poslání do nepříslušné datové schránky na platnosti doručení nic nemění. Viz https://www.zakonyprolidi.cz/judikat/nscr/plsn-1-2015
odst. 64 a 65. Doporučuji všem, kdo se chtějí k tématu vyjadřovat, si danou judikaturu nejprve přečetli....
Citace
Snad se shodneme, že třeba datová schránka spolku žádné fyzické entitě nepatří
Datová schránka (P)FO patří nějaké konkrétní fyzické osobě. Datová schránka spolku patří nějaké konkrétní právnické osobě. Každá datová schránka patří nějaké konkrétní OSOBĚ.
Doručení do jakékoli schránky osoby je doručením té osobě. Stejně jako Vám úřad může něco doručit více fyzickými způsoby (doručením na adresu, fiktivním doručením, doručením policií), tak Vám může úřad/kdokoli doručit cokoli do jakékoli Vaší datové schránky a bude to platné doručení.
Stejnětak na poslání z jakékoli schránky dané osoby je zákonem považováno za autorizované odeslání zprávy danou osobou. I když pošlete zprávu ze "špatné" DS, na platnosti provedeného právního aktu to nic nemění.
« Poslední změna: Dnes v 17:47:21 od Logik »